Az elévülés egyébként nem azt jelenti, hogy nem követelheti a parkoló cég. Az elévülésre hivatkozás esetén a bíróság nem ítéli meg és nem végrehajtható.
Centrum Parkoló/per
Elnézést az előbb elírtam a törvény számát, de látom nem volt gond.
A kérdés az lenne, hogy ha a törvény hatálybalépését követő 60 napon belül nem adják postára a felszólítást a 2003-2006 közötti esetekre nézve akkor ez azokra nézve is jogvesztő ?
Második kérdés az, hogy a törvény csak postára adást említ nem pedig átvételt.
Mi a véleményetek?
Sziasztok! Most kaptam egy felszólító levelet az I.J.-tól, miszerint 2003-ban volt 3 szinte egymást követő napokon szabálytalan parkolásom a VII.kerületben. Az egyikre emlékszem, mert, a munkahelyem közelében volt, a csekket befizettem, ráadásul a parkoló társaság Dohány utcai kirendeltségén. A másik kettő kamu, mert két utcával arrébb lévő címek, ahol 100%-ban biztos hogy soha nem állnék meg. Korábban semmiféle felszólítást nem kaptam. Mivel nem tartottam meg a bizonyatot arról az egyről, még csak bizonyítani sem tudom. Ki kell fizetnem? Segítségeteket előre is köszönöm. Üdv: Kriszta
Amikor a hóhért akasztják...
"Az Emberibb Parkolásért Mozgalom Egyesület a hét elején felszámolási eljárást indított a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ellen, mivel az egy éve nem hallandó kifizeti egy autósnak a bíróság által jogerősen megítélt perköltségét..."
Csak, hogy tudjunk róla, és ne hagyjuk magunkat.
Üdvrivalgással:
KEA.
Hello!
Mint lent irtam/ 01. 03-án /kaptam levelet ajánlva az ij-től, ami tartalmaz egy 15 000ft-os költséget mint adminisztrácios költség.
A kérdésem a következő:
Mint magánszemély kérhetek én is "adminisztrácios költséget"? Lenne valami jogalapja, vagy csak beléjük szurok egy kicsit??
Köszönöm ferrke
Hello!
Kérdéseim
1. Van e joga a parkolási cégnek a rendszám-tulajdonosok adatait továbbadni a behajtó cégnek?
Hello.
Én is kaptam ij-től papirt. Jó pár tétellel.
Időközben eladtam az autót 1 bírság lehet jogos. Telefonon próbálkoztam. A behajtó cég kérte az adásvételi szerződést megküldeni. Közöltem hogy szerintem semmi közük hozzá erre letették a telefont.
Jól gondolom hogy ehhez a szerződészhez nekik semmi közük vagy tévedek?
Ha megküldöm nekik az adásvételi akkor a vevőm jogosan tiltakozhat hogy Õ ehhez nem járult hozzá.
Kedves iminet!
Lehet. Szerintem azt is megteheted, hogy kifested a vevõ személyes adatait a szerzõdésbõl, és úgy küldöd el másolatban. De a központi nyilvántartásból eleve kiderül, hogy mikor írták át a kocsit - ha átírták -, és lehet hivatkozni erre is, akkor meg végképp nem kell szerzõdés. Ha feltételezhetnénk, hogy a cégrõl meg lehetne festeni a tisztesség szobrátl, akkor persze el lehetne küldeni nekik. Sajnos attól tartok, hogy sem a parkolási társaságok, sem a behajtócégek nem tartoznak ebbe a csoportba.
Üdvrivalgással:
KEA.
Az egészségednek azt tesz a legjobbat, ha egyáltalán nem állsz szóba az IJ-val. Semmilyen jogalapjuk nincs a behajtásra.
Üdvözlet
Szintén hasonlo cipőben járok.Kaptam ajánlott levelet a IJ-től.Tételesen felsorolva,hogy mikor hol parkoltam jegy nélkül.Ezekben a tételekben,van olyan is amikor jegyvásárlás céljábol elhagytam az autot,és ez idő alatt kaptam csomagot.Ilyenkor a jegyet mindig levélben küldtem el a parkolocégnek.Utolag belátva nagyon bután,nem ajánlottan.Gondolom ezeket buktam.A fő kérdésem az hogy nekik kell bizonyitani a bünösségemet,vagy nekem az ártattlanságomat?Fizessek?Kb 30.000.-Ft-rol van szo.
Hello
Szerintem bizonyítani nekik kell, hogy ott parkolt az autó, fényképpel. Ha kép nincs akkor szerintem nem sokra mennek, mivel én azt mondom nem állt ott, az ellenőr meg az ellenkezőjét állítja. Ez alapján nem hiszem hogy a bíróság dönteni fog.
Különben a fényképről az a véleményem hogy a photoshop jó program. Nem is drága.
A levelezésről csak annyit hogy tértivevény, ajánlott a tuti, azt ugyanis nem lehet már letagadni mindehol elfogadják és csak másolatot küldeni ha valakinek kell az eredeti akkor jöjjön érte.
Sziasztok! Örökölhető a Centrum felé meglévő tartozás? A hagyatékiba be kell venni tételesen? Hagyatéki eljárásunk lezárult novemberben, és most kaptunk az elhunyt kocsijára vonatkozó 2003-as parkolásról büntetést. Be kell fizessük? Be kell venni a hagyatéki végzésbe utólag?
Ha küldenek még felszólítást, az elhunyt kocsijára a jövőben is? (lásd előző hozzászólásom)Ez MIT JELENT? ::::
"(2007. január 1.) megelőzően keletkezett pótdíjfizetési kötelezettség elévüléséből e törvény hatályba lépésének időpontjában még több mint egy év van hátra, a követelés e törvény hatályba lépésétől számított egy éven belül évül el."
???
Ma kaptam egy fizetési felszólítást, hogy fizessek be ... ezer forintot, mert 2003. májusban itt és itt parkoltam érvényes parkoló jegy nélkül. 2007. január 19-én kelt a felszólítás. Nem tudom elképzelni, hogy mint csináltak eddig, hiszen ez az első levél amit kaptam. Ez az egyik, a másik pedig, tuti hogy a kocsival nem voltam még a környékén sem annak a címnek amit írtak. Kiváncsi leszek ha majd kérem a dokumentumokat a társaságtól mit küldenek meg. A kocsin soha nem volt mikulás zacskó vagy még hasonló sem. Kérdezem, hogy mit tudtok arról, hogy a jpg képeket elfogadják-e bizonyítéknak?
Láttam, hogy korábban szó volt a Photoshop-ról, érdekes téma lehet! Nem vagyok egy profi fényképész de bármikor oda ill. levarázsolok egy autót a képről.
Másik kérdésem, hogy várhatják el az embertől hogy emlékezzen rá, hogy mit csinált lassan 4 éve, ezzel véleményem szerint a védelemhez való jogunkat sértik.
szintén IJ..... 134.000.- röl... de viszont nem én használtam az autot ami a nevemen volt hanem egy közeli hozzátartozom...
? mit tehetek ?
A hozátartozom kilétét nem szeretném kiadni semmiképpen...
s.o.s
HoooPPá.. lemaradt..
ezek állitolag 2003 as ok,,,,
4 évig se képpSe hang... most meg kamatkamat......
Szintén 2003-as évre kaptam fizetési felszólítást a Centrum Parkoló nevében eljáró Intrum Justita Zrt-től egy be nem fizetett parkolási díj miatt. Egyből ügyvédi felszólítás jött. Előtte azonban semmi! Hm. Érdekes! ??
2003-ban én voltam az autó tulajdonosa, azonban kölcsönszerződésem volt (féléves) egy külföldi állampolgárral, aki ezidőtájt használta az autóm.
Kérdésem: Nekem kell megfizetni ez esetben is a parkolási díj hátralékot vagy sem?
Sziasztok!
A Következő ügyben kérném segítségeteket:
Kaptam a "drága" Intrum-tól a felszólítás. Először kb 3-4 honapja jött a centrumtól (azt letojtam), majd most az Intrum-tól. Egyik sem ajánlva jött, de a mostani tartalmazza, hogy 8 napon belül fizessek be két büntit 2002-ből.
Felhívtam őket (ez lehet hogy hiba volt) és beszéltem egy ügyintézővel. Első kérdésem, hogy fénykép, vagy videofelvétel van-e? A válasz, hogy természetesen nincs, de a Legfelsőbb Bíróság a parkolóőr által beütött rendszámot bizonyító erejűnek tekinti, tehát a befizetés alól semmiképpen sem tudok kibújni és minél tovább húzom, az összeg csak nőhet. Azt szeretném megtudni tőletek (visszaolvastam, de nem találtam, vagy elsiklottam felette), hogy a srác igazat mondott-e, vagy csak a hangfelvétel miatt kellett ezt mondani? Nem egy sárkányos összegről van szó (8000Ft), de milliomos nem vagyok, meg azért volna jobb helye ennek a pénznek.
Légyszi írja le valaki, hogy muszáj-e fizetnem, vagy megúszható valahogy a dolog, ill. igazat mondott-e az ügyintéző? Azért bíróságra sem szeretnék járni, ha tényleg csak én lehetek a vesztes.........
Mellesleg mikuláscsomagot nem kaptam, amire az ügyintéző azt mondta, hogy lefújhatta a szél, levehették a gyerekek, de ennek ellenére fizetnem kell!
Feltételezem, hogy az Intrum jobb ügyvédeket, jogászokat tud megfizetni, mint én, tehát, ha eleve alaptalan lenne a bünti, akkor nem küldözgetnének felszólításokat. Remélem én tévedek!
Minden esetre jó lenne tudni, hogy ez csak ijesztgetés, vagy esetleg elérem azt, hogy ha most mondjuk nem fizetek, akkor pár év múlva mire bíróságra kerül az ügy a 8000-ből 100000Ft lesz, mert fizethetem az Intrum ügyvédeit és a vesztes per egyéb költségeit is!
Segítséget előre is köszönöm: ezso
Ui: Egyébként két verziót tudok még elképzelni:
1. Az Intrum megvette a megfelelő embereket, hogy mindenféle fénykép és egyéb bizonyíték nélkül a közterületes által beütött rendszám (zárt rendszerre hivatkozva) bizonyító erejű. Így a parkoló akár jogtalanul is áldozattá válik, mivel csak veszíthet.
2, Köztudott, hogy a Centrumtól az Intrum megvette valós összegű hátralék néhány százalékáért a régi be nem hajtott követeléseket. Mindenkinek küld egy ilyen tartalmú ijesztgető levelet és ha 10-ből 3-4 ember megijed és fizet már megérte nekik.
Jó lenne konkrétan tudni, hogy mi lehet a hivatalos álláspont, mert eddig ahány fórumot olvastam, kérdeztem mindenki mást mond...............
Nem vett az meg semmit. Nincs joga adósság behajtására. Nem véletlen, hogy sima levelet küldözgetnek. Egyébként ha engedményezés lett volna arról a Centrumnak kell értesíten az adóst.
Dr. Attika!
Remélem igazad van!!!
Más:
Talán az még rendben lehet hogy a cp. kikéri a rendszámhoz tartozo tulaj adatait. De ezt ő továbbadhatja?? Adatvédelmileg franko ez??
Várom véleményeteket
Üdv ferrke
Nem adhatja. Erről van adatvédelmi biztosi állásfoglalás.
Dr. Attika!
Hát ez remek hir:))
Tudnál nekem erről az állásfoglalásrol egy linket adni?
Köszönöm
Csao ferrke
Nem tudok. Egy jogi szaklapban jelent meg. Az adatvédelmi biztos honlapján valószínűleg fellelhető.
Köszönöm Dr.Attika a választ!
Utolsó kérdésem, hogy gyakorlatilag, ha nem fizetek, akkor nem fog megtörténni, hogy mondjuk1 év múlva bíróság elé citálnak, de 8ezer helyett, már 80ezer Ft-ot akarnak rajtam behajtani.
Magyarul, ha jól veszem ki a szavaidból ez a levél az Intrum részéről egy "beijesztés" és aki megijed és fizet, az nekik jó, aki meg nem, azt hagyják annyiba?
Egyébként a centrumtól is kaptam felszólítást kb.4 hónapja (arra nem reagáltam), most pedig az Intrumtól. Egyik sem jött ajánlva. Max abba beleköthetnek, hogy felhívtam őket és azt rögzítették, ezzel elismertem, hogy megkaptam a levelüket. Én marha......
Én ma megkaptam a második levelemet is a I.J-től.Azt irták ,hogy mivel az első levelükre nem válaszoltam igy 5 napon belül fizessek,vagy a jogi osztálynak továbitják a jogi uton valo behajtáshoz.Sima levélként jött.Az hogy lehet ,hogy valaki sima levélként,valaki meg ajánlottan kapja?Tudom,hogy Dr Attikát leterheljük,de a sorstársaim nevében is köszönöm a válaszait.Lehet,hogy egy páran,köztük én is nehezebben értelmezem a jogi dolgokat,de ezért is elnézést kérünk tőle.
Ugyhogy én is felteszem a kérdést Dr Attikának.Ne foglalkozzak velük?Nincs joguk a behajtáshoz,ha elötte a Centrum nem értesitett ,hogy átadták az ügyet?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02