apasági nyilatkozat belső összefüggései

ObudaFan # 2007.08.25. 10:05

A megoldás az, hogy a születés után tegyen. Vagy: születés előtt kössön házasságot az anyával.

Dr.Attika # 2007.08.25. 10:31

A születés előtt a román jog az irányadó. A születés után a magyar , amennyiben a magyar állampolgárságot választják a szülők.
A nyilatkozatot nyugodtan be lehet kérni az apától, mert azt a magyar jog akkor is elfogadja, ha alakilag nem felel meg a magyar jogszabályoknak.

ObudaFan # 2007.08.26. 09:02

a magyar állampolgárságot választják a szülők

Nem választanak, már nem hatályos a román-magyar kettős állampolgárság elkerüléséről szóló egyezmény már nem hatályos. A gyermek kettős állampolgár lesz.

mert azt a magyar jog akkor is elfogadja, ha alakilag nem felel meg a magyar jogszabályoknak

Alaki okból nem. de nem ismerjük a román anyagi jogi szabályokat, és azok szerint kérdés, hogy pl. meg nem fogant gyermek tekintetében a román jog szerint lehet - e elismerő nyilatkozatot tenni. Ezért a biztos megoldás az, ha bevárják a születést, és utána tesz az apa elismerő nyilatkozatot, vagy ha most a román hatóságoknál érdeklődik a kérdező, hogy milyen lehetőség van erre a román jog szerint.

Dr.Attika # 2007.08.27. 23:15
ObudaFan # 2007.08.28. 07:49

Hogy lehet-e méhmagzatra az adott jog szerint egyáltalán elfogadó nyilatkozatot tenni, az nem alaki ok.

Tiger # 2007.09.02. 19:44

Szia!

kicsit el siklottak a napok és kb 1 hét múlva meg születik a pici fiunk csak nem volt idő elintézni az apasági nyilatkozatot,mert külföldön dolgoztam.Születés utáni intézkedésnél mire számíthatunk az utólagos apasági nyilatkozat elintézésénél?

köszönöm

Tamás

ObudaFan # 2007.09.03. 14:00

Semmire. Gyámhatóság, vagy közjegyző előtt meg kell tenni, és annyi.

pocoka # 2007.09.12. 11:22

Egy olyan kérdésem lenne, hogy mit tehet az "apa", ha nem akarja a gyermeket a nevére venni ?
A történet röviden annyi, hogy egy futó kalandból állítólag született egy gyermekem.
Mind a kettőnknek csak a testi kapcsolatról szólt, legalábbis Õ is és Én is akkor így gondoltuk!
A gyermek anyukája azt mondta, hogy mivel a házasságából született első gyermekét a bíróság az apának itélte ezért Õ most nagyon egyedül van és meg akarja tartani a gyermeket!
Én erről hallani sem akartam ,mert Én úgy képzeltem el az életemet, hogy házasság , gyerek és azzal a nővel akit szeretek is!
Õ tudta, hogy nekünk nincs közös jövőnk és nem is akarta Õ sem, hogy ez másképp legyen!
Nem kért pénzt és nem is tartott igényt a segítségemre, se terhessége alatt se a gyermek születését követően!
Egyszerűen csak annyit mondott, hogy neki a gyerek kell ,de Én nem!
Ez egy darabig így is volt, de most amikor már rendeződött az életem és készülök az esküvőmre életem párjával , akkor megjelenik és pénzt követel és azt ,hogy vegyem a nevemre a gyereket!
Mivel válástól számított 300 napon belül született a gyerek ezért a volt férj nevét kapta!
A volt férj állítólag beadott a bíróságra papírt, hogy kerüljön le a nevéről a gyerek ,mert nem Õ az apa!

Én nem szeretném a nevemre venni a gyereket és nem is akarom,hogy "közöm" legyen hozzá!

A kérdésem valójában az lenne ezzel kapcsolatba, hogy létezik e olyan papír, olyan rendelet amivel Én fizetek neki egy összegbe xFT -ot és semmi köteletózetségem nincs a továbbiakban, persze amint írtam is, nem szerteném a nevemet sem adni!

Vagy esetleg, ha aláírná azt ,hogy nem Én vagyok az apa (DNS vizsgálat nélkül), (és persze ha létezik ilyen dokumentum) és úgy egyeznénk meg x Ft-ba?

Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.12. 11:30

Semmit; nem létezik; vagy esetleg.

Az az "egy összegbe" cca. 2,5-3 millió kellene, hogy legyen, és még akkor sem vagy biztonságban 20-25 évig.

pocoka # 2007.09.12. 12:30

Akkor valamilyen kiskapu létezik?
Vagy ilyenkor az anya azt tesz amit akar?
Õ döntött, hogy ez a gyerek megszületett és most Õ dönt az Én jövőmről is?

Olyan törvény nincs ami az esetleg az apát védi?

monalisa1 # 2007.09.12. 13:01

pocoka,
ha The Big Cat esetleg olvassa az írásodat, bizony elmagyarázná hogy mi az erkölcsi és jogi kötelességed azzal a gyerekkel szemben.

Az én laikusi véleményem az hogy vállald a gyerekedet (!) és fizess utána tartásdíjat: a mindenkori jövedelmed 15 - 25%-át, de legalább is egy meghatározott havi fix összeget. És azon felül is adhatsz több-kevesebb gyakorisággal, segítendő ezzel az anyának a nevelésében. Meg ha még a kapcsolattartásra is igényt tartanál, elvégre a husod - véred az a pici.

Soha nem lehet tudni, de előképzelhető hogy 15-20-25 év múlva még büszke leszel arra a gyerekre...

pocoka # 2007.09.12. 13:27

Az az igazság, hogy ha szeretnék is törődni a gyerekkel akkor sem nagyon tehetném meg!
Neki nem apa kell a gyerek mellé, hanem csak a pénz!
Én megtaláltam életem párját és mondhatom, hogy Õ mellettem áll teljes mértékig és támogat!
Õ is csak a legjobbat szeretné ebből az egészből kihozni.
De itt nem mi vagyunk a gond ,hanem a gyermek anyukája!
Félő, hogy nem véletlenül itélte anno a bíróság az első gyermekét a volt férjnek!

monalisa1 # 2007.09.12. 16:49

Értem.
Azzal kapcsolatban jogász bizonyra fog majd tudni válaszolni, hogy 1. a 300 napos határidőre tekintettel leveszik-e az előző férj nevéről a gyereket, 2. esetleg ha igen az még nem jelenti automatikusan azt, hogy akkor meg majd te leszel egyből jogilag az apa - azt előbb a bíróságnak meg kell állapítania. Tehát a hölgy még fut egy-két kört mire pont kerül az ügy végére.

Ha végül is téged köteleznek t.díj fizetésére, fizess rendesen, akkor remélve nem fog macerálni semmivel - élheted a saját életedet.

ObudaFan # 2007.09.12. 17:21

Az anya nem mondhat le arról, hogy te legyél majd egyszer jogilag is a gyermek apja, mert az nem az ő igénye. A gyermek a nagykorúsága elérésétől egy évig maga érvényesítheti majd ezt, hogy mást ne is mondjunk. Ha nem teszel teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot, akkor az esetleges per költségeit - ideértve elsősorban az igen borsos DNS-vizsgálat költségeket - is viselheted.

pocoka # 2007.09.13. 10:52

Szeretném mindezt per nélkül elintézni, mert ez sekinek nem jó és nem is hiányzik!
Egy olyan papírt szeretne írni, hogy nem volt velem semmi testi kapcsolata , de mindezt pénzért akarja aláírni!

Félő, hogy ha tényleg létezik ilyen papír és Én is és Õ is alá is írjuk, akkor ez a későbbiekbe megtámadható és ugyan úgy követelhet még pénzt, ill. ami ezzel jár!

Én felajánlottam neki , hogy fizetek havonta, de neki ez nem jó!

Könyörgöm!
Milyen világot élünk?

Tény!
Ha tudom, hogy elesek akkor leülök, de ezt nem gondoltam volna soha, hogy ilyen helyzetbe lehetek!

Most akkor úgy kell ugrálnom ahogy Õ mondja?

Vagy írjam alá Én is ezt a papírt és ennyi?
Õ megkapja a pénzt ,Én meg esetleg bízhatok abba, hogy ennyi volt?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.13. 10:57

Ha tudom, hogy elesek akkor leülök, de ezt nem gondoltam volna soha, hogy ilyen helyzetbe lehetek!

Pedig ez van: ivarérett nők a közösüléstől teherbe szoktak esni. Állítólag az egésznek tulajdonképpen ez volt az eredeti funkciója, csak elkezdük a rendeletéstől eltérő célra használni.

OFF
Még mielőtt Egyjogász megszólna, elnézést kérek. Nem bírtam tovább.)
ON

pocoka # 2007.09.13. 11:09

Igaz Én dobtam fel a labdát, hogy egy összegbe fizetek, és fizetnék is!

Nem akarom még jobban nehezíteni az életüket!

Hibáztam!
És sajnálom, hogy "apa" nélkül kell felnevelkednie!

És valóban lehet, hogy büszke is lennék rá egyszer, de nem tudom sajátomnak érezni!
És nem is biztos, hogy valóban Én vagyok az apja!

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

És elnézést ha kicsit érzéketlennek tűnök,
de egy pár alkalmas együttlét után úgy, hogy nem is "ismerem" a "gyermekem" anyukáját így legyen "családom" és ennyit kelljen civakodnom valakivel aki rá szeretne telepedni a péztárcámra és ezért szüljön gyereket.....

Detti1 # 2007.09.13. 12:14

A héten apasági nyilatkozatot készítettünk. Az ügyintéző nő szerint, az élettársi kapcsolatban élők születendő gyermekének nem lehet kettős családneve. Így a dokumentumon egy családnév szerepel, de a Belügy Min-hoz fordulva később kérelmezhetjük a két családnevet. Szeretném ha ezt megerősítenétek, vagy cáfolnátok, amennyiben kérhetem a jogszabályi fellelhetőséggel. Nagyon köszönöm.

ObudaFan # 2007.09.13. 17:55

Kedves pocoka!

Azt a papírt hiába írod alá.

pocoka # 2007.11.17. 09:46

Ismét itt vagyok és szertnék önöktől kérdezni.
3hét múlva jelenésem van a bíróságon!
Sajnálatos módon nem sikerült az anyával 1-ről a 2-re jutnom.
Felajánlottam neki, hogy havonta rendszeresen fizetek 50eFt-ot és elismerem ,hogy Én vagyok a gyerek apja, de nem szeretném ha a nevemre kerülne!

Kiröhögött, mert azt mondta, hogy mivel nekem ennél jóval magasabb a keresetem fizessek neki min100eFt-ot.
Természetesen nemet mondtam, erre jött is a papír, hogy jelenésem van a bíróságon.

Valóban magas fizetéssel rendelkezem ,de ebből fizetem a részleteket, rezsit stb...
Páromnak kezelésekre kell járni ,ezért még Őt is "Én tartom el". (idézőjel azért szükséges ,mert betegállománypénze igen kevés)

Kérdésem az lenne, hogy gyerektartásnál mennyi az a min % amit levonnak a fizetésből? A Bíróság rám kötelezheti e ,hogy a nevemet visleje a gyermek ha Én azt nem szeretném?

Köszönöm

ObudaFan # 2007.11.17. 11:07

15-25% között általában.
A bíróság jó eséllyel megállapítja, hogy a gyermek viselheti a neved.

pocoka # 2007.11.17. 11:50

Ilyen esetbe mit lehet tenni,hogy ne kapja meg a nevem?
Tudom, kicsit ellenszenvesnek hangzik, és elnézést is kérek emiatt, de nagyon nem szeretném ha viselné a nevem!

kovacsopulosz # 2007.11.17. 19:51

Szia Pocoka!
Ha a bíróság kötelez valamire onnantól kezdve rúgkapálhatsz az ítélet rád is kötelező lesz.Ha az anya kéri a névrevételt, akkor a bíróság mérlegel.Én most vagyok egy apasági per majdnem végén,de azt ne feledd el ,hogy a gyerek nem tehet semmiről,sőt talán évek múlva te is még rászorulhatsz.Ne az anyával foglalkozz,hanem a gyermekeddel!A szavaidból azt lehet kivenni,hogy szégyenled.Javaslom ismerd meg ,szerintem a mostani párod sem lesz ellene.

pocoka # 2007.11.18. 02:18

Valóban szégyenlem, és tisztába vagyok vele, hogy a gyerek nem tehet semmiről!
Mind1, megvárom, hogy mi fog kisülni ebből a dologból!
Párom mellettem áll és nekem most ez a legfontosabb!
Nyárra várjuk a picinket és most ez a legfontosabb, hogy Őt akarjuk és ilyen problémánk egymással és a picivel nem lesz.

Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2007.11.18. 09:48

Nem elsősorban a te jogos érdekeidet, hanem a gyermek érdekeit veszi figyelembe a bíróság. Ha a gyermek már nagyobb, akkor nem biztos, hogy egy névváltozás érdekében áll, de ha kisebb, akkor a bírói gyakorlat szerint érdekében áll, hogy ne az anya nevét és ne is képzelt apa nevét kelljen viselnie.