Válás, vagyonmegosztás

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.02. 18:29

Azt csak a bíróság tudná megmondani. De nem hiszem, hogy épp az utóbbi egy évben akkorát nőtt vagy csökkent a vagyon, hogy ez számítson.

ObudaFan # 2007.10.02. 18:41

Konkrétan így interneten keresztül ezt nem lehet megmondani. Van olyan per, ami 2-3 évig szól erről.

burnout # 2007.10.02. 18:48

"De nem hiszem, hogy épp az utóbbi egy évben akkorát nőtt vagy csökkent a vagyon, hogy ez számítson".

Az a baj, hogy de. És mire jóérzéssel válni tudok a kiskorú miatt - ez még 3 év - ennél is nagyobb lesz ez a vagyon. Nem mindegy, hogy mit fogunk osztogatni, de az se mindegy, hogy ebben az elkövetkező pár évben milyen minőségű életet kell élnem.

burnout # 2007.10.02. 18:50

ObudaFan, köszi. Ez így eléggé konkrétnak tűnik.

burnout # 2007.10.02. 18:57

Még valami eszembe jutott, bocs. Ha a válás közös megeggyezéssel történik - amikor is ugye nem kell kiteregetni a családi szennyest - , ugyanakkor a vagyonmegosztás nem megy simán (mert pl. nincs megegyezés az életközösség megszakadásának konkrét dátumát illetően), akkor a bíróság ugyanúgy beleturkál a házasfelek valós vagy vélt szennyesébe, mint egy nem közös megegyezéses válás esetén?

ah.lorinc # 2007.10.03. 08:04

Amíg nincs megegyezés addig kénytelen, hisz addig nem is beszélhetünk olyan válóperről amely közös megegyezésen alapul, ha nincs a vagyonmegosztás bíróilag jóváhagyva.

burnout # 2007.10.03. 08:19

Köszönöm.
Abban tudnátok-e segíteni, hogy közös vagyon-e az

• életbiztosítási kötvény
  • az értékpapír
  • az egészségpénztári befizetés?

Másik kérdés. Ha férj nagyvonalú, és a válóper napjától számítja az életközösség/vagyonközöség megszűnését, akkor ha megszabadítom őt :-) az én nevemen lévő értékpapíroktól (és mondjuk azt a pénzt a válás kimondásáig a széfben tárolom), akkor az a pénz az enyém vagy el kell számolnom vele?
(Bocs, ha rosszindulatúnak tűnök, de bizonyos jelek arra utalnak, hogy ki akar velem babrálni.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.03. 09:42

Az egyes vagyonelemek közszerzeményi vagy különvagyoni jellege független a formájuktól. S amit az egyik fél a közös vagyonból a vagyonközösség megszűnéséig költ, elhasznál, azzal főszabályként nem kell elszámolnia. Ez a házastársi vagyonközösség lényegi sajátja.
Az is igaz azonban, hogy a felek a náluk lévő közszerzeményi vagyonelemeket a vagyonmegosztásba beadni vagy beszámítani kötelesek. Adott esetben nem elegendő azt mondani, hogy "az a részvény már nincs meg".

burnout # 2007.10.03. 13:12

Kedves Kovács Béla Sándor, köszönöm a választ!
Lenne még egy kérdésem - ha untok, akkor dobjatok ki:-) -, találtam az interneten egy cégtaláló oldalt, ahonnan le lehet kérni bizonyos információkat kft.-ről, például. Mit érdemes lekérni, ha tudni szeretném, hogy a férjem nem kavart-e (nem adta el, iratta másra,...stb) a kft-beli tulajdonrészét? Mérleg? Cégkivonat? Cégmásolat? Névjegy? És mennyi idöre visszamenőleg?
(Mindegyikket lekérni nincs elég pénzem. Az oldal ugyanis fizetős.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.03. 13:43

A kivonat valószínűleg elég lesz - a másolat viszont több adatot tartalmaz.
Olcsóbb bemenni a cégbíróságra, és betekintést kérni a nyilvános cégiratokba.

marika1980 # 2007.10.03. 14:04

Üdvözlöm!
Férjemmel éppen a válóper küszöbén állunk. Két hét múlva lesz az első tárgyalásunk.
Férjem a házasságunk előtt állattartással foglalkozott, én munkaviszonyban álltam.
Ez a házasságkötésünk után is így volt.
Az állattenyésztést tovább folytattuk (juhászat). A házasságkötés előtti anyajuh létszám 170 db volt, jelenleg 180 db. Négy éve vagyunk házasok. Ez idő alatt elég sok juhot leselejteztünk, ami már nem ellett, helyette meghagytuk a fiatalabbat.
A többi kisbárányt mindig leadtuk a felvásárlónak.
Van egy lízinges autónk, ami most három éves, ez én nevemen van.
A férjemnek nincs jogosítványa, én használom az autót, a hitelt én fizetem, mivel a hitelszerződés is a nevemre szól. A házasságunk alatt 1,2 millió forintot fizettünk be a hitelbe, a fennálló tartozás 1,5 millió forint.
A tartozás összegét teljes egészében átvállalom.
A keresetlevelet én nyújtottam be a Bíróságra, az autó után befizettem 53.300 forint vagyonszerzési illetéket.
Abban kérném a segítségét, hogy mennyi rész illet engem az autóból, illetve mennyi a juhászatból, illetve mennyi illeti a férjemet.
Segítségét megköszönve, Tisztelettel:
marika1980

burnout # 2007.10.03. 14:47

Megvan a kivonat - elég gyorsak voltak.:-) A jelen állapot van napra készen rögzítve. Mit nézzek rajta/benne, hogy lássak is? :-)
Köszönöm előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.03. 16:11

Ha egyszer a tulajdonosra vagy kíváncsi, akkor azt.

ObudaFan # 2007.10.03. 16:32

Marika!
Az állatok vonatkozásában az ő különvagyona lehet az az állatmennyiség, amit ő hozott be a házasságba, a szaporulat pedig közös vagyon. A kocsi vonatkozásában így az ön által kifizetett tartozásrész mértéke az ön különvagyona,a többi közös vagyon.
Minden közös vagyon a megosztásnál feleződik önök között.

burnout # 2007.10.03. 20:11

Béla,megnéztem, a tulajdonos ugyanaz a két pasi, akik voltak (Az egyik a férjem, a másik az üzletársa.)
Az viszont pl. honnan derül ki, hogy ki hány százalékkal van benne a cégben?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.03. 20:20

Meglehet, az már csak a cégmásolaton van rajta. Vagy az már nem is nyilvános adat.

marika1980 # 2007.10.04. 13:45

Köszönöm a gyors válaszát! Minden jót kívánok Önnek további munkájához!

ObudaFan # 2007.10.04. 15:05

A cégmásolatban sincs erről több, mint a cégkivonatban: vagyis a tulajdonosról a cégkivonat alapján azt meg lehet mondani, ha 50%-nál, illetve ha 75%-nál nagyobb része van, pontosabbat nem. Pintosabbat kft. esetén a cégbíróságon az iratok közt megtalálható tagjegyzékből, kkt. és rt. esetén a szintén a cégbíróságon az iratok közt megtalálható társasági szerződésből lehet megtudni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.04. 16:49

A tagjegyzék nyilvános?

igggen # 2007.10.05. 14:40

Kedves ObudaFan!
2001.-ben vásároltuk a lakást volt férjemmel egy új építésű társasházban, 3milliót fizettünk be, ebből 1millió a 3.gyerekre járó szoc.pol. volt, +6,5millió hitel. A váláskor úgy egyeztünk meg, hogy ő az ingóságok felét illetve a befizetett pénz felét kéri, szóval összesen kb. 2milliót, mivel ennyi pénzem term. nem volt, hisz addig együtt gazdálkodtunk, elvitte a bankban levő 200ezer Ft-ot és a Nissanunkat illetve lemondtam 2008.dec.-ig a gyerektartásról. A hitelt velem együtt vállalta a továbbiakban az új férjem, ezért én ráírattam az 50%-ot, így éreztem tisztességesnek, hisz nem arra számítottam ami most bekövetkezett.

igggen # 2007.10.05. 14:46

Teljesen reménytelen dolog az jogilag, hogy a két kölcsönre kifizetett összeg közötti különbözetet (900ezer) és a kocsit adjam át, a velem töltött 4,5 évért cserében? Az elmúlt 3 év alatt (mivel újra főiskolás vagyok) felvettem a diákhitelt, amit majd csak 1év múlva kell törlesztenem , ő addigra már ugye nem lesz. De a felvett kb. 1millió Ft-ból már csak 500ezer van meg, lekötve az én nevemre, a többivel egészítettük ki a havi költségvetést, ezzel kapcsolatban gondolom semmilyen igényem nem lehet vele szemben? Illetve minden évben a 3 gyermekem után évi 360ezer Ft adóvisszatérítést kaptam, amit általában nyaralásra fordítottunk, illetve az autónk kezdőösszegét is ebből fizettük be.

igggen # 2007.10.05. 14:54

1.Ha sikerül megegyeznünk és valahogy mégis kifizetem a lakásból, akkor valóban van olyan lehetőség hogy nem kell (neki) adót ill. (nekem) illetéket fizetni, mivel a válás folyamán a vagyonmegosztás részeként kerül erre sor? valami ilyesmit olvastam valahol, de már nem emlékszem pontosan.
2. Ha mégis el kell adni a lakást, tegyük fel 14millióért el tudjuk adni, kb. 6millió kölcsönünk van, ezt kifizetjük, marad 8 amit vagy 4-4millió, vagy 3-5millió arányban megkapunk. Ezután miként kell adózni? Egyértelmű, hogy ebből lakást nem tudok venni, tehát albérletbe kell mennem a gyerekekkel, akkor a 4 vagy 5millió után rendesen személyi jövedelemadót kell fizetnem? Sajnos 35fölött 3 gyerekkel kezes ill. adóstárs nélkül nem hiszem, hogy bármelyik bank kisegítene pár millióval amit a 4-5millióhoz hozzátéve egy lakást tudnék venni.

pegy # 2007.10.05. 16:11

Közös megegyezéssel válunk el.Szeretnék segítséget kérni ,hogy hogyan kell megírni a vagyonmegosztást.
Igazából nem rendelkezünk ingósággal,önkormányzati lakásban élünk 3 gyerek van.Ez már a második tárgyalás a gyerekek végett.
Szeretném ha valaki nagyjából írna nekem rá egy példát,hogy mit kellene így tartalmazni a vagyonmegosztásnak!
Előre is Köszönöm a segítséget

ObudaFan # 2007.10.05. 16:45

KBS!
Nyilvános.

ObudaFan # 2007.10.05. 16:49

iggen!

Házastársi vagyonközösség megszüntetése esetén az értékkülönbözetet a közös vagyon értékének figyelembevételével kell megállapítani. Az értékkülönbözet után a vagyonszerzés jogcímének megfelelő vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Ha valamelyik fél csak azért kap a közös vagyonból nagyobb részt, mert a közös tartozásból is többet vállalt át, és az átvállalt tartozás összege az értékkülönbözetet kiegyenlíti, illeték kiszabásának nincs helye.