Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyermek külföldre vitele

Doki456 # e-mail 2020.07.22. 00:56

Kedves Szakertok!

A parommal anyagi ill. mas okok miatt tervezunk az union belul koltozni. En kettos allampolgarkent rendelkezem megfelelo egzisztenciaval az adott orszagban.

De.. Az elozo hazassagabol van egy 3 eves kislanya, akinek a kizarolagos szuloi felugyeleti joga a parome. Az egyezseg alapjan, melyet a birosag 1 eve jovahagyott, az apuka heti 1x viheti el a gyereket, 7 ora hosszara.

Az apuka 11 honapja nem fizeti az egyezsegben meghatarozott gyerektartast, mely miatt rendorsegi buntetougy es birosagi vegrehajtas is indult ellene.

Tovabba 2 hete kulfoldre koltozott munkavegzes celjabol, es 6 honapon belul nem jon Magyarorszagra - igy nem tesz eleget az egyezsegben foglalt kapcsolattartasi kotelezettsegenek sem.

Ennek ellenere szukseges a hozzajarulasa a gyermek tartos kulfoldi tartozkodasahoz, amit o nem fog megadni.

Termeszetesen mi nem akadalyoznank a kapcsolattartast, ahogy eddig sem, akar a virtualis terben, vagy ha meglatogatja, akkor szemelyesen.

Ilyenkor birosagon vagy gyamhivatalban kell eljarast inditani, illetve milyen esellyel hagyjak jova a koltozest? Kornyezettanulmany nincs, mivel csak azutan koltoznenk, ha mar jogeros a dontes.

Elore is koszonom a valaszokat!

wers #   2020.07.08. 06:09

nem lehetett utazni ,de ugye ennek most már nincs akadálya

ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.07. 17:13

Pontosan mit szeretne?

(A kérdéses szó szerinti értelmezése nonszensz, arra nem lehet válaszolni.)

www.kbs-ugyved.hu

berke # e-mail 2020.05.31. 17:39

Kedves Ákos!

Közüös felügyeleti jog van, az édesanyánál van elhelyezve a gyerek. Köszönöm, sokat segítettél.
Szép napot!

Demeter Ákos #   2020.05.31. 17:29

berke

Jelenleg ez a három hónapot meghaladó időtartam, de amire Te gondolsz, az szerintem az a szokásos tartózkodási hely. Nem írtad, ki gyakorolja és hogyan a szülői felügyeletet, így a válasz azon a feltételezésen alapul, hogy a közösen gyakorolt lényeges kérdésben (a huzamos időtartamú külföldi tartózkodásban) nem tudtok megállapodni.

https://demeterakos.hu

berke # e-mail 2020.05.31. 13:51

Kedves Fórumozók!

Mi minősül életvitelszerű kivitelének a gyermeknek? Ha két hónapra kiviszem a nyárra az még gondolom nem esik a témakörbe? Régi hozzászólásokat olvastam, ott ez egy év, de lehet, azóta változott

Köszi: berke

Szomorú örökös #   2020.04.25. 06:51

Tanya77

A mikor külföldre költöztünk apja beleegyezett. Most mégis úgy döntőt hogy hozzam vissza a gyermeket.

Van erre valami írásos nyilatkozat, hogy hozzájárult?

Tanya77 # e-mail 2020.04.24. 16:46

Üdvözlöm. 2-e-vel külföldön élünk a kisebb gyermekeme.A nagyobb Magyarba maradt a apjával. 10 e-vel el váltunk. A mikor külföldre költöztünk apja beleegyezett. Most mégis úgy döntőt hogy hozzam vissza a gyermeket. Gyerek it jár az iskolaba már 2-éve, bejelentet lak címünk van Magyarországon, nem tervezünk it maradni. Megteheti az apja hogy 2-év után hogy hozzam vissza a gyermeket? Köszönöm a válasz!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.09.01. 14:51

Nem kell a szülő engedélye - mert hogy ezt egész egyszerűen a szülő dönti el. Nem hozzájárul, nem engedélyezi, hanem eldönti.
Majd költözik az a gyerek, ha nagykorú lesz.

www.kbs-ugyved.hu

yorkshirepudding # e-mail 2019.09.01. 14:41

Üdv!
Tanácsot szeretnék kérni. Angliában élek az öcsémmel, felnőtt, dolgozó emberek vagyunk.
Otthon él még édesanyám és 2 húgom. Ők is tervezik a költözést, azonban édesanyám és nagyobbik húgom elég bizonytalan még a dologban. Kisebbik húgom bármelyik pillanatban jönne.
A brexit miatt elég fontos, hogy ne húzzuk sokáig a kérdést, hogy a maradás biztosítva legyen. Ha édesanyám és egyik húgom mégis úgy dönt, marad, kisebb húgom akkor is jönne, Ő most 16 éves.
Legkésőbb jövő nyáron szeretnénk ha jönne, édesanyámnak is megmondtuk, hogy velük vagy nélkülük, de húgomat kihozzuk, erre a válasza az volt, hogy ,,de akkor még mindig kiskorú lesz". Enyhe célzás, hogy ha ő nem engedi, akkor nem fog kimenni.
A kérdésem az lenne, hogy megtilthatja neki, hogy kiköltözzön? Nem idegenekhez jönne, a testvérei vagyunk. Kell egy 16-17 éves lánynak szülői engedély ahhoz, hogy kiköltözzön a testvéreihez külföldre, ha nagyon szeretne jönni? Szeretném, hogy a húgom jövője ne a szülői makacsságon múljon, és remélem, erre találhatunk megoldást.
(Édesapa is van, de a szülők elváltak, túl sok kapcsolat nincs, de ha mégis szükség lenne jogilag apai engedélyre, szerintem azzal nem lenne gond)
Előre is köszönöm!

Karina2019 # e-mail 2019.08.29. 20:04

Nagyon szépen köszönöm a segítségét. Minden jót kívánok!

aprilismajus # e-mail 2019.08.29. 20:00

Beleástam magam kicsit jobban a kérdésbe, s a szülői felügyeleti jog szünetel, ha a szülő ismeretlen helyen távol van, tehát ha mindent elkövetnek a felkutatásért, s eredménytelennek bizonyul, akkor erre hivatkozhatnak.

A szülői beleegyezéshez nem kell ügyvédi ellenjegyzés.

Karina2019 # e-mail 2019.08.29. 19:47

Ha sikerül is felkutatnom őt, bár fogalmam sincs hol keressem, milyen legyen a beleegyező nyilatkozat? Ez egy létező nyomtatvány, vagy ügyvéd előtt írandó?

aprilismajus # e-mail 2019.08.29. 19:42

Tisztelt Karina2019, ha az apa szülői felügyeletét e kérdésben nem korlátozta a bíróság vagy nem vonta meg, akkor az ő beleegyezése is szükséges a külföldre költözéshez. Ha nem tudnak megegyezni az apával, a gyámhatóság dönt. Lényeges kérdésnek tekintendő a gyermek külföldi tartózkodási helyének kijelölése, ezért kell az apa beleegyezése is.

Karina2019 # e-mail 2019.08.29. 19:30

Segítséget szeretnék kérni. Az exférjemmel elvileg 2013-ban váltunk el, van egy közös lányunk. Az exem 5 és fél éve abszolút nem tart semmilyen kapcsolatot a 10 éves lányunkkal, még telefonon sem. Tartózkodási helyét, lakhelyét nem ismerjük. Mindössze annyit tapasztalok
"belőle", hogy hónap elején átutalja a gyerektartást. Kérdésem a következő. 2-3 évre külföldre szeretnék menni a lányommal. Mit kell tennem, hogy kiutazásunk legális legyen?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.30. 19:15
Nármi87 # e-mail 2019.07.30. 13:33

"Az első két kérdése mi honnan tudhatnánk a választ?"

Lehet rosszul fogalmaztam. Szóval a határozatban nincs benne és az apa a nyári szünetben külföldre szeretné vinni a gyermekeket, amiben én (a mindenkori gyám) nem egyeztem bele. Őt ez nem érdekli és ki akarja vinni őket. Ezt megeteheti?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.30. 11:12

Az első két kérdése mi honnan tudhatnánk a választ?

A harmadikra pedig az a válasz, hogy a gyermek lakóhelye a szülői felügyeletet gyakorló szülő lakóhelye. (Ha ezt kell gyámon érteni a tényállásodban.) Természetesen nem kell a különélő szülő hozzájárulása a megváltoztatásához.

www.kbs-ugyved.hu

Nármi87 # e-mail 2019.07.29. 20:27

Jó estét!

A gyermekek mindenkori gyámja a bírósági végzésben az anya.
Kérdésem a következő lenne:

  • Gyermek elhelyezési határozatban nincs kitérve arra, hogy az apa az anya bele egyezése nélkül elhagyhatja-e az országot a gyermekekkel?
  • És arra sem tér ki, hogy az anya elhagyhatja-e az országot a gyermekekkel az apa bele egyezése nélkül? (Nyaralási szándékkal)
  • Költözés alatt állunk (belföldön) és az apának majd a lakcím bejelentőt alá kell írnia, vagy ha a határozat megvan akkor nem?

Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.14. 09:47
Alkantin # e-mail 2019.07.14. 09:11

Sziasztok! / Üdv!

Én egy kis útmutatást, segítséget szeretnék kérni. A nővéremnek szeretnék egy kicsit segíteni viszont fogalmam sincs ilyen esetben kihez lehet fordulni. Röviden a lényeg: 2 éves kislányról van szó, apa személye ismeretlen, így is lett anyakönyvezve, nem keresi azóta sem, nem érdeklődik felőle. Nővérem 4-5 hónapja kiköltözött Németországba a mostani párjával, viszont a gyerek itthon maradt a nagyszülőkkel. A helyzet most az, hogy nővéremék szeretnék kivinni magukhoz a picit, elég biztos jövedelemmel rendelkeznek, a megélhetés biztosítva lenne. Viszont édesanyánk (nagymama) ezt mindenképpen megszeretné akadályozni. Annó azthiszem ő volt a gyermek gyámja de a nővéremék ezt a kérelmet visszavonták. És a kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen okmányok, engedélyek szükségesek a gyermek kiviteléhez? Köszönöm előre is a válaszokat!

További szép hetet mindenkinek!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.10. 09:05

Két magyar állampolgár közötti bontóperre a magyar bíróságnak akkor is joghatósága van, ha a felek nem Magyarországon élnek. (Ugyanez áll a magyar állampolgárságú gyerek fölötti szülői jog gyakorlásáról szóló döntésre.)

www.kbs-ugyved.hu

balatonibeka #   2019.07.10. 00:07

Köszönöm szépen a választ!
Elég kilatástalannak tűnik így a helyzet...
A gyerekek kétségbe esnének, ha nélkülük hazaköltöznék arra a pár evre, amíg tart a bontóper és hiába próbalnám meg elmagyarázni nekik a dolgot, még nem tudnák megérteni, mert még kicsik. Csak annyit gondolnának, hogy a mama otthagyta őket... Hozzám nagyon ragaszkodnak, az apjuk nélkül egy-két hónapig is simán elvannak, amíg itthon vagyunk és nem igen akarnak vele beszélgetni sem, amikor hív minket.
Az USA-ban meg egyrészt nincsen penzem kifizetni egy válópert, masrészt nem vagyok benne biztos, hogy az ott született gyermekünk (kettős állampolgár) hazahozatalát engedelyeznék-e az ottani hatósagok, ha ahoz a férjem nem járul hozzá...
Azt szeretném még kérdezni, hogy úgy is működhet esetleg a dolog, hogyha beadnám itthon a bontópert, de kint maradnék és kibírnám még addig, amíg le nem zárul a per?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.09. 21:39

Választhatsz:
1.: Hazajössz egyedül, beadod itthon a bontókeresetet, és kéred, hogy a bíróság téged jogosítson fel a szülői felügyelet gyakorlására. (Ha megnyered a pert, és az USA elismeri az ítéletet, akkor hazahozhatod a gyerekeket.)
2. Megindítod a pert az USÁ-ban, és ha majd ott megnyered, akkor hazaköltözöl a gyerekekkel.

www.kbs-ugyved.hu

balatonibeka #   2019.07.09. 21:22

9 éve élünk amerikában, két kiskorú gyermekünk van, ebből az egyikük már kint született és magyar-amerikai kettős állampolgár. A nagyobbik gyermekünk, a férjem és én is magyar állampolgárok vagyunk. Bár még a kiköltözésünk előtt úgy egyeztünk meg a férjemmel, hogy ha bármelyikünknek nem tetszik ott az élet, akkor hazajövünk és én már az első év alatt mondtam és azóta is folyamatosan mondom, hogy én szeretnék hazaköltözni, de a férjem erről tudomást sem vesz, mert ő kint akar élni és amerikai állampolgárságot szerezni. Ösztől a férjem egy másik államban fog dolgozni és ez ismételten egy költözést jelenten (eddig már kettő volt), ahová én végképp nem szeretnék költözni. Mondtam neki, hogy szeretnék elválni és hazajönni, de ebbe sem egyezik bele.
Nagyon megköszönném a tanácsot, hogy hogyan tudnék hazaköltözni a két gyermekünkkel?