Üdvözlök mindenkit! Sziasztok!
Egy baromi egyszerű de mégis bonyolult kérdésem lenne.
Minap történt az eset. Édesanyám egy magánterületen parkolt. Amit úgy kell elképzelni hogy van egy 80méter x 80méteres magánterület. Ez a felénél félbevan választva egy téglakerítéssel és egy kapuval. Egyik oldal x-é másik y-é de y cég alkalmazottjai csak x telekén keresztül tudnak kijárni. a baleset röviden y helyről nagysebességgel jön át egy autó x területre a kapun átjön és x területen belehajt oldalról az ott szabályosan közlekedő autóba. Ami épp az x területen lévő közös kijáraton ami a főútra visz szeretett volna kimenni.. y területről érkező autó a jobb kéz szabályra hivatkozik viszont x területen közlekedő autónak szerintem a elsőbbsége volt a kapun kijövő kocsival szemben. Ezt kellene nekem valami hozzáértőnek elmagyerázni. Mit tudok tenni? Az okozott kár 100ezer felett van a kocsimban. Sajnos a rendőrség szó szerint elhajtott a piba. Magánterület oldjam meg polgári peresen…. Így is lesz.. de kinek van esélye.
Megpróbálok feltenni egy fotót így érthetőbb lesz talán
http://tam.uw.hu/baleset.jpg
baleset. ki a hibás?
Szerintem itt kár a KRESZ-szel jönni, egyszerűen aki egy eltakart helyről kihajt egy kapun át, attól elvárható, hogy körülnézzen, meg ezt ne nagy sebességgel tegye. Jobbkézszabály szerintem nem is értelmezhető, mert a kapu nem egy másik út volt.
"1. § 1 A rendelet a Magyar Köztársaság területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza."
Ez a KRESZ legeleje. Lehet, hogy az említett területre nem is terjed ki a KRESZ hatálya. Ebben az esetben nem játszik a jobbkéz szabály. Ha be lehet bizonyítani a bíróság előtt "piros", vagy "kék" felróható felelősségét a kár okozásában, akkor az fizet, ha nem, akkor a közlekedés, mint veszélyes üzem jön szóba, és az objektiv felelősség miatt mindenki viseli a maga kárát.
De azt hiszem Obuda Fannak igaza van, csak hát bizonyítani kellene...
Hali!
ha jól emléxem van valahol egy olyan jogszabályhely, ami kimondja, hogy magánút is közútnak minősül abban az esetben ha pl baleset történik, vagy egyéb esemény. megpróbálom holnap megkeresni.
üdv
T. Zummike!
Btk.
191. § (1) A közúton elkövetett bűncselekményekre megállapított rendelkezéseket kell alkalmazni akkor is, ha a közúti járművezetésre vonatkozó szabályok megszegése nem közúton okoz sérülést vagy halált.
A Btk. rendelkezése csak közlekedési bűncselekményekre vonatkozik, azonban szabálysértési alakzat esetén is ugyanez a helyzet.
Amennyiben személyi sérüléssel járó baleset történik (mindegy, hogy 8 napon belüli vagy túli a sérülés), azonnal kiterjed a KRESZ hatálya a magánútra is. Ezt a 3/1998. ORFK utasítás is, illetve a KRESZ magyarázó része is kimondja. Valahogy így: Magánúton bekövetkezett személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek esetében a közúton bekövetkezett balesetek során alkalmazandó szabályok szerint kell eljárni.
Dodosoft balesete esetén biztosan nem terjedt ki a KRESZ hatálya a baleset helyszínére (nem volt személyi sérülés), így a "jobbkéz-szabály" sem alkalmazható, már csak azért sem, mert a baleset helyszíne nem útkereszteződés (!). A kártérítésről a polgári peres Bíróság dönthet, véleményem szerint Dodosoft járművének vezetője vétlen a baleset bekövetkezésében.
Mivel sok esetben bizonyíték ínység van, ez a helyzet sem különb, nehéz lehet bizonyítani - megosztott felelősség.
Traffic!
igen, erre gondoltam! csak az maradt ki, hogy személyi sérülés esetén tered ki a KRESZ hatálya. köszi!
üdv, Zummike
Nem kötekedni akarok, de ritkán láttam ennyire rossz helyesírást... a képen a lefgtetett és a eggyik szavak...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02