Válás, vagyonmegosztás


mikuka # 2021.12.13. 18:53

T. Groszfater, nincs gyakorlatom jogi szövegek gyors értelmezésében, de a 3:77 .§ 1-3 pontja mintha engem biztosítana (pl ítéletig akár visszajárhatok a kulcsommal). Van hova mennem, csak a gyerekek védelmében mennék. Abban bízom, h nejem kifizet majd (pl hitelfelvétellel, mert vezető beoszt, hitelképes). Ám ha naiv vagyok és a szöveget is rosszul értelmezem, akkor mi a legrosszabb forgatókönyv? Mi lenne az ésszerű lépés részemről? M

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.13. 20:25

Tényleg nem érted.
Az asszony megkapja a szülői felügyeleti jogot, és erre hivatkozással a közös lakás kizárólagos használatát is. S mivel önként, a visszatérés szándéka nélkül költöztél el, még a lakáshasználati jog értékének a rád eső részét sem kell kifizetnie.
A tulajdoni hányadodat miért venné meg, amikor így is ő használhatja az egészet ellenszolgáltatás nélkül? Ha perrel akarnád erre kötelezni, azt mondaná, nem képes magához váltani az illetőségedet. A közös értékesítés pedig a gyerekek lakhatását veszélyeztetné.

Majordomus # 2021.12.13. 20:32

Szóval gondold meg mit lépsz.
Ilyen helyzetben a nők vannak nyerő helyzetben.

Ha tarthatatlan a helyzet, keress egy dörzsölt ügyvédet,de még azelött hogy borul a bili.

Majordomus # 2021.12.13. 20:34

A közös értékesités esetén lehetséges lenne az ingatla árából 2 kisebbet venni.

mikuka # 2021.12.14. 04:30

Köszönöm a hozzászólásokat, így már kezdem érteni. Ha nyugton maradok, és a nejem elindítja a válópert, akkor akár ugyanígy végződhet ítélettel? Azaz el KELL mennem a házból (mert van másik ingatlanom), nem veszi meg a tulajdonrészemet, de fizetnem kell havonta?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.14. 07:53

Igen, a bíróság kötelezhet a távozásra. De akkor legalább a használati jogod vagyoni értékét követelheted.

mikuka # 2021.12.15. 14:04

Ügyvéd Úr, köszönöm a segítséget

pasa # 2022.01.09. 10:49

Tisztelt szakértők!

volt feleségem az életközösség megszűnése előtt kb. két héttel a gyermekeinknek ajándékozta a nevén lévő ingatlant, ami egyébként a házassássági vagyonközösség része volt. van-e lehetőség, hogy a részemre járó részt visszaszerezzem?
köszönöm

drbjozsef # 2022.01.09. 11:33

pasa,

Természetesen. Ha közös megegyezéssel nem megy, akkor perrel.

pasa # 2022.01.09. 16:09

Köszönöm a választ. Az ingatlan már a gyerekek tulajdona. Így is van esély egy perben?

Szomorú örökös # 2022.01.09. 16:24

pasa

Az én laikus véleményem alapján ha 2 héttel az életközösség megszűnése előtt tette ezt a feleséged, akkor egyáltalán nem biztos, hogy azt jogszerűen tette, bár ezt mi itt nem tudhatjuk. Te írtad, hogy a házassági vagyonközösség része volt. Közösen vettétek közös pénzből és mégsem kettőtök nevére került?

groszfater@gmail.com # 2022.01.09. 17:30

pasa!
Mi lehet az amit te a magadénak is gondolsz és a feleséged mégis eltudta ajándékozni és nem kellett hozzá a te hozzájárulásod?

gizi39 # 2022.01.10. 09:15

T. Jogászok!
20 éve vagyunk házasok. A lakás a férjem tulajdonában állt. A férjem most a fia nevére íratta, de a haszonélvezetet megtartotta.
Ketten élünk a lakásban a házasságkötésünket megelőző 1 év óta, tehát 21 éve. A háztartást mint általában az asszonyok, én láttam el. Minden költséget, felújítás, rezsi, stb. közösen álltunk, állunk ma is. Most válni akar, és ki akar tenni a két szobás lakásból, s közölte, hogy nekem ezzel a lakással kapcsolatban nem jár semmi a 21 év után sem. Valóban így van-e?
Köszönettel: Gizi39

groszfater@gmail.com # 2022.01.10. 09:25

gizi39!
Ezt próbáld meg olvasgatni
https://ptk2013.hu/…akas-hasznal

gizi39 # 2022.01.10. 10:05

T. Groszfater.com!
Köszönöm szépen, de olvasatom szerint a törvénymódosítás javaslatait tartalmazza a cikk.
Nehéz az nem szakembernek a jogi nyelvezet lefordítása.
Kérdésem konkrét: kitehet-e a lakásból; ha azt akarja, hogy távozzak, jár-e nekem
valamilyen összegű megváltás, hiszen a fél életem abban a lakásban van, dolgoztam,
költöttem rá.
üdv.: Gizi39

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.10. 10:10

Ez nem ilyen egyszerű. Keress egy ügyvédet.

csakPanna # 2022.01.19. 03:26

Kedves Jogi Fórum!

Beinduló válás keretében felmerült sok kérdés bennem, több témát érintve, azonban az egyik legfontosabb lenne az alábbiak. Volt párommal egy közös - különböző tulajdoni hanyaddal.rendekezo - ingatlanban élünk két gyermekunkkel. Ő válni akar. Neven egy személyi hitel és a jelzálog hitel van, valamint babavarot egy fél éve vettünk fel. Utóbbi törlesztése még nem.ndult meg majd csak a felvételtől számított három év után. Adostarskent szerepelek ott is, annak törlesztését én szándékoztam fizetni amikor az esedékessé válna. A ház értékében nekem 64% a férjem 37% bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeziunk. A lakást a házasság után egy, a saját tulajdonú lakás eladásából (tulajdoni hanyadom volt akkoriban) valamint a ferjem nevere felvett hitel és csok (ez az ő tulajdoni hányadat jelenti) rendeztük.
Férjem harom hét türelmi időt adott hogy rendezzem az alábbi kérdést: vagy gyerektartást fizet vagy valthatom meg az ő hanyadat. Kérdésem hogy mivel minden 50% Konkrétan eladósodott lenne mindkét fél ebben a helyzetben és az eladáson kívül mas lehetőségem - a közös megegyezésem.kivulk ami lehetetlen -lehetséges ? Gyerek tartást miatt pedig a másik fórum csoportban írnék kérdést. A gyerekek vagyis a nagyobbik a lakásban szeretne maradni.erthero indokból hiszen felkavarja az apja huzavonaja valamit kialakított kis élete van már itt.
Tisztában vagyok továbbá azzal is, hogy a külön vagyinombol betett kis 17 millió az én külön vagyonom részét képezi és a felment ingatlan árak alapján is ha levonjuk ezt az összeget sokat kéne fizetnem neki. Meg egy hitel lehetne gondolom a következő amivel rendezhetem csak ezt a helyzetet ...a lakás megtartása lenne a cél nagyon elsődlegesen.

Köszönöm bármely jellegű segítő válaszadást!
Üdv
Anikó

boruzsf # 2022.02.11. 04:50

Tisztelt ügyvéd ur!kérdésem az lenne hogy tiz éve külön élek a feleségemtöl,aki angliában él ,egy kiskoru gyermek van aki vele él.kapcsolatom nincs vele,ennek ismeretében eltudok e válni tőle a jelenléte nélkül?vagyon nincs.válaszát köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.11. 07:38

Igen. De azért egyszerűbb lenne, ha egyeztetnél vele.

nnszoke # 2022.02.16. 11:00

Válás előtt vagyunk és a kérdésem arra irányul, hogy van 2 db Ingatlanuk és mind a kettő 50-50% arányban, de azt szeretnénk, hogy 1/1 tulajdonban legyen. Ha ezt jelezzük a bíróság felé a válás felbontásánál akkor automatikusan a nevünkre fog kerülni? Vagy mindenképp ügyvéd kell ehhez?

nnszoke # 2022.02.16. 11:03

Üdvözletem!

Válás előtt vagyunk és a kérdésem arra irányul, hogy van 2 db Ingatlanuk és mind a kettő 50-50% arányban, de azt szeretnénk, hogy 1/1 tulajdonban legyen. Ha ezt jelezzük a bíróság felé a válás felbontásánál akkor automatikusan a nevünkre fog kerülni? Vagy mindenképp ügyvéd kell ehhez? Köszönöm előre is. Üdvözlettel. Sz.
Az előbb véletlen rákattintottam másolás után.

Teljes # 2022.02.16. 11:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjemmel elválunk, és a vagyonmegosztásban nem tudunk megállapodni. Van egy közös házunk 50-50% ban vagyunk a tulajdonosai a tulajdoni lapon. Ezt a házat öt éve vettük, fele részben az én családomtól ajándékba kapott pénzből amit nekem adtak, fele részben hitelből ahol a férjem az adós, én pedig az adóstárs. Csak minimális összeget törlesztettünk eddig a hitelbe. A házunk értéke öt év alatt megduplázódott, a nélkül, hogy bármilyen értéknövelő felújítást végeztünk volna rajta,csak nagyon felkapott helyen van. A válás után a hitelt én fizetném tovább, és maradnék a házban. A problémám hogy a férjem most úgy számol, hogy a jelenlegi piaci érték, -hitel, - az én betett pénzem, és a maradék értéket felezzük, mert a tulajdoni lapon fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok. Viszont szerintem meg igazságtalan, hogy én effektív beletettem 20mill forintot, ő meg hiteltörlesztésbe 500e ft. de most ezt az értéknövekedést fele-fele arányban osszuk el, mert ez van a tulajdoni lapon és ha maradni akarok a házban akkor vegyek át egy 19.5mill hiteltartozást, meg fizessek ki neki 20 mill forintot.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.16. 12:13

a férjem most úgy számol
Rosszul számol.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.16. 12:15

Ha ezt jelezzük a bíróság felé a válás felbontásánál akkor automatikusan a nevünkre fog kerülni?
Nem. Ez a bontóper bíráját nem érdekli.

mindenképp ügyvéd kell ehhez?
Nem. Mehettek bíróságra is. Csak az sokkal drágább - és ugyanúgy nem árt hozzá az ügyvéd.

jupi000 # 2022.03.10. 13:34

Üdvözlöm a szakértőket!
Nem válásügy, közös tulajdon ügy.
Az alábbi jegyzőkönyv  részlettel kezdeném, így értesültem a teraszról:
Közgyűlésen jelenlévő Tulajdonostárs tájékoztatást kért a 16/Fsz.1 lakás előtti terasz kialakítás részleteiről és
engedélyezési körülményeiről. ........ tulajdonos és a Közös képviselő tájékoztatta a jelen lévőket, hogy a lakás
megvásárlása alkalmával a vevő csökkentett értéken jutott hozzá az ingatlanhoz azzal a kikötéssel, hogy a lakáshoz
tartozó befejezetlen terasz részét, a későbbiekben saját költségen fogja elvégezni. Ez a befejezés történt meg az elmúlt
évben. A beépítést tulajdonos a saját kijelölt területén túl a társasház fal sarkának befordulásával túlnyúlva alakította
ki, annak érdekében, hogy az épület tervezési hibájából, és szintkülönbségéből adódó csapadék épület alámosást a
terasz fallal megakadályozza. Az állagmegóvás érdekében épített többlet terasz fal kialakítás a többi tulajdonosnak
érdeksérelmet nem okoz, közlekedési akadályt nem képez, azonban védi az épület szerkezetet a felázástól.
A kivitelezést Tulajdonosi közösségnek jóváhagyólag legalább 4/5 többségi hozzájárulással kell megadni. Ezt a
hozzájárulási nyilatkozatot ...... tulajdonos a kivitelezés megkezdése előtt beszerezte. Jelen lévő tulajdonosok
közül többen igazolták, hogy a hozzájárulást már aláírták és nincs ellenvetésük a kivitelezére vonatkozóan.
A témát felvetető tulajdonos kéri, hogy a hozzájárulásról Közös képviselő hivatalos formába öntött dokumentumot
szerkesszen.
Fentieket a közgyűlés 4077 /10.000 igen, 0 / 10.000 nem, 0 /10.000 tartózkodik szavazattal elfogadta
jogszabály

5:75.§A dolog hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg; ilyen arányban terhelik őket a dologgal kapcsolatos kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek, és ugyanilyen arányban viselik a dologban beállott kárt is.
5:76.§ Az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni; az ilyen kiadások ráeső részét mindegyik tulajdonostárs köteles viselni. Ilyen kiadások előtt a tulajdonostársakat lehetőség szerint értesíteni kell.”

  • 1/4 résztulajdonosa vagyok ennek a lakásnak, ketten vagyunk tulajdonosok

-  Engem a tulajdonos társ nem értesített, a terasz kivitelezéséről- a közös tulajdon megszüntetését, csak perrel tudnám érvényesíteni, eddig ezt halogattam, mert nem életbevágó.

Tisztelettel kérdezném:

  1. Van-e, lesz-e nekem abból hátrányom, hogy nem értesített a lakásfelújításról?
  2. Mit tehetnék, hogy ne legyen hátrányom?
  3. Be kell-e szállnom valaha a terasz költségbe?
  4. Van -e jegyzőkönyvnek valamilyen köze a kialakult helyzethez, ami engem illet?

Köszönettel.