Válás, vagyonmegosztás

KapronczaiLaci # 2019.05.05. 07:30

Boldog családapa, egy boldogtalan házasság után válásban gondolkodunk.
Azt beszéltük, hogy a válás kimondása után is együtt maradunk a ház eladásáig.
Megegyeztünk hogy a két felnőtt, de még iskolás gyermekünk kiadását együtt fedezzük, valamint a rezsit.
A válás kimondása után ez még vagyonközösségnek minősül?
Ha megegyeztünk a tartásdíjról és együtt maradunk, akkor ugye nem kell fizetnem ha együtt maradunk?
((Én nem akarok költözni, mert félek hogy nem akarja eladni a házat vagy mélyen áron alul és még évekig ellaknak benne.
Mit tudok ilyenkor tenni?
A segítséget előre is köszönöm!

ObudaFan # 2019.04.26. 15:48

Egy idő után elválasztják, de lényegesen lassabb lesz, mintha eljönne a tárgyalásra az alperes is.

Schzsu # 2019.04.24. 12:24

Tisztelt Címzett!

A kérdésem az lenne, hogy egy ismerősöm felesége 3 évvel ezelőtt lelépett Kanadába.
A férfi mint felperes szeretne elválni.
Nincs sem a feleség sem a férj nevén semmilyen tulajdon sem közös vagyon és nincs kiskorú gyermek sem.
Ha beadja a férj a válópert akkor elválasztják őket anélkül, hogy hazajönne a felesége? Nem szeretne ügyvédet sem fogadni illetve nem akar fizetni a kihelyezett ügyvédért sem.
Elvileg a feleség tud egy hivatalos papírt küldeni, hogy bele egyezik a válásba és nincs semmi követelése hiszen nincs is semmi a nevükön.
Válaszukat köszönöm.

ObudaFan # 2019.04.23. 12:38

Az utóbbi. De mivel a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgyak 5 év után nem sokat érnek, nagy gyakorlati jelentősége nincs ennek a szabálynak.

vera12 # 2019.04.20. 16:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A 4:38. § (3) pontjának értelmezésében szeretnék segítséget kérni. A pont szerint "Az a különvagyonhoz tartozó vagyontárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, ötévi házassági életközösség után közös vagyonná válik." Ezt úgy kell érteni, hogy a születésnapomra kapott mosógép 5 év házasság után a férjemmel közös tulajdonná válik, vagy inkább úgy, hogy ha a szülinapi mosógépet eladom és az árából veszek egy másikat, akkor az 5 év után közös tulajdon? Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.13. 15:11

No, azt keresheted.

lvia # 2019.04.13. 13:20

Tisztelt Fórumozok!
Vállás utáni vagyonmegosztáshoz keresek egy jogszabályt, mely szerint a gyermekekkel maradó szülőnek azaz aki a szülői felügyeleti jogokat gyakorolja, a gyermekek elhelyezése miatt a vagyonmegosztás során gyermekenként egy bizonyos hányadnyival több tulajdonrész jár az egyébként ötven ötven százalékban bejegyzett tul hányadnál. A jogszabály 2017 es, nem találtam, ebben kérnék segítségek.
Köszönettel.

Bori Bori # 2019.04.09. 18:10

Az exnek és a szülőnek van egy közös bankszámlája a hitel miatt. Ez még jó lehet valamire.

Nem titok, hogy illetéket nem akarnak fizetni, hiszen a ház fele az exé.

drbjozsef # 2019.04.09. 17:56

Hát az pech.

Szerintem kizárt, hogy bárhol elmenne a Ti szerződésetek egymás között megírogatva. Teccik tudni ezért van a közhiteles ingatlannyilvántartás.

Visszatérve eredeti kérdésedre, ha az ajándékozási illetéket úgy érted, hogy a szülők eladják a lakást, a gyermeküknek adják az árát, és az a felét továbbadná az exének, akkor szerintem kizárt, hogy megússzák az illetéket ennél az ajándékozásnál.

Ilyen az élet, ha a szülő nevére veszünk valamit, mert csak ő hitelképes, pedig nem az övé, akkor azzal elfogadjuk az ezzel járó hátrányokat is. Az illeték pont az lesz.

Bori Bori # 2019.04.09. 17:53

Tehát a vételárként kapott összeget kell kettéosztani, az ingatlant nem lehet.

Bori Bori # 2019.04.09. 17:51

Válás után lesz az eladás. Hamarosan kimondják a válást.
Eladni csak a szülők tudják, mert bankhitel van a házon, semmilyen ajándékozás nem jöhet szóba. Minden lehetőség a válás kimondása (maximum 2 hónap + jogerő) után eladáskor lesz.

drbjozsef # 2019.04.09. 17:47

Szerintem nem érted.
A gyerek a tulajdonos szülők gyereke. Akinek házastársa van, akik most vagyonosztozkodnának.

Hát kétlem, hogy a házaspár - nevezzük lakóknak őket az ingatlan tekintetében - egymás között kötött osztozkodós szerződése releváns lenne bármilyen hatóság előtt egy olyan ingatlan esetében, amelyik egy harmadik fél/felek nevén van.

Ha az ingatlant el kell adni, azt a szülőknek kell eladnia hivatalosan. Talán jobb is, mert ha több mint 5 éve a nevükön van, adózniuk sem kell. Ha a házastársak megbíznak a szülőben is, meg egymásban is, akkor papíron adja el a tulajdonos szülő, aztán adja oda a pénzt a gyermekének, az meg felezze meg a házastársával. Ez mind illetékmentes, ha még a válás előtt történik.

Bori Bori # 2019.04.09. 17:00

Csak a szülők voltak hitelképesek, azért került a nevükre a ház.

Bori Bori # 2019.04.09. 16:57

Ja, értem az ajándékozási láncot. A gyerek kiskorú, ez akadály lehet.

Bori Bori # 2019.04.09. 16:54

De ez nem házassági vagyonjogi szerződés, hanem házasság felbontása miatt készült okirat.

Bankhitel miatt a tulajdoni lapon nem lehet változtatni. Ezért a megosztás csak eladáskor, vételár megfizetésekor realizálódhat.

drbjozsef # 2019.04.09. 15:53

ObudaFan,

azért itt a házaspár egyik szülőjének nevén lévő vagyonról van szó. Én nem értek hozzá, de ez nem hiszem, hogy olyan sima, hogy a házasok "saját tulajdonuknak tekintik", a szülők meg "nem szólnak bele".

Kb. pontosan ez a definíciója az ajándékozási illeték kikerülésének.
(habár itt az sem lenne : egyenesági rokonok között illetékmentes, házastársak között illetékmentes. Szóval ha máshogy nem megy, ezt tanácsolnám Bori Bori-nak : szülő a gyermekének ajándékozza 1/1, gyerek a házastársának az 1/2-t. Igaz, ügyvédi, és földhivatali díjak lesznek.)

ObudaFan # 2019.04.09. 15:02

Lakóházra vonatkozóan a tulajdoni laptól eltérő tulajdoni viszonyokat a váló felek magánokiratban rögzítették, nincs róla bírósági ítélet.

Házassági vagyonjogi szerződés ügyvédi ellenjegyzéssel érvényes.

Ezt csak az ingatlan értékesítésekor akarják elővenni, amikor befolyik a vételár. Mentesíti ez a feleket az ajándékozási illeték alól?

A házassági vagyonközösség megosztása vagyonszerzési illetéktől mentes.

Bori Bori # 2019.04.09. 10:40

Lakóházra vonatkozóan a tulajdoni laptól eltérő tulajdoni viszonyokat a váló felek magánokiratban rögzítették, nincs róla bírósági ítélet. Ezt csak az ingatlan értékesítésekor akarják elővenni, amikor befolyik a vételár. Mentesíti ez a feleket az ajándékozási illeték alól?
Az ingatlan a feleség szülei nevén van, de férj és feleség házasság alatt szerzett tulajdonuknak tekintik fele-fele arányban. (A szülők nem szólnak bele.)

drbjozsef # 2019.03.27. 06:29

De ha minden (is) jobban tudsz, nem értem miért kérdezel.
De tényleg sok sikert, legyen úgy.

briell # 2019.03.26. 19:37

ja, az kimaradt, hogy akkor volt hol laknom... mégis megkaptam. A felügyeleti jog meg enyém lesz, abban biztos vagyok.De nem a gyerektartás része érdekelt. Azt nem fogok kérni.

briell # 2019.03.26. 19:36

Nem tudom, ezt mire alapoztad, hogy nem fog járni, de nagyon nem is érdekel. Voltam ennél jobb helyzetben, és mégis járt... mikor előzőleg váltam. Nem hiszem, hogy azóta akkorát változott a törvény, mert átnéztem én is. Köszönöm a szíves eddigi tájékoztatást kedves laikus ügyvédurak.

drbjozsef # 2019.03.26. 18:52

Nem fog járni, de ha a válás után a gyermek felügyeleti jogát te fogod gyakorolni, akkor kérhetsz az apától gyerektartást.
Nem nőgyűlölet ez, ne vedd magadra, csak a pökhendi viszontválaszaid miatt tűnhet annak, ezt vedd nyugodtan magadra.

briell # 2019.03.26. 18:43

Ja, nem, tudok dolgozni, ha kapok munkát. Csak jelenleg a kisfiam még másfél éves sincs... előző gyesem alatt tudtam otthoni gépelési munkát végezni, aminek az eredménye az volt, hogy nem tudtam a fiammal annyit foglalkozni, amennyit kellett volna...

MÁsik, ha van bejelentett munkám, ami hamarosan lesz is, remélem, akkor vonnak a fizetésemből. Úgyhogy ennek a sok nőgyülőlő újonc ügyvédnek üzenem, hogy igenis jogosult vagyok a házastársi tartásra, miután a lakhatásom sem megoldott. De kár, hogy már óbudafan és a többiek nincsenek itt, akik nem ilyen szatirikusan írogattak választ. Hanem ésszel, és jogalapra helyezve.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.25. 20:19

Bizonyára. Tehát olyan mértékű egészségkárosodásod van, ami miatt még részmunkaidős, rehabilitációs munkát sem tudsz vállalni; továbbá a házasság megromlása még részben sem róható fel neked.

briell # 2019.03.25. 20:15

Na, hát akkor én abba a nagyon kivételes esetbe tartozok. Ugyanis olyan helyzetben vagyok.