Gyermek külföldre vitele

ObudaFan # 2012.10.08. 08:47

A külföldi bíróság tárgyalhatja ezt, mégpedig a saját, külföldi joga alapján.

Ügyvédbank # 2012.10.08. 09:09

Tisztelt Vidék!

Attól függ, hogy mi a gyermek személyes joga, ui. a gyermek személyes joga alapján derül ki a joghatóság kérdése. A személyes jog pedig nyílván az állampolgárságától függ.

www.ugyvedbank.hu

wers # 2012.10.08. 09:24

ObudaFan, az apa nem vonhatja vissza a beleegyezését ilyen esetben?

Vidék # 2012.10.08. 09:51

Köszönöm!

A gyermekek magyar állampolgárok.

Szívesen visszavonánk az engedélyünket, de úy tudom, lehet hogy rosszúl, hogy az anyát mi nem kötelezhetjük visszaköltözésre.

ObudaFan # 2012.10.08. 10:26

A személyes jog pedig nyílván az állampolgárságától függ.

A magyar nemzetközi magánjog szerint. De egyelőre azt sem tudjuk, hogy melyik ország bírósága fog dönteni, így azt sem tudjuk, milyen nemzetközi magánjogot kell alkalmazni, és abból melyik jog következik.

ObudaFan # 2012.10.08. 10:27

ObudaFan, az apa nem vonhatja vissza a beleegyezését ilyen esetben?

Nem.

Ügyvédbank # 2012.10.08. 11:08

ObudaFan

Valóban, ha Európai Uniós országról van szó a Brüsszel II. rendelet vonatkozik az esetre. A Brüsszel II. rendeletet pedig minden Uniós bíróságnak alkalmaznia kell. Ebből kifolyólag szintén a gyermek személyes joga az irányadó. Azonban még felmerül egy olyan joghatósági megállapítás is, hogy a gyermek érdekében lehetőség van arra, hogy a szokásos tartózkodási hely alapján döntsenek.

Egyebek mellett pedig megjegyezném, hogy általánosan, minden uniós tagállamban irányadó a személyes jog, mint alkalmazandó kapcsolóelv.

www.ugyvedbank.hu

ObudaFan # 2012.10.08. 11:13

Nem tudjuk, hogy uniós tagállamról van-e szó. A Brüsszel II. rendelet pedig kizárólag a joghatóság kérdését rendezi, de az alkalmazandó jogét nem, így az alkalmazandó jog tekintetében még az EU-n belül is az eljáró bíróság államának saját nemzetközi magánjogi szabályait kell alkalmazni.

Vidék # 2012.10.08. 13:50

A Jogász Uraknak köszöm a válaszokat, sajnos nem sokat értek belőle.
Ausztriában élnek az unokáim 1 éve és 3 hónapja költöztek ki. Magyar állampolgárok, az édesanyjuk is az. Nem kötött házasságot a jelenlegi élettársával.

Kedves Egyenes Ági!

Hozzászólásán meghökkentem, szinte emberölő gyilkosnak állítja be az elvált apákat.
Szürnyűség amiket leír.

Tájékoztatásul: A Gyámhivatal döntése szerint nem az unokáim volt lakóhelyére, tehát NEM a MI VÁROSUNKBA kellett hozni a gyermekeket, hanem FÉLÚTIG. Mi is utaztunk értük, nem keveset.

Tudja kedves nagyon örültünk volna, ha már a váláskor mi kaphattuk volna meg a gyermekek. Annál is inkább, mert idősebb unokámat én neveltem. Nem anyagi megfontolásból, ő itt érezte jól magát. Sajnos a magyar gyakorlat az, ha az anya nem alkoholista és még egy-két kivétel, akkor az apa nem kaphatja meg a gyermeket.
Öt éve váltak el, azóta a volt menyem 3. férfival élt együtt. Jelenleg egy 66 éves osztrák férfival.
Nem hiszem, hogy a 12 éves és 7 éves lányokra ez jó hatással lenne.
Mondanom sem kell, hogy az öt év alatt ez már a sokadik hely ahol laknak és iskolába járnak.
Nem az anyós ördögi gonoszsága mondatja ezt velem, hiszen szerettem és most is szeretem a volt menyemet. Egyszerüen ő ezt a családképet örökölte a szüleitől.
Azt hittem nálunk majd mást lát, akkor ezt a példát is magáévá tudja tenni, de tévedtem.
Tudja Kedves Ági egy apa és az apai nagyszülők is tiszta szívből szerethetik a gyerekeiket.
Lehet, hogy a fiam jobban tudná nevelni őket, de még lehetőségünk sincs a visszaszerzésükre.
A kölcsönös megállapodás (fiam-menyem) alapján, fiam azért írta alá a megállapodást, hogy esetleg egy könnyebb világban élhetnek a gyerekek.A magyarországi gazdasági, inflációs nehézségek mindenki előtt ismeretesek. Nyelvet tanulhatnak, előnyükre válhat. Számítottunk a rendszeres kapcsolattartásra.
Láthatásokkor mindent megkaptak az édesapjuktól. Külföldi nyaralást, hazai kirándulásokat, horgászatot, mindent. Nem sorolom! Mindezt közalkalmazotti, nem magas jövedelemből.
Sajnálom, hogy Ön Ági csak gonosz apákban és szerencsétlen tönkretett anyákban tud gondolkodni.
"valoapa" is erre figyelmeztetett itt nem régen.

Ügyvédbank # 2012.10.08. 14:42

Ismétlem az alkalmazandó jogra kapcsolóelvek érvényesülnek. És a joghatóság szerinted mi alapján kerül meghatározásra?

Egyébként direkt hozzátettem, hogy amennyiben Uniós államról van szó.

www.ugyvedbank.hu

Ügyvédbank # 2012.10.08. 14:43

Ismétlem az alkalmazandó jogra kapcsolóelvek érvényesülnek. És a joghatóság szerinted mi alapján kerül meghatározásra?

Egyébként direkt hozzátettem, hogy amennyiben Uniós államról van szó.

www.ugyvedbank.hu

Vidék # 2012.10.08. 16:32

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Bocsánatot kérek, de valamit elrontok az elküldéssel.

Ausztriában élnek 1 éve és 3 hónapja.

Fél útig hozta a lányokat a menyem onnan utaztattuk mi haza, hozzánk őket.Vissza ugyanígy történt.

Ha előző írásaim nem jelnnek meg "Egyenes Áginak" holnap válaszolok.
Köszönöm.

ObudaFan # 2012.10.08. 16:53

A joghatóság a Brüsszel II. rendelet alapján, ezért írtam, hogy a külföldi bíróság dönt. De az alkalmazandó jog tekintetében a Brüsszel II. nem mond semmit.

Vidék # 2012.10.09. 07:02

Köszönöm!

Tehát, ha jól értem Ausztriába kell utaznunk a tárgyalásra. Minden nyelvtudás nélkül, ott ül a fiam és azt döntenek, amit akarnak a fejünk felett?
A magyarországi ügyvédek felkészültek lehetnek az ilyen tárgyalásokra?
Tanulmányoztam az osztrák családjogi törvényt, amennyire az interneten keresztül lehet tájékozódni. Ott például közös szülői felügyelet van.

Egyenes Áginak még annyit írnék - a menyem az édesanyjához indult ki. A többi így alakult.

Vidék # 2012.10.09. 07:10

Egyenes Ági!

A válás az nem végleges és elváltunk stb.

A gyermek nem válik. A gyermeknek marad édesanyja és édesapja is. Ugyanúgy szereti mindkettőt és nem is érti, hogy mi és miért történik vele. Az, hogy a szülők nem tudtak egymással élni nem jelenti azt, hogy a gyermeknek is válni kell az apától.
Az lenne az ideális, ha az édesanyák is félretennék a dacosságukat és lehetővé tennék az apa-gyermek kapcsolattartását.

Tudja Ágika a gyermek joga a láthatás! Az apa köteles betartani!

Vidék # 2012.10.09. 09:52

Pontosítok:

A láthatás, kapcsolattartás a gyermek joga. Ezt mindkét szülőnek be kell tartani. A szülőknek ez kötelességük, nem joguk.

wers # 2012.10.09. 12:05

keresni kellenetek egy oszták ügyvédet, lehetőleg némi magyar nyelvtudással.
Nem tudom, ilyen esetben kérhetnek-e hivatalos szaktolmácsot.

wers # 2012.10.09. 12:20

keresni kellenetek
jujj
kellene keresnetek

Vidék # 2012.10.09. 12:25

Wers! Köszönöm a tanácsot.

Ma kaptunk egy osztrák-német nyelvű levelet az osztrák bíróságtól. Amennyire le tudtuk fordítani, ez a másolata annak, amit a menyem a bíróságon leadott.
Várunk.
Én még reménykedem, hogy az osztrák bíróság átutalja a magyarokhoz, hiszen a válást és minden egyéb ügyet itt hozott meg a bíróság, itt döntött a gyámhivatal. A magyar törvények szerint még nem is nyílott meg a lehetőség az ügy újra bírálására.

wers # 2012.10.09. 12:34

http://www.rechtsanwaelte.at

ez az oszták jogászok honlapja, ha felmész rá, bal oldalon lehet keresni.
Olyanokkal, hogy "Name", "Ort" ne foglalkozz, a "Fremdsprache"-nél válaszd ki: Ungarisch, ki fog hozni magyarul beszélő ügyvédeket. Azt írja, hogy összesen 30, de csak tizet jelenít meg elsőre, ha ráklikkelsz a "Gesamte Liste"-re, kiadja az összeset.

Vidék # 2012.10.10. 12:42

Kedves Egyenes Ági!

Hosszú-hosszú levelére nem kívánok válaszolni. Nem ismeri a mi életünket nem tudhatja nálunk mi történt. Itt nagy nyilvánosság előtt én pedig nem kívánom Önt beavatni a mi személyes gondjainkba.

Csak annyit a horgászatról az idősebb lányka szeret horgászni, már versenyeket is nyert.

Sok minden más is van a láthatások alatt, de ez sem a jogi fórumra tartozik.

Az utlsó nagyon kedves mondatához annyit: hívhatom én az unokáimat, ha a vonal másik végén nem kapcsolják be a számítógépet. TILOS! - mert a megértő 66 éves dönti el, hogy az ő otthonában mi történik.

wers # 2012.10.10. 13:14

egyenes.ági, az én unokáim mindössze 80 km-re laknak, de én abba is bele betegszem, hogy gyakrabban szeretném őket látni.
Irigylem azokat a mamákat akiket felhívja az unoka, mama mehetek hozzád? És két perc mulva ott is van a második utcából.

sagit # 2012.10.10. 13:21

Kedves E.Á

No meg a Magyar Jogrend is ill. a bírói szokás a 3 évnél fiatalabb gyermekeket alapból anyánál helyezi el az esetek igen nagy többségében, és testvéreket sem választ el egy normális ember, bíró egymástól..
Az én példámmal élve mikor elváltunk közös megegyezéssel, megeggyeztünk hogy a gyermekek a volt nejemnél maradnak mert úgy gondoltam akkor hogy én is ki tudom venni a részem az életükből, DE sajnos volt nejem bosszúhadjárata és a gyámügy hathatós "segítsége" miatt ill. hogy édesanjuk egy cseppet sem foglalkozik a gyerekekkel, jutottam el odáig hogy az a döntésem hogy nála legyenek elhelyezve hibás volt. De már semmit sem tehetek...

Vidék # 2012.10.10. 14:12

Kedves Egyenes Ági!

Sagit........ talán az egyetlen, aki meg tudja érteni a problémámat.
Bármennyire kardoskodtam nem kaphattuk meg a gyerekeket mert a 3 év alatti és a CSJT testvéreket szétválasztani nem lehet rendelkezése nem a mi javunkra szólt.
Ágika! Nagyon jó ötleteket kaptam, de ezt mind-mind már kipróbáltam. Vettem telfont, elvették tőlük sorolhatnám.............
Attól az embertől aki riasztó berendezéssel szereli fel a hűtőszekrényt, hogy a lányok ne vegyenek ki maguknak engedély nélkül élelmet nem lehet szívességet kérni, még térítés ellenében sem.

Tényleg olyan borzalmas dolgok történnek, hogy leírni sem akarom.

A gyámhivatallal most is felvettük a kapcsolatot, ez a kereset is elindult. Nem igazán érzem, hogy bármit is megold.

Előző levele egyik mondata a legfontosabb "felnőnek a gyerekek" Igen, ha a nagy betölti a 14-et, jöhet haza. Nincs találkozás, hogy meg ne kérdezze, hogy ugye ez a törvény még él. Vagdossa a mérőszalagot.

Arra kérek választ, hogy osztrák bíróság, osztrák törvények alapján hozhat-e magyar állampolgárra döntést?
Az Ügyvéd Urak már jelezték, hogy valószínű az osztrák bíróság ítélkezik.
Köszönöm

Vidék # 2012.10.11. 04:57

Kedves Ági!

Igen mindent megteszünk a gyermekek érdekében, de csak azt amihez törvény adta jogunk van.

Ha én betenném a két lányt az autóba és haza hoznám őket, akkor már nem csak a láthatás megváltoztatása, hanem gyermek rablás vádjával is ott állnánk az osztrák vagy magyar bíróság előtt.