Válás, vagyonmegosztás


Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.18. 10:47

Házassági vagyonközösség, melybe a jók is és a rosszak is egyetemlegesen beletartoznak.
Ja, és ha szabadságvesztést szabtak ki, akkor a felét az asszony üli le...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.18. 10:46

Ha esetleg rosszul látnám a különvagyon dolgát, jogász bizonyára kijavít majd.

Rosszul látod.
OFF
Javaslom, hogy amikor felmerül benned a lehetősége, annak hogy valamit rosszul tudsz, azt inkább ne mondd. Szvsz még akkor is marad elég javítani való.
ON

zuros # 2008.01.18. 08:29

ERRE tudsz valami jogszabályt is?

monalisa1 # 2008.01.18. 08:23

Házassági vagyonközösség, melybe a jók is és a rosszak is egyetemlegesen beletartoznak.

zuros # 2008.01.18. 08:15

Üdvözlet!

Segítséget kérnék Tőletek egy kérdés tisztázásában.
A vagyonmegosztásunk folyamatban van. Nekem sajnos volt egy büntető ügyem, amiben csalás miatt pénzbüntetésre ítéltek. Ez egy tágabb családi vállalkozás miatt van. A vállalkozásban exem nem volt benne jogilag, így a büntetőben sem szerepelt vádlottként. De tény, hogy miatta is alakult így a cég sorsa.
Kérdésem, hogy 16 év házasság után a vagyonmegosztásban kérhetem-e a számomra kirótt büntetés felét az extől?
Vagyis a negatív vagyon is közös vagyon-e??
Előre is köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2008.01.18. 07:47

Ha még csak a lakásotok lenne, akkor annak eladási árából még követelhetnéd vissza az örökségi pénzedet százalékosan - az akkori válással meghiusult volna az a vélelem amely alapján pénzt ajándékoztál a feleségednek -, ezzel szemben a cs.ház vásárlásakor már végképp bedobtad a pénzedet a közösbe.

Ha esetleg rosszul látnám a különvagyon dolgát, jogász bizonyára kijavít majd.

lacc # 2008.01.17. 22:17

Üdv!
Sajnos válnom kell majd. 1992-ben örököltem apám halála után ingatlanrészt amit megkaptam kp-ben. 1997-ben nősültem és az örökségmből plusz a lakodalompénzből vettünk lakást, természetesen az örökségem kb: 80%-ban fedezte a vásárolt lakás árát. Mivel én bíztam a házasság intézményében meg persze feleségemben is fele fele arányban írattam a tulajdoni részt. Később ezt a lakást eladtuk és vettünk kertes házat, na meg 4 M hitelt. Most a kertes házat el kell adni, hogy 'boldoguljunk'.Kérdésem az lenne, hogy az eladott ház értéből kérhetem e az én apai részemet olyan arányban mint ahogy betettem a lakásvásárlásba,hiszen az örökségem házasság kötés előtti?
A választ előre is köszönöm!

fremen # 2008.01.16. 08:49

Köszönöm a gyors segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 08:25

Házastársak 1/2-1/2 arányban szereznek közös tulajdont. (Megdönthetetlen vélelem.)
De ha a nyilvántartásban 1/1 tulajdonosként bejegyzett fél állítja, hogy az ingatlan a különvagyonába tartozik, akkor csak perben érvényesíthető a nyilvántartáson kívül szerzett tulajdonjog. Egy ilyen perben sem azt vizsgálják azonban, hogy ki milyen arányban járult hozzá a szerzéshez, hanem azt, hogy valóban különvagyon-e.

fremen # 2008.01.16. 08:11

Kedves Fórumozók!

A következő kérdésben szeretném kérni a segítségeteket: egy ismerős házaspár 10 éves házassága alatt a közösen szerzett ingatlan a feleség nevére került. Most válásra kerül a sor. A kérdésem az, hogy befolyásolja-e az ingatlan közös tulajdon mivoltát, hogy az a feleség nevén van, vagy irreleváns és egy esetleges vagyonmegosztási perben azt fogják vizsgálni, hogy ki mennyiben járult hozzá a szerzéshez és ezt hogyan tudja bizonyítani (törlesztőrészletek, gyermeknevelés, stb.)?

ObudaFan # 2008.01.15. 20:31

Jog szerint jár, csak a bizonyítás téged terhel.

dezso # 2008.01.15. 19:32

Köszönöm a hozzászólásokat! Teljesen egyetértek monalisa1 gondolataival, a gyermeknevelés és az otthoni tevékenység fontosságára, értékelésével, ill. a "közös" pénz elvével kapcsolatosan. Tulajdonképpen csak azért tartottam fontosnak ezt leírni, hogy teljesen egyértelmű legyen, hogy két nyugdíjas szülő és a feleségem, akinek bérből származó jövedelme nem volt, nehezen tudták volna kivitelezni a két ingatlan ilyen mértékű bővítését, felújítását. Számláim természetesen nincsenek. Sajnos nem tudom bizonylatolni az eltelt évek alatti a valós ráfordításaimat, pedig nem volt kevés :( Ezek szerint számla nélkül, a jog szerint nekem nem járna semmi 12 évi együttélés után? Így visszatekintve már az is megfordult a fejemben, hogy nem véletlen, hogy feleségem soha nem erőltette, hogy tulajdonosai is legyünk a szülőkkel közös ingatlannak. Valószínűleg előbbre látó volt, mint én...

ObudaFan # 2008.01.15. 18:19

dezso!

Annak a fele illet meg téged, amennyinek az együttélés alatti ráfordítását bizonyítani is tudod. Reméljük, sok számlát eltettél, és azok a valós ráfordítást tükrözik.

monalisa1 # 2008.01.15. 07:24

Egy házassági vagyonközösségben téves az a szemlélet, hogy "az én keresetem" meg "a te pénzed" - közös a kassza, attól függetlenül, hogy az egyik esetleg többet tesz bele, mert azt ellensúlyozza a gyereknevelés gondja és családi otthon rendbentartása stb. Ha a feleségednek soha nem lett volna egyetlen saját fillére sem - a gyerek jogán és a közelmúlt időszakában a fizetéséből -, akkor is "közös" pénzen éltetek mind ez idáig.

Ami a cs.ház dolgát illeti, az előzőekben már meglévő kis ház került bővitésre, korszerűsités, mely bizonyára a kettőtök közös erőfeszitéséből valósult meg. A jelen 25 M Ft ingatlanvagyoni értékből kisebb rész illet téged, a nagyobb rész a feleségedé ill. a szülei.

Amúgy faramuci a helyzet, mert a portáról a nagyobbik ház külön bizonyára nem eladható el, így nincs más, minthogy ők téged kp. kifizetnek, ha semmi másként kölcsönt lesznek kénytelen felvenni a házra - és ha az nem elég akkor az apósodék is a sajátjukra még.

Próbáljatok valahogy egyezségre jutni, mert a pereskedés költséhes és elhuzódó.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.15. 07:05

Érdemes.

dezso # 2008.01.14. 23:04

Sziasztok!

Az alábbi problémával kapcsolatosan kérnék tanácsot, mert jelenleg teljesen kilátástalannak érzem a helyzetem.
Feleségemmel 12 éve vagyunk házasok, van egy 13 éves kislányunk.
Vállalkozóként dolgozom. Feleségem 10 évig otthon volt, én tartottam el, kb 2 éve van állása. Jövedelme a jelenlegi munkája előtt csak a gyed ill. a gyes volt.
Együttélésünket a feleségem szülei házában kezdtük meg és azóta is ott élünk. Az ingatlan feleségem szüleinek a tulajdonában van. A kis házat kibővítettük nappalival, egy hálóval, gyermekszobával, konyhával és egy fürdőszobával. A költözésünk idején kb 5millió forint érő ház, most 25m forintot ér.
A szülők rendelkeznek egy vidéki kis házzal is, amit mi rendszeresen használhattunk, és aminek felújításából szintén kivettem a részem anyagilag és fizikai munkában is. Soha nem foglalkoztam azzal,hogy bármi is a nevünkre kerüljön, azt hiszem soha nem jutott eszembe, hogy valaha is válásra kerülne sor. Most már látom, hogy meggondolatlan és naív voltam...Sajnos egy 3 hónapos külföldi munkavégzés után, hazaérkezésemkor feleségem közölte velem, hogy menjek innen el...Veszekedések következtek, majd hosszú ideje a hallgatás és a teljes elidegenedés.
Ekkor döbbentem rá, hogy engem innen a feleségem és a szülei kitehetnek és még talán elszámolni sem kötelesek velem...
A leírtak miatt kérdezném, hogy miután 12 évi keresetem a megélhetésünkre és a feleségem szüleinek tulajdonában lévő ingatlanok értékének növelésére fordítottam, válás esetén mire számíthatok?
Lehetséges, hogy miután semmi nem volt papiron a tulajdonunkban/ tulajdonomban csakugyan semmi nem jár nekem?
Tanácsot várnék,hogy egyáltalán érdemes-e ügyemmel ügyvédhez fordulni?! Köszönettel

ObudaFan # 2008.01.14. 19:19

Sanyi2054!

Nincs. Más kérdés, hogy ilyenkor még olcsóbban lehet megúszni az ügyvédet, mint később, ha azért van vita, mert nem kellő tájokozottság mellett álalpodtatok meg, és vita van.

Ha közös ingatlan van, de bírói egyezség születik, akkor sem kell ügyvédi közreműködés, mert a bírói egyezség pótolja az ügyvédi ellenjegyzés hiányát.

hablea # 2008.01.14. 18:43

Nem feltétlenül, ha közös ingatlan is van akkor szükséges ügyvédi közreműködés a közös tulajdon megszüntetéséhez.
Ezen kívül a részletesség az egyéb közös vagyonra vonatkozóan egy mondattól a teljes vagyonleltárig (ingóságok, ingatlanok értéke a felek részesedése) terjedhet a felek igényei és megosztandó vagyona szerint.

Sanyi2054 # 2008.01.14. 18:30

Kérdésem:
Közös megegyezéssel történő válás esetén a közös vagyon nyilatkozathoz szükség van e ügyvédi közremüködésre ill. jóváhagyásra? A közös vagyon nyilatkozatban miket kell megfogalmazni és milyen részletességgel?

monalisa1 # 2008.01.13. 16:19

Javaslom írd ujra, a reggeli beírásod valószílüleg elszált - sajnos megesik másokkal is. És akkor kbs bizonyára fog majd tudni reagálni rá.

kalamaki # 2008.01.13. 15:38

Kovács Béla Sándor válaszait köszönöm. Reagáltam ma reggel a tanácsaira, de az valamiért még nem került fel az oldalra. Lehet, hogy nem is fog?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.13. 07:39

1.) 1/2-1/2
2.) Majdnem. Nem az értéke, hanem 1/2 tulajdoni rész.
3.) Ha nem különvagyon.
4.) Bezárod a lakásba mobil nélkül, és a telefonzsinórt is elvágod. Vagy meg is ölheted.
5. Azt csak a bontással együtt vagy azt követően lehet - de természetesen köthető egyezség ilyen perben is.
6.) A keresetedből. Neked kell meghatároznod ugyanis, mennyit követelsz.
7.) Kisebb-nagyobb hányadát. Attól függően, hogy mikor vonod vissza. A végső határidő az első fokú ítéletet megelőző tárgyalás lezárása.

Ps.: "Kihűlt a lakásom. Elcserélném vagy eladnám..."

kalamaki # 2008.01.12. 22:40

Tanácsot szeretnék kérni.
Házasságunk kihűlt, szeretnék válni. De mielőtt fejjel mennék a falnak, a vagyonmegosztással kapcsolatban tanácsra lenne szükségem:

  1. Fele-fele arányban vagyunk tulajdonosai egy ingatlannak. Házasságkötésünk előtt én egy tanácsi lakásnak voltam a főbérlője, majd házasságkötésünk után férjem is bérlővé vált. Ezt a lakást cseréltük el a mostanira, ami abban az időben szintén tanácsi volt, majd - amikor meg lehetett venni az államtól - megvettük, így az most saját tulajdonunk. Ha tudom bizonyítani, hogy a cserealapul szolgált bérleménynek én voltam a bérlője annak idején, és férjem csak házasságkötésünk után vált azzá, akkor is fele-fele arányban kell-e megosztanunk a vagyonunkat, vagy kérhetem, hogy engem több illessen?
  2. Férjemnek van egy BT-je és egy KFT-je, amit házasságunk alatt hozott létre. Jól tudom-e, hogy ezek értékének a fele is engem illet?
  3. A saját nevén lévő bankszámláján lévő összeg is feleződik-e?
  4. Ha bejelentem férjemnek válási szándékomat, hogyan tudom megakadályozni, hogy másnap elköltse a bankszámláján lévő összeget?
  5. Ha a vagyonmegosztás érdekében pert indítok, akkor azt egy későbbi közös megegyezés után visszavonhatom-e?
  6. Honnan tudja a bíróság, hogy mekkora a vagyon értéke, amikor a perköltséget előre kell fizetnem?
  7. Ha visszavonom a perre vonatkozó kérelmemet, akkor visszakapom-e a perköltségre befizetett összeget, és ha igen, akkor mikor?

A fórumtól megszokott okos és segítőkész válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.12. 17:45

Annyit tegyünk hozzá, hogy élettársak nem feltétlenül 1/2 arányban szereznek közös tulajdont.

tomas64 # 2008.01.12. 16:38

Költsége nincs, a tárgyaláson bíró kérdésére előadod, hogy ellenkeresetet kívánsz benyújtani, mjad megfogalmaod indokaid, jogi érvelésed.