Tisztelt Jogászok!
Válókereset beadása előtt állok.A válás közös megegyezéssel gyorsan meglesz de a vagyon megosztás problémás.Van egy házunk ami közös tulajdonban van.Annak idején szocpolt is vettünk fel rá.Három gyerekre de ma már csak egy kiskorú aki most velem él albérletben.A házra még közösen vettünk fel jelzálog kölcsönt.Én addig fizettem vagyis a férjemmel közösen ameddig a házban laktam .Azóta Ő fizeti a szülei segítségével.Ők azt mondják mivel én elköltöztem a gyerekekkel és nem fizettem tovább a hitel nincs semmi követelésem a ház tulajdonából.Arra hivatkoznak hogy nem a férjem fizeti a hitelt hanem a szülei .Ne is próbáljak Kérni a házból semmit?Létezik hogy nem jár semmi nekem?
Válaszukat előre is köszönöm
Válás, vagyonmegosztás
Köszönöm a választ!
Boldog Új évet kívánok minden fórumozónak!
Annyit tennék csak hozzá, hogy az együttélés alatt ajándékba kapott vagy örökölt dolog, illetve a különvagyoni dolog értékén szerzett dolog is különvagyon.
Az utólagos házasságkötés miatt az élettársi együttélés időszakára is a házastársi vagyonközösség szabályai irányadók. Vagyis az ez alatt az idő alatt megszerzett vagyon közösnek tekintendő és fele-fele arányban osztandó fel.
Mindaz, ami viszont az együttélés előtt megvolt a feleknek, különvagyon.
Az együttélés előtt felvett hitel pedig külön tartozás, és hacsak nem igazolható, hogy az együttélés alatt az különvagyonból lett fizetve, a másik házastárs követelheti az együttélés alatt megfizetett törlesztések felét.
Tisztelt Kovács Úr!
A lakás, a bútorok, az autók, a fiam bankszámlájára érkezett fizetésének a felét. Az élettársi kapcsolat mennyire vehető figyelembe a vagyon megosztásnál?
Mi mindennek?
Mi mindennek?
mindennek kéri a felét.
Tisztelt Jogászok!
Gyermekünket felesége elhagyta nyolc hónapos terhesen. A fiam 2008-ban vett egy kis lakást hitelből, ezután ismerte meg a feleségét. A Lány egy autót hozott a kapcsolatba., amin szintén hitel volt, amit később elloptak. A fiunknak is volt autója. Hét évig együtt éltek és egy éve házasodtak össze. Közösen a bútorokat vásároltak és mind a ketten lecserélték az autókat. A közösen fizetett hitel felén túl, mi illeti meg a feleséget? Nem tudnak megegyezni, mert a nő irreális igényeket támaszt, mindennek kéri a felét.
Választ előre is köszönöm!
ghosei
Minden megtámadható, de sikeresen nyilván csak akkor, ha valamilyen érvénytelenségi okot tud felmutatni, pl. olyan tévedést, amit te okoztál vagy felismerhettél, megtévesztést, jogellenes fenyegetést, stb.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Válókeresetet, vagyonmegosztással együtt leadtam. A vagyonmegosztást szóban is és írásban rögzítettük, feleségem aláírta + 2 tanu.
A feleségem utólag már variál a vagyonmegosztással kapcsolatban. Szinte minden nap eszébe jut valami, és most követeli, hogy fizessem ki.
A kérdés az, hogy a bíróságon utólag megtámadható-e a vagyonmegosztás?
Válaszukat előre is köszönöm!
T
Tisztelt fórumozok!
2010 –ben elváltunk a férjemmel akivel az életközösség csak 2016. decemberben szűnt meg. A közös tulajdonunkat képező ingatlanból a bírósági végzés szerint neki ki kellett volna fizetnie, de ezt nem tette meg. Ellenben, segített a egy új lakás önerejének befizetésekor hitelt vett föl 2011-ben, aminek én adóstársa voltam és közösen fizettünk. Az új lakás vételárát képezte még a szocpol, és a saját nevemen lévő hitel, ami az ár nagyobb részét képezte. A lakás hivatalosan 2015 be került a nevemre, de a közös lakáshasználat, együttélés még nem szakadt meg a gyermekeink taníttatása, és a közös hitelek miatt.
Kérdésem az volna, hogy a megszerzett új ingatlanomból követelhet e tulajdon részt a volt házastársam, és az időközben felnőtté vált gyerekeim, akik a jelenleg a velem maradt kiskorú testvérük érdekeivel nem törődve, tulajdonszerzési igénnyel élnek a volt párommal együtt, a szocpol jogán, valamint az önerő befizetésének a jogán.
Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya, de egy közjegyzői díjnál általában olcsóbb. Viszont nyilvános ajánlattétel meg nincs az etikai szabályok szerint, tehát itt konkrét árakat ne igazán várj.
Kedves Jogászok4
Nemrég váltam el, azonban a vagyonmegosztás még hátra van, nagyjából megállapodtunk, szeretném megvenni a jelzáloggal terhelt ingatlanunkat, amin 12 millió ft hitel van és még felvenni 10 milliót rá, hogy az exemet kifizessem, és minden kötelemből kiengedem és a hiteleit átvállalom. Ezekhez a banknál szükségeltetik egy hiteles vagyonmegosztási dokumentum, melyet vagy ügyvéd, vagy közjegyző jegyez ellen. Szeretném megkérdezni, hogy ki készítené el nekem a lehető legolcsóbban. Az ingatlan értéke kb. 28 millió ft. Sajnos fizetem az ingatlant terhelő 100.000 ft-os hitelt, az albérletem, ami 150.000 ft, az exem rezsijét abban a házban, amit megvennék, ami kb 70.000 ft és a két gyereket, meg a kaját és egyéb dolgokat. Szeretnék minél hamarabb visszaköltözni, de horror árú összeget nem tudok egy ilyen dokumentumra kifizetni. Szeretném megkérdezni, hogy kb. mennyi a reális értéke egy ilyen irat elkészítésének és a közjegyző, vagy az ügyvéd a drágább? Köszönettel: Detti
Azt mondta, a különvagyoni megtakarítását is a bővítésre fordították. Erre értettem a tulajdonjogi igényt.
Mondjuk, az igaz, hogy elég nehéz lesz különválogatni, miből ment a felújítás, miből a bővítés.
Ha a hitelfelvételkor még nem éltetek együtt és ebbőla hitelből bővítettétek az ingatlant, akkor tulajdionjogot nem szereztél, hanem az együttélés alatt visszafizetett törlesztőrészletek felére tarthatsz igényt.
Ebben az esetben eléggé mindegy, hogy közös vagy nem közös. (Már a kettőtök viszonyában.)
Ebben az esetben eléggé mindegy, hogy közös vagy nem közös. (Már a kettőtök viszonyában.)
Tisztelt ObudaFan!
Az Ön segítségét is köszönöm, de a hitel felvételének idejében mi még nem éltünk együtt, mindketten a saját szüleinknél éltünk. Ebben az esetben is közös a hitel?
Törölköző
A bővítés miatt megillet tulajdoni hányad. Az együttélés alatt felvett hitel pedig gyakorlatilag automatikusan közös akkor is, ha papíron nem vagy benne.
Telokin87
Nagykorú gyermekek születési anyakönyvi kivonatát nem kellene kérnie a bíróságnak, de egyébként az beszerezhető a születés helye szerinti önkormányzatnál.
Tisztelt Segítők!
Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy a párom nyáron nyújtotta be a Bíróságra a válási szándékát. A keresetben leírta, hogy a feleségével közös 2 gyermek elhelyezéséről nem szükséges tárgyalást folytatni, mert mindkettő nagykorú. A Bíróság küldött egy levelet, felszólítva a páromat hiánypótlásra, hogy tájékoztassa a Bíróságot a mostani lakás helyzetről, mivel vagyonmegosztás is szóba került illetve kérte a gyerekek születési anyakönyvi kivonatát, amennyiben kiskorúak, ezt a párom nem küldte be, mivel korábban is jelezte nagykorúságukat. Viszont! Most kapott egy újabb levelet a párom, és a felesége is, hogy elutasítják a válás iránti szándékát, mivel nem nyújtotta be a a gyerekek papírjait. Van fellebbezési lehetőség 15 napon belül. Olyan kérdésem lenne, hogy ez mennyiben jogszerű, hogy ezért elutasítják? Illetve itt akkor a Bíróság hibázott? Újra be kell nyújtani majd a keresetet?? Mégis küldje be a papírokat? Ezzel viszont annyi a probléma, hogy a papírok a feleségénél vannak, aki nem hajlandó kiadni azokat. Ez ellen mit lehet tenni?
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Z.N.
Köszönöm szépen a segítségüket!
Jelen esetben egy egyszobás parasztházból lett egy 1+2 fél szobás összkomfortos ház. (teljes tetőcsere, aláfalazás, nyílászárócsere...) szóval elég jelentős bővítésről van szó. (kb. 60 nm-rel lett több az alapterület)
A hitel még nincs kifizetve, még 16 év van hátra.
Ha jól értelmezem, a bővítés miatt megillet valamennyi %-ban tulajdonjog. Még akkor is ha a hitel nincs visszafizetve, és a ház a fedezet? És ha igen, akkor automatikusan "részese" is vagyok a hitelnek?
Elnézést ha nagyon pontatlanul fogalmaztam.
Előre is köszönöm a válaszukat!
Törölköző,
ahogy KBS is írja, az általad befektetett eszközök tekintetében megtérítési igényed lehet. Ezt nem lehet meghatározni pontosan, csak egy csomó más adat (dátumok, keresetek, kifizetések, etc) ismeretében.
Nagy vonalakban, amit bizonyítani tudsz (akár bankszámlakivonatokkal), hogy a külön vagyonodból fizettél, azt visszakérheted, ami meg közös vagyonból ment (keresetektől függetlenül közös kereset a házasság ideje alatt), annak a fele járhat. De tényleg sok minden módosíthatja ezt (pl. ha a család is hozzájárult valaki mellett).
A házasság alatt visszafizetett hitel közösnek számít általában.
Ha vitára, perre kerül a sor, akkor sok évre visszamenőlgeg össze kell szedni a jövedelmeket, saját vagyonokat, kiadásokat, mindent, és a különöböző dátumok alapján meghatározni, mely volt közös kiadás, mely nem. Van, ami közvetve is bizonyítható, ami úgy sem, az sajnos nem játszik bele.
A leírásod alapján azért valszeg elég sok járhat bizonyítás nélkül is (a házasság alatti jövedelmek többnyire közös vagyonnak számítanak).
A felújítás nem keletkeztet tulajdonjogot (legfeljebb megtérítési igényt), a bővítés igen.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02