Válás, vagyonmegosztás


LucifersAngel # 2007.07.09. 19:49

Köszönöm Obudafan ha bármi kérdésem lenne jövök és zaklatlak titeket

ObudaFan # 2007.07.10. 11:32

Nnics mit.

LucifersAngel # 2007.07.13. 18:31

Szóval akkor csak 12000 Ft összesen és nem jelenthet fel, ha zárat cserélek? A tv-t és a mosógép anyósom nevére lett véve, mert ő tudott csak kölcsönt felvenni, az ilyen ingóságok kit illetnek? Ha szóban megeggyeztünk, hogy azt viszek amit akarok, azzal érek valamit, vagy ezt is ügyvéddel kell aláíratni?

ObudaFan # 2007.07.13. 19:08

A szóbeli megállapodás annyit ér, amennyi abból bizonyítható.

zsenzso # 2007.07.14. 11:32

sziasztok!

Amikor 1975-ben férjhez mentem, nekem nem volt semmin, a férjemnek egy kb. 20 %-ban kész háza, amire még legényemberként vállalati és OTP-kölcsönt vett fel. Házasságkötésünk után 2 hónappal kezdtük el visszafizetni a kölcsönöket, amiket 2000-re teljesen vissza is fizettünk. /illetve előbb, amikor volt valami olyasmi, hogy kevesebbet kellett fizetni, ha a maradékot egyben kifizetjük/. Nem is volt semmi gond nagyon sokáig, azonban néhány éve a férjem, ha valami gond van, azt mondja, kidob, minden az övé. Utánanéztem, valóban sosem lesz a különvagyon közös, és az sem számít, hogy együtt fizettük ki a kölcsönöket. Tudom, hogy nem lehet csak úgy kidobni, de piszkosul rossz érzés, hogy ennyire sakkban lehet tartani.
Szóval: azt javaslom a mai házasulóknak, hogy kössenek házassági szerződést, mert a szerelem elszállhat, és ott állhatunk kiszolgáltatottan. 32 éve minden keresetem közös, a férjem viszont nem avat bele a pénzügyeibe. Azt is mondja a gyerekeinknek, hogy ha kedve tartja, föléli a házat. Jó, mi? Válás esetén kérhetnék valami pénzt azért, hogy ennyi ideje én is mindent beleöltem a házba, de avval kitörölhetném...

vzoli # 2007.07.14. 12:38

Zsenzso!

Abból amit írtál: én csak panaszt hallottam ki, kérdést nem; meg azt, hogy - szerintem - igen pesszimistán látod a helyzetedet.

Már miért ne számítana, hogy közösen fizettétek a kölcsönöket?! (Pontosabban, szerintem a házassági vagyonközösség miatt annak sem lenne túl sok jelentősége, ha mondjuk a kölcsöntörlesztés csak és kizárólag a férjed keresetéből történt volna.)

Az, hogy a házasságkötés előtt a férjednek volt egy 20%-ban kész háza, az nem jelenti azt, hogy a különvagyona a ház elkészülte és a kölcsönök törlesztése után automatikusan kiterjedne a 100%-ra!

Annak sincs jelentősége, ha a ház az ingatlan-nyilvántartásban csak és kizárólag a férjed nevére van bejegyezve. A házassági vagyonközösség miatt - ha jól tudom - te ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos vagy. A bíróság meg a házassági vagyonközösség megszüntetésére irányuló perben konkretizálja majd, hogy milyen mértékben; és aztán ez a tulajdoni arány az ingatlan-nyilvántartásba is bekerül majd.

Annak sincs jelentősége, hogy mondjuk a kölcsön csak és kizárólag a férjed nevén "futott".

Ha leegyszerűsítjük a dolgot, akkor ez így néz:

20% a férjed különvagyona. 80% az, amire a pénzt közösen "termeltétek meg", amit közösen törlesztettetek. Ez megy kétfelé: 40% a tiéd, 40% a férjedé; tehát így a házból a férjednek lesz 60%, neked meg 40%.

Nagyon leegyszerűsítve, mert pl. a férjednek esetleg lehetett egyéb különvagyona (pl. öröksége), amelyből a házra (ill. a kölcsöntörlesztésre) költöttetek; és ez az ő tulajdoni arányát így feljebb "mozgatja".

Lépj te, indíts mielőbb válópert, kérj az ingatlanra perfeljegyzést, és akkor igen nehezen tudja majd értékesíteni és felélni a házat.

Nem sok értelme van egy ilyen emberrel együttmaradni. Nincs az a kényszerítő egzisztenciális érdek, amely miatt ez hosszútávon megérné. Bátornak kell lenned! És ha új életet kezdesz: tudd, hogy azt nem kisemmizve fogod kezdeni. Ha ezt tudod: talán nagyobb bátorságot ad ahhoz a lépéshez, mely most még talán rémisztően veszélyesnek látszik.

ObudaFan # 2007.07.14. 12:50

Ez annyira le van egyszerűsítve, hogy így már nem igaz. Ugyanis a 20% elkészültség csak a felépítmény értékénél jön szóba, de nyilván megvolt a telek is. Így pedig egy kb. 25%-os tulajdonrészt tudhat majd magáénak a kérdező, ami azért nem túl biztató.

Dr.Attika # 2007.07.14. 13:32

Még ez sem igaz teljesen. A főszabály szerint a föld tulajdonosáé az épímény is. Ezen semmi nem változtat. Ha nincs ettől eltérő szerződés, akkor sajnos a kérdező nem sok eséllyel indíthat tulajdoni pert. Így első ránézésre kötelmi igénye keletkezett, de mint tudjuk ilyenkor az ötéves elévülés komoly igényérvényesítési akadály.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.14. 14:01

Az elévülést nem lehet ráhúzni a házassági vagyonközösségre.

zsenzso # 2007.07.14. 19:33

Köszönöm a válaszokat, valahol olvastam a neten egy ítéletet, ahol valaki ugyanígy járt, mint én, és onnan tudom, hogy nekem semmi közöm a házhoz. Köszönöm vzoli a bíztatást, de az ember 50 fölött már nem ugrálhat, a híd alá mégsem mehetek lakni, a gyerekeim meg élik az életüket, van nekik elég bajuk. Egyébként meg a tágabb értelemben vett családom úgy gondolja, hogy csak hisztizek, meg mit akarok még az élettől! Mostmár késő lépni, igenis eltoltam a dolgokat, amikor szerelmes az ember, nem gondol az anyagiakra, arra, hogy egyszer öreg és morgós is lesz. Tudom, hogy én sem vagyok angyal.

ObudaFan # 2007.07.15. 09:12

Kedves Attika, a házastársak közös ráépítése tekintetében a bírói gyakorlat szerint házastársi közös vagyon jön létre. Még enélkül sem lenne egyébként igazad, mert a ráépítés szabályai szerint is közös tulajdon keletkezik akkor, ha szerződés nélkül valaki már meglévő épülethez hozzáépít.

zsenzso # 2007.07.16. 08:37

Ez a szép a jogban, meg az életben, mindenki másképp látja a dolgokat.

ObudaFan # 2007.07.16. 11:13

A Ptk. csak egyféleképpen látja.

tius # 2007.07.17. 09:43

Segítséget kérek!

Testvérem most fog válni. A feleségével 1/2-ed 1/2-ed részben tulajdonosa egy háznak, aminek értéke kb 10.000.000. Ft. Õ nagy hülye volt mert aláírt egy papírt, hogy csak 2,5 millió Ft-ot kap a házból. Mit lehet csinálni? Mondhatjuk, hogy megtévesztették, és nem volt tisztában az ingatlan értékével?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.17. 09:51

Mondhatjátok. Hogy aztán a bíróség elhiszi-e...

Jókat szoktunk a kollégákkal vitatkozni ezen, de szerintem az egyezséget vissza lehet vonni, ha a bíróság még nem hagyta jóvá.

tius # 2007.07.17. 10:01

Szeptemberben lesz az első tárgyalás!

Én is erre tippeltem, hogy vissza lehet vonni az egyezséget, főleg úgy, hogy még egy példányt sem kapott belőle. Az asszony pedig a keresetlevélben azt írta, hogy a ház az ő különvagyona. Ez azért érdekes nem?

Gondolom fogadjunk ügyvédet!

ObudaFan # 2007.07.17. 10:11

Én is gondolom.
Az az igazság, hogy itt köttetett egy megállapodás, ami megtámadható több okból is (téveddés, ha volt ilyen és azt a másik fél okozta, vagy felismerhette; objektív értékaránytalanság, stb.), de a megtámadás szabályait ehhez be kell tartani, másrészt a tévedést a megtámadónak kell bizonyítania.

tius # 2007.07.17. 10:14

Akkor még ezek szerint nincs veszve semmi?

ObudaFan # 2007.07.17. 12:40

Ehhez azért sokkal pontosabban kellene ismerni a megállapodást és az eset körülményeit is.

fodormenta # 2007.07.18. 15:52

Segítséget kérnél!
Több évtizedes házasság kerül felbontásra. Vagyon megosztásával kapcsolatban az alábbiakkra kérnék felvilágosítást. Házastársam, a szülei elhunytával örökölt több ingatlant. (Nyaraló, családi ház)
Ezen ingatlanok az Õ különvagyonát képezik, vagy közösnek minősülnek. Több mint 10 éve történt az öröklés, a tatarozást és az épületek költségeit közös kasszából fizettük.
Ingatlanok házastársam nevén vannak. A lakás amiben élünk, mindkettőnk nevén szerepel.
Köszönettel.
fodormenta


fodormenta

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.18. 15:56

Különvagyon.

tükörkép (törölt felhasználó) # 2007.07.21. 04:53

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

monalisa1 # 2007.07.21. 14:13

Egyszer olvastam, hogy amerikai felmérés szerint egy "csak otthon lévő" családanya mindennapos szerteágazó teendőiként akár tucatnyi alkalmazott fizetését is kiválthatja - egymaga. (Dajkál, aztán a gyerkőcöket hozza-viszi, a család ügyeit intézi, vásárol, főz, takarít, kertészkedik stb., stb. Ápolja a család rokoni/baráti kapcsolatait.) Mindezen áldozatos tevékenységéért egy kisebb közepes cég első számú vezetőjének a jövedelméért is tarhatná akár a markát...

Te mint 4 gyerek édesanyja és mindmáig "csak" háziasszony, járjál emelt fővel!

Tehát ami nektek a házasságkötéstől mindmáig összejött az fele - fele értendő, mindenben.

Jó lenne egy ügyvéd konkrét segítségét kérnéd, és ha lehet egy másik megyéből.

Mert ha a férjed idejekorán megneszeli hogy esetleges váláson töröd a fejed (...), perc pillanat alatt eltüntethet mindent a nevéről...

Azt pedig hogy miért nem vont be a saját vállalkozásába, tán éppen azért hogy ne lássad az évek alatt jövő-menő pénzeket...

Én csak egy laikus hozzászóló.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.21. 14:57

A házastársi együttélés idején alapított vállalkozás közös vagyon.

monalisa1 # 2007.07.21. 15:08

Béla!
Távol álljon tőlem hogy Veled a jogásszal vitát kezdeményezzek, nem, de azért halkan hadd jegyezzzem meg: itt a fórumon nem egy olyan eset volt olvasható amikor a házassági együttélés ideje alatt alapított vállalkozás NEM volt közös vagyon... És ez a váláskor a másik felet utóbb nagyon kellemetlenül érintette.