kilóméteróra állítás


szszm # 2007.01.26. 17:05

Kedves "ferrke"!
Kösz a dícséretet, de férfiasan be kell vallanom, hogy egy kicsit csaltam, kíváncsi voltam rá, hogy észreveszi-e valaki. A hozzászólásom nagyobbik, érdemi részét Nádas Péter író egyik interjújából ollóztam össze. Illett volna a forrásmegjelölés ...
Üdv: szszm

Ui: Persze ettől még a probléma valós!

ferrke # 2007.01.26. 12:54

A'szszm ezt jol összefoglaltad:))))))

szszm # 2007.01.23. 08:27

Kedves Fórumozók!

A kilométeróra átállítástól elég messzire jutottunk a manipulációk/hazugságok erkölcsi problematikája terén.

A demokráciában úgymond hazudnak, természetesen hazudnak, mert mindenütt hazudnak, az ember hazudik, az ember hazudós, én is hazudós vagyok. Nincs olyan ember, aki ne hazudna. Hazudik, aki azt állítja, hogy nem hazudik. Az maga egy hazugság, amit esetleg elhisz. Hanem erre nincs törvény, nincs szabály, nem szabályozható, az emberi kíváncsiságnak a szabályrendszere alatt áll.

Valaki ki is mondta közületek a szentenciát, hogy a jog nem moralizálásra való. Ezt én meglehetős szakmai cinizmusnak tartom. Ilyen alapon akár joggal állíthatnám azt is, hogy a jog ismerői találják meg legjobban a joghézagokat és a törvények útvesztői közötti kiskapukat, tehát a legjobb bűnözők a jogvégzett emberek közül kerülnek ki.

A magyarok többségének a véleménye szerint a "szabad piac", mint fogalom egy nagy tér, nagy koszos tér, ahol mindenfélét el lehet adni és meg lehet vásárolni.

Míg a "szabadság" fogalma mögött a francia forradalom óta az ember individuális szabadságát értik, amelynek van egy kötelezettség oldala és felelősség oldala, addig a magyarok többsége eszme szempontjából nem individuális szabadságot ért alatta, hanem inkább a függetlenséget, és a dolognak az individuális oldala a mindentől való teljes függetlenség. Azt csinálom, amit akarok állapota.

A magyar ember nem csak a törvényeket, hanem magát a demokratikus alkotmányt sem veszi komolyan, olyan demokráciát szeretne, melyben neki azért vannak kis előnyei. Bizonyos dolgokhoz hozzá tud jutni, amelyekhez mások nem és ezeket a kis törvénytelen előnyöket használja is. Az ember mindig szeretne kicsi előnyöket, ha sorba áll, akkor kicsit előre csoszog, hogy őrá előbb kerüljön sor.

Attól még, hogy elítéljük ezeket a jelenségeket, azok megkeserítik hétköznapjainkat.

Én nem hiszem, hogy ezen a téren belátható időn belül bármiféle javulás lenne elérhető ...

Üdv: szszm

Pjotr # 2007.01.22. 08:52

Félre ne érts, én is elítélem az ilyen manipulációt, csak sok ember nem ismerei ezeket a fogalmakat és azt hiszi, hogy ha lejár a min ideje a kajának 15-én, akkor 16-án már meg fog halni tőle...

Egyébként az autó óráját gyakran nem csak vissza állítják, hanem előre is, hogy paaszoljon az útnyilvántartáshoz...

ferrke # 2007.01.21. 16:17

Pjotr!

Tévedsz, erről tudok sőt szoktam is vásárolni lejárat közeli termékeket. Persze ezeket gyorsan elfogyasztom. Ezeket a termékeket mindig olcsobban veszem meg és ami a legfontosabb tudok rola hogy lejárt vagy minndjárt le fog járnni a min. ideje.

Az a cég ami az áttádumozást csinálta megvette nagytételben fillérekért az árut külföldön és meghosszabitotta a min. megőrzési időt. No, ez "bassza a csőröm, de nagyon"

csao ferrke

Ja, ez akár az oraállitásra is mehetne:
Attol mert visszatekerem az auto még ugyanolyan jo :)))))

Pjotr # 2007.01.19. 16:52

ferrke amit nem tudsz, hogy kétfajta "ideje" van egy élelmiszernek van a minőségmegőrzési ideje ami alatt a gyártó garantálja, hogy a termék minősége kifogástalan lesz, sok termék esetén ez után az idő utás sincs semmi baja a terméknek.
Fogyasztható, csak pl. megváltozik a szine íze stb, de tulajdonképpen semmi baja.
Valamint van a fogyaszthatósági ideje, amíg ehető, nem káros.

ferrke # 2007.01.18. 16:26

Kedves Traffic!

"oszt jonapot" mondta egy vezető politikusunk".
SZVSZ talán "jogi gengsztereknek" lehetne őket nevezni.

Amugy igazad van, ne moralizáljunk, döntsön a jog....

csao ferrke

Traffic # 2007.01.14. 13:37

T. ferrke!

A jogi fórum nem moralizálásra való, hanem jogi problémák megoldására.
Úgy olvastam, hogy a felmerült kérdésre KBS kimerítő és feltétlen megszívlelendő választ adott. Chooky pedig bizonyára hasznát veszi.

ferrke # 2007.01.13. 17:08

Mit hivunk erkölcsi tartásnak???
Azt aki nem követ el bcs-t??? Rendben.
DE aki védi aki kárt okoz másnak az rendben van?? Erkölcsös, mert jog szerint jár el???

Zamecsnik a tv.-ben a szemembe mondta

  • Azért mert lejárt a szavatosága még nem rosz az áru....

Jo, tudom a jog és az igazság nem jár együtt, de az igazságérzetem fel vann háborodva.
Erkölcsös Zamecsnik ur???
üdv ferrke

szszm # 2007.01.11. 08:25

Kétféle ember van: az egyik, akit már rajtakaptak hazugságon, a másik, akit még nem ...
Bocs, de ezt nem lehetett kihagyni!
Üdv: szszm

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.08. 16:05

Na ja. Kinek hogy. Van akinek elegendő visszatartó erő a saját lelkiismerete, másnak az erkölcsi rosszallás, megint másnak az életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegetés se.

guba # 2007.01.08. 15:36

Nem is beszélve arról, hogy akiben van erkölcsi tartás, nem feltétlenül csak azért tartózkodik bcs. elkövetésétől, mert fél a büntetéstől.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.08. 08:13

A csalás előkészülete nem bűncselekmény (a legtöbb tényállásé nem az, ez a főszabály). A kísérleti szakaszba pedig mindaddig nem jut el a cselekmény, amíg nincs konkrét potenciális sértett, akinek a megtévesztésére és megkárosítására irányul.

Ennek ellenére senkinek nem javaslom, hogy részt vegyen ilyesmiben, mert a bűnsegédi alakzat tényleg összejöhet. (Az, hogy eddig nem büntettek érte, nem egy erős érv. Ugyanis megvan hozzá a jogi alap - bármikor elővehetik.)

ferrke # 2007.01.07. 16:29

JOLY-JOKER!
Nem csak hogy megvalósíthatja mivel előkészület van rá ezért azonnal üldözendő
csalás kisérlete miatt és ha az érték jelentős
akkor a dutyi majdnem biztos

Tehát ha egy autovillamossági mühelyben a számitogépen van a oratekeréshez valo progi akkor csalásra tett előkészületet???

SZVSZ elyan "apro" stikli amivel semelyik hatoság nem foglalkozik.

ferrke

ferrke # 2007.01.07. 16:22

Bölcs-nembölcs egy biztos:
Senkit nem marasztaltak még el ezért. De ha tudsz valamit ne kimélj, már csak az okulásomért..

Üdv ferrke

JOLY-JOKER # 2007.01.03. 21:08

Ha az ismerős szándéka arra irányul, hogy kedvezőbb áron tudja az autót értékesíteni – ami nagyon valószínű – akkor megvalósíthatja a csalás bűncselekményét, veled szemben pedig felmerülhet a bűnsegédként való közreműködés.

SZÓ SZERINT EGYETÉRTEK !
Nem csak hogy megvalósíthatja mivel előkészület van rá ezért azonnal üldözendő
csalás kisérlete miatt és ha az érték jelentős
akkor a dutyi majdnem biztos .

guba # 2007.01.03. 15:11

"Nyugodtan tekerheted, semmi nem tiltja. Hogy Õ mire használja az az Õ baja...."

Ezt a bölcsességet szerintem nem kellett volna közkinccsé tenned!

ferrke # 2007.01.03. 13:00

Nyugodtan tekerheted, semmi nem tiltja. Hogy Õ mire használja az az Õ baja....

Autokereskedéskben lévő vasak min. 80vagy inkább 90%-a manipulált orával van, senki nem az oraállitot keresi.

vagy tévedek???????

guba # 2007.01.03. 12:05

Ha az ismerős szándéka arra irányul, hogy kedvezőbb áron tudja az autót értékesíteni – ami nagyon valószínű – akkor megvalósíthatja a csalás bűncselekményét, veled szemben pedig felmerülhet a bűnsegédként való közreműködés.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.03. 11:59

Önmagában az átállítás nem. Amennyiben azonban ezt más - például egy vevő vagy hatóság - megtévesztéséhez használja fel az ismerős, akkor veled szemben is felmerülhet a csalásban való bűnrészesség gyanúja.

chooky # 2007.01.03. 11:49

Köszönöm a választ, de nem derült ki a válaszból hogy jogszabályba ütközik ha én átállítom az ismerősöm óráját?

monalisa1 # 2007.01.03. 11:37

A magadéval azt csínálsz amit csak tetszik., ha neked a "helyes" állás az okés, hát legyen. (Ha netán a későbbiekben eladásra kerül az autód, a km. visszaállításáról ne feledjen informálni a vevőt...)

Egyébként bármelyik autóvillamossági szaki 2-3 ezer forintért megbűvöli az órát, perc pillanat alatt, tehát inkább ne te legyél ebben tevőleges a barátod kérésére...

chooky # 2007.01.03. 11:19

Nem vagyok jártas a törvényi berkekben és nem szeretnék semmilyen törvénytelenséget elkövetni ezért kérek segítséget. Van egy személygépjárművem, és műszerfal csere miatt módosítottam az csere műszerfalon a kilóméteróra állást, hogy egyezzen az eredetivel. A ismerősi körömben van aki szólt hogy nem-e tudnám neki is módosítani. Ez ütközik valamilyen jogszabályba?

Válaszaikat előre is köszönöm...