Centrum Parkoló/per

jenei.attila # 2007.11.27. 13:54

Az előző hozzászólásom nem jelent meg, megpróbálom mégegyszer

A következő ügyben kérek tanácsokat: Pár napja kaptam a Credit express nevű szélhámos cégtől egy levelet, hogy tartozok nekik x forinttal. Miután nagynehezen sikerült őket felhívni, közölték, hogy 2003 júliusában nem fizettem parokolási díjat a Centrum Kft. részére, amit, mivel a követelést megvették, most ők próbálnak rajtam behajtani. Ezzel kapcsolatban több dolgot is kifogásolok:

1. Vitatom a parkolás tényét (nem emlékszek hol jártam az adott időpontban), mivel ha esetleg mikulás csomagot tettek volna ki, azt biztosan be is fizettem volna.
  2. Ez az első levél amit az üggyel kapcsolatban átvettem (bár ez sem ajánlott), amely a "perlés előtti utolsó felszólítás" címet viseli. Ebben nincs megjelölve hogy milyen ügyben, és kinek tartozok, hanem csak fizetési meghagyással és perrel való fenyegetés szerepel benne. Ők ugyan állítják, hogy kiküldtek már nekem levelet, de abban biztos vagyok, hogy semmilyen ajánlott levél átvételét igazoló papírt nem írtam alá.

Kérdéseim a következők:

1. Én nem tudom bizonyítani, hogy az adott időpontban nem parkoltam ott. Ezt nekem kéne megtenni, vagy nekik kell bizonyítani, hogy ott parkoltam? Milyen bizonyítékot fogad el ellenem a bíróság? Elég a Centrum kft. "zárt és hiteles"-nek mondott adatbázisa? Egyáltalán mit jelent a zárt és hiteles? Ha ebben az adabázisban szerepelnek is az adataim az mire bizonyíték (fénykép nélkül!)? Megkérdőjelezhető-e az elsődleges adatforrás (idióta nintendós parkolóőr) hitelessége és megbízhatósága?
  2. Ha a CE megvette a Cetrumtól az ellenem irányuló esetleges követelést, nem kellett volna engem is tájékoztatni erről (nem tették)? Kérhetem-e a Centrumtól és a CE-től, hogy a CE velem szembeni követelése jogosságának alátámasztására mutassanak egy ügyvéd vagy közjegyző által hitelesített szerződést, amelyben a CE az ellenem irányuló (névre szólóan!) követelést megvásárolta (ezt sem tették)? Enélkül ugyanis a CE és köztem nem lép fel jogviszony, következésképpen se követelni, se behajtani se perelni nincs joguk velem szemben.
  3. A CE ügyentézőjével folytatott hosszabb vita folyamán kértem, hogy a követelésük jogosságát alátámasztó szerződést, valamint a parkolás tényére vonatkozó bizonyítékot tárják elém, mire az ügyintéző azzal csapta le a telefont, hogy a bíróságon folytatjuk az ügyet. Kérdem én: nem lenne ez eleve kötelessége, mielőtt bármiféle fenyegető levéllel, behajtással, elzálogosítással, lefejezéssel stb. fenyeget? Mikor közöltem vele, hogy személyesen szeretném látni az ellenem szóló bizonyítékot (rám vonatkozó adatbázis rekord, ha az bizonyíték egyáltalán), azt mondta, hogy az a Centrum birtokában van, és mivel a Centrumhoz immár semmi közöm (hiszen megvették a követelést), azt nem láthatom. Egy esetleges köztem és a CE között zajló bírósági eljárásban bizonyítékként hozható fel ellenem egy harmadik fél birtokában lévő adat, akihez már egyébként semmi közöm? Vagy a Centrum-ot tanúként idézik be? Vagy a CE megvette az adatbázist? És akkor ez nem sért adatvédelmi jogokat?
  4. Úgy tudom, hogy az ilyen régebbi ügyekkel kapcsolatosan ez év február 20.-ig kellett volna hogy felszólítást küldjenek, különben az ügy elévültnek tekintendő. Márpedig én ilyen felszólítást nem kaptam. Az elképzelhető hogy ők elküldték, de hozzám nem érkezett meg. Ilyenkor kinek, mit és hogyan kell biznyítani? Ajánlott küldemény átvételét igazoló könyvet nem írtam alá. Elég ha ők igazolják hogy küldtek nekem ilyet? Vagy mi van ha azt sem tudják igazolni, hiszen a mostani levelük is közönséges levél, amit nem is biztos hogy elküldtek:)
  5. Végül: Szerintetek fizessek, mondván hogy gyorsabban olcsóbban szabadulok tőlük, vagy hagyjam jogi útra terelni a dolgot. Felháborítónak tartom, hogy egy ilyen szarházi szélhámos cég terrorizáljon minket, anélkül hogy felhatalmazása lenne erre. Vagy ha van jogalapja, akkor az a minimum, hogy ezt kérés nélkül a vonatkozó bizonyítékokkal együtt elénk tárja.

A válaszokat előre is köszönöm.

jenei.attila # 2007.11.27. 13:40

Ez most csak próba, mert valamiért nem jelenik meg a hozzászólásom. Túl hosszú, vagy mi lehet a baj?

Dr.Attika # 2007.11.26. 14:28

Ez a Zee Capital nem bíróságbehajtó cég. Ilyen nincs a magyar jogban. A jogerős bírósági határozat szerinti fizetési, teljesítési kötelezettséget, a megadott határidőn belüli nem teljesítés esetén önálló bírósági végrehajtók hajtják végre, törvény által megszabott feltételek szerint. Ezek csak nyomást gyakorolnak- álláspontom szerint jogellenes módszerekkel- az önkéntes teljesítés érdekében, azért, hogy megbízójuk kikerüljék a törvényes utat.

Manka_ # 2007.11.26. 13:57

Sziasztok! Szeretnék másokat is figyelmeztetni egy gyanús bírságbehajtó cégre.

Egy hónapja azért regisztáltam ide, mert a tesómnak volt egy gyanúsnak tűnő parkolási felszólítása, amit akkor kapott először kézhez, mint utolsó felszólítást a per előtt, de a cégnek se normális aláírása, sem ügyintézője nem volt. Ki merem írni, a a Zee Capitalról van szó. Keresgéltem a neten utánuk, így találtam ide, ahol mások is róluk kérdezgettek, hogy ki mit tud róluk, mert sokadik felszólítást küldenek valamilyen vétségre, első levélben.

Az internetes lapukon nem is szerepel parkolási bírságbehajtás, mint tevékenység.
Telefonon nagyon furcsán kapcsoltak oda, több órán át próbálkoztam.

• Hiányoltam a felszólítás mellé a konkrét parkolási vétség adatait, amit csak telefonon voltak hajlandóak bediktálni, később abban maradtunk, hogy eltekintek az eredeti felszólítás részletezésétől, de írásban várom tőlük a felvilágosítást.

Ugyanis majdnem hátast dobtam, a szóbeli felvilágosítás alapján a kettő esemény közül az egyik eseményről, /ugyanaz a dátum és utca/ - már kaptunk felszólítást egy másik ügyvédi irodától is!!!

Azonnal írtam nekik emilt, hogy kérjük írásban az adatokat, ami után a büntetést kérik. Válasz persze nem jött..
Következő héten tértivel feladtuk levélben, hogy addig nem tudunk intézkedni, amíg valamilyen írásos formában nem közlik, hogy mire vonatkozik a vétség..
Most pénteken visszajött a levél, hogy címzett ismeretlen...!!!
nagyon erősen gondolkodom, hogy ezek után már szabad-e feljelentést tenni...

Egy biztos, akinek van tőlük felszólítása, előbb próbálja meg írásban kikérni az adatokat, mielőtt csekken fizet!

laca5 # 2007.11.22. 14:20

Üdv Mindenkinek!
Engem is elért ez a Nagy Valami, amit sokan Centrum Parkoló Társaságként is ismernek.:-)
Visszanéztem pár oldalt, biztosan volt téma de nem találtam. Lehet hogy már mindenki tudja, mi ilyenkor a teendő.
A történet: májusban eladtam egy autót. Egy darabig úgy tünt minden rendben, kb aug. végétől kezdtek jönni a Centrumos levelek, júliusi parkolási pótdíjakról.
Ez azóta is tart, minden hónapban egy 10-20000Ft nagyságrendű összesítés.
Most a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulástól is jött egy, szeptemberi "eseményről"
Amikor megkaptam az első felszólítást, elküldtem az okmányirodának is az adásvételit (tudom, korábban kellett volna). Emellett természetesen faxon a Centrumnak is elküldtem. Ma is el fogom, az okmányirodai értesítővel együtt, amiben tájékoztatnak hogy lakhely szerint továbbították az adásvételi ügyet.
Ma egy ügyvédi irodától is jött levél, most már ők a követelők, csak Pf. van.
Ma beszéltem egy illetővel, akinek hasonló köre volt 3 éve, másfél évig tartott a "per", 3x volt a bíróságon ahol végülis kimondták hogy a követelést tovább kell hárítani az új tulajdonosra.
Tudok valamit tenni, hogy most lezáruljon ez a móka, esetleg más irányt vegyen?
Olvastam valamit a "kényszerátírásról", ezt nekem lehet kezdeményezni, vagy már kezdeményeztem azzal, hogy elküldtem az okmányirodába az adásvételit?
Tudok bármilyen nyilatklozatot tenni, amivel leszállnak rólam?
Nagyon köszönöm előre is, ha valaki segít!

barnus # 2007.11.20. 19:26

üü

Parkolással kapcsolatban szeretném kérdezni,hogy ha megvan a parkólójegyem és állítolag nem látszik a fényképen akko is perelhetnek? Ez egyévvel eze

barnus # 2007.11.20. 18:58

S

Parkolással kapcsolatban szeretném kérdezni,hogy ha megvan a parkólójegyem és állítolag nem látszik a fényképen akko is perelhetnek? Ez egyévvel eze

barnus # 2007.11.20. 18:56

Sziasztok! Ma kaptam drUgrin Tamás ügyvédtől egy felszólító levelet.Fenyeget,hogy ha nem fizetem be a mellékelt csekken 4508.- akkor jogi utra tereli az ügyet. De ami az érdekes alatta aláhuzott szöveg ,ha a melléket csekken befizetem a tőke tarozást /2415.-/akkor elengedi a többit. Igaz erre ötnapot adott.Nem tudom,hogy tudnám megérteni velük hogy még mindig meg van a parkóló jegyem.Vagy énis pereljem a bandát zaklatásért.Minden héten küldenek egy fenyegető levelet.Igaz csak sima levél.Nem kell komolyan vennem? Szerintetek mit tegyek.Üdv.dm

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.11.20. 09:29

szaisztok
az fkpt-től tegnap jött nyilatkozta dokumentum az etalonnal kapcsolatban

azt mondják hogy a kézi számítógép minden nap hozzáigazításra kerül a nagyszámítógépen keresztül a hu.pool.net.org inetrnetes időkiszolgáló órával ami atom óra pontosságú /erre persze bizonyíték ohne/
persze mérésügyi leg hitelsített etalont illetve hitelesítési-elelnörzési jegyzőkönyvet nem csatoltak illetve csatoltak egy 2007-es összehangolási összegzést /per tárgya 2005/

valamint csatoltak nem vicc! egy "kezelési útmutató és minőségi tanúsítvány a rádióvezérlésű LCD-kijelzésű ébresztő órához"
iartot

iletve egy atlasz kft-s iratot aki megesküszik hogy ez a rendszer az ombudsmaini véleménnyel stb. ellentétben tutira zárt

prezs # 2007.11.19. 20:00

Sziasztok,

tanácsot kérnék az alábbi ügyben:

Tavaly decemberben kaptam a Centrumtól fizetési felszólítást 2002. decemberében történt szabálytalan parkolásokról.
3 darab esetre hivatkoznak a felszólításban (darabonként 6240 Ft) és hozzá egy csekk 18720 Ft-ról.
A helyzet az, hogy hihetetlen módon, de megmaradt az egyik csekk, amit 2002-ben (5 napon belül) kifizettem.
Gyorsan meg is írtam a parkoló társaságnak ajánlott levélben és mellékeltem a befizetést igazoló csekket,
valamint jeleztem, hogy az adatbázisuk szerintem megbízhatatlan és a maradék kettőt is jogtalannak tartom,
hiszen ezeket is befizettem annak idején.
Erre a levelemre választ azóta sem kaptam.
Most viszont jött egy bírósági fizetési felszólítás, amely már csak azt a 2 esetet tartalmazza,
amikhez nincs meg a befizetést igazoló csekkem. ( + ügyvédi díj, stb... - kb. 34000-nél járunk)

Lehet-e jogos ez a követelésük? Úgy értem, hogy nyilván nem jogos, de behajthatják-e rajtam a hatályos törvények szerint?
Mondjuk az is tény, hogy nem szeretnék bíróságra járni, pereskedni, idegeskedni miatta,
így komolyan fontolgatom, hogy befizetem.
Csak hát nem tetszik...

klimas # 2007.11.19. 16:29

Itt is vannak érdekes infók :
http://stop.hu/…/article.php?…

klimas # 2007.11.19. 16:19

Szerintem érdemes böngészni !!
http://www.empamo.tag.hu/

klimas # 2007.11.19. 16:03

Index fórum :
P o z s o n y i & T a m á s i
Ü g y v é d i I r o d a

S A J T Ó K Ö Z L E M É NY

Tárgy: Precedens értékű ítélet az egyik budapesti parkolási céggel szemben

A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. a Pesti Központi Kerületi Bíróság Gazdasági Csoportja előtt bírósági eljárást kezdeményezett ügyfelemmel szemben és 108.680.- Ft parkolási díj és pótdíj megfizetésére kérte kötelezni.

A bíróság jogi érvelésemet elfogadva felperes keresetét elutasította és perköltségben marasztalta.

A bíróság kellően megalapozottnak és kereset elutasítási oknak tekintette azon alperesi hivatkozást, miszerint a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft-nek nincs kereshetőségi joga jelen perben, azaz perben félként nem járhat el, félként saját nevében nem jogosult a parkolási díjakat perelni az alábbiak miatt.

A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. kereshetőségi jogát a fővárosi közgyűlési rendeletre alapította, amely szerint a díjat és díjkülönbözetet, valamint pótdíjat, mint a Fővárosi Önkormányzat meghatalmazásával rendelkező szerv szedi be.

A hivatkozott rendelet felperest ugyan meghatalmazza azzal, hogy az Önkormányzat által megállapított díjakat beszedje, de a meghatalmazás jellegéből adódóan a perben félként nem járhat el, hiszen csupán meghatalmazással rendelkezik a parkolási díjak beszedésére, azaz kizárólag az igény érvényesítésére jogosult Önkormányzat meghatalmazottjaként léphetne fel. Ezzel szemben a Budapesten működő valamennyi parkolási társaság úgy indít pert, mintha saját maga lenne jogosult a parkolási díjakra és pótdíjakra, ami az elsőfokú ítélet szerint jogszabálysértő.

Amennyiben a másodfokú bíróság helybenhagyja az elsőfokú bíróság ítéletét, ez azt eredményezheti, hogy a parkolási társaságok egyike sem jogosult saját nevében perben igényt érvényesíteni a parkolási pótdíjak behajtása iránt. A magyar jogrendszer jellegéből adódóan a bíróságokat más perben hozott jogerős ítélet az adott perben nem köti, azonban ez mindenképp mértékadóul szolgálhat a jelenleg folyamatban lévő és későbbiekben indult bírósági eljárásokban.

Jelen ítélet további jelentősége a parkolási díjak és pótdíjak iránti követelések elévülésével függ össze. A követelések öt év alatt évülnek el, kivéve ha a jogosult az elévülési időn belül fizetési felszólítást küld a kötelezettnek, vagy bírósági úton követelését érvényesíti. Ezekben az esetekben az öt éves elévülési idő írásbeli felszólítással vagy bírósági eljárás megindulásával megszakad, azaz az öt éves elévülési idő újra kezdődik. A parkolási társaságok által saját nevükben küldött fizetési felszólítások és indított perek az 5 éves elévülést nem szakítják meg, mert azok nem a jogosulttól származnak, így az 5 évnél korábban esedékessé vált parkolási pótdíjak iránti igények véglegesen elévülnek.
Amennyiben további kérdésük van, szívesen állok rendelkezésükre.

Budapest, 2005. május 2. Tisztelettel:

dr. Tamási Bertold ügyvéd

mobil: 06-30-251-93-12

Melléklet: Ítélet fénymásolata (kérésre)

klimas # 2007.11.19. 15:59

Üdv !
Olvassátok el :http://www.jogiforum.hu/hirek/15597

klimas # 2007.11.19. 15:45

Üdv Szota! Amit írtam és ismételtem,azt az origón vagy a totálkáron találtam , bocs nem tudom már.
Ezért is tettem hozzá lábjegyzetnek ,hogy remélem a cikk írója nem hülyeséget beszél!!!

szota # 2007.11.19. 13:34

klimas,

A Centrumnak csak azt kell bizonyítania, hogy postára adta, azt nem, hogy Te meg is kaptad.
Amúgy (ismét) ajánlom mindenkinek a www.posta.hu oldalon az ajánlott levél definícióját!

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

tatti # 2007.11.19. 12:10

Gondolták, hátha. Ha néhány delikvens fizet, már a pénzüknél vannak.

Én 02.21-i feladással kaptam levelet, rá se bagóztam. Utána most szeptemberben ügyvédi felszólítást. Erre már válaszoltam, hivatkoztam az idevágó törvényekre, be is idéztem a megfelelő sorokat, azóta semmi válasz. Majd meglátjuk mi lesz, de fizetni nem fogok. Az én tartozásom - amúgy - jogos, de csak részben, mert 2004-ben volt egy nemfizetős parkolásom, aminek a csekkjét be is fizettem, de csak másnap. Ezt a különbözetet meg egyéb költségeiket szeretnék behajtani rajtam...most úgy 8500 Ft-nál tart a kívánságuk.

Egyjogász # 2007.11.19. 10:48

klimas,
köszi, hogy megerősítettél, szerintem is 2007. 02. 20-án járt le a 60 napos jogvesztő hi., a miénket pedig 02.22-én adták postára.

Az bizonytalanított el kicsit, hogy a parkolási társaság (a csoportos feladóvevény szerint) 2007. 02. 22-én küldött ki egy csomó felszólítást a 60 napos hi-re hivatkozva.

Ennyire nyeretlen kétévesek lennének, nem tudnak 60-ig számolni???

klimas # 2007.11.18. 18:34

Az első teendőnk tehát, hogy ellenőrizzük a levélben felsorolt, pótdíjazás alá vont események dátumait. Ha a levél az esemény után több, mint 60 nappal került postára, a parkoló üzemeltetője kicsúszott a törvényi határidőből és nem követelheti rajtunk a pótdíjat. A levél postára adásának egyébként úgy kell megtörténnie, hogy a feladó bizonyítékkal rendelkezzen arról, hogy mi megkaptuk a levelet.

Azaz, a postaládába „csak úgy” bedobott levél helyett tértivevényes postai küldeményt kell kapnunk

Bízom benne , hogy a cikk írója nem szívat minket !!!!!
Ha nem írt sz...rt ,az utolsó mondat sorsdöntő lehet !!!!
Ugyanis bizonyítsák hogy tényleg kaptam/tunk/ leveleket !!!

yester # 2007.11.17. 17:42

Klimas, Tatti köszi, de...
....uhh, most aztán már tényleg nem tudom.... nekem az első felszólító boritékján 07.02.19-es dátum van :(((
A másodikon 07.09.23.
Akkor most rám pont nem vonatkozik a jogvesztés ezek szerint?
Reagálni azért még nem reagáltam egyikre sem, mert biztos vagyok benne, hogy nem követtem el vétséget.
Tudom, az, hogy biztos vagyok nem elég. De most sem lettem sajnos okosabb,biztosabb a dolgomban :(((

nagyramszesz # 2007.11.15. 18:34

klimasnak!

Köszi.

klimas # 2007.11.15. 16:52

MINDHÁROM hozzászólásomban bemásolt írások vannak , remélem segítséget jelenthet valakinek.

klimas # 2007.11.15. 16:32

Egy kis segítség
Szerintem: az 1988 évi I. sz. tv.
15. § (5.) bek. módositását is figyelmebe lehetne venni.

(5) Amennyiben a (3) bekezdésben meghatározott díjat nem fizették meg, a közút kezelője vagy az általa megállapodás alapján megbízott gazdálkodó szervezet a létesített, illetőleg kijelölt várakozóhely jogosulatlan úthasználatának időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. A díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető.

Kihirdetve: 2006. XII. 14.
Hatályos: 2006. XII. 22.
a 60 nap lejárt 2007. II. 20.
Ebből szerintem az kövezkezik, ha 2007. febr. 19. -én sem adtak fel felszólítást, a jogvesztés a parkolási díjra, a pótdíjra és annk kamataira bekövetkezett.

Ez még kimaradt, így együtt értelmezhető:

2006. évi CX. törvény
a közlekedéssel összefüggő egyes törvények módosításáról

(2) Amennyiben az 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 15. §-ának az e törvény 9. §-ával megállapított (5) bekezdése szerinti, illetve a Kkt. 33. §-ának az e törvény 17. §-ával megállapított (3) bekezdése szerinti pótdíjfizetési felszólítást e törvény hatálybalépéséig nem adták postára, azt e törvény hatálybalépésétől számított 60 napon belül postára kell adni. A határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. Ha az e törvény hatálybalépését megelőzően keletkezett pótdíjfizetési kötelezettség elévüléséből e törvény hatálybalépésének időpontjában még több mint egy év van hátra, a követelés e törvény hatálybalépésétől számított egy éven belül elévül.

2006. évi CX. törvény
a közlekedéssel összefüggő egyes törvények módosításáról
(2) Amennyiben az 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 15. §-ának az e törvény 9. §-ával megállapított (5) bekezdése
szerinti, illetve a Kkt. 33. §-ának az e törvény 17. §-ával megállapított (3) bekezdése szerinti pótdíjfizetési felszólítást e törvény
hatálybalépéséig nem adták postára, azt e törvény hatálybalépésétől számított 60 napon belül postára kell adni. A határidő
elmulasztása jogvesztéssel jár. Ha az e törvény hatálybalépését megelőzően keletkezett pótdíjfizetési kötelezettség elévüléséből
e törvény hatálybalépésének időpontjában még több mint egy év van hátra, a követelés e törvény hatálybalépésétől számított egy
éven belül elévül.

1988. évi I. sz. tv.
15.§.
(5) Amennyiben a (3) bekezdésben meghatározott díjat nem fizették meg, a közút kezelője vagy az általa megállapodás alapján
megbízott gazdálkodó szervezet a létesített, illetőleg kijelölt várakozóhely jogosulatlan úthasználatának időpontjától számított 60
napos jogvesztő határidőn belül köteles postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség
egy év alatt évül el. A díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető.

klimas # 2007.11.15. 16:25

Más:
Tisztelt Jogász fórumtársak, tisztelt mindenki!

Feltettem a kérdést a hitelesítéssel kapcsolatosan a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal nevű kormányzati hivatalnak (az OMH utódja- http://www.mkeh.gov.hu/) akik mérésügyi kérdésekben csúcs szervnek minősülnek és a következő hivatalos állásfoglalást küldték válaszul:

ÁLLÁSFOGLALÁS
parkolóórák joghatással járó alkalmazásához

ELOZMÉNYEK
Első fokon bírósági döntés született arról, hogy nem lehet büntetni, mert a parkolóórák nem hitelesítettek.

JOGSZABÁLYOZÁS
A mérésügyről szóló 1991. évi. XLV. törvény (TV)
6.§ (2) bekezdése kimondja: „Joghatással járó mérést a mérési feladat elvégzésére alkalmas hiteles mérőeszközzel vagy használati etalonnal ellenőrzött mérőeszközzel kell végezni.”
7.§ (1) bekezdése értelmében: „A hitelesítési kötelezettség az e törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben felsorolt kötelező hitelesítésű használati mérőeszközökre (a továbbiakban: kötelező hitelesítésű mérőeszközök) vonatkozik.”
E törvény végrehajtásáról szóló 127/1991.(X.9.) Korm. rendelet (KR)
4.§ (4) bekezdés: „Mérésügyi szempontból mérőeszköznek a mérések elvégzésére alkalmas olyan technikai eszköz minősül, amelynek a mérési pontosságot és megbízhatóságot jellemző tulajdonságai ismertek és ellenőrizhetők.”

KÖVETKEZTETÉSEK
A parkolóórák illetve az ellenőrök által használt terminálok és digitális fényképezőgépek nem kötelező hitelesítésű mérőeszközök, mert a KR nem sorolja fel ezeket, következésképp hitelesítésük (kalibrálásuk) nem tartoznak az állami mérésügyi feladatok körébe. Ugyanakkor mivel az időmérés eredményéhez joghatás fűződik ( elszámolás, esetenkénti szankció) a parkoló automatákat és kiegészítő eszközeiket rendszeres időközönként etalonnal kell ellenőrizni és ennek tényét dokumentálni kell.
Az erről szóló dokumentumokhoz való hozzáférést a fogyasztóvédelmi és érdekvédelmi szervezetek számára vagy bírósági megkeresés esetén biztosítani kell.

klimas # 2007.11.15. 16:23

Ezt ma találtam:
Az elmúlt időben sokakkal fordult elő, hogy évekkel ezelőtti parkolásaik után követelt rajtuk pótdíjat valamely parkolóüzemeltető cég. Ezeknek a leveleknek több változata is ismeretes,. Az egyik típusba a parkoló üzemeltetőjétől származó felszólítások, a másikba az ügyvédi felszólítások tartoznak. A harmadik tipus a követeléskezelő cég levele, amelyben közlik, hogy immár nekik tartozunk. Mit tegyünk, ha ilyen levelet, leveleket kapunk?

A közterületi parkolókat üzemeltető társaságoknak joguk van díjat és pótdíjat szedni, amelyet a parkolót igénybe vevő autósnak meg kell fizetnie. Ezt a Közúti Közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény mondja ki:
15. §
(3) Közút területén vagy a közút területén kívüli közterületen létesített, illetőleg kijelölt várakozóhelyen a közút kezelője díj és pótdíj szedését rendelheti el.
(4) Az (1) bekezdésben, továbbá a 33. § (2) bekezdésében meghatározott díjak és pótdíjak befizetéséről az igénybe vevő köteles gondoskodni.

1. Amennyiben a (3) bekezdésben meghatározott díjat nem fizették meg, a közút kezelője vagy az általa megállapodás alapján megbízott gazdálkodó szervezet a létesített, illetőleg kijelölt várakozóhely jogosulatlan úthasználatának időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. A díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető.

Az első teendőnk tehát, hogy ellenőrizzük a levélben felsorolt, pótdíjazás alá vont események dátumait. Ha a levél az esemény után több, mint 60 nappal került postára, a parkoló üzemeltetője kicsúszott a törvényi határidőből és nem követelheti rajtunk a pótdíjat. A levél postára adásának egyébként úgy kell megtörténnie, hogy a feladó bizonyítékkal rendelkezzen arról, hogy mi megkaptuk a levelet. Azaz, a postaládába „csak úgy” bedobott levél helyett tértivevényes postai küldeményt kell kapnunk.

Az elévülésről a Polgári Törvénykönyv 324.-327. §-ai rendelkeznek. Egyrészt kimondják, hogy elévült követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni (325. § (1)), illetve, hogy "Az elévülés akkor kezdődik, amikor a követelés esedékessé vált." (326. § (1)), esetünkben ez a pótdíjazás napja. A 327. § (1) kimondja, hogy ha a parkoló üzemeltetője a 60 napos határidőn belül szólít fel bennünket, a felszólítás megszakítja az elévülést. Ebből az következik, a parkolócéggel folytatott egy évnél hosszabb levelezéssel nem lehet megúszni a pótdíj kifizetését.

A pótdíjazott események dátumai más szempontból is érdekesek. Érdemes figyelni arra, hogy a listában feltüntetett események idején tulajdonosai, üzemeltetői voltunk-e a gépkocsinak? Használtan vásárolt gépjárművek esetén több ízben fordult elő, hogy annak küldték ki a felszólítást, aki a levél megírásakor tulajdonosként volt bejegyezve és nem annak, akit valójában pótdíjazni kellett volna.

A pótdíjat a tulajdonosnak, vagy az üzembentartónak kell(ene) megfizetnie. Ha tulajdonos, az üzembentartó és a használó személye elválnak egymástól (pl. flottakezelt, bérelt, vagy lízingelt gépjármű esetén), akkor a közöttük lévő megállapodások szabályozzák, hogy ki fizessen. Érdemes megvizsgálni a gépjárműhasználati szabályzatot (Car Policy), ki van- benne kötve, hogy a használónak meg kell-e fizetnie a parkolás, vagy az úthasználat pótdíját.

A parkolócégek általános gyakorlata, hogy egy idő után eladják a behajthatatlan követeléseiket. Ilyenkor a követeléskezelőtől kapunk levelet, amelyben felszólítanak bennünket a tartozás megfizetésére, illetve felhívják a figyelmünket a lehetséges jogi következményekre.
A követelések eladása szabályos adásvételi ügylet, amelyet a PTK „Engedményezés” néven szabályoz a törvény 328-331. paragrafusaiban.

A 328. § (3) kimondja, hogy
"Az engedményezésről a kötelezettet értesíteni kell; a kötelezett az értesítésig jogosult az engedményezőnek teljesíteni.
(4) Ha a kötelezettet az engedményező [pl. a parkolótársaság, a szerk.] értesíti, a kötelezett az értesítés után csak az új jogosultnak (engedményes) teljesíthet; az engedményestől származó értesítés esetén a kötelezett követelheti az engedményezés megtörténtének igazolását.
Ennek hiányában csak a saját veszélyére teljesíthet annak, aki engedményesként fellépett."

Ha tehát a parkolócég értesít bennünket, akkor csak a követeléskezelő cégnek fizethetünk. Ha azonban a követeléskezelőtől kapunk levelet, akkor jogunkban áll bizonyítékot kérni arról, hogy a parkolócég valóban átruházta-e a követeléskezelőre a tartozásunkat. Kérjük bátran a tartozás átruházásáról szóló szerződést! de kérhetünk olyan (mondjuk közjegyzővel hitelesíttetett) okiratot, amelyből hitelt érdemlően meg lehet állapítani, hogy ki és milyen tartozást ruházott át kire.

Fontos tudni, hogy a 329. § (3) bekezdése szerint "A kötelezett az engedményessel szemben érvényesítheti azokat a kifogásokat és beszámíthatja azokat az ellenköveteléseket is, amelyek az engedményezővel szemben az értesítéskor már fennállt jogalapon keletkeztek."

Ha tehát vitatjuk a parkolócég követelését és az a vitatott követelésünket adja el, a vitát a követeléskezelővel szemben kell (és lehet) folytatnunk.

Szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, hogy a közelmúlt sajtóhírei nem szolgáltatnak alapot senkinek sem ahhoz, hogy ne fizessen parkolási díjat, vagy pótdíjat. Mi azt javasoljuk, hogy a parkoláshoz kapcsolódó dokumentumokat (parkolójegyek, „mikuláscsomagok”, befizetett csekkek, stb.) gyűjtsék egy, lehetőleg fénytől védett helyen. Ha pedig felszólítóleveleket kapnak, mérlegeljék, nincs-e szükségük jogi tanácsra. Tartsák szem előtt, hogy sem a bírósági ítélkezési gyakorlat, sem az egyes jogesetek nem egységesek!