Válás, vagyonmegosztás

kicsi024 # 2008.12.08. 12:08

Biztos úgy van ahogy írod csak a teljes dolog ismeretében egy kicsit furcsa ezt olvasni is,még hogy tartásdíjat.Többször volt kint a rendőrség még a házasságuk alatt mert vert minket Ő két szatyorral jött ebbe a lakásba és nemhogy rakott volna bele valamit a 20 év alatt még rongált.És beismerte hogy ehhez a lakáshoz semmi köze.Azonkivül Ő vett is egy lakást és elis adta amit mi csak akkor tudtunk már meg.neki ide van köze anyámnak az övéhez nem volt,hát hogy van ez???Most akkor hogy ezt a lakást elhagya egy másik konfortos lakást kellene biztosítani neki vagy kifizetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.08. 15:20

Ne olvass olyat, amit senki nem írt. Ismétlem: kérni kellett volna, illetve kérni kell a bíróságtól, hogy döntsön a lakáshasználat kérdésében.
A házasság felelősségvállalás, amely felelősséget nem lehet azzal letenni, hogy "legfeljebb elválok".

Audrey_29 # 2008.12.10. 10:00

2007.08.18-án kötöttem a férjemmel házasságot 5 évi együttélés után. 2007. májusában vásároltunk közösen egy ingatlant, melynek 50-50 %-ban van a tulajdonjog bejegyezve, viszont 100%-ban hitellel terhelt. A hitel felvételénél a férjem lett az Adós és én az Adóstárs. A válásnál a „Lakáshitel” az egyetlen kérdés, mert minden más anyagiban megegyeztünk és 2008.májusa óta nem élünk együtt. Mindketten a közös megegyezést választanánk a válásnál. A lakáshitel módosításához a Banknak szüksége van a végleges bírói bontásra. Én ki szeretnék szállni a lakáshitelből, ugyanis nem az én fizetésemhez és bevételemhez számolták tavaly a lakáshitelt, viszont 2008.07 hó óta egyedül fizetek mindent utána, mert a férjem elköltözött albérletbe. Nem tarok igényt a lakásra. Azt szeretném, ha ő vinné tovább és kerüljön minden – tulajdonjog és a hitel is – az ő nevére.
A kérdésem az, hogy ha én benyújtom a válókeresetet – felperes? – és behívnak és ezt elmondom a bíróságon, hogy én nem tarok igényt semmire, az akkor is közös megegyezésnek számít-e? Vagy ilyen esetben hogy érdemes ezt csinálni? Milyen lehetőségeim vannak arra, hogy minél hamarabb „ne legyen közünk egymáshoz”?

Segítségét előre is köszönöm.

ObudaFan # 2008.12.10. 10:54

A közös megegyezéses bontáshoz az ingatlan tulajdonjogáról meg sem kell állapodni, csak az ingó vagyonról, az esetleges házastársi tartásról, az utolsó közös lakás használatáról, a kiskorú gyermekek elhelyezéséről, tartásáról, és a velük való kapcsolattartásról.

Audrey_29 # 2008.12.10. 11:13

Akkor egyszerűen csak benyújtom a bíróság felé a "Házasság felbontása iránti kereset (közös megyegyezéssel)"?
Milyen esetben jár a "házastársi tartás" díj?

Az utolsó közös lakás használata az úgy néz ki, hogy 2008.májusában én elköltöztem, addig a férjem és a huga laktak ott és ők fizették a mi közös hitelünket és a rezsit, majd július 1-től én költöztem vissza és ők elköltöztek albérletbe. Én viszont jelenleg sem lakom a lakásban - és ő sem - de mindent a lakáshoz tartozó hiteleket és rezsit is én egymagam fizetem, miközben a számlák az ő nevére érkeznek. Az én nevemen semmilyen számla nincs. Én a válás után saját tulajdont, saját hitellel szeretnék - amit eddig azért nem vettem, mert hogy van közös tulajdonunk és házasságon belül az az ingatlan is "közös" lenne.
Közös gyermek nem született, az ingóságokról és mindkettőnk nevén szereplő "hitelek" fizetéséről is megegyeztünk. Azaz mindenki fizeti azt ami a nevén van, ugyanis a házaságon belül is így volt, mert nem "közös" céllal vettük az autót és a motorkerékpárt sem. Eddig is az én nevemen szereplő járművek után én fizettem és most is én fizetem.

Tisztelettel: A.

ObudaFan # 2008.12.10. 13:42

A közös lakás vonatkozásában lehet ez egy megállapodás. A házastársi tartásról pedig megincsak meg kell állapodni a közös megegyezéses bontáshoz, vagyis meg kell határozni, hogy fizet-e valaki a másiknak , vagy sem, mert ha erről vita van, akkor nem lesz közös megegyezéses bontás.

Zino # 2008.12.15. 04:32

Még válás előtti helyzteben lenne szükségem tanácsotokra. Nejemnek sikerült szülési után jo munkahelyet talalnia és a korábbi közössel ellentétben azóta külön bankszámlára helyezteti fizetését. Egy darabig nem okozott gondot, de mióta csak a reszihez jarul hozza kezd érdekessé válni a helyzet. A számláján lévő összegről, nem hajlandó semmilyen informaciót adni (tobb millio ft).
Van valamilyen lehetőség arra, hogy az altala vezetett bankszámlarol információt kaphassak?

ObudaFan # 2008.12.15. 11:00

A perben kérheted, hogy a bíróság szerezze be a banktól a számlakivonatot.

Marple # 2008.12.15. 14:04

A bankok nem adhatnak ki erről információt, de ha mondjuk befizetsz a számlára egy kisebb összeget, és kedvesen mosolyogsz az ügyintézőre, talán annyit elárul, milyen számjegyű összegről van szó.

ObudaFan # 2008.12.15. 14:35

Annyit sem árulhat el, de bírósági megkeresésre a pontos adatot köteles elárulni.

Judmi # 2008.12.17. 16:14

Sziasztok!
Barátnőm válófélben van. A férjének volt a kapcsolatuk előtt egy családi háza,amit később eladott, és vett belőle egy lakást. A lakást már közösen vették a barátnőmre ráíratta a felét,és a 2,5 milliós kölcsönt is közösen fizették. Aztán elcserélték egy családi házra. A barátnőmet a férje nem akarja kifizetni,és az ügyvéd is azt mondta hogy a barátnőmnek semmi köze a családi házhoz. Mi ebből az igazság és mi a teendője?
Köszönöm a válaszokat

_Wasp_ # 2008.12.17. 16:48

a barátnődnek nagyjából annak a fele jár, amennyit a kölcsönből kifizettek. (nem ez a számítás, de a végeredmény jó közelítéssel kábé ez lesz.)

A családi házhoz mi köze lenne a barátnődnek?? (hogy képzeli?) Az ügyvédnek igaza van.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Judmi # 2008.12.17. 17:28

Akkor a házból ne is számítson semmire? De a lakás felét rá íratta,a kölcsönt amit a lakásra vettek együtt fizették,és a lakást lcserélték egy házra,amihez semmi köze? De a lakáshoz,amit cseréltek köze volt? Hát ezt nem értem...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.17. 17:29

Nem figyeltél. Ez a családi ház nem az első, különvagyni ingatlan, hanem a közszerzemény lakásért cserébe kapott ház. Akkor pedig közös vagyon, akkor is, ha esetleg kizárólag a férj van bejegyezve tulajdonosként. A feleség tulajdoni hányada azonban 1/2-nél kisebb lesz, hiszen le kell vonni a férj különvagyonát, és a maradékot kell felezni.

ObudaFan # 2008.12.18. 13:26

Valóban csak a kölcsön értékének az egész értékhez viszonyított arányának a fele. Az, hogy a férj korábban a feleségre "íratott" egy fél tulajdoni hányadot egy korábbi lakásban, ajándékozás, és az ajándék visszakövetelhető ilyen esetben.

Segíthetek? # 2008.12.19. 12:07

Ügyvédet keres?
www.ugyvedbroker.hu

monalisa1 # 2008.12.19. 13:16

Fizetetlen önreklám, nem ide való!

letov # 2009.01.06. 09:52

Üdvözlök Mindenkit!

Ismét segítségért fordulok hozzátok. Röviden a helyzet a következő. A bíróság ideiglenes intézkedéssel 40e forint gyerektartást ítélt meg apuka részére és a két gyereket is odaítélték ideiglenesen. A közös ingatlanból apuka nem volt hajlandó elköltözni, mert nem tudná magát eltartani ez nyilvánvaló. Ezért anyuka, aki eltartotta a családot albérletbe költözött. A gyerektartáson kívül még 20e forintot fizet a közös lakás hitelre. Minden ingóság a közös lakásban maradt. Vagyonmegosztás az édesanya még nem vitte bíróságra, de az illeték elkerülése miatt nem is fog megtörténni valószínűleg. Apuka természetesen nem akar fizetni. Kérdésem az lenne, hogy az anyuka 50% tulajdonrészét eladhatja-e papíron azután, hogy felajánlja a férj része, de az nem kíván élni vele mondjuk és az így bejegyzett új tulajdonos kérhet-e albérleti díjat apukától?

ObudaFan # 2009.01.06. 12:18

Eladhatja, de nem kell túl magas vételárra számítani. Többlethasználati díjat kérhet.

szeged # 2009.01.06. 12:47

A volt feleségem a vagyonmegosztásról készült - ügyvéd által ellenjegyzett - szerződésben aláírásával vállalta, hogy 2008. dec 31-ig 5 milliót kifizet részemre a közös ingatlanunk megváltása végett. Nem fizetett és nem is akar. Ellenben ő ezzel a szerződéssel magához váltotta tulajdonrészemet a földhivatalnál. A válásról hozott jogerős ítéletben is hivatkoztak rá, hogy a vagyonmegosztás megtörtént. Kérhetek végrehajtást? Vagy polgári perben érvényesíthetem a szerződésben foglaltakat? Köszönettel.

ObudaFan # 2009.01.06. 14:18

Polgári perben. Nem tudom, miért em tartottad fenn a tulajdonjogodat a teljes vételár megfizetéséig.

monalisa1 # 2009.01.06. 14:26

Ameddig nem kaptad meg a pénzt, vagyis ameddig nem írtál alá semmit, addig ő tartozásban van veled szemben, ergo a magához váltás még nem történt meg. Vélem a pénz kifizetését/utalását nem tudja igazolni...

A földhivatallal csak "ilyeszteget", különben is az ügyvéd dolga a papírokat beadni stb., ő "bemondésra" nem dolgozik, vagyis előbb leellenőrzi a dolgokat.

A dec.31-e és a jan.6-a közt még alig telt el néhány nap így a pénz megérkezésére még várj egy kicsit...

Ha a megállapodás ellenére nem fizet, a jogerős bírósági végzés alapján ráküldheted a végrehajtót.

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.01.06. 14:29

Ez nem feltétlenül van így. HA a felek nem a tulajdonjog fenntartásáról állapodnak meg, akkor a teljes vételár kifizetésének igazolása nélkül is bejegyzi a változást a földhivatal. A szerződést meg nem láttuk.

monalisa1 # 2009.01.06. 14:32

Értem, köszönöm.
Csupán annyi a megjegyzésem: egy nem kis összegű vagyoni értékről szóló megállapodáshoz csak visz magával ügyvédet, ő meg miért nem hívja fel a figyelmét a jogfenntartásra?!

szeged # 2009.01.06. 15:19

Sajnos megbíztam a tisztességében.
A végzésben szerepel, hogy a szerződésben foglaltak szerint a tulajdonjogot magához váltotta. És hogy a "bíróság a felek egyezségét a Pp.148.§ (2) bek. alapján jóváhagyja. Majd záradékként az, hogy az "egyezséget jóváhagyó végzés a mai napon jogerős és végrehajtható" Ez nem elegendő?
A polgári per 6 % igen sok lenne és azt nekem kell előre fizetnem.