Centrum Parkoló/per

balinta # 2008.01.03. 18:17

Kedves Tom Secret!

Tudom, hogy ez lenne a jó, de sok minden kiderült a fickóról... Nyilvántatott ember, hosszú bűnlajstrommal.
Sajnos a parkolási díj megléte és az autósokkal való packázás nem változik. A Centrum, mint cég virágzik és rosszul végzi a dolgát. Mert lehet. Ahogy előttem írták: hitelesítetlen gépek, hanyag elszámolás, eladott adősságkezelés.
Tudom demokrácia van, de inkább anarchiának aposztrofálnám.

TomSecret! # 2008.01.03. 17:57

Kedves balinta!

Amennyiben bizonyítható, hogy a gépjármű letétben volt XY-nál, nyújts be fizetési meghagyást ellene, illetőleg előzetesen szólítsd fel az okozott kár megtérítésére.

jogvédö

balinta # 2008.01.03. 17:42

A FŐ kérdésem: miért kell fizetni a parkolásért? Úgy tudom az utakat még eleink építették... A benzin árában éppen elég "tartalék" van a felújításra... Véleményem szerint ez füstadó! A Centrum és a többi társaság sápot szed. Az nem érv a díj mellett, hogy a Fővárosi Közgyűlés megszavazta, mellesleg akik megszavazták azok helyett mi fizetünk, nekik hivatalból jár az ingyenes parkolás.
A napokban (félve a végrehajtástól) befizettem 96e Ft.-ot, tavaszi, nyári elmaradt díjat. Pedig nem is én voltam aki használta a kocsit. (Az autó letéti/őrzési szerződéssel XY-nál volt, de a rendszám sajnos az én nevemen van.) A lényeg a Centrum Parkoló Zrt. még csak vissza sem jelzett, hogy ok. fogadta a pénzt. A Credit Expresstől jönnek a felszólítók továbbra is, mintha mi sem történt volna! Milyen nyilvántartás, kommunikáció van ott ahol 1 hónapja nem tűnik fel a beérkezett összeg?!
UTÁLOM A PARKOLÁST/DÍJAT! Ja, mennék én tömegközlekedéssel, csak azokat a fránya munkaeszközeimet hogyan vigyem? Tudom nem kéne dolgozni, közlekedni a városban, sőt itt élni sem...

Átvert ember # 2007.12.30. 22:19

Sziasztok!

A parkoló társaság bírságolásával kapcsolatban volna pár észrevételem/kérdésem:

A fényképezőgép amivel a felvételt készítik 100% hogy nem rendelkezik radio kontrollos funkcióval, így akkor mi alapján hiteles a fényképen szereplő idő?? Azért mert a pali jól állította be az időt és napot??? Ki ellenőrizte, és mikor? Kinek van ezekhez hozzáférési kódja vagy lehetősége? Az a nyomtató vagy rögzítő gép, ami kiadja a szelvényt ami melllékelve van a csekkhez, az rendelkezik ugyanezekkel a paraméterekkel?

Mi a bizonyíték pár évre visszamenőleg arra, hogy a pontos dátum és idő szerepel a képeken??
Az az ember aki ezt kiállította be volt-e jelentve a cégnél? ( sok olyant ismerek aki NEM volt ) akkor ezek a papirok hitelesek???
A szélvédőre nyílt utcán köztéren hagyott "mikulás csomagot" milyen paragrafus alapján lehet kézbesítettnek tekinteni?? Miért nem küldik ki ajánlottan ezt is?? Mi történik akkor ha a rossz gyerekek gyűjtő szenvedélye vagy a szél eltávolítja a szálvédőről??? Akkor hogyan tudok a bűntetés tényéről , és így milyen jogon kérik a 30 napon túli emellt bírságot???? M
Kinek mi a véleménye, Vagy ha esetleg valaki jártas ebben a témában szívesen venném a válszait! Köszönettel.

EgyParkoloAutos # 2007.12.30. 20:35

A vicces az, hogy en most kaptam a CreditEXPtol perles elotti utolso felszolitast (sima levelben) es a megbizo nem a centrum vagy barmi ilyesmi hanem: ZEE Capital Zrt.Konyorgom egyik behajto ceg adja a másik behajto cegnek az adataimat? vagy mi ez??

websas # 2007.12.28. 10:42

Eredményekben szegény szerényen boldog újesztendőt kívánok minden Parkoló társaságnak, valamint behajtó cégnek.

És ennek ellenkezőjét a fentiek "áldozatainak".

pmd_ # 2007.12.20. 21:29

lizholi

A 2006. évi CX. tv.-ből a 34.§ (2) a lényeg, az pedig hatályban van.

pmd_ # 2007.12.20. 21:21

amatőr, kea

Parkolási perben nehezen alapítható a Pp. 36.§ (2)-re a vagylagos illetékesség. A bírói gyakorlat megköveteli, hogy már a keresetlevél beadásakor bizonyítva legyen a szerződéskötés, ergo okirat legyen róla, vagy ne legyen vitatott. A parkolási perek pedig pont arról szólnak, hogy a parkolási társulás a szerződés létét kívánja így-úgy bizonyítani, leginkább az adatlappal. BDT 2000.149 és 150 ha így fejből jól emlékszem.

jenei.attila # 2007.12.20. 10:26

Pontosan meddig, és milyen formában követelhetik a 2003 évi tartozás megfizetését? Tőlem a Credit Express követel, de egyelőre telefonon úgy állapodtunk meg, hogy a Centrum bizomyítékát (fénykép?) előzetes egyeztetés alapján megtekinthetem, utána fizetek. Erre még nem került sor, és egyetlen ajánlott levelet sem kaptam tőlük. Akkor ha ezen a héten nem jelentkeznek hivatalos formában (nem közönséges levél vagy telefon, hanem ajánlott levél), akkor a követelés elévültnek tekintendő?

klimas # 2007.12.19. 06:38

A mai hír szerint : http://www.origo.hu/…rt-el-a.html
Lehet hogy ők a felügyeleti szerv !

axe911 # 2007.12.18. 13:23

Sziasztok,
Nem vagyok megelégedve az egyik parkolótársaság eljárásával és az erre vonatkozó reklamációm kezelésével. Nem akadok rá neten ki(k) lehet(nek) a felügyeleti szervük akiknél panaszt tehetnék és vizsgálatot kérhetnék. Tud ebben valaki segíteni?
előre is köszi.

szota # 2007.12.14. 17:20

ha valakinek van éppen egy folyamatben lévő pere próbálja már feldobni, mit szól hozzá a bíróság!

fikció:
Parkolóőr hazamegy, felmegy a netre ellátogat ide

http://rendszam.fuge.hu/…mkereses.cgi?…

kinyomtatja a listát majd másnap munkaidőben a parkban ülve elkezdi gépelgetni az adatbázisba....
A CP által sokszor hivatkozott szent3ság (rndsz+tip+szín) adott (cp szerint ezeket csak akkor úgy tudja rögzíteni, ha áll az autó mert külö-külön rekordba kell beírni és az idő :) )

Benne van az adat az adatbázisban? benne...
Meglehet változtatni? nem...
Jogszerint került bele? kit érdekel, ha benne van akkor parkoltál és nem fizettél!!

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Di Canio # 2007.12.13. 20:37

T. DY,

Nem vagyok ügyvéd, de szerintem ha a tv által meghatározott valahány (nem tudom pontosan) napon belül eleget tettél a lakcímváltozás-bejelentési kötelezettségednek, tehát hivatalosan is új lakcímre "költöztél", ill. az új lakcímedre lettél bejelentve és ez után küldték a felszólító leveleket a régi címre és az újra valóban nem küldtek semmit, szerintem van esélyed. De azért várd meg a hozzáértők véleményét is, mert én laikus vagyok.
Üdv,
Paolo

darthyoda # 2007.12.13. 10:38

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy kaptam a bíróságtól egy fizetési meghagyást, amit az egyik parkoló cég ügyvédje nyújtott be 2006 december előtti parkolásokról.
Ugyanakkor idén február 22-ig (és korábban sem) a felsorolt parkolásokról nem értesítettek. Ennek például nyilvánvaló oka, hogy 2006 novemberben lakcímet változtattam (elköltöztem), és nem kérték le a friss adatokat, hanem korábbi adatokból dolgoztak (korábban volt parkolási ügyem, de azok ki lettek fizetve, így rendelkezhettek a rendszámhoz tartozó régi adatokkal, bár szerintem ez sem törvényes). Tudomásom van róla, hogy a régi címre küldtek levelet (nem tértivevényest), és arról is, hogy 2-3 hónapja egy tértivevényest is, amire rá lett írva, hogy elköltöztem. Fentiek alapján szerintetek van esélye a Parkoló Társaságnak?

üdv
DY

szota # 2007.12.12. 18:18

sajtipajti,
Minden azon a napon kezdődik amikor a pótdíjazás megtörtént. A fizetési határidők is és az elévülés is.
Ennek megfelelően 1 napot valóban késtél! :(

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

szota # 2007.12.12. 18:16

ahhoz a naphoz képest amikor az autó a tulajdonodba került van 15 napod, hogy átirasd különben irgum-burgum lesz. (ahogy ezen a fórumon megtudtam) öröklés esetén a tulajdonszerzés az örökben hagyó halálának napján történik. Így nem hivatkozhatsz (szerintem) arra, hogy az autó adott napon egy halott nevén volt. (halott nevén amúgy sincs már semmi..)

Amúgy a postán visszakerestetheted a befizetést, ha jól tudom 1600Ftért. Részletekért hívd a posta ügyfélszolgálatát!!!

szota
_________

azoliman # 2007.12.11. 20:56

apamtol örököltem a kocsit, meg mindig nem jelentettem at a nevemre, parkoltam es a harom csek egyiken mert kettö elazott utaltam at 7500 ft-ot, sajna fizetesigazolom elveszett, most apam nevere jönnek a fizetesi felszolitasok mert utolso lakhelye nalam volt...most mi lesz? elevül ha halottal leveleznek?

sajtipajti # 2007.12.11. 20:36

Kedves Mindenki!

Nekem a következő porblémám akadt mindannyiunk kedvenc parkoló társaságával:

• parkoló jegy nélkül parkoltam, ezért megbüntettek 2007.04.05 13:41:15-kor
  • én a büntetés banki átutalással fizettem 2007.04.10-én, az utalás értéknapja 2007.04.10.
  • a centrum hamarosan levélben értesített arról, hogy késedelmes befizetés miatt még tartozom nekik 4350 Ft-tal.

A pótdíjazási szelvény szerint, ha öt napon belül fizetek, akkor nem kell számítanom a magasabb összegre. Sajnos arra semmilyen utalást sem találtam, hogy az első nap beleszámít-e az öt napba vagy sem.

Én azt gondolom, hogy ha beleszámítana, azt külön fel kellene tüntetni a pótdíjazási szelvényen (ahogy az autópálya matricánál...), de nem vagyok teljesen biztos a dolgomban.

Kérném hozzáértő véleményeteket!

Köszönettel,
Gergő

zsike53 # 2007.12.11. 11:37

Kedves Anett!

Dec. 4.én tettél fel egy kérdést, nem tudom, hogy volt e válasz rá. Ha igen, légy szíves írd meg, mert én is hasonló cipőben járok. Zsike

Di Canio # 2007.12.10. 21:24

Üdvözlet!
Lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz. Sok helyen lehet hallani, hogy az új tv. szerint a 2006. dec. 23. előtti parkolási eseményekről 2007. febr. 20-ig kellett kiküldeni a parkoló cégeknek a felszólító levelet (ha előtte nem küldtek), különben elévül. Ha ki is küldték febr 20-ig, utánna ezek az események (ahogy mindenfelől hallottam) 2007 dec. 23-án végleg(!?) és mindenképpen(!?) elévülnek.
A kérdésem: Egy újabb felszólító levél kiküldése dec. 23 előtt nem szakítja meg ezt a "végleg és mindenképp" elévülést? Ez esetben újra indul az 1 év elévülési idő?
Ha ez így van, akkor a parking cégnek elég minden évben egy felszólító levelet küldenie, hogy a végtelenségig "életben tarsa" az ügyet?
Előre is köszönöm.

Paolo

Egyjogász # 2007.12.10. 11:19

Ha tényleg nem küldtek fizetési felszólítást (és nem arról van szó, hogy küldtek, csak postai értesítés ellenére nem vetted át), akkor nyert ügyed van, ugyanis a törvény az alábbiak szerint rendelkezik:

Amennyiben az 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 15. §-ának az e törvény 9. §-ával megállapított (5) bekezdése szerinti, illetve a Kkt. 33. §-ának az e törvény 17. §-ával megállapított (3) bekezdése szerinti pótdíjfizetési felszólítást e törvény hatálybalépéséig nem adták postára, azt e törvény hatálybalépésétől számított 60 napon belül postára kell adni. A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

Zoland # 2007.12.09. 21:23

Kedves Sorstársak! és Hozzáértők!

Voltam olyan naiv, és azt hittem ez velem nem történik meg. Mostanáig...

De a PKKB értesített, hogy a Centrumot képviselő ügyvéd keresete alapján fizetési meghagyást bocsájtottak ki ellenem, és a bt.-m ellen, mert két és fél éve, 2005. február közepén állítólag nem volt érvényes parkolójegy a kocsimon.

A meghagyás mellékleteinek száma kimerül egy kimutatásban, amit a Centrum rendszeréből nyomtattak ki. Se meghatalmazás, se fotó, se egyéb...

Az esetben van néhány furcsaság:

• nem tudom sem megerősíteni, sem kizárni, hogy akkortájt ott jártam-e;
  • nem tudom fizettem-e, de majd tíz évre visszamenőleg megvannak a parkolási bírságaim. Nincs sok, de ezeket be szoktam fizetni, miután nyelek egy nagyot. Ez nincs meg: ebből nekem az következik, hogy ez a büntetés valahogy nem jutott el hozzám;
  • az viszont bizonyos, hogy a Centrum felszólítása nem érkezett meg, pedig erre az ügyvédi beadvány hivatkozik, ígyhát a bíróságtól kellett most megtudnom, hogy eljárás alá vontak (szimpi !!!);
  • az egyetlen melléklet viszont elég érdekes: két bírságot (pardon: pótdíj fizetési kötelezettséget) mutat. Az egyiket 3/4 9-kor, a másikat meg 1/2 10-kor. Vagyis ugyanott, ugyanazért kétszer bírságoltak meg egy órán belül - a melléklet tanúsága szerint. Ez normális?

Önök szerint (szerintetek) ez normális?
Úgy gondolom, a CÉG nem hagyott nekem mérlegelést, hogy esetleg kerüljük el a jogi utat. Nem volt lacafaca, ők bíróságra mentek. A csatabárd tehát ki van ásva, így én a meghagyással szemben ellentmondással élek, és az ügy perré alakul (bár nem vagyok jogvégzett ember).

Ha tudnak (tudtok) segítsetek és drukkoljatok.

Zolandco

kea4 # 2007.12.08. 21:54

Kedves Amatőr!

A vidéki város önormányzatának városigazgatási osztálya (vagy valami ilyesmi) nevében egy helyi ügyvéd. A fizetési meghagyáson nem szerepel semmi olyan kitétel, amely a bíróság illetékességére utalna, legalábbis én nem láttam ilyent rajta. Egy állítólagos parkolás utódíjait követelik rajtam, magánemberen.

Kedves Krisztina!

Ha ez a pár órája kapott levél az első a szóban forgó ügyben,akkor az réges régen elévült, mert már lassan egy éve az a szabály, hogy 60 napon belül ki kell küldeni a felszólítást, jogvesztő hatállyal.

Üdv:
KEA.

Krisztina76 # 2007.12.07. 12:55

Kedves Valaki aki tud nekem segíteni!

Nagyon örülök hogy rátaláltam erre a fórumra. Remélem lesz valaki aki tud nekem segíteni! Pár órája kaptam a Credit Express-től egy fizetési felszólítást ajánlott úton. Természetesem a Centrum parkoló társaságnál keletkezett tartozás behajtásáról. Az összeg, melyet követelnek 192000,-. 21 darab be nem fizetett tartozásról van szó, melyből a legkésőbbi dátum az 2002.12.13. A legrégebbi, pedig 2002.04.05.
Megjegyzem, az autón mindig volt parkoló jegy (ebben az időben a levélben említett utcában vezettem az üzletemet, nem csak áprilistól decemberig, hanem 3 éven keresztül), soha nem volt un. Mikulás zacskó!
Szeretném ha tudnátok segíteni nekem, mi lenne a legokosabb dolog amit tehetek ebben az ügyben, mert úgy gondolom, elévült még az állítólagos tartozásom is!
Gyors válaszotokat előre is köszönöm!

Megadnám mail címem is: krisz_tina@chello.hu

amatőr # 2007.12.07. 12:05

Meg kellene nézned a keresetlevelet - fizetési meghagyást -, hogy abban a felperes a szóban forgó vidéki bíróság illetékességét mire alapította.

Az általad említett illetékességi ok, a "károkozás" helye biztosan nem áll fenn, mert nem kártérítsi per indult Veled szemben, ebben teljesen igazad van.

Ki a felperes?

Mert ettől függően esetleg a Pp. 36. § (2) bek. jöhet szóba:
A gazdálkodó szervezet által tevékenysége körében kötött ügyletből eredő követelés iránti pert az ügyletkötés vagy a teljesítés helyének bírósága előtt is meg lehet indítani.