Válás, vagyonmegosztás


drbjozsef # 2021.08.17. 07:32

Van-baj-boven,

Kérdésem az lenne, hogy kérelmezhetem-e, hogy a gyermeket nálam helyezzék el
Persze. Kérelmezni nem tilos.

Továbbá, hogy milyen anyagi követeléssel léphet fel a kapcsolat végleges felbomlása esetén.
Bármilyennel. Mert hát követelni sem tilos.

Vagyongyarapodás stb.... Úgy tudom élettársi kapcsolat esetén nincs 50-50% mint egy házasság esetén....
Igen. Házastársaknál a törvény alapján 50-50% a szerzés, a jövedelmi viszonyoktól függetlenül (néhány kivétellel, mint örökölt, ajándékba kapott különvagyon), míg élettársak esetén főszabály szerint a hozzájárulás arányában kell megosztani a közös vagyont (ez alapesetben kb. a jövedelmek arányát jelenti, de ezt is sok minden módosíthatja, például a háztartásban, gyereknevelésben végzett munka).

Van-baj-boven # 2021.08.17. 12:48

Drbjozsef, nem mondhatnám hogy sokkal "okosabb" lettem.

;-) Az kimaradt, hogy az iskolakezdéskori kiadás is hozzám tartozik (iskolatáska, tanszerek stb.), továbbá a gyerek összes nyári tábora (idén csak 5 tábor volt), különórák (matek, lovaglás, úszás), és persze a nyaralások teljes költsége.
Az nagyon ördögtől való elvetemült ötlet, ha kérem a gyerekelhelyezést, viszont nem kérek gyerektartást?!?! Vagy ne vágjam magam alatt a fát?
Köszönöm további konstruktív hozzászólását! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.17. 16:27

Miért ne kérnél tartásdíjat?

drbjozsef # 2021.08.17. 16:31

Az nagyon ördögtől való elvetemült ötlet, ha kérem a gyerekelhelyezést, viszont nem kérek gyerektartást?!?!
Nem.

Vagy ne vágjam magam alatt a fát?
Ezt nem értem. Mivel? Hogy nem kérsz valamit, ami járna, ha nálad helyeznék el?

Ha konstruktívra vágysz :
(amellett, hogy te teszel fel olyan kérdéseket, amilyeneket)
A vagyonmegosztás, pláne gyermekelhelyezés, pláne gyermektartás olyan ügyek, amelyek a "legnehezebbek". Nem a legbonyolultabbak, de látatlanban, a körülmények ismerete, mindkét fél előadása, az összes igény és lehetőség összevetése nélkül lényegében megválaszolhatatlanok, megjósolhatatlanok.
Ha tanácsot akarsz : legyen jó családjogi ügyvéded.

emberkis # 2021.10.04. 14:04

Tisztelt Fórumozók!
Az előző kérdéshez (ban-baj-boven) hasonló lenne az enyém is, próbálok röviden írni.....
Nem regisztrált kapcsolatban élek Párommal 1x éve, az én 1/1 saját tulajdonú lakásomban, 6 éves kislányunkkal.
Páromnak is van egy 1/1 tulajdonú lakása, ami 1x éve ki volt adva albérletbe.
Kapcsolatunk megromlott, Párom a lakását eladta, külön akar költözni a közös Gyermekünkkel.
Azt mondja a Gyámhivatalhoz fordul a gyermekelhelyezésért, meg Ügyvédhez: a lakás amit eladott az az Övé, amiben élünk abból nem kér Ő, de be szeretne jegyeztetni a tulajdoni lapra 3-4 millió forint értékben a közös Gyermekünkre tulajdoni részt.
Ezt én nem értem, van ilyen amit mond?

Kiegészítő infók, nem tudom van értelme vagy sem:
Amikor a Párom az ingatlant vette, én utaltam a számlájára tőkét, hogy hitelt kapjon rá.
A Párom ingatlanának rezsijét általában én utaltam, a hiteltörlesztőt Ő. Az albérlet díját Ő kapta.
Az én lakásomban, ahol élünk, a rezsit valamint a hitel részleteket én fizetem, Párom soha, semmilyen részben nem vállalt részt a költségekből.
Lakásomba, ahol élünk a Párom vásárolt: mosógépet, TV készüléket, ágyat....

Köszönöm, ha kapok választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.04. 15:06

Arra, hogy "van-e ilyen"? Van.

drbjozsef # 2021.10.04. 15:06

emberkis,

Ezt én nem értem, van ilyen amit mond?
Hogy szeretne ilyet? Látod, hogy van. Nyilvánvalóan ilyet a gyámhivatal nem (sem) tehet. Hogy mire gondol a párod, azt meg nem tudhatjuk. Ha úgy gondolja, hogy gyerektartás helyett, vagy úgy, hogy azért ő fizetett bele ezt-azt (bármi legyen is az), és annak kompenzációjaként ezt kéri, az lehet, de ehhez kell a te beleegyezésed, ilyet még a bíróság sem rendelhet el.

Más kérdést nem látok. De, előre mondom, hogy a leírásod alapján sok konkrétumra ne nagyon számíts. Járhat ez is, az is, neked is, neki is, szépen írjátok fel mérlegként két oszlopba, egyezzetek meg, vagy mehettek a bíróságra. Legfeljebb az dönti el, hogy mi jár, erre látatlanban tanácsot adni lényegében sarlatánság lenne.

emberkis # 2021.10.06. 05:56

köszönöm a válaszokat!
így érthetőbb.

macko45 # 2021.10.17. 17:03

Tisztelt fórumozók!
Az alábbi problémával küzdök, 2005- óta élek (éltem) élettársi kapcsolatban 2021. júniusig. Van egy közös gyermekünk a volt párommal. A volt élettársam 2009 évben vásárolt a nevére egy lakást, melynek a 30 százalékát fizette ki, a többire hitelt vett fel, azonban az évek során a hitelt közösen fizettük, én valamivel (havi 60-70 ezer) többet kerestem. Most még van a hitelből kb. 4 millió forint, a lakás értéke kb. 35 millió. Én úgy gondolom, hogy a lakást közösen vettük a fentiek alapján, szeretném legalább 1/4 részben bejegyeztetni a tulajdonjogomat. Ahogy olvastam, a régi Ptk ilyen esetre a közös tulajdont megállapította, azonban az új már nem. Kérdés, hogy nálunk alkalmazható-e a régi Ptk , mivel 2005. óta éltünk együtt, vagy mindenképpen az új rendelkezései mérvadóak és a vagyonmegosztási perben csak kötelmi igényem lehet, tulajdoni nem.
Előre is köszönöm a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.17. 19:25

Valójában mindig is a házastársakra nézve volt ilyen gyakorlat. Az élettársakra legfeljebb analógiával alkalmazható.

Megtérítési igényed lehet.

Min09 # 2021.10.18. 20:37

Tisztelt fórumozók!

Veszünk épp egy ingatlant. Az eladóval kell külön vagyon lemondási nyilatkozatot kérnünk hogy ha elválna a jövőben akkor a felesége rajtunk ne követelje az ingatlan értékét? Akitől vesszük 1/1 tulajdonviszonyban van a tulajdoni lapon nincs a feleség rajta. Amit kap a vételárat az eladó férjnek fizetjük ki. Viszont a szomszéd aki szintén ettők az embertől vesz egy házat azt mondta kell külön ilyen lemondó nyilatkozat az eladó feleségétől hogy erre a vagyonra nem fog sose igényt tartani. Valóban szükséges? Jogász ismerősünk azt mondta nem kell. A szomszéd jogásza azt mondta kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.19. 05:23

Kérdezd az eljáró ügyvédet. Az ő felelőssége. Is.

Rosco # 2021.10.27. 11:51

Üdv Kedves Fórumozók!
Gyors kérdés. A válóperben megadott életközösség megszűnése után (2020 Június), de a válás tényleges létrejötte (jogerőre emelkedése) (2021.05.05) közötti időben szerzett vagyon (2020 Augusztus) még közös vagyonnak számít vagy az már különvagyon? Főleg mert hitelből történt és a hitel (2 MFt) csak az én nevemen van..
Ezer köszönet.

dr. Tarczay Aron ugyved # 2021.11.02. 09:24

Rosco

Az már különvagyon.

Boldogsag # 2021.11.15. 09:51

Üdvözletem kedves Hozzáértőknek!
Feleségemtől 2 éve különélő vagyok, de hivatalosan még házastársi jogviszonyban. Sikerült eladni házasságunk alatt közösen szerzett házat és szépen normálisan elosztottunk mindent. Gyermekeink már felnőttek kirepültek a fészekből. Érdeklődnék, hogy hogyan lehetne a vagyon felett rendelkezni úgy, hogy válás nélkül ne férhessünk hozzá a másikéhoz? Külön külön vásásrolunk ingatlant az eladott árából és nem szeretnénk esetlegesen pl. halálunk esetén a másik fél kapna vagyonból? Ő sem szeretné fordítva, magyarul megegyezés van benne. Tudom válás egyszerűbb volna, de vannak analógiák ahol ez nem volna egyikünk részére sem szerencsés, ezért csak a vagyon felett szeretnénk óvatosak lenni. Van valami tippjük a megoldásunkra? Köszönettel veszem érdemi válaszukat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.15. 10:51

Ha az életközösség megszűnt, és a helyreállítására sincs kilátás, akkor a házastárs nem örököl, akkor se, ha a házasság jogilag még fennáll.

De lehet házassági vagyonjogi szerződést is kötni.

Boldogsag # 2021.11.15. 12:17

Köszönöm szépen válaszát Dr. Kovács Béla Sándor!

Surmoka # 2021.11.21. 17:31

Üdv!
Vagyonszaporulattal kapcsolatos kérdésem lenne. Élettársi vagyonközösség fennállása alatt közösen vásárolt háznak elkezdődött a teljeskörű felújítása, azonban az életközösség megszűnt a felújítás közepén. Az a helyzet állt elő, hogy a megszűnés pillanatában kb. ugyanannyit ért a ház anyagilag, mint a vásárláskor, mert közben ki lett belezve, még nem volt benne az új fűtés meg az új ablakok, de már a régi sem, stb. Vásárláskor egy régi, de lakható ház volt, ebből lett egy új, de még lakhatatlan.
Mindemellett eddig a pontig is több tízmillió forint lett már belefektetve az építkezésbe, viszont nem egyenlő arányban.
A kérdésem az, hogy el lehet-e ezt számolni az adott pillanatban egy negatív vagyonszaporulatnak (vagyonvesztésnek)? Hiszen jelentős összeg fordítódott a házra, mégsem jelent meg ez az aktuális értékében az állapota miatt. Úgy képzelem el, hogy az osztozkodáskor arányosítani kellene a ház "készültségi" szintjével a pillanatnyi piaci értéket, így jön ki a vagyonvesztés, és így lehetne elszámolni a nem egyenlő arányban befektetett felújítási költséggel.
Ha esetleg a negatív vagyonszaporulat nem játszik, akkor milyen más jogcím jöhet szóba?
Köszi előre is.

jung erzsebet # 2021.11.24. 06:48

T. Kovács Béla ügyvéd úr. 2016-ban elváltam. Vagyonmegosztási per folyamatban. Volt feleségem beköltöztette a barátját az 50-50%-ban tulajdonunk családi házunkba. Az idegen elfoglalja a 3m2-es konyhát - használata a volt feleségem és én részemre itélte a biróság -Éjjel 11 órakor föznek, isznak, orgiákat rendeznek. Amikor kérem, hogy hagyják el a konyhát, az idegen állandóan engem fényképez a mobiljával. Tettlegességre is sor került, a rendörséget hivtam segitségül. Az idegen kitalálta, én hasba akartam szúrni stb. Kénytelen voltam a biróságon feljelenteni. Sajnos a virus miatt nagyon elhúzódnak a tárgyalások. Elvették a privát életemet, a nyugalmamat, miként járhatok én el jogszerint ebben a szörnyü helyzetben . Van valamire lehetöségem? Volt feleségem azt ordibálja: tudod hol dolgozom, úgy kicsinállak, hogy nem tudsz Magyarországon munkát vállalni. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat dolgozója. Elöre is megköszönöm megnyugtató válaszát. JUng Antal

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.24. 10:07

Már Magyarországon is házasodhatnak azonos neműek? Lemaradtam.

jung erzsebet # 2021.11.24. 17:15

T. Kovács Béla ügyvéd úr. A fiam Jung Antal az én PC-röl ir , valószinü az én nevem Jung Erzsébet jeleik feladókét meg. Fiam PC-je szervizben van, de a probléma megoldása ill. lehetösége annál sürgösebb. Tistelettel várjuk válasát. Jung Erzsébet

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.24. 18:57

Az osztott használat már csak ilyen. A tulajdonos a másik tulajdonos hozzájárulása nélkül megoszthatja a használatát a közeli hozzátartozóival. Az élettárs az.

Kérje a közös tulajdon megszüntetését.

jung erzsebet # 2021.11.25. 06:12

T. Kovács Béla ügyvéd úr. Köszönöm a választ.

mikuka # 2021.12.13. 17:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Feleségemmel közös házban élek két gyermekünkkel. A rezsit, a közös hitelt és számtalan nem rendszeres kiadást én fizetek.
Házasságunk megromlott. Ha a bontóper indítása előtt elköltözöm, azzal okozok-e magamnak a későbbiek során hátrányt (gyerekek, vagyonmegosztás stb). Felhasználható ellenem ez a per során úgy, hogy továbbra is fizetem az eddigieket, időnként meglátogatom a gyerekeket otthon (hiszen az az enyém is). M

groszfater@gmail.com # 2021.12.13. 17:37

mikuka! Nagyon rosszul járhatsz. Az Antal kormány idején ez a jogszabályt nevezték" hajléktalan-csináló"-nak
https://ptk2013.hu/…63-3-8-o/247