Autópálya pótdíjfizetés

cat981 # 2006.02.06. 18:37

the big cat: ma kaptam levelet az Autóplya Kezelő zrt-től, megadták a részletfizetést és nem számolnak fel semmi plusz költésget :). Mindez annak köszönhető hogy elég nagy rutinom van az ilyen dolgokba, de egyébként mindenben igazad van.

the big cat # 2006.01.29. 07:26

Erre én is gondoltam, csakhogy itt mindenképen van egy bökkenő: mégpedig akkoriban nem volt kamerás ellenőrző rendszer, azaz, ha valaki matrica nélkül autózott, az csak közúti ellenőrzés során derülhetett ki, márpedig akkor a vezetőt kétség nélkül azonosították, így semmi szükség arra, hogy adatkérő lapot küldjenek arról, ki vezette az autót.

autojogasz (törölt felhasználó) # 2006.01.28. 23:11

Azért ne egyétek meg egymást! Ugyanis mindkettőtöknek igaza LEHET:

Az úthasználati díj megfizetésének elmulasztása 2001. december 31. napjáig volt "elkövethető" szabálysértés, s szerepelt önálló delictumként a 218/1999 (XII. 28.) kormányrendelet 52. §-ában:

Úthasználati díj megfizetésének elmulasztása
52. § (1) Az a gépjárművezető, aki úthasználati díj megfizetése ellenében igénybe vehető autópályán úgy közlekedik, hogy a díj megfizetését elmulasztotta,
százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki.

Ha Voyager a cselekményt e határnapot megelőzően követte el, a történet vitán felül igaz lehet.

2002. január 1. napját követően Nagymacskának van igaza, s az eljárás nem a rendőrség, hanem a polgári peres eljárás területére tartozik, de:
ha az autópályán Voyagert rendőr, vagy rendőrrel megerősített autópályaellenőr állította meg, akkor a rendőri ellenőrzés alkalmával a vezetői engedély hiányára is fény derülhetett, innen pedig egyenes az út a rendőrségi feljelentéshez.

the big cat # 2006.01.28. 07:05

Ha nem haragszol, ezt erősen kétlem, ez ugyanis nem tartozik a rendőrségre. Ez nem szabálysértés, de persze, ha tényleg így volt, akkro idézd már nekem a szabálysértési eljárást megszüntető határoztatot, hogy mégis milyen szabélysértés ügyében járt el a rendőrség, autópályamatrica ügyben a polgári bíróság az illetékes.

A jogosítvány meg nem tartozik az autópályaellenőrökre. Nem is kérhetik, így aztán az sem derülhet ki, hogy nincs jogosítványod, egy autópályamatricsa ellenőrzéskor. Továbbá, ara is kíváncsi lennék, szerinted melyik jogszabáély írja elő, hogy atulajdonosnak jogosítványának kell lenni? Szereintme az autó vezetőjének kell jogosítványának lennie.

voyager # 2006.01.27. 22:01

Nem akarok kekeckedni veled nagymacska, de személyesen volt ilyen ügyem!!! Az lett a vége hogy átadták a rendőrségre, onantól meg amit irtam! Másik story, ha a tulajdonosnak nincs jogositványa??? Ugyanez.

the big cat # 2006.01.27. 19:27

jeleleg a késedelmi kamat mértéke kb 7%, szóval ahogy látom, ti is felszámoljátok.

Ahogy mindenki más is meg fogja tenni, csak nagyon ritkán és általában azért engedik el a kamatot, mert eleve reménytelennek látják a behajtást, vagy az túl sokba kerülne, inkább hagyják, hogy az alapkövetelést kinyögje a delikvens. Igen meglepődnék, ha elengednék, főleg, hogy évekre megy a tartozás, és szerintem legközelebb már a behajtó cég, vagy a bírósági idézés jön. A követelés lejárt, jogszerű, és az autópályatársaság nem szociális intézmény.

cat981 # 2006.01.27. 18:13

the big cat: gondolom a késedelmi kamatos rész szól nekem. Jogilag biztosan behajtható késedelmi kamat, de ha valaki beismeri hiábáját és mutat hajlandóságot a kifizetésre, de anyagi helyzetére való tekintettel részletfizetési lehetőséget kér, szeirntem nincs az a paraszt szolgáltató aki ilyen esetben még késedelmi kamatot számol fel. Én is egy sokak szerint mindennek elmondott szolgáltatónál dolgozom és mi sem számolunk fel kamatot max évi 7%-ot ami pár forint. Meglepődnék ha számolnának fel valami nagyobb késedelmi pótdíjat.

the big cat # 2006.01.27. 09:15

nem érdekli őket ki vezette az autót, ezért a Ptk. szerint a tulajdonos felel, azt meg tudják kicsoda. Ha jogvita van, polgári bíróság elé kerül az ügy, őt sem érdekli ki vezette az autót.

hatóság vagy bíróság előtt egyébként akkor nem vagy köteles vallomást tenni, ha magadat vagy közeli hozzátartozódat szabálysértés, avgy bűncselekmény elkövetésével vádolnád. Autópályára díjfizetés nélkül felhajtani sem nem bűncselekmény, sem nem szabálysértés. Plusz nincs is miről vallani, a tualjdonos a közhetiels nyilvántartásokból ismert.

the big cat # 2006.01.27. 09:13

Nincs mit kipróbálni, ez nem szabálysértési ügy, nem is fognak ilyen felszólítást küldeni, egyáltalán nem is a rendőrség hatáskörében van.

voyager # 2006.01.27. 08:26

Próbáld ki !!!

the big cat # 2006.01.27. 04:44

Már hogyne számolhatnának fel késedelmi kamatot ilyen esetben is, ez nem hatósági eljárás, hanem polgári ügy, amíg nem fizetsz, addig kamatozik.

És nem is szabálysértés, úgyhogy nem is fogják megkérdezni ki vezette az autót, a tuljadonos vagy az üzembentartó felel, akárki is vezette az autót.

voyager # 2006.01.26. 23:27

Ebben az esetben él, a nem vagyok köteles vallani sem magamra, sem a családtagjaimra! ! !

cat981 # 2006.01.26. 18:32

Én augusztusban jártam úgy, hogy három nőt vittem és a nagy vitatkozásbanvéletlen ráhajtottam az autópályára, meg is dícsértem mind a hármat érte... Nyilván nem volt matricám, mivel nem akartam arra menni, visszatolatni veszélyes lett volna, gondoltam a legelső adandó alkalommal lehajtok, így is tettem. Októberben kapok egy levelet hogy számítógépes ellenőrzés során megállapították hogy nem volt matricám és ez 14 rugómba fog kerülni. Írtam egy kérelmet a bírság mérséklésére mindenféle ártatlan szöveggel fűszerezve, de egy cseppen sem hatotta meg őket, elutasírtották egy tv.-re hivatkozva, hogy nem tehetnek különbséget, hogy ki milyen okból hajt rá szabálytalanul a pályára. Írtam még egyet, hogy részletekben fizethesem be erre még nem írtak vissza, sőt nem is találják a tértis levelem úgyhogy elkülöm mégegyszer, így talán 1 év múlva elkezdhetem a törlesztést és 1,5 év múlva meg megkapják a teljes összeget. Késedelmi kamatot ilyen esetben nem számolhatnak fel. Azt az elején gondoltam hogy nem fogják mérsékelni, de legalább a pénz addig is nálam kamatozik.

the big cat # 2006.01.26. 02:42

Ja, az elévülés pedig mostantól 5 év és nem 4,5 fél.

the big cat # 2006.01.26. 02:41

Bármely két kijárat között 2-15 km van aMo-i autópályákon, mégis a teljes autópályahálüzatra szóló díjat kell megfizetni. Ez jogilag teljesen rendben van, más országok is rendelkeznek hasonló gyakorlattal. Azon lehet vittakozni, kinek igazságos és kinek nem ez a rendszer, de ez a jogszerűségét nem befolyásolja.

(Mellesleg megjegyezném, hogy szerintem az M1-re nincs külön matrica, így nincs az "egész M1-re szóló díj sem)

obsitos # 2006.01.25. 22:34

Hegyeshalom és Mosonmagyaróvár között max 5-6 km az autópálya szakasz, mégis az EGÉSZ M1-esre szóló pályadíjat kell megfizetni akkor is, ha valaki csak ezen törpe szakaszon autópályázik.

_Lala_ # 2006.01.25. 22:05

Még van hátra kb. 4.5 év... ha innentől nem csinálnak semmit. Szerintem kezdd el befizetni :)

Baraka # 2006.01.24. 21:47

Ma kaptam az Állami Autópálya Kezelő ZRT.-től egy levelet, melyben a következő áll:
"Az autópálya haszálat jogosultságának ellenőrzésekor (2005.09.19!!!) megállapítottuk, hogy az Ön tulajdonában lvő ....stb." Vagyis ebben az időszakban nem volt matricám. Ez igaz is. (23 km-ről van szó)
A kérdésem a következő lenne:
Mennyi az elévülési ideje a pótdj befizetésének?
Válaszukat előre is köszönöm!