ha meghalna ( és végrendeletet hagyna hátra ) az élettárs milyen követeléssel álhatnék elő.
dologi jogon követelhetnék az örökössel szembe
vagy az együttélésünk alatt szerzett dolgokhoz tovább nem volna közöm
élettársi vagyonközösség megosztása
Az együttélés alatt nem ajándék, vagy öröklés útján szerzett vagyontárgyak olyan hányadára, amilyen arányban általában a szerzésben közreműködtél.
az mit jelent hogy aszerzésbe hozzájárultam?
Ki mennyit keresett és milyen értékű munkát végzett a háztartásban.
tehát minden szerzett dologba amennyi munkát végzett
azt kell forintositani és az a tulajdonrészaránya benne
Az a lakás a közös tulajdonotok, függetlenül attól, hogy mi szerepel az ingatlan-nyilvántartásban, mert nem a kiutalás, hanem a tulajdonszerzés ideje számít.
Tisztelt Fórumozók!
Nagybátyám 2007-ben vált el feleségétől, és a biróság a végzésében a nagybátyámnak itélte azt a pénzt amit a feleségével korábban egy angliai bankban helyeztek el, és ezért mindkettőjök nevén szerepelt a bankszámla. A biróság a végzésben kötelezte a feleségét, hogy ha a bank valamilyen iratot igénylene tőle, azt biztositsa nagybátyámnak.
Mikor nagybátyám jelezte a banknak ezt, illetve kérte a bankot hogy utalja át a magyarországi számlájára összeget, akkor a bank irásos beleegyezést kért a feleségétől, arra hivatkozva, hogy a magyar birósági itélet nem vonatkozik rájuk, hanem csak az angliai banki szabályozás. A volt felesége viszont a birósági végzést figyelmen kivül hagyva megtagadta az irásos beleegyezés megadását.
A következő kérdéseim lennének :
- Mennyiben igaz az hogy egy magyar birásági végzést egy angol banknak nem kell figyelemebe vennie? Nincs erre Európa Uniós szabályozás?
- Milyen módon tudna a nagybátyám érvényt szerezni a birósági végzésnek, hogy a volt felesége biztositsa az irásos beleegyezést, úgy hogy ne kelljen emiatt évekig pereskednie?
- Követelhet-e a nagybátyám valamilyen kártéritést a volt feleségtől, hiszen nagybátyámat jelentős árfolyamveszteség érte, és a pénz hiján még mindig kénytelen albérletben lakni, és emiatt jelentős többletköltségei vannak.
Előre is köszönöm a segitséget!
János
"Azt" a pénzt? Bár nem láttam az ítéletet, de szerintem nem 'azt" a pénzt, hanem x angol font/euró/stb. értékű pénzt, ami nem feltétlenül kell, hogy fizikailag a bankszámlán szereplő pénz legyen. Ez pedig simán végrehajtási lappal végrehajtható.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a válaszodat, nagyon sokat segitettél.
A végzés szövege a következőképpen szól:
"A peres felek egyezően alőadják, hogy a felperes nyilatkozattal az alperes részére kizárólagos rendelkezési jogot biztosit az xxx banknál vezetett xxx angol font összegű számla rendelkezése felől. Amennyiben a bank további nyilatkozatot kér, úgy a felperes vállalja a kért nyilatkozat megadását"
A felperes ezt a bank által kért "további nyilatkozatot" nem adja meg. Ebben az esetben is végrehajtható az itélet végrehajtási lappal?.
Előre is köszönöm a segitségedet!
Ez egy kicsit el lett b... szabva. Nem ítélet ugyanis, hanem egyezség. És nyilatkozat adására nem lehet végrehajtást kérni.
És a pénzre nem lehet végrehajtást kérni, ha a felperes nem biztositja a végzésben leirtak szerint a banki nyilatkozatot?
Nem, mert az egyezség nem pénzösszeg megfizetéséről szólt. Ez volt a nagyobb hiba.
Értem... :(
Arra esetleg nincs valami ötleted, hogy ebben a helyzetben mit lehetne kezdeni?
Bíróságtól kérni a jognyilatkozat pótlását. És még az se biztos, hogy Angliában végrehajtható lesz.
Nem ismerem az egyezség részleteit, de ha az úr esetleg a bankszámlához való hozzáférés reményében átengedett valamely vagyonelemet a hölgynek, akkor - megtévesztésre hivatkozva - meg lehet próbálkozni az egyezség érvénytelenítésével, a vagyon bíróság általi elosztásával.
Bíróságtól kérni a jognyilatkozat pótlását. És még az se biztos, hogy Angliában végrehajtható lesz.
Nem ismerem az egyezség részleteit, de ha az úr esetleg a bankszámlához való hozzáférés reményében átengedett valamely vagyonelemet a hölgynek, akkor - megtévesztésre hivatkozva - meg lehet próbálkozni az egyezség érvénytelenítésével, a vagyon bíróság általi elosztásával.
Köszönöm a gyors választ!
A Nagybátyám kizárólag ingatlant engedett át a volt feleségének.
Ebben az esetben is meg lehet próbálni az egyezség érvénytelenítésével és a vagyon bíróság általi elosztásával?
János
Hogyne. Talán a hölgy is meggondolja magát a nyilatkozatot illetően, ha az ingatlantulajdona kerül veszélybe.
Köszönöm szépen a segitséget!
Szerintem a legtöbb értelme lenne mostmár tényleg az összegre indítani egy kártérítési pert.
Köszönöm a választ ObudaFan!
Abban tudnál segiteni hogy miért lenne előnyösebb kártéritési pert inditani az összegre, mint az egyezség érvényteleníteni és a vagyon bíróság általi elosztását kérni?
Közben beszéltem a Nagybátyámmal az üggyel kapcsolatban, és annyit pontositanék, hogy a volt felesége az egezség során aláirt egy nyilatkozatot amit elküldtek a banknak, és a bank ennek a nyilatkozatnak a hitelesitéséhez kérte egy kérdőivnek a kitöltését a feleségtől, illetve a feleség útlevelének a hitelesitett fénymásolatát. Ezeknek a megadását tagadagta meg a feleség.
Van ennek valami jelentősége abból a szempontból, hogy az egezségben az szerepel, hogy "Amennyiben a bank további nyilatkozatot kér, úgy a felperes vállalja a kért nyilatkozat megadását", de az nem hogy egyéb dokumentumokat is biztositania kell?
Mert ehhez elég annyit bizonyítani, hogy nem tartotta ben az egyezséget.
Tisztelt Fórum
Be nem jegyzett élettársi kapcsolatban éltem 8 éven keresztül. Összeköltözéskor vettünk egy házat 1/4 3/4 arányban(nekem több pénzem volt) időközben a párom beteg lett és rokkant nyugdíjas lett 6 éve. 3 éve vettünk egy telket és felépítettünk egy nyaralót. A párom is segített az építésben, de a pénz amiből kifizettük a válásomból rám eső hányad volt (a páromnak egyéb vagyona-pénze nem volt). Az ingatlan az én nevemen van. Szegénykém meghalt és a lányai követelik a fél házat és a fél nyaralót. Mi jár nekik és ha perelnek kinek mit kell bizonyítani?
köszönettel Geszti
Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha a közreműködés aránya nem állapítható meg, azt azonos mértékűnek kell tekinteni. A háztartásban végzett munka a szerzésben való közreműködésnek számít.
Így ha te azt állítod, hogy a közreműködésed aránya 50% feletti, ezt neked kell bizonyítanod, ha ők bizonyítják, hogy élettársak voltatok.
Tisztelt Fórum!
Élettársammal tizenegy éve tartott a kapcsolatunk, hat éve éltünk együtt. Ekkor hitelt vettünk fel és fele-fele arányban vásároltunk egy lakást.
Most elváltak útjaink, és én nem tudom mi tévő legyek. A hitel az én nevem van, de ő követeli a lakás vásárlási-értékének felét, azonban az ingatlan jelenleg nem értékesíthető – legalábbis nem a régi értéken – én viszont ezt nem tudom kifizetni. Viszont minden, amit az együtt töltött idő vettünk, az ő nevén volt – közüzemi számlák, nyaralások – amit ő bizonyítani is tud.
Sajnos nem tudok mit tenni, kérem, aki jó ötlettel tud előállni ilyen helyzetben, segítsen.
Köszönettel: J82
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02