Azt csak a bíróság tudná megmondani. De nem hiszem, hogy épp az utóbbi egy évben akkorát nőtt vagy csökkent a vagyon, hogy ez számítson.
Válás, vagyonmegosztás
Konkrétan így interneten keresztül ezt nem lehet megmondani. Van olyan per, ami 2-3 évig szól erről.
"De nem hiszem, hogy épp az utóbbi egy évben akkorát nőtt vagy csökkent a vagyon, hogy ez számítson".
Az a baj, hogy de. És mire jóérzéssel válni tudok a kiskorú miatt - ez még 3 év - ennél is nagyobb lesz ez a vagyon. Nem mindegy, hogy mit fogunk osztogatni, de az se mindegy, hogy ebben az elkövetkező pár évben milyen minőségű életet kell élnem.
ObudaFan, köszi. Ez így eléggé konkrétnak tűnik.
Még valami eszembe jutott, bocs. Ha a válás közös megeggyezéssel történik - amikor is ugye nem kell kiteregetni a családi szennyest - , ugyanakkor a vagyonmegosztás nem megy simán (mert pl. nincs megegyezés az életközösség megszakadásának konkrét dátumát illetően), akkor a bíróság ugyanúgy beleturkál a házasfelek valós vagy vélt szennyesébe, mint egy nem közös megegyezéses válás esetén?
Amíg nincs megegyezés addig kénytelen, hisz addig nem is beszélhetünk olyan válóperről amely közös megegyezésen alapul, ha nincs a vagyonmegosztás bíróilag jóváhagyva.
Köszönöm.
Abban tudnátok-e segíteni, hogy közös vagyon-e az
- életbiztosítási kötvény
- az értékpapír
- az egészségpénztári befizetés?
Másik kérdés. Ha férj nagyvonalú, és a válóper napjától számítja az életközösség/vagyonközöség megszűnését, akkor ha megszabadítom őt :-) az én nevemen lévő értékpapíroktól (és mondjuk azt a pénzt a válás kimondásáig a széfben tárolom), akkor az a pénz az enyém vagy el kell számolnom vele?
(Bocs, ha rosszindulatúnak tűnök, de bizonyos jelek arra utalnak, hogy ki akar velem babrálni.)
Az egyes vagyonelemek közszerzeményi vagy különvagyoni jellege független a formájuktól. S amit az egyik fél a közös vagyonból a vagyonközösség megszűnéséig költ, elhasznál, azzal főszabályként nem kell elszámolnia. Ez a házastársi vagyonközösség lényegi sajátja.
Az is igaz azonban, hogy a felek a náluk lévő közszerzeményi vagyonelemeket a vagyonmegosztásba beadni vagy beszámítani kötelesek. Adott esetben nem elegendő azt mondani, hogy "az a részvény már nincs meg".
Kedves Kovács Béla Sándor, köszönöm a választ!
Lenne még egy kérdésem - ha untok, akkor dobjatok ki:-) -, találtam az interneten egy cégtaláló oldalt, ahonnan le lehet kérni bizonyos információkat kft.-ről, például. Mit érdemes lekérni, ha tudni szeretném, hogy a férjem nem kavart-e (nem adta el, iratta másra,...stb) a kft-beli tulajdonrészét? Mérleg? Cégkivonat? Cégmásolat? Névjegy? És mennyi idöre visszamenőleg?
(Mindegyikket lekérni nincs elég pénzem. Az oldal ugyanis fizetős.)
A kivonat valószínűleg elég lesz - a másolat viszont több adatot tartalmaz.
Olcsóbb bemenni a cégbíróságra, és betekintést kérni a nyilvános cégiratokba.
Üdvözlöm!
Férjemmel éppen a válóper küszöbén állunk. Két hét múlva lesz az első tárgyalásunk.
Férjem a házasságunk előtt állattartással foglalkozott, én munkaviszonyban álltam.
Ez a házasságkötésünk után is így volt.
Az állattenyésztést tovább folytattuk (juhászat). A házasságkötés előtti anyajuh létszám 170 db volt, jelenleg 180 db. Négy éve vagyunk házasok. Ez idő alatt elég sok juhot leselejteztünk, ami már nem ellett, helyette meghagytuk a fiatalabbat.
A többi kisbárányt mindig leadtuk a felvásárlónak.
Van egy lízinges autónk, ami most három éves, ez én nevemen van.
A férjemnek nincs jogosítványa, én használom az autót, a hitelt én fizetem, mivel a hitelszerződés is a nevemre szól. A házasságunk alatt 1,2 millió forintot fizettünk be a hitelbe, a fennálló tartozás 1,5 millió forint.
A tartozás összegét teljes egészében átvállalom.
A keresetlevelet én nyújtottam be a Bíróságra, az autó után befizettem 53.300 forint vagyonszerzési illetéket.
Abban kérném a segítségét, hogy mennyi rész illet engem az autóból, illetve mennyi a juhászatból, illetve mennyi illeti a férjemet.
Segítségét megköszönve, Tisztelettel:
marika1980
Megvan a kivonat - elég gyorsak voltak.:-) A jelen állapot van napra készen rögzítve. Mit nézzek rajta/benne, hogy lássak is? :-)
Köszönöm előre is.
Ha egyszer a tulajdonosra vagy kíváncsi, akkor azt.
Marika!
Az állatok vonatkozásában az ő különvagyona lehet az az állatmennyiség, amit ő hozott be a házasságba, a szaporulat pedig közös vagyon. A kocsi vonatkozásában így az ön által kifizetett tartozásrész mértéke az ön különvagyona,a többi közös vagyon.
Minden közös vagyon a megosztásnál feleződik önök között.
Béla,megnéztem, a tulajdonos ugyanaz a két pasi, akik voltak (Az egyik a férjem, a másik az üzletársa.)
Az viszont pl. honnan derül ki, hogy ki hány százalékkal van benne a cégben?
Meglehet, az már csak a cégmásolaton van rajta. Vagy az már nem is nyilvános adat.
Köszönöm a gyors válaszát! Minden jót kívánok Önnek további munkájához!
A cégmásolatban sincs erről több, mint a cégkivonatban: vagyis a tulajdonosról a cégkivonat alapján azt meg lehet mondani, ha 50%-nál, illetve ha 75%-nál nagyobb része van, pontosabbat nem. Pintosabbat kft. esetén a cégbíróságon az iratok közt megtalálható tagjegyzékből, kkt. és rt. esetén a szintén a cégbíróságon az iratok közt megtalálható társasági szerződésből lehet megtudni.
A tagjegyzék nyilvános?
Kedves ObudaFan!
2001.-ben vásároltuk a lakást volt férjemmel egy új építésű társasházban, 3milliót fizettünk be, ebből 1millió a 3.gyerekre járó szoc.pol. volt, +6,5millió hitel. A váláskor úgy egyeztünk meg, hogy ő az ingóságok felét illetve a befizetett pénz felét kéri, szóval összesen kb. 2milliót, mivel ennyi pénzem term. nem volt, hisz addig együtt gazdálkodtunk, elvitte a bankban levő 200ezer Ft-ot és a Nissanunkat illetve lemondtam 2008.dec.-ig a gyerektartásról. A hitelt velem együtt vállalta a továbbiakban az új férjem, ezért én ráírattam az 50%-ot, így éreztem tisztességesnek, hisz nem arra számítottam ami most bekövetkezett.
Teljesen reménytelen dolog az jogilag, hogy a két kölcsönre kifizetett összeg közötti különbözetet (900ezer) és a kocsit adjam át, a velem töltött 4,5 évért cserében? Az elmúlt 3 év alatt (mivel újra főiskolás vagyok) felvettem a diákhitelt, amit majd csak 1év múlva kell törlesztenem , ő addigra már ugye nem lesz. De a felvett kb. 1millió Ft-ból már csak 500ezer van meg, lekötve az én nevemre, a többivel egészítettük ki a havi költségvetést, ezzel kapcsolatban gondolom semmilyen igényem nem lehet vele szemben? Illetve minden évben a 3 gyermekem után évi 360ezer Ft adóvisszatérítést kaptam, amit általában nyaralásra fordítottunk, illetve az autónk kezdőösszegét is ebből fizettük be.
1.Ha sikerül megegyeznünk és valahogy mégis kifizetem a lakásból, akkor valóban van olyan lehetőség hogy nem kell (neki) adót ill. (nekem) illetéket fizetni, mivel a válás folyamán a vagyonmegosztás részeként kerül erre sor? valami ilyesmit olvastam valahol, de már nem emlékszem pontosan.
2. Ha mégis el kell adni a lakást, tegyük fel 14millióért el tudjuk adni, kb. 6millió kölcsönünk van, ezt kifizetjük, marad 8 amit vagy 4-4millió, vagy 3-5millió arányban megkapunk. Ezután miként kell adózni? Egyértelmű, hogy ebből lakást nem tudok venni, tehát albérletbe kell mennem a gyerekekkel, akkor a 4 vagy 5millió után rendesen személyi jövedelemadót kell fizetnem? Sajnos 35fölött 3 gyerekkel kezes ill. adóstárs nélkül nem hiszem, hogy bármelyik bank kisegítene pár millióval amit a 4-5millióhoz hozzátéve egy lakást tudnék venni.
Közös megegyezéssel válunk el.Szeretnék segítséget kérni ,hogy hogyan kell megírni a vagyonmegosztást.
Igazából nem rendelkezünk ingósággal,önkormányzati lakásban élünk 3 gyerek van.Ez már a második tárgyalás a gyerekek végett.
Szeretném ha valaki nagyjából írna nekem rá egy példát,hogy mit kellene így tartalmazni a vagyonmegosztásnak!
Előre is Köszönöm a segítséget
KBS!
Nyilvános.
iggen!
Házastársi vagyonközösség megszüntetése esetén az értékkülönbözetet a közös vagyon értékének figyelembevételével kell megállapítani. Az értékkülönbözet után a vagyonszerzés jogcímének megfelelő vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Ha valamelyik fél csak azért kap a közös vagyonból nagyobb részt, mert a közös tartozásból is többet vállalt át, és az átvállalt tartozás összege az értékkülönbözetet kiegyenlíti, illeték kiszabásának nincs helye.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02