Válás, vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.07. 20:30

ObudaFan írta: a közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani. Ami, persze, nem jelenti azt, hogy a férjed fogja meghatározni, mit ad, mit nem, és azt sem ő dönti el, mit milyen értékben kell felszámítani.
Csinálhatsz te is listát, s ha nem egyezik a kettő, akkor majd a bíróság dönt. Jó lenne legalább az értékben dűlőre jutni, különben esetleg szakértőt fognak kirendelni, akinek a munkadíját ketten fizetitek meg. S akkor már könnyen lehet drágább a hús, mint a leves.

Nota bene: az ingatlanból nem "összeg" jár neki, hanem tulajdoni hányad. Ami nehezen vo nható be az ningósok elosztásába, lévén ingatlannyilvántartásba bejegyzett, és kissé más természetű dolog.

Patópál # 2008.03.07. 20:23

Remek. Akkor tehát, nem kérhetem, hogy az időközben jócskán értékcsökkent tárgyakat, amiket nem volt hajlandó korábban megosztani, most már tartsa meg, és a vagyonközösség megszakadásának időpontjában számított értékük felét fizesse ki, vagy, ezzel az összeggel az ingatlanból neki járó összeget csökkentsük?

Mi lehet ebben a túlzás? Mi az, ami kbs-i szempontból nem minősülne annak?
Szeretnék nem eltúlzott várakozással és nagy pofára eséssel kikeveredni az ügyből.
Hacsak ez is nem túlzás! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.07. 20:14

Jogos és elvárható igény?
Nem. Túlzásba esel.

Patópál # 2008.03.07. 20:11

Kedves ObudaFan,
ez „A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.” mondat okoz némi problémát jelenleg a mi vagyonmegosztásunkban.

A férjem, több mint három évvel ezelőtt, amikor a válási szándékomat bejelentettem, összepakolt a szekrényemből 2 bőröndnyi ruhát, majd kizárt a lakásból.
Azóta lakást bérlek, a hiányzó tárgyakat a különvagyonomból szereztem be, a közös tárgyainkból semmit nem volt hajlandó átengedni.

Most, az ingóságainkat természetben szeretné megosztani, ami azt jelenti, hogy az évek alatt, általa amortizált számítógépünket, műszaki berendezéseket, konyhai gépeket „átengedné”, mégpedig olyan arányban, hogy azok, általa számított 50%-os értéke fedezze pl., a nála maradt autónk után fizetendő részt.
Tehát, ami neki már nem kell, most, az évekkel ezelőtti értéken elszámolva, kerülne hozzám.
Úgy érzem jogosnak, hogy az általa kizárólagosan „lehasznált” tárgyakat az ő birtokába kérem adni, és a szétköltözéskori értékük 50%-ára tartok igényt.

Jogos és elvárható igény?
Ha igen, mekkora esélye van annak(ill. mi a tapasztalat), hogy ezt a bíróságon is így értékelik?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2008.03.07. 16:09

Hogyan lehetne megoldani, hogy valahogy úgy keveredjek ki a dologból hogy az exemnek megmaradjon a lakás de én mégis kiváljak?

Csak a bank hozzájárulásával.

A másik problámám még az, hogy a lakásban lévő berendezések megosztása hogyan történik? a drága exem mindent bebiztosított, minek következtében nem igazán tudunk megegyezni az elosztásban. van erre valami ötletetek?

Erről az esetek túlnyomó többségében meg szoktak egyezni, mert a közös tulajdon bírói megszüntetését inkább ingatlanra, vagy nagy értékű ingóságokra találták ki, amin már érdemes vitatkozni. Ezek a lehetőségek a következők.
A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.
A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

Bigi™ # 2008.03.07. 09:49

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Éppen válófélben vagyok és van egy olyan problémám, hogy 2 évvel ezelőtt felvettünk lakáshitelt, 20 éves futamidőre, megelőlegező szocpollal. A lakás 50%-os tulajdonrésze az enyém. A bankkal felvettük a kapcsolatot, ahol közölték, hogy kiválás esetén újra bírálják a hitelt. Hogyan lehetne megoldani, hogy valahogy úgy keveredjek ki a dologból hogy az exemnek megmaradjon a lakás de én mégis kiváljak?

Továbbá lenne egy olyan kérdésem is, hogy a szocpol csak erre az ingatlanra, házasság alatt született gyermekre vonatkozik, vagy amennyiben elválunk és visszafizetem a szocpol rám eső részét (hiszen ketten igényeltük) akkor egy másik ingatlan vásárlása esetén a meglévő feltételekkel újra igénybe tudom-e venni?

A másik problámám még az, hogy a lakásban lévő berendezések megosztása hogyan történik? a drága exem mindent bebiztosított, minek következtében nem igazán tudunk megegyezni az elosztásban. van erre valami ötletetek?

a segítséget előre is köszönöm!

emem # 2008.03.06. 09:48

Ster! Ha rám hallgatsz,midenben megegyeztek.Jobb ma egy sovány .....Ismered a mondást?És arrol nem is beszélve,hogy a biráskodás sok pénz,a keserűség meg rád van irva.Addig nehéz uj kapcsolatba menni,bármit is reálisan látni...tegyél minél hamarabb pontot a dolog végére és emeld fel a fejed,menj tovább....

monalisa1 # 2008.03.05. 18:59

Mivel kapcsolatban szeretnél fellebbezni: 1. a válás vissza, mert már kibékülnék (...) vagy 2. a közös megegyezés részemről vissza, mert már keveslem amit a megállapodásban sikerült kiharcolnom...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.05. 18:32

Arra, hogy fellebbezési indoknak aligha lesz elég, hogy "meggondoltam magam, mégsem akarok válni".

Iceduck # 2008.03.05. 18:14

????? Mire gondolsz?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.05. 18:10

Fellebbezés közös megegyezéssel történt bontás ellen? Gondolod, eredményes lesz?

Iceduck # 2008.03.05. 17:25

Kedves Olvasók!

Segtségetek szeretném kérni az ügyben, hogy a közös megyegyezéssel születt válás kimondásától mennyi időn belül lehet a fellebbezést benyújtani? A válásról a dokumentumokat még nem kaptam kézhez, csak a tárgyalás volt meg.
Előre is köszönöm!

kaméleon # 2008.03.05. 16:39

Kedves Mindnyájatok,
felmerült néhány kérdés, amiben segítséget kérnék:

1. ) a felek életközösségének megszakadása a 3 éves igazolt különéléssel, szigorúan, napra 3 év, vagy mondjuk, beadhatnék egy keresetet most, 30 hónapos különéléssel is?
Tehát, arra gondolok, az is elég, ha a 3 év bőven meg lesz az ítélet kihirdetéséig, vagy esetleg kipréselek a h.társból egy nyilatkozatot, hogy közöttünk az életközösség már a külön háztartásba költözés előtti évben/években megszakadt.
(Tartok tőle, hogy nem elég. A nyilatkozat sem elképzelhető megoldás? )

2.) Közös megegyezés esetén, írhatnánk-e úgy az egyezséget, hogy a lakáshasználat kérdését, valamint a teljes vagyonmegosztást külön per keretei között szeretnénk rendezni, avagy, a lakáshasználat és az ingóság rendezése, kőbevésetten kötelező a közös megegyezéses válás keretei között is? (A szándék és az egyezség, kizárólag a válásra vonatkozóan közös, a gyerekek ügye már rendben.)
Ezer köszönet

ObudaFan # 2008.03.05. 15:49

Nincs mit.

kékszilva # 2008.03.04. 22:25

Köszönöm.

ObudaFan # 2008.03.04. 20:26

Nem. Más kérdés, hogy 2 hét alatt kevés közös jövedelem folyhat be.

kékszilva # 2008.03.03. 23:01

Házasságkötés után 2 héten belül válás történik,akkor minden következmény nélkül semmisé teszik a házasságkötési szerződést.(mintha meg se történt volna)
Ez igaz?

Ster # 2008.02.29. 11:58

Úgy értem, hogy vissza..., az autó kereskedésbe...ahonnan vásárolta...

monalisa1 # 2008.02.29. 11:55

Mármint hová/kinek viszi vissza azt az autót?
Téged a továbbiakban az a kocsi csupán annyiban érdekel, hogy a jelenlegi értékének felére igényt tarthatsz.

Ster # 2008.02.29. 11:33

Opsz...még valami....

...és mi van akkor, ha esetleg visszaviszi az autót?
Persze addig is a közösből költött rá....

monalisa1 # 2008.02.29. 09:41

Ha lehet egyezzetek mert valahogy, mert egy esetleges vagyonmegállapítási és az azt követő vagyonelosztási per költséges és elhuzódó - és idegtépő.

Pl. vigye az autót - és a további hiteleket saját örömére... -, de lakás marad(jon) a tiéd, legfeljebb némi pénzt még kap tőled., ha nincs pénzed vegyél fel hitelt, csak jogtisztán tiéd maradhasson az lakás.

Ster # 2008.02.29. 09:36

Köszi Mona!

Valami hasonlóra gondoltam én is, csak nem voltam teljesen biztos benne...

monalisa1 # 2008.02.29. 09:33

Javaslom még, hogy alant olvassad el ObudaFan hozzászólását a lakáshasználati jog ellenértékével kapcsolatban.

monalisa1 # 2008.02.29. 09:28

Ster

Szerintem az autó dolga tiszta: a házassági vagyonközösség alatt közös pénzből vásárolt bármely ingóság közös tulajdont képez. Az hogy a havi részleteket csak a férj fizette, nos miért is ne..., de igy-vagy úgy, akkor is a házaspári kasszából. Tehát amennyit ér ma a kocsi, felezendő a házastársak közt - külön nem kerül levonásba az eddigi részletek felezése.

A lakás előzőekben a feleség különvagyon volt, amennyiben ennek felét a lakásvásárláskor a férjnek ajándékozta...

Mert egyébként a különvagyonból vásárolt vagyontárgy továbbra is különvagyonnak számít.

Az autóval kapcsolatban még, mível annak okmányai a férj nevére vannak kiállítva, módjában áll a feleség megkérdezése/beleegyezése nélkül is akár eladni azt, de a vételár felével köteles elszámolni feléje, illetőleg a lakásvagyonból az őt megillető rész annyival csökenthető.

Ster # 2008.02.29. 08:47

Lehet, hogy már volt hasonló kérdés, de nem akarom az egész fórumot átolvasni (annyi időm nincs :) )....

Szóval az lenne a kérdésem, hogy...
A férj a házasság alatt vett egy több milliós autót,...a törlesztő részleteket Ő fizeti, igaz, az autót is Ő használja. A kezdő befizetést viszont a közös pénzből ejtette meg...
Válás esetén az autó is "feleződik"?
Mert közben adott egy lakás, ami a feleség (Ő vitte a házasságba), és egy ugyebár 50%-ig a férjet is illeti, holott Neki egy fillérbe sem került a lakás...

...és mi van akkor, ha a férj közben vissza viszi esetleg az autót oda, ahol vette?

Köszi a segítséget!
Remélem érthetően fogalmaztam... :)