Kedves Tanult Fórumtársak!
Vidékről (250 km) kaptam egy fizetési meghagyást egy állítólagos 2003-as parkolással kapcsolatban (elévülés nincs, még február 20. előtt kezdődött az ügybeli levelezés). A fizetési meghagyást a vidéki bíróság bocsátotta ki. Ugye, az általános szabály szerint az alperes lakhelye szerinti bíróság az illetékes. Kivételként szerepel, hogy károkozás esetén a károkozás helye szerinti bíróság is illetékes lehet. Az ellentmondásban külön kértem az áttételt a lakóhelyem szerinti bíróságra. Erre megjön a levél, hogy kitűzte a tárgyalást a vidéki.
Kérdésem: az esetlegesen (nem emlékszem, kérésre sem küldtek képet) elmulasztott díjfizetés jogi értelemben károkozásnak minősül-e? Saját észjárásom alapján nem, mert a) ha annak számítana, akkor ezen az alapon bármilyen más vitatott pénzkövetelést is annak lehetne tekinteni, azaz a kivétel általánossá válna; b) a kár okozása valamilyen cselekvés okán bekövetkezett káreseményt feltételez, az esetlegesen elmaradó haszon pedig nem ilyen szerintem.
Másik kérdésem: Hogyan lehet elérni, hogy mégis tegyék át számomra elérhető helyű bíróságra az ügyet?
Különben valami alig pár ezer forintról van szó mint alapösszegről, de nem bírom lenyelni, hogy még arra sem képesek, hogy egy rohadt fényképet mutassanak majdnem öt év után. Pontosabban azt írták, hogy félfogadási időben megtekinthetem az önkormányzat valamelyik irodájában.
Üdv:
KEA.