baleset. ki a hibás?

Dodosoft # 2006.06.09. 19:52

Üdvözlök mindenkit! Sziasztok!
Egy baromi egyszerű de mégis bonyolult kérdésem lenne.
Minap történt az eset. Édesanyám egy magánterületen parkolt. Amit úgy kell elképzelni hogy van egy 80méter x 80méteres magánterület. Ez a felénél félbevan választva egy téglakerítéssel és egy kapuval. Egyik oldal x-é másik y-é de y cég alkalmazottjai csak x telekén keresztül tudnak kijárni. a baleset röviden y helyről nagysebességgel jön át egy autó x területre a kapun átjön és x területen belehajt oldalról az ott szabályosan közlekedő autóba. Ami épp az x területen lévő közös kijáraton ami a főútra visz szeretett volna kimenni.. y területről érkező autó a jobb kéz szabályra hivatkozik viszont x területen közlekedő autónak szerintem a elsőbbsége volt a kapun kijövő kocsival szemben. Ezt kellene nekem valami hozzáértőnek elmagyerázni. Mit tudok tenni? Az okozott kár 100ezer felett van a kocsimban. Sajnos a rendőrség szó szerint elhajtott a piba. Magánterület oldjam meg polgári peresen…. Így is lesz.. de kinek van esélye.
Megpróbálok feltenni egy fotót így érthetőbb lesz talán
http://tam.uw.hu/baleset.jpg

ObudaFan # 2006.06.10. 11:13

Szerintem itt kár a KRESZ-szel jönni, egyszerűen aki egy eltakart helyről kihajt egy kapun át, attól elvárható, hogy körülnézzen, meg ezt ne nagy sebességgel tegye. Jobbkézszabály szerintem nem is értelmezhető, mert a kapu nem egy másik út volt.

dr Zákányi Csaba # 2006.07.04. 14:43

"1. § 1 A rendelet a Magyar Köztársaság területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza."

Ez a KRESZ legeleje. Lehet, hogy az említett területre nem is terjed ki a KRESZ hatálya. Ebben az esetben nem játszik a jobbkéz szabály. Ha be lehet bizonyítani a bíróság előtt "piros", vagy "kék" felróható felelősségét a kár okozásában, akkor az fizet, ha nem, akkor a közlekedés, mint veszélyes üzem jön szóba, és az objektiv felelősség miatt mindenki viseli a maga kárát.
De azt hiszem Obuda Fannak igaza van, csak hát bizonyítani kellene...

Zummike # 2006.07.04. 16:19

Hali!
ha jól emléxem van valahol egy olyan jogszabályhely, ami kimondja, hogy magánút is közútnak minősül abban az esetben ha pl baleset történik, vagy egyéb esemény. megpróbálom holnap megkeresni.
üdv

Traffic # 2006.07.04. 16:48

T. Zummike!

Btk.
191. § (1) A közúton elkövetett bűncselekményekre megállapított rendelkezéseket kell alkalmazni akkor is, ha a közúti járművezetésre vonatkozó szabályok megszegése nem közúton okoz sérülést vagy halált.

A Btk. rendelkezése csak közlekedési bűncselekményekre vonatkozik, azonban szabálysértési alakzat esetén is ugyanez a helyzet.
Amennyiben személyi sérüléssel járó baleset történik (mindegy, hogy 8 napon belüli vagy túli a sérülés), azonnal kiterjed a KRESZ hatálya a magánútra is. Ezt a 3/1998. ORFK utasítás is, illetve a KRESZ magyarázó része is kimondja. Valahogy így: Magánúton bekövetkezett személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek esetében a közúton bekövetkezett balesetek során alkalmazandó szabályok szerint kell eljárni.

Dodosoft balesete esetén biztosan nem terjedt ki a KRESZ hatálya a baleset helyszínére (nem volt személyi sérülés), így a "jobbkéz-szabály" sem alkalmazható, már csak azért sem, mert a baleset helyszíne nem útkereszteződés (!). A kártérítésről a polgári peres Bíróság dönthet, véleményem szerint Dodosoft járművének vezetője vétlen a baleset bekövetkezésében.

pécsiréka # 2006.07.04. 21:08

Mivel sok esetben bizonyíték ínység van, ez a helyzet sem különb, nehéz lehet bizonyítani - megosztott felelősség.

Zummike # 2006.07.05. 07:18

Traffic!

igen, erre gondoltam! csak az maradt ki, hogy személyi sérülés esetén tered ki a KRESZ hatálya. köszi!

üdv, Zummike

Pjotr # 2006.07.10. 07:53

Nem kötekedni akarok, de ritkán láttam ennyire rossz helyesírást... a képen a lefgtetett és a eggyik szavak...