Köszönöm Obudafan ha bármi kérdésem lenne jövök és zaklatlak titeket
Válás, vagyonmegosztás
Nnics mit.
Szóval akkor csak 12000 Ft összesen és nem jelenthet fel, ha zárat cserélek? A tv-t és a mosógép anyósom nevére lett véve, mert ő tudott csak kölcsönt felvenni, az ilyen ingóságok kit illetnek? Ha szóban megeggyeztünk, hogy azt viszek amit akarok, azzal érek valamit, vagy ezt is ügyvéddel kell aláíratni?
A szóbeli megállapodás annyit ér, amennyi abból bizonyítható.
sziasztok!
Amikor 1975-ben férjhez mentem, nekem nem volt semmin, a férjemnek egy kb. 20 %-ban kész háza, amire még legényemberként vállalati és OTP-kölcsönt vett fel. Házasságkötésünk után 2 hónappal kezdtük el visszafizetni a kölcsönöket, amiket 2000-re teljesen vissza is fizettünk. /illetve előbb, amikor volt valami olyasmi, hogy kevesebbet kellett fizetni, ha a maradékot egyben kifizetjük/. Nem is volt semmi gond nagyon sokáig, azonban néhány éve a férjem, ha valami gond van, azt mondja, kidob, minden az övé. Utánanéztem, valóban sosem lesz a különvagyon közös, és az sem számít, hogy együtt fizettük ki a kölcsönöket. Tudom, hogy nem lehet csak úgy kidobni, de piszkosul rossz érzés, hogy ennyire sakkban lehet tartani.
Szóval: azt javaslom a mai házasulóknak, hogy kössenek házassági szerződést, mert a szerelem elszállhat, és ott állhatunk kiszolgáltatottan. 32 éve minden keresetem közös, a férjem viszont nem avat bele a pénzügyeibe. Azt is mondja a gyerekeinknek, hogy ha kedve tartja, föléli a házat. Jó, mi? Válás esetén kérhetnék valami pénzt azért, hogy ennyi ideje én is mindent beleöltem a házba, de avval kitörölhetném...
Zsenzso!
Abból amit írtál: én csak panaszt hallottam ki, kérdést nem; meg azt, hogy - szerintem - igen pesszimistán látod a helyzetedet.
Már miért ne számítana, hogy közösen fizettétek a kölcsönöket?! (Pontosabban, szerintem a házassági vagyonközösség miatt annak sem lenne túl sok jelentősége, ha mondjuk a kölcsöntörlesztés csak és kizárólag a férjed keresetéből történt volna.)
Az, hogy a házasságkötés előtt a férjednek volt egy 20%-ban kész háza, az nem jelenti azt, hogy a különvagyona a ház elkészülte és a kölcsönök törlesztése után automatikusan kiterjedne a 100%-ra!
Annak sincs jelentősége, ha a ház az ingatlan-nyilvántartásban csak és kizárólag a férjed nevére van bejegyezve. A házassági vagyonközösség miatt - ha jól tudom - te ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonos vagy. A bíróság meg a házassági vagyonközösség megszüntetésére irányuló perben konkretizálja majd, hogy milyen mértékben; és aztán ez a tulajdoni arány az ingatlan-nyilvántartásba is bekerül majd.
Annak sincs jelentősége, hogy mondjuk a kölcsön csak és kizárólag a férjed nevén "futott".
Ha leegyszerűsítjük a dolgot, akkor ez így néz:
20% a férjed különvagyona. 80% az, amire a pénzt közösen "termeltétek meg", amit közösen törlesztettetek. Ez megy kétfelé: 40% a tiéd, 40% a férjedé; tehát így a házból a férjednek lesz 60%, neked meg 40%.
Nagyon leegyszerűsítve, mert pl. a férjednek esetleg lehetett egyéb különvagyona (pl. öröksége), amelyből a házra (ill. a kölcsöntörlesztésre) költöttetek; és ez az ő tulajdoni arányát így feljebb "mozgatja".
Lépj te, indíts mielőbb válópert, kérj az ingatlanra perfeljegyzést, és akkor igen nehezen tudja majd értékesíteni és felélni a házat.
Nem sok értelme van egy ilyen emberrel együttmaradni. Nincs az a kényszerítő egzisztenciális érdek, amely miatt ez hosszútávon megérné. Bátornak kell lenned! És ha új életet kezdesz: tudd, hogy azt nem kisemmizve fogod kezdeni. Ha ezt tudod: talán nagyobb bátorságot ad ahhoz a lépéshez, mely most még talán rémisztően veszélyesnek látszik.
Ez annyira le van egyszerűsítve, hogy így már nem igaz. Ugyanis a 20% elkészültség csak a felépítmény értékénél jön szóba, de nyilván megvolt a telek is. Így pedig egy kb. 25%-os tulajdonrészt tudhat majd magáénak a kérdező, ami azért nem túl biztató.
Még ez sem igaz teljesen. A főszabály szerint a föld tulajdonosáé az épímény is. Ezen semmi nem változtat. Ha nincs ettől eltérő szerződés, akkor sajnos a kérdező nem sok eséllyel indíthat tulajdoni pert. Így első ránézésre kötelmi igénye keletkezett, de mint tudjuk ilyenkor az ötéves elévülés komoly igényérvényesítési akadály.
Az elévülést nem lehet ráhúzni a házassági vagyonközösségre.
Köszönöm a válaszokat, valahol olvastam a neten egy ítéletet, ahol valaki ugyanígy járt, mint én, és onnan tudom, hogy nekem semmi közöm a házhoz. Köszönöm vzoli a bíztatást, de az ember 50 fölött már nem ugrálhat, a híd alá mégsem mehetek lakni, a gyerekeim meg élik az életüket, van nekik elég bajuk. Egyébként meg a tágabb értelemben vett családom úgy gondolja, hogy csak hisztizek, meg mit akarok még az élettől! Mostmár késő lépni, igenis eltoltam a dolgokat, amikor szerelmes az ember, nem gondol az anyagiakra, arra, hogy egyszer öreg és morgós is lesz. Tudom, hogy én sem vagyok angyal.
Kedves Attika, a házastársak közös ráépítése tekintetében a bírói gyakorlat szerint házastársi közös vagyon jön létre. Még enélkül sem lenne egyébként igazad, mert a ráépítés szabályai szerint is közös tulajdon keletkezik akkor, ha szerződés nélkül valaki már meglévő épülethez hozzáépít.
Ez a szép a jogban, meg az életben, mindenki másképp látja a dolgokat.
A Ptk. csak egyféleképpen látja.
Segítséget kérek!
Testvérem most fog válni. A feleségével 1/2-ed 1/2-ed részben tulajdonosa egy háznak, aminek értéke kb 10.000.000. Ft. Õ nagy hülye volt mert aláírt egy papírt, hogy csak 2,5 millió Ft-ot kap a házból. Mit lehet csinálni? Mondhatjuk, hogy megtévesztették, és nem volt tisztában az ingatlan értékével?
Mondhatjátok. Hogy aztán a bíróség elhiszi-e...
Jókat szoktunk a kollégákkal vitatkozni ezen, de szerintem az egyezséget vissza lehet vonni, ha a bíróság még nem hagyta jóvá.
Szeptemberben lesz az első tárgyalás!
Én is erre tippeltem, hogy vissza lehet vonni az egyezséget, főleg úgy, hogy még egy példányt sem kapott belőle. Az asszony pedig a keresetlevélben azt írta, hogy a ház az ő különvagyona. Ez azért érdekes nem?
Gondolom fogadjunk ügyvédet!
Én is gondolom.
Az az igazság, hogy itt köttetett egy megállapodás, ami megtámadható több okból is (téveddés, ha volt ilyen és azt a másik fél okozta, vagy felismerhette; objektív értékaránytalanság, stb.), de a megtámadás szabályait ehhez be kell tartani, másrészt a tévedést a megtámadónak kell bizonyítania.
Akkor még ezek szerint nincs veszve semmi?
Ehhez azért sokkal pontosabban kellene ismerni a megállapodást és az eset körülményeit is.
Segítséget kérnél!
Több évtizedes házasság kerül felbontásra. Vagyon megosztásával kapcsolatban az alábbiakkra kérnék felvilágosítást. Házastársam, a szülei elhunytával örökölt több ingatlant. (Nyaraló, családi ház)
Ezen ingatlanok az Õ különvagyonát képezik, vagy közösnek minősülnek. Több mint 10 éve történt az öröklés, a tatarozást és az épületek költségeit közös kasszából fizettük.
Ingatlanok házastársam nevén vannak. A lakás amiben élünk, mindkettőnk nevén szerepel.
Köszönettel.
fodormenta
fodormenta
Különvagyon.
(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)
Egyszer olvastam, hogy amerikai felmérés szerint egy "csak otthon lévő" családanya mindennapos szerteágazó teendőiként akár tucatnyi alkalmazott fizetését is kiválthatja - egymaga. (Dajkál, aztán a gyerkőcöket hozza-viszi, a család ügyeit intézi, vásárol, főz, takarít, kertészkedik stb., stb. Ápolja a család rokoni/baráti kapcsolatait.) Mindezen áldozatos tevékenységéért egy kisebb közepes cég első számú vezetőjének a jövedelméért is tarhatná akár a markát...
Te mint 4 gyerek édesanyja és mindmáig "csak" háziasszony, járjál emelt fővel!
Tehát ami nektek a házasságkötéstől mindmáig összejött az fele - fele értendő, mindenben.
Jó lenne egy ügyvéd konkrét segítségét kérnéd, és ha lehet egy másik megyéből.
Mert ha a férjed idejekorán megneszeli hogy esetleges váláson töröd a fejed (...), perc pillanat alatt eltüntethet mindent a nevéről...
Azt pedig hogy miért nem vont be a saját vállalkozásába, tán éppen azért hogy ne lássad az évek alatt jövő-menő pénzeket...
Én csak egy laikus hozzászóló.
A házastársi együttélés idején alapított vállalkozás közös vagyon.
Béla!
Távol álljon tőlem hogy Veled a jogásszal vitát kezdeményezzek, nem, de azért halkan hadd jegyezzzem meg: itt a fórumon nem egy olyan eset volt olvasható amikor a házassági együttélés ideje alatt alapított vállalkozás NEM volt közös vagyon... És ez a váláskor a másik felet utóbb nagyon kellemetlenül érintette.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02