Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


Lacqds # 2020.01.21. 18:13

Sajnos nem tudok megállapodni a kereskedővel. Négy ajánlatot tett. Javtitasam meg a kocsit és vétel áron visszaveszi. Látatlanban 320e Ft javítási költséget mondott és felesbe vállalunk. Ez azért nem jutányos mert a markaszervizben teli árba 176e Ft a várható javítási költség. Az utolsó ajánlat 200e Ft szólt ebből nekem kb 140e Ft költségem lenne. Az autó lassan 3 hete áll. Az utolsó ajánlat hogy cseréjem ki én otthon....
Sajnos így kénytelen vagyok saját költségrr a javítást elvégezni. A szervizben segítőkészek leírják az elvegzett munkát, csinalhatok képeket. Persze a probléma pontos oka ott fog. Kiderülni. A kereskedő még a problémát sem hajlandó megnézetni. Szóval köszönöm marad a nehéz út

csaknoriss1 # 2020.01.22. 07:49

Sziasztok! Ha vállalkozóként külföldön veszek egy autót magánszemélytől rejtett hibával, ami késöbb biztosan jelentkezni fog (pl: pár hónapon esetleg pár napon belül vagy már fennt állt a hiba a vásárláskor is csak ugye nem derült ki), akkor vissza tudnám-e kérni a pénzt amit kér érte vagy teljesen esélytelen a dolog? Ausztriai autóról lenne szó. A hirdetésben szerepel, hogy garancia és szavatosság nélkül adná.

Köszönöm aa segítséget.

drbjozsef # 2020.01.22. 08:03

csaknoriss1,

Kétlem, hogy az osztrák polgári jogot mélyebben ismerné itt valaki, de ha igen, majd biztos válaszol.

A magyar jog alapján nem, nem lenne esélyed. Magánszemély eladó minden további nélkül kizárhatja a szavatossági igényeket a szerződésben. Ausztriában nem tudom, hogyan van.

wers # 2020.01.22. 09:00

Nagy remények Ausztriai vásárlás esetén se lehetnek. Ha eleve hibásnak sejthető járművet vesz az ember nagy kalandra sehol sem számíthat.

Azon kívül ott van a veszély osztrák magán személynél, hogy van-e valami bejegyzés az osztrák nyilvántartásban. Pl. elidegenítési tilalom. De ez már más kaland.

Lacqds # 2020.01.24. 18:18

Leirom eddig mi történt. Az autó javítása elkészült. Komplett kuplung szett cserjenvolt, 186e Ftot fizettem érte. A markaszerviz szerint a kopott kuplung okozta a hibát. Az álláspontjuk az hogy átlagos használat mellett 200ekm bír ez az alkatrész. Az említett kocsi 132e futott így nem igazán kellett volna még cserélni. Szóval még mindig automata váltó van benne 2000km használtam, így a hibát én nem okozhattam. Az autó teljesen máshogy viselkedik mint mikor megvettem. Sajnos ha előre tudom hogy ilyen nem veszem meg. Hiába jártam el körültekintően. Sajnos a váltó zárt szerkezet nem lehet belelátni, automata így a szokásos módon nem lehet megállapítani hogy kuplungos az autó, de még az autó állapotát felmérő szerelő se.(itt nem tudod hol fog a kuplung vagy remeg a kocsi stb.). Markaszervizben kaptam számlát, a munka leírását, képek készültek és a főbb kiszerelet alkatrészeket is elhoztam. Most első körben a Békéltető testülethez fordulok. Beszéltem velük telefonon. Bizonytalan mivel nem ért a kocsihoz nem tudja eldonteni ilyenkor mi van. De javasolta hogy próbáljam meg nincs vezetni valóm.

drbjozsef # 2020.01.25. 08:44

Lacqds,

Sok sikert, majd írd meg mi sikerült. Sajnos a békéltető testület kötelező érvényű határozatot nem hozhat, legfeljebb ha az látszik belőle, hogy elszánt vagy, hátha ez kompromisszumra kényszeríti az eladót. Szerintem még mindig neked lenne kisebb esélyed perben, de simán lehet, hogy tévedek.
Majd írd meg mi lett a vége.

Gabika24 # 2020.02.19. 10:38

Tisztelettel üdvözlök mindenkit!
A következő “jogi” kérdésben szeretnék segítséget tanácsot kérni!
Vettem egy MAN tgkt amire munka szerződésem lenne!
Az autó adásvételekor kitétel volt hogy minimum Euro 3 legyen a környezet védelmi besorolása! A tgk akkori forgalmijában ez így is szerepelt! Viszont történt egy műszaki vizsga egy forgalmi csere és az autó hirtelen Euro 2 es lett! Az eladó állítja nem tudott róla! Nem tudja mi lehet az oka! Kértem a közlekedési felügyelet álláspontját nem e tévedés történt amire ez a válasz érkezett...

“A Közlekedési Hatóság által működtetett KÖKIR nyilvántartásban visszaellenőriztük a jármű összes magyarországi műszaki vizsgáját és megállapítottuk, hogy a jármű első műszaki vizsgájától kezdve EURO 2-es környezetvédelmi osztályba sorolású volt, (külföldi forgalmi engedély alapján) illetve a motorszámában sem történt változás. A forgalmi engedély kiállításakor került téves adat rögzítésre (a környezetvédelmi osztályba sorolás és a motorkód is tévesen, hibásan lett rögzítve,) amit a 2020-as műszaki vizsgán helyesen, jelzett az eljáró vizsgabiztos. A jelenlegi forgalmi engedély a helyes adatokkal van kitöltve, így teendője ezzel kapcsolatban nincs.”

Kérdésem mit tehetek ilyenkor milyen jogaim illetve az eladónak milyen felelősége van?

Segítséget válaszokat előre is köszönöm!

tom889 # 2020.02.25. 10:57

nem rejtett hiba inkabb szimpla eladashoz kapcsolodik a kerdesem

Van 1 autom amit eladnek, muszakija/forgalmi engedely lejart mar lassan 1 eve all a garazsomban.
A problemam torzskonyv megvan, forgalmi-t ugy elpakoltam hogy nem talalom. Bementem okmanyirodaba kerni ujat, de azt mondtak, hogy mivel a muszaki engedely nincs rajta ezert nem adnak.
Ordogi kor most mi tevo legyek? Hogy tudnek forgalmi engedelyt szerezni az autora hogyha lejart.??
Hogy tudnam eladni jogszeruen/hivatalosan. Nem akarom en lemuszakiztatni ujra, hibasan meghirdetem es vki megveszi. (remelhetoleg)

drbjozsef # 2020.02.25. 12:09

tom889,

Talán jön wers, aki ezt is szakérti, és megmondja a tutit, de szerintem semmilyen tiltás nincs, hogy ne adhatnád el.

Műszaki nélkül eladod, át kell írniuk a vevő nevére, kap új törzskönyvet, de nem kap forgalmit. Majd ha levizsgáztatja (útvonalengedéllyel, trélerrel), akkor utána kaphat.

(Fontos, hogy az adásvételibe kizárd a szavatossági jogokat, megtekintett állapotban veszi meg a vevő.)

wers # 2020.02.26. 06:05

Hogy tudnek forgalmi engedelyt szerezni az autora hogyha lejart.??
Jól mondták az okmányirodában, valóban így nem lehetséges. Gondolt át, még a nevében is benne van "forgalomban tartási engedély". Lejárt műszakival nem közlekedhetsz a forgalomban.

De neked nem is ez a problémád. Ha el akarod adni, elég lenyilatkozni, hogy elveszett, nélküle is eladhatod.

Ha át akarja íratni a vevő akkor eredetiség vizsgálat kell, oda pedig el kell vinni.
Ha tud a kocsi maga járni, akkor az okmányirodában kell kérni útvonal engedélyt. Ezzel el lehet vinni. Nem tudom a forgalmi hiányába belekötnek-e, szerintem nem. (hiszen pont azért kell ez az ideiglenes engedély, mert a forgalmi engedély nem érvényes)

A forgalomba helyezett, a forgalomból kivont, de érvényes
műszaki vizsgával nem rendelkező gépjárművek esetén.
Kizárólag a jármű javítása, eredetiségvizsgálata vagy hatósági
vizsgálata céljából a jármű telephelye és a gépjármű-fenntartó
telephelye, vagy az eredetiségvizsgálat, illetve a hatósági
vizsgálat helyszíne között történő közlekedésre jogosít.
Érvényességi ideje 3 nap. Az engedély kezdeti dátumát az
ügyfél határozza meg. A 3 nap egymást követő 3 napot jelent.

wers # 2020.02.26. 06:12

Továbbá elég macerás lesz az átírás is, ha a vevőd nem tudja azonnal leműszakiztatni (15 napon belül). Szerintem átírják a tulajdonost, de egyből ki kell vonatni a forgalomból.
Azt kérdezzétek meg, hogy hogyan érdemes eladni, lehet jobb lenne, ha eladás előtt te vonatnád ki ideiglenesen a forgalomból, és a vevőnek is így írnák át.

tomsics # 2020.02.29. 19:19

Tiszteletem!

Olyan problémám van,hogy januárban eladtam az autóm.Régi,hibás autó,100 ezer Ft értékben.
A vevőnek így is kellett.A baj az,hogy nem iratták át,sőt azon a címen amit a vevő írt az adásvételire, még az autó sincs és szerintem nem is laknak ott ( elmentem megnézni).
Jól sejtem,hogy átvertek kamu adatokkal?
Én már másnap voltam az okmány irodában,lejelenteni.Ott minden rendben ment,le is pecsételték az adásvételi szerződést.Biztosítónak is jeleztem,hogy eladtam az autót.
Az ottani okmányirodától kaptam egy levelet,hogy nem iratták át az autót és felszólítják a vevőt,hogy 5 napja van leadni a rendszámot és a forgalmit,ha nem teszi meg a Nav fog kimenni érte.
A kérdésem az,hogy én miért kaptam ilyen levelet?
Mi lesz akkor ha valóban hamis a vevő és tényleg nincs meg az autó?Lesz ebből bármi bajom,fel leszek jelentve,rendőrségre kell járkálnom majd?Eléggé be vagyok tojva,ez volt az első autóm,az első eladásom.Jóhiszeműen hittem a vevőnek...

drbjozsef # 2020.02.29. 20:49

tomcsics,

Nem tudom miért kaptál ilyen levelet, elvileg neked ehhez nincs közöd, lehet, a hivatal se találta meg azon a címen a vevőt.

A baj az, hogy a fiktív szerződéseket nem szeretik, és ha fiktív adatok vannak egy szerződésen, akkor abból lehet baj. Itt hibáztál :

A baj az,hogy nem iratták át,sőt azon a címen amit a vevő írt az adásvételire

Mi az, hogy a vevő írt? Ez nem így megy. Közösen kitöltitek az adásvételit, kölcsönösen átadjátok egymásnak az irataitokat, és ellenőrzitek azokat, helyesen lettek-e kitöltve. Meg se nézted a személyiét és a lakcímkártyáját? Ennyi erővel bármit beírhatott volna.

Én egyelőre nem foglalkoznék vele, ha jól értelek, amúgy is a vevőt szólították fel. Hát menjen a nav, oszt tegyen amit jónak lát.

tomsics # 2020.02.29. 21:12

drbjozsef

Őszinte leszek nem néztem meg.Nem gondoltam volna,hogy ekkora galibát okozok ezzel magamnak.Jó nagy marha voltam,hogy bedőltem neki,pedig lehettem volna figyelmesebb mert kisebbségi volt.
Remélem nem lesz semmi komoly bajom belőle,így is amióta jött ez a levél minden nap gyomorideggel fekszem le.

Köszönöm válaszát.

Atis77 # 2020.03.04. 04:50

Ha az okmányirodában le tudtad jelenteni akkor valós a cím. Másképp nem veszik le a nevedről. Nincs miért aggódnod. Tájékoztatás képp kaptad a levelet.

misztigergo # 2020.05.15. 17:09

Tisztelt forumozók!

Május 3-án vettem egy Honda Accord 2.2 i-CTDI tipusú autót magánszemélytől. 850 000 Ft-ért. A hazaúton villant a Check engine és rázott az autó. Hívtam is az eladót, azt mondta hogy vigyem el szervizbe majd ő állja a költségeket. A szervízben kiovasták a hibát: 4. befecskendező kommunikáció. Azaz kabelszakadás. Megtalálták, kijavitották, még mindíg nem jó. A szakember szerint a zárlat ami a szakadás miatt volt tönkretette a motorvezérlőt. Egy másik vezérlővel megoldható lenne, de a motortérben majdnem az összes csatlakozó, a szerelőt idézve "kókányolva" van. Nem üzembiztos az autó és lehet a következő 10km-en megint előjön egy ehhez hasonló hiba. A teljes javítási költség 100-150 ezer munkadíj és 500 ezer anyagköltség lenne. Az eladó nem hajlandó kifizetni ezt, csak a pillanatnyilag fennálló hiba költségeit, visszavenni sem hajlandó.
Nyilvánvalóan 850 000 forintért nem egy olyan autót szerettem volna venni amelyik nem üzembiztos. Visszavenni nem akarja. Érdemes-e ezt jogi útra vinnem? Lehet-e ez a "kokányolás" rejtett hiba?

KissAttila # 2020.05.15. 20:29

Sziasztok,
Március végén vásároltam egy 2015-ös Renault Espace-t. A próbaút során nem tűnt fel semmi, elvittem márkaszerizbe ellenőríztetni, ott is mindent rendben találtak, így az autót megvettem.
Két napra rá az akkumulátor megadta magát, de ez annyira nem érdekelt, kihúztam magát a szerviz azzal hogy bármelyik pillanatban, előjel nélkül tönkremehet... ráhagytam.
Később észrevettem hogy a sávelhagyás jelző nem jelez és sötétben ha automata üzemmódra állítom a fényszórót, kiírja hogy ellenőríztessem. Ez a próbaút során nem derült ki, ugyanis nappal nem kapcsolja fel a lámpát ebben az üzemmódban.
Elvittem egy másik szervizbe, ahol közölték hogy mindkét funkciót egy, a szélvédő mögött elhelyezett kamera intéz, ami konkrétan hiányzik az autóból. A kábelek ott vannak neki, de az eszköz nincs.
Az eladó szerint nem is kellene tudja az autó, holott alacsonyabb felszereltségi szinten is alap, a szerviz azzal védekezik hogy az átvizsgálásnak nem része a számítógépes diagnosztika (egyébként a másik szerviz is ezt állította), ami rohadt szánalmas, főleg ezeknél a modern autóknál, én pedig itt állok egy árajánlattal, hogy 102.000 Ft-ért beszerzik nekem az alkatrészt + beszerelés...
Milyen lehetőségeim vannak ebben a helyzetben?
Köszönöm válaszaitokat

Szomorú örökös # 2020.05.16. 04:57

KissAttila

én pedig itt állok egy árajánlattal, hogy 102.000 Ft-ért beszerzik nekem az alkatrészt + beszerelés...

Egészen olcsón megúszod még szerintem a kocsi árához képest.

Milyen lehetőségeim vannak ebben a helyzetben?

Magánszemélytől vagy kereskedőtől vetted a kocsit? Egy ekkora összeg esetében lehet a pereskedés jóval drágább lenne. Biztos, hogy megéri neked kattogni miatta? Lehet jobban járnál, ha megcsináltatnád és utána lesz egy jó kis kocsid.

drbjozsef # 2020.05.16. 07:03

KissAttila,

Az eladó szerint nem is kellene tudja az autó,

Ezek szerint az eladó elismerte, hogy az eszköz az eladáskor sem volt része az autónak. Ezt tehát bizonyítanod nem kell.
(Írásban is megvan ez?)

Ezek után ezt könnyű eldönteni, hogy hibás teljesítés-e, legfőképpen a szerződésetek alapján. Mi van abban pontosan az autóról, a felszereltségről?

Ha benne kellene lennie, szólítsd fel, hogy szereltesse be. Ha nem hajlandó, beszereltetheted te saját költségen, és követelheted tőle az összeget, vita esetén fizetési meghagyással, végső esetben perrel.

drbjozsef # 2020.05.16. 07:08

misztigergo,

A "kókányolás" nem teljes egészében jogi fogalom.

Hibásan teljesített az eladó, ha adott műszaki állapotban nem elvárható, hogy így nézzenek ki a csatlakozók, valamint ez a kellő gondosság mellett sem volt felismerhető.

Ezt neked kell bizonyítani. Hogy így vetted, hogy nem ilyennek kellene lennie, és azt is, hogy ez nem nyilvánvaló.

Látatlanban erre annyit lehet mondani : ha a kókányolás olyan, akkor van esélyed perben, ha nem olyan, akkor nem. Hogy "érdemes-e" jogi útra vinni, azt nem tudhatjuk ennyiből.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.16. 10:27

alacsonyabb felszereltségi szinten is alap,

erre azért a helyedben nem vennék be mérget, lehet h. bemutató autó volt, vagy egyedi megrendelésre készült, vagy bármi, ha viszont felhívod az első értékesítő autószalont (már ha mo. lett 1 forgalomba helyezve), rendszám alapján megmondják a felszereltséget tételesen és fillére..

JuGa # 2020.05.27. 00:48

Kedves Drbjozsef,

Eladnám az autómat és az adásvételi szerződés aláírásának helyes módjával kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
A meghirdetett autómra érkezett vevő, aki foglalót adott, amiről bizonylatot készítettünk.
Később jelezte szóban, hogy nem ő "jönne" a kocsiért, hanem egy cég venné meg.
Kérdéseim, hogy hogyan szabályos az adásvételi szerződés aláírása, mire van szükség, hogy az legyen:

  • Hogyan ellenőrizhető, hogy a cég nevében eljárhat-e az aki "jön" a kocsiért?
  • Mit tegyünk, ha olyan személy jön, aki pl. nem szerepel a cégkivonatban képviseletre jogosultként?
  • Ha esetleg a cég által előre aláírt adásvételit hoz, hogyan ellenőrizhető, hogy valójában az írta-e alá vevőként a szerződést, aki a cég nevében aláírhat? Szabályos-e egyáltalán az ilyen előre aláírt szerződés?
  • Nem szükséges-e, hogy az eredetileg foglalót adó (és erről a bizonylatot aláíró) vevő lemondó nyilatkozatot tegyen írásban?
  • Hogyan lehet jogszerűen lebonyolítani, aláírni az ilyen adásvételt, amikor a végleges szerződés aláírásakor sem a foglalót adó, sem a tervezett vevő cégjegyzékben szereplő képviselője nincs a helyszínen?

Köszönöm a választ előre is!

JuGa

wers # 2020.05.27. 04:00

Meghatalmazással eljárhat.

drbjozsef # 2020.05.27. 10:41

Megmondom, én mit kérnék.

Hozzon magával egy aláírási címpéldányt. Ha nem aláíró jön, akkor két példányban egy két tanús meghatalmazást. (egyet megtartok).

Nincs előre megírt adásvételi, minden rubrikát nézz meg mi kerül bele, ne hagyd, hogy az árat kihagyják, valamint a megjelenő ember iratait (személyi, lakcímkártya) elkérném, és összevetném a meghatalmazással, és figyelnék, hogy PONTOSAN az kerüljön be az adásvételibe ami az iratokon áll (cég adatok, ember adatai).

És ha tanácsolhatók valamit, és a vevő is belemegy (pontosabban, én személy szerint csak így adnák el használt autót) : legyen benne a szerződésben, hogy semmilyen szavatosságot, garanciát, felelősséget nem vállalsz az autóra.

Mint magánszemély eladó, ezt megteheted, a Ptk. engedi az eltérést a szabályoktól, teljesen kizárhatod a szavatosságot. És akkor nem fognak két hét múlva jönni, hogy másfél millás javítani való van mert már a hazaúton hengerfejes volt és fékhibás.

JuGa # 2020.05.28. 03:14

Kedves drbjozsef, wers,

Köszönöm! :)
Így teszek.

JuGa