Görkorival úttesten


hanolfe # 2006.04.02. 18:01

Sziasztok!

Csabának nagyon igaza van! A kerékpárosokkal egyenrangúnak kellene kezeleni a görkorcsolyásokat is. Járdán görkorcsolyázni a gyalogosokkal szemben túl veszélyes, sokan sétáltatják ott a kisgyereküket. Amikor kimegyek az úttestre, akkor egyrészt az Õ védelmükben teszem.
Franciaországban már sikerült elérnie a korisoknak, hogy egyenrengúan kezeljék a kerékpárosokkal. Ha ott belátták, hogy igazuk van, akkor talán itt az ideje, hogy nálunk is elrendezzék jogilag ezt a kérdést.

A rendőrrel mindig tisztelettudóan beszélek, azaz csak beszélnék, mivel soha nem hagy szóhoz jutni. Próbáltam vele értelemesen megbeszélni, de rámförmedt, hogy ne feleseljek különben bevisz, stb...
Már nem vagyok tanuló, 30 éves múltam. Gondolom legközelebb kapok egy csekket.... :-)

Köszönöm a hozzászólásaitokat!
Szép estét!
hanolfe

monalisa1 # 2006.03.30. 14:57

Kedves hanolfe!

Valamennyien tudjuk, hogy a gyalogost elüthetik az úttesten és akár a járdán is...

A 15 évi görkorizás alatt bizonyára kellő ismeretre tettél szert a főbb közúti szabályokról, tehát hogy hol, miként és hogyan. Ez elsősorban a saját érdekből fakadó.

A rendőr ezt nem tudhatja, ő csak azt látja, hogy a többszöri figyelmeztetés ellenére is "szófogatlan" vagy.

Nézd, ő téged akar védeni amikor a járdára küldene fel - ezt el kell tőle fogadni -, egyúttal a szabályok az ő oldalán vannak...

Az a mezítlábas átgyaloglás az hűlyeség, felejsd el minhta nem is mondták volna.

Javaslom amikor legközelebb összetalálkoztok nyugodt-, udvarias- és kellően tisztelettudó hangnemben beszéld meg vele a dolgot., ígérd meg neki, hogy a továbbiakban méginkább elővigyázatos leszel stb.

Más. Azt nem tudom tanuló vagy-e még vagy netán már saját keresettel rendelkezel?!

Ha kiskorú vagy és nincs önálló jövedelmed, SZERINTEM helyszini bírságolás veled szemben nem eszközölhető. DE feljelenthet és ekkor már szabálysértési eljárás indulhat ellened, aminek eredményeként a szülőt vonják felelősségre.

És még a következő: egy terepes bringát is elég fáradtságos hajtani alacsony fokozatban, és ez SZERINTEM éppúgy átmozgatja a test izomzatát - a fittség garantálva. (Még a szobabicilki is megteszi, hiszen azért találták ki.)

Szia!

dr Zákányi Csaba # 2006.03.30. 14:56

A görkorisnak a kerékpárúton van a legjobb helye, ahol van ilyen. A sebessége alapján pedig - ha csak járda és úttest van - az úttesten. Szerintem rossz a jogi szabályozás, ugyanúgy kéne kezelni a görkorcsolyát, mint a kerékpárt - nem pedig úgy, mint a gyalogost. Ez lenne racionális.

hanolfe # 2006.03.30. 06:09

monalisa1

Köszönöm válaszod!

"Fittnek egyéb más testmozgástól/sportolástól is lehet az ember."
De ha én görkorizni szeretek! Egy rendör miatt nem fogom a kedvenc sportolási formámat felváltani futással vagy valami egyéb mozgással.

Egy bicajost vagy gyalogost ugyanakkora eséllyel üthet el egy autó mint egy korist. Sőt állítom, hogy kerékpározni sokkalta veszélyesebb mint görkorcsolyázni. Ha kimész a lakásodból, már azzal megnöveled egy téged érhető baleset kockázatát.
Én nem állandó jelleggel megyek a közúton, és akkor sem az út közepén megyek, nem akadályozom a forgalmat. A városban lévő főutcákon nem is megyek az útra, kizárólag a kisebb utcákban, ahol több esetben még járda sincsen. Azt mondja nekem a rendör, hogy ha át akarok menni az út túloldalára, akkor csatoljam le korit és mezítláb gyalogoljak át. Ezeket után is azt mondod, hogy aggódik értem?

A helyszíni bírság meddig terjedhet? Gondolom nem büntethet meg akármennyire? Milyen vétségnek számít az úttesten gyalogosnak közlekedni?

Szép napot mindenkinek!
hanolfe

monalisa1 # 2006.03.29. 17:08

Van a gyalogjárda, aztán kerékpárút és a közút., a görkorizás a gyalogosok eszközölt haladási megoldása, tehát bármennyire is rosszak helyi viszonylatban a járdák, neked ott a helyed.

Tekintettel arra, hogy a rendőr már többször is figyelmeztetett - a közúti forgalmat veszélyezteted -, legközelebb akár már helyszíni bírságot is kiszabhat - aktuális összege az ő mérlegelésétől függ.

Fittnek egyéb más testmozgástól/sportolástól is lehet az ember.

Ne kisérsd a sorsot, egyszer egy autós még elüthet! (Mondhatni a rendőr érted is szól!)

hanolfe # 2006.03.29. 07:46

Sziasztok!

Már közel 15 éve görkorcsolyázok, hogy fitten tartsam magam. A városban ahol élek igen rossz minőségűek a járdák, a gyalogosok sokszor nem hajlandóak félreállni, stb... Ezért igen gyakran az úttestre kényszerülök, amit a helyi rend őrei nem néznek jó szemmel. Jobban mondva közülük is csak egy, aki rendszeresen fenyeget, hogy ha még egyszer meglát akkor bevitet, megbüntet.
Kérdésem, hogy görkorcsolyával jogilag minek számítok? Gyalogosnak? Vagy vannak olyan jogaim mint egy kerékpárosnak? Mit tehet velem szemben a rendőr, ha rajtakap, hogy az úttesten görkorcsolyázok? Megbüntethet? Ha igen mennyire? És milyen jogon?
Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv.:
hanolfe