Ellopták! Kell még fizetni?


vencida # 2005.10.27. 16:25

Sziasztok!

Hasonló a történetünk a lízing-casco-s történethez. A mi autónkat okt 22-25 között lopták el. 22-én este leparkoltam az autót a ház előtti parkolóban, de mivel nem nyílik ablakunk erre, és sajnos dolgozni is a másik kapun járunk, így csak kedden vettük észre, hogy nincs autó. Így azt sem tudjuk pontosan, mikor vitték el.
A kérdésem a következő:
Felhívtam a bankot, hogy bejelentsem a káreseményt. Ott azt mondták, hogy mivel ellopták az autót, megszünt a hitelfedezet, ezért azonnali hatállyan megszűnik a lízingszerződés, de azért fizessünk csak tovább, amíg le nem zárják a nyomozást (kb. 1,5-2 hónap). Akkor most mire kell fizetni? Hiszen a biztosító kifizeti a kárt, vagy nem?

A cascoval kapcsolatban: szeptember elsején van a biztosítási évfordulónk, tehát elkezdtük az újabb évet. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag 11 hónapot még ki kell fizetnem a semmiért? És ha a káresemény 1 hónappal előbb történik, akkor meg nem? Hol itt az igazság?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2005.10.27. 17:01

Az, hogy a biztosító kifizeti-e a kárt, attól függ, hogy nem terhel-e mulasztás a káreseménnyel kapcsolatban. Nyilván ezt vizsgálni kell, addig a biztosító nem fizet. Nem ismerem a lízingszerződésedet, de már olyat is láttam, hogy ilyenkor a bank nem azt mondta, hogy fizesd tovább a részletet, hanem azt, hogy fizesd ki egy összegben a diszkontált összeget.

Ha a biztosítási esemény bekövetkezik, a biztosító az egész évre járó díj megfizetését követelheti, kivéve ha a felek rövidebb idôszakban állapodtak meg.
A szerzôdés megszûnésének egyéb eseteiben a biztosító annak a hónapnak az utolsó napjáig járó díjak megfizetését követelheti, amelyben veszélyviselése véget ért.

Ennek az az oka, hogy a biztosítók az egy évi átlagos kockázat alapján számítják ki a biztosítási díj havi összegét.

vencida # 2005.10.27. 17:19

Köszönöm a választ.

Mit jelent az, hogy terhel-e mulasztás a káreseménnyel kapcsolatban? Esetleg azt, hogy nem rögtön vettük észre, hogy ellopták az autót?

A bankkal kapcsolatban még annyi: azt is mondták, ha nem fizetünk a nyomozás végéig, akkor fekete listára kerülünk. Az egyösszegű kifizetésről kérdésemre azt mondták, hogy ha a végösszeg (ez a diszkontált összeg lenne?) úgy alakul, hogy nekem kell fizetni, van mód a részletfizetésre. De bízom benne, hogy nem így lesz. Az autót 2,9 millióért vettük a hitelösszeg 2,5 m volt. 14 hónapos volt a kocsi. Havi 45 ezret törlesztettünk. Talán kijövünk nullára....

Casco: akkor értsem úgy, hogy valóban még 11 hónapig kell fizetnünk?

ObudaFan # 2005.10.30. 13:08

Káreseménnyel kapcsolatos mulasztás lehet, ha a gépkocsi nem volt megfelelően elzárva, nem voltak meg azok a biztonsági berendezések, amelyeket a biztosítási szerződés előírt (pl. nyomkövető).

Ha a szerződés másképpen nem rendelkezett, akkor valóban.

Royal # 2005.11.14. 12:00

"ha a gépkocsi nem volt megfelelően elzárva, nem voltak meg azok a biztonsági berendezések"

Tudom hogy kicsit naív vagyok, de ilyenen mindig mérges leszek... nem a tény számít? Az autót ellopták! Hogyan, milyen módon szerintem tök lényegtelen... (persze a biztosítónak kiváló kapaszkodó) de nem értem miért a tulajdonos a hibás azért, mert egy tolvaj ellopta az autóját.

Ha el van zárva, vannak biztonsági berendezések, riasztó nyomkövető, örzött parkolóban áll, ergo úgyszolván 0 az esélye hogy megfujják minek a casco ?

obsitos # 2005.11.14. 14:43

A casco nemcsak a lopáskár végett van...