Válás, vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.28. 17:33

Ja, ha te jobban tudod. De akkor miért kérdezted?

drbjozsef # 2019.08.28. 17:45

Rózsika77,

Férjed szülei és nagymamája vettek egy lakást. Férjednek ehhez nincs köze. Nem volt tulajdonos, nem volt részese a vásárlásnak.

Ezután kötöttek egy öröklési szerződést, amit később felbontottak. A szerződés felbontása miatt a férjednek visszajárt az az összeg, amit a tartásra költöttetek. Ezért kapott 4 millió forintot, és nem másért. Márpedig, ha életközösségben közösen fizettétek a tartást szinte az egész időtartama alatt a szerződésnek, akkor főszabály szerint annak a fele visszajár neked. Egyszerűen ebbe a képbe nem jön bele az a 800.000.- Ft.

Ráadásul, ha jól értem, a mama megtartotta az eladási ár felét, 4 millió forintot. Az a 800ezer abban van benne - vagyis a szülők inkább a saját szülőjüknek adtak ajándékot, minthogy a gyereküknek.

Rózsika77 # 2019.08.28. 18:06

Tisztelt Ügyvéd Úr és hozzászólók! Nem akadékoskodni akartam igazán. Csak ismerem a férjem családjának érvelését. Az öröklési szerződés a férjem és a nagymamája között köttetett, csak a férjem szülei adtak a lakásba 800.000 Ft-ot állítólag a férjem javára. Az öröklési szerződés felbontását 8 évvel később egy adásvételi szerződéssel intézte az ügyvéd amiben a férjem a vevő. Ezt az egy dokumentumot láttam. A tartás ellenében kapta a férjem a 4 M Ft-ot és a mamája vitte a másik 4 M-ót. Ebben a szerződésben szerepel, hogy a férjem szülei az öröklési szerződés megkötésekor a mamával közös lakásba férjem javára fizették bele a 800.000 Ft-ot. A 4 M Ft-ot úgy fizettük ki a Mamánál, hogy a lakás a megvétel után azonnal eladásra került, majd hitelfelvétellel vettük azt a lakást, amiben most élünk. Bonyolult... köszönöm!

Rózsika77 # 2019.08.28. 18:12

Kedves Ügyvéd Úr, kedves Fórumozók! Amennyiben az eredeti öröklési szerződésben szerepel, hogy a 800.000 Ft-ot a férjem kapta - amit nem láttam szerződést - akkor mi lehet az elszámolás alapja? Köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.28. 18:15

Az öröklési szerződés felbontását 8 évvel később egy adásvételi szerződéssel intézte az ügyvéd amiben a férjem a vevő.
Na tessék! Két nap után egy teljesen új elem. Lesz még?

Rózsika77 # 2019.08.28. 18:29

Nem akartam túl hosszan leírni. De így talán már teljes a történet. Köszönöm!

drbjozsef # 2019.08.28. 18:42

Túl hosszan? Eddig arról volt szó 4 millát kapott. Most a lakást is?
Az ügyvéd úr alábecsülte a "néhány napon belül" tényállás lesz dolgot...

Amennyiben az eredeti öröklési szerződésben szerepel, hogy a 800.000 Ft-ot a férjem kapta

Akkor az a különvagyona. Annak nem jár a fele.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.28. 20:16

(Ha meglett volna még az életközösség kezdetén. De nem volt.)

Rózsika77 # 2019.08.29. 04:58

Köszönöm a hozzászólásokat! Üdv!

drbjozsef # 2019.08.29. 05:52

KBS,

Ha a szerződés szerint - a kérdező ezt állította - kifejezetten a gyermeküknek juttatják az ajándékot a szülők, akkor az az ő különvagyona. Nem?

sissy074 # 2019.08.29. 13:21

Kedves Fórumozók!
Tavaly áprilisban elköltöztem a közös lakásunkból gyermekeimmel a férjemtől,a másik szintén közös ingatlanunkba.Váláskor kértem a kizárólagos lakáshasználatot,az első tárgyaláson megtudtam nem kaphatom meg,csak külön perben,lévén nem ez volt az utolsó közös lakásunk.Azon a tárgyaláson férjem közölte amiben most lakom arra szeretne osztott lakáshasználatot,mivel az ingatlan 3 szintes ez lehetséges is lenne,de mivel férjem kötözködik,és agresszív ezért is hagytam el,én nem szeretném a megosztást.Mennyi esélye van,annak,hogy megosszák az ingatlant?Vagy mit tudok tenni,hogy ez ne történjen meg,és a gyerekek ne újra állandó vita és veszekedés közepette éljenek?Érdemes külön perben kérnem a kizárólagos lakáshasználatot?Köszönöm előre is a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.29. 14:34

Drbojozsef, ahogy írtam: „(Ha meglett volna még az életközösség kezdetén. De nem volt.)

Persze, csak találgatunk. De a legvalószínűbb, hogy a szülők adtak az embernek 800 ezer forintot, ami tényleg ajándék, de ő ezt nyomban továbbadta a nagyanyjának, hogy vegyen belőle magának lakást. (Amit aztán majd, ha meghal, ő örököl.) Mondjuk, így ennek semmi értelme, hiszen mint megjegyezted, a szülők lényegében a mamának ajándékoztak, de ha a kérdező ragaszkodik hozzá, legyen: a férje kapta a pénzt - és ő adta tovább. A lényegen semmit nem változtat.

De lásd, az sem biztos már, hogy a 4M-et valóban a már teljesített tartás ellenértékeként kapta a férj, hiszen kiderült, hogy megvette a mamától a lakást, amit aztán ő maga adott el. Hogy miért adott akkor az eladási árból a nagymamának, az rejtély. Megjegyzem, hogy valóban volt-e ilyen adásvétel, az nagyon nem mindegy, hiszen a házassági életközösség alatt szerzett dolog közös. 1/2-1/2 arányban. Ha tehát tényleg megvette azt a lakást a férj, akkor az promt félig a kérdező-é lett.

Egyébként az a benyomásom, hogy a kérdező maga sem tudja, pontosan mi történt, milyen tartalmú szerződéseket kötöttek a családtagok egymással. Ami önmagában is kellemetlen, hátha még ha a családnak az volt a perverziója, hogy fiktív, színlelt ügyleteket foglaljanak írásba.

Szerintem hagyjuk.

Rózsika77 # 2019.08.29. 15:04

Kedves Mindenki! Köszönöm! Akkor kezdem előröl! A férjemmel 1998 június óta vagyunk együtt. 1998 márciusban, 3 hónappal korábban a férjem, az ő szülei, és a nagymamája úgy döntöttek, hogy a nagymama háza eladásra kerül, kb 1,4 millió Ft, férjem szülei 800.000 Ft-al kipótolták, és egy öröklési szerződés megkötése mellett beköltöztek a férjem és a nagymama egy 2,2 M-ós lakásba. Így zártak ki mindenkit az öröklés lehetőségéből. Állítólag a szerződésben szerepel, hogy a szülők a férjem javára adták a pénzt a lakásba. Nem láttam, nem adják oda, de valószínű, hogy benne van. Lakás a nagymama nevére került. 8 év múlva, 2006- ban felbontották a szerződést. Mivel élt a mama, és a férjem nem váltotta meg a lakást a 8 év tartással, így 4-4 Millió Ft-ban egyeztek meg. A férjem 4 M Ft-Ja a tartás ellenértéke volt. A lakás akkor 8 M- ót ért. Az öröklési szerződést egy adásvételivel zárta le az ügyvéd úgy, hogy a férjem volt a vevő, mama az eladó. Ezzel egy időben a férjem el is adta a lakást, hogy készpénzben ki tudja fizetni a mama 4 M Ft-ját, mert nekünk nem volt rá pénzünk.A kapott összegből maradt 4 M Mamának ment 4 M, mi pedig hitellel vettünk egy másik lakást, amiben most élünk. Végig vagyonközösségben éltünk, 21 éve vagyunk együtt, és csak tudni szeretném, hogy mire számítsak, mert, a férjem családja rosszindulatú, és tartok ettől az egésztől. Köszönöm!

drbjozsef # 2019.08.29. 15:57

KBS,

Jogos, így már értem.

drbjozsef # 2019.08.29. 16:03

Rózsika77,

A vagyonmegosztás esetén minden körülményt együtt, egyszerre mérlegel a bíróság. Úgyhogy ha értenénk is, amit írsz, akkor se lehet tippelni. Ugyanakkor amit írsz, az alapján jogos az ügyvéd úr felvetése, hogy itt nem is egyszer de inkább többször legalábbis aggályos szerződések születtek, néhol talán fiktívek is, máshol meg olyan szerződések, amik nem is lettek írásba foglalva, mégis jogilag szerződésnek számíthatnak annak körülményeitől függően.

Ez lehet neked jó is, meg rossz is. Attól függ, melyik ügyletet minek minősít a bíróság. A 800.000 Ft-ra se esküdnék meg, meg az öröklési szerződés eladással kombinált megváltására esküdnék meg, hogy csont nélkül átmegy a bíróságon.

De ehhez kellene neked egy jó ügyvéd. Mármint IRL.

Úgyhogy legfeljebb annyi biztos, hogy az életközösség alatt szerzett vagyon fele főszabály szerint téged illet. Hogy itt mi minősül majd annak... eléggé nehezen kiszámítható.

Rózsika77 # 2019.08.29. 16:57

Köszönöm! Ezek a szerződések valósak. Ott voltam, kivéve az öröklési szerződésnél. Az öröklési szerződés felbontást nem tudom miért intézte az ügyvéd adás-vételivel, talán mert addigra a mama lakásának csak egy részét szerezte meg a férjem a tartással. És tényleg el lett adva, ismerem a vevőt, ma is benne lakik. Ő kifizette a lakást, a férjem kifizette a lakás értékének a felét a mamának, mi vettünk egy újat, és mindenki ment az útjára. Tudom, hogy nem egyszerű ezt megítélni, de nem szeretnék perelni, csak aránylag nyugalomban elválni. Tudom, hogy nekik a pénz minden, semmi más nem számít, csak ezért érdekel, hogy hányas a kabát. És természetesen keresek ügyvédet! Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.29. 18:37

Tudom, hogy nem egyszerű ezt megítélni,
Nehogy már mi legyünk a hülyék, mert te nem tudsz egy korrekt tényállást adni, meg mert a férjed egy olyan ügyvédet talált, aki egy öröklési szerződés felbontásából két adásvételt csinál.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.29. 18:39

de nem szeretnék perelni, csak aránylag nyugalomban elválni.
Az eleve nem megy. Házasságot csak perben bonthat fel bíróság.

Rózsika77 # 2019.08.29. 18:45

Nem gondoltam vagy neveztem senkit hülyének. Sokadszorra leírtam mi történt, nem fogtad fel, sajnálom. Tanácsért, véleményére írtam a förumba nem azért, hogy sértegess, és vitatkozz. Vitában nélküled is van részem. Köszönöm a többiek értelmes hozzászólásait! Üdv.

Nefelejcs2004 # 2019.08.31. 15:31

Sziasztok!
24 évig éltem élettársi kapcsolatban a két gyermekem apjával. Közben vásároltunk egy lakást! Az lakás vásárlási szerződés, a hitel kizárólag az én nevemen volt, igy a lakásnak is én lettem kizárólagos tulajdonosa.
Most, hogy a volt élettársammal megszakadt az életközösség, követeli a lakás felét. Jogos ez?
Előre is köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2019.08.31. 19:22

Nefelejcs2004,

Azt írod : „ Közben vásároltunk egy lakást!

Hát akkor miért ne járna neki?

Egyébként amúgy is, igen jár neki belőle, de nem biztos, hogy a fele. Házastársak esetén lenne a fele, élettársak esetén a vagyon megosztásának alapja főszabály szerint a vagyon szerzésében való közreműködés.
(Ennek kiszámítása sem evidens, a jövedelmek, fizetések mellett a háztartási és a másik vállalkozásában végzett munka is számíthat, szóval nem egyszerű).

Nefelejcs2004 # 2019.09.01. 07:02

drbjozsef!

Köszönöm szépen a választ!
Ez azért is nagyon érdekes, mert sajnos nem így történt. :( Vagyis csak az első fele igaz: a lakás vásárlási szerződés valóban kizárólag én nevemre szólt, így a hitel, és maga a lakás is az én nevemre került. A hitel azonban nem lett fizetve, a lakást elárverezték (az otp factoring lett a tulajdonos), de az árverezés ellenére, további 30 milliót követel tőlem a bank, és bárhová megyek, azt mondják, hogy jogilag nem tudom ezt a tartozást a volt párommal megfeleztetni.
Szóval ez így nem túl igazságos. Ha lakás lenne az közös, de a tartozás az nem. :(

drbjozsef # 2019.09.01. 07:35

Ha lakás lenne az közös, de a tartozás az nem

Nem pontosan, de lényegében igen. Lehet keresnivalód, de igen jó eséllyel legfeljebb a lakás rá eső értékét vonhatnád le a hitelből.

A vagyonmegosztást egyben, összességében vizsgálják, nem külön-külön, ahogy Te kérdezgeted. Ha perelsz, lehet, hogy egy részét be tudod vasalni rajta, de nem vennék mérget rá, ez erősen függhet rengeteg körülménytől, hogyan történt a hitelfelvétel, és miért nem lett fizetve rendesen - és hogy miért Te vetted fel a hitelt, miért nem közösen.

Nefelejcs2004 # 2019.09.01. 09:14

Hogy miért én vettem fel a hitelt?
Egy épitési vállalkozó a párom kezébe adta a lakás kulcsait, mindenféle szerződés nélkül, ahová mi be is költöztünk, mert az előző lakásból hatósági pecséttel raktak ki. A beköltözés után három héttel viszont, a volt páromat elvitték a börtönbe. (három év letöltendője volt) Akkoriban (2006) egy másik néven azért lobbiztam itt, hogy hogyan tudnám őt onnan kihozni, ami sikerült is. Két 3 hónapos BF-et intéztem neki 10 hónap leforgása alatt, és a másik alatt sikerült megcsinálni a perújrafelvételt, melynek eredményeként "csak" felüggesztett börtönbűntetést kapott.

modulor # 2019.09.08. 16:29

T.Tanácsadó!
Házasságunk alatt 2 ingatlant vásároltunk, egyet a volt feleségem, egyet az én nevemre íratva. Ezek közös vagyonnak számítanak így is. Válásunk után papíron rögzített vagyonmegosztás nem történt. Kérdéseim:

  • ez mennyi ideig marad így közös vagyon?.
  • honnan tudhatom meg, ha a volt nejem a nevén lévő, de még közös vagyonnak számító ingatlant a tudtom, belegyezésem nélkül eladja, vagy ha eladta akkor mit tehetek?
  • építhet e a hozzájárulásom nélkül a nevén lévő közös telekre?

köszönöm.