Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2009.07.25. 09:26

Akkor a végrehajtó megpróbálná behajtani ezt az összeget (bankszámláról, munkabérből, ingó, ingatlanfoglalás útján, stb.). Ha sikerül, akkor te megkapod a pénzt, ő meg a tulajdonjogot.

szasa77 # 2009.07.27. 16:07

Segítséget szeretnék kérni mit tehetek. 2004 januárban-ban elváltam de az ingatlan vagyonmegosztása nem történt meg. Ami KB 13m ft értékű, 2 gyerek után szocpolt és 2,5m ft kölcsönt vettünk fel aminek én vagyok az adósa és az ex az adóstárs. Ez egy vadonat új kertes ház volt akkor én be sem költöztem csak átadtam az exemnek és a 2 gyerekemnek. Azóta új kapcsolatom van és még egy gyerekem. De már nem bírom fentartani a családom, a gyerektartást és az ingatlan törlesztését is fizetni. Mit tehetek ha az ex nem akarja eladni nem akar kifizetni és azt sem akarja hogy én kifizessem. Neki egy úgynevezett udvarlója van aki tőle 300 km-re lakik de elég sokat vannak együtt ebben a lakásban és téli időszakban még az édesannya is itt lakik. Kérhetek-e Tőle albérleti dílyat vagy hogy ő fizesse a hitel teljes összegét vagy hogyan lehet a tulajdonjogot rendezni?

Grád András # 2009.07.27. 16:21

Kedves Szasa77!

A házastársi közös vagyon megosztását kell kérnie a bíróságon, valamelyiküknek kell majd magához váltania, vagy a bíróság el fogja árvereztetni, és felosztja a vételérat. Ha csak ő használja az ingatlant, többlethasználati díjat lehet tőle kérni, ez is beszámítható lesz a vételár felosztásánál az Ön javára és az ő terhére. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.07.27. 16:21

Kedves Szasa77!

A házastársi közös vagyon megosztását kell kérnie a bíróságon, valamelyiküknek kell majd magához váltania, vagy a bíróság el fogja árvereztetni, és felosztja a vételérat. Ha csak ő használja az ingatlant, többlethasználati díjat lehet tőle kérni, ez is beszámítható lesz a vételár felosztásánál az Ön javára és az ő terhére. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

szasa77 # 2009.07.27. 16:37

Kedves Andkás nagyon koszönöm a gyors váloszt. Az ingatlant természetesen ő és a 2-gyerekem használja első perctől fogva. A következő kérdésem pedig az hogy a töblethasználati díjat lehet -e viszamanőleg is kérni a beköltözés időpontjától? És ha a bíróság árverez az nézi -e az ingatlan tényleges értékét vagy amenyit adnak érte anyért adja el. És ennek menyi KB a eljárási ideje?

ObudaFan # 2009.07.27. 17:31

Ha közös kiskorú gyermek él bent, akkor sajnos nem lehet többlethasználati díjat kérni, és az ingatlannak csak a használt forgalmi értékének a rád eső részét követelheted egy vagyonmegosztás esetén.

szasa77 # 2009.07.27. 17:45

És esetleg állag megóvásra lehet e felszámolni valamit mivel ezt a lakást csak ő használta eddig senki más.

Grád András # 2009.07.27. 20:23

Kedves Szasa77!

Ritkán kell Obudafant korrigálnom, de a közös kiskorú gyermek bentlakásának semmi köze a többlethasználati díj iránti igényhez, vagyis az attól még ugyanúgy lehetséges. (A bentlakó gyermekeknek a lakáshasználati jog ellenértékénél van szerepük, a számítás elég bonyolult, itt nem részletezem.) És "az ingatlannak csak a használt forgalmi értékének a rád eső részét követelheted egy vagyonmegosztás esetén" sem igaz.

A kérdéseire a válasz: A többlethasználati díj 5 évre visszamenőlegesen követelhető (általános elévülési idő). Az árverési vételárat meg igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő állapítja meg a perben. Ha a kikiáltási árra nincs ajánlat, a végrehajtó az első és második árverésen lakásingatlannál a kikiáltási ár 70%-ára mehet le, de a harmadiknál már 50%-ára. A per időtartama vidéken rövidebb, akár 1-1,5 év alatt befejeződhet, Pesten akár 3-4 évig is eltarthat. Az életközösség megszakadását követően az ingatlanra fordított kiadások elszámolhatók. Üdv:

margaréta*** # 2009.07.28. 08:20

Kedves Hozzászólók!

Februárban elváltam, eddig a vagyonmegosztás nem történt meg. Ex nem volt hajlandó fizetni. Most az ajánlata egymillió ft, azzal a feltétellel, hogy nem lesz tiltás a fizetésén a gyerektartásra. Nagyjából 12 (inkább)-15 (ez már nagyon jó ár lenne) millióért lehetne eladni a házat (új építésű 120 m2 lakóterű családi ház). Ex átvállalta a kölcsön törlesztését, ez négymillió, kétmilliót vissza kell fizetnie a szocpol végett. (Ő lakik benne, mi elköltöztünk.) Eladni nem hajlandó, pereskedni pedig hosszú évekig tartana, rá valóm meg nincs. Ti elfogadnátok az ajánlatát?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.28. 08:56

Megbocsáss, ez nem jogi kérdés.

sziszi77 # 2009.07.28. 09:08

margaréta: kérjed a szocpol felét amit neked tovább kell vined másik ingatlanra.Kell venned egyet,persze ha tudsz.Amit befizetetek hitel fele is téged illet meg!Az egymillió szerintem nagyon kevés nemtudom,de ha jól értelmezem most négy millió a hitel ami rajta van plusz 4 millió a szocpol,és a ház ér 12-15 milliót?Ha ez igy van akkor ,mégha csak 12 milliót ér mondjuk akkor téged megillet 4 millió a szocpolal együtt(ami 2 millió eböl)!Szerintem ennyi önerövel te is tudsz venni másik ingatlant!

margaréta*** # 2009.07.28. 09:09

Kedves kbs!

Amennyiben ez nekem szólt, úgy elmondom a véleményem.
Tudom, hogy nem jogi kérdés. Mivel nagyon-nagyon sokan küzdenek vagyonmegosztási problémával, ezért gondoltam, hogy itt a fórumon talán vannak olyanok, akik érvekkel-ellenérvekkel igazolnák, hogy szabad vagy sem elfogadni. Volt, aki azt javasolta, ne tegyem, pereljek. De hány évig? Közös megegyezéssel váltunk el, illetve azzal, hogy peren kívül igyekszünk a vagyon megosztani. Viszont határidő nincs kikötve, mikor legkésőbb. Amíg nem fizet ki, addig nem hajlandó a kölcsönszerződést sem közjegyző előtt módosíttatni, hogy átvállalja a kölcsönt. Hiába ismerte el a bíróság előtt, én addig akkor is adóstárs maradok. Ha nem fizeti a törlesztést, azzal megint csak engem szivat. Ezért kértem a véleményeteket. Talán jobb minél előbb lezárni, hiszen nagyon sokmindenben ráfázhatok még miatta.

margaréta*** # 2009.07.28. 09:14

Kedves sziszi77!

Négymillió hitel van a házon 20 évre, ez mára már 4,8 millió, hála a törlesztőrészlet emelkedésének. Évek óta fizettük, most meg mínuszos... A szocpol 1.6 millió volt + 800e a járulékai. Ezt mivel a gyerekekkel mi költöztünk el, vissza kell fizetnie.
Ingatlan vétel az kizárt, örülök, ha a lakásbérleti díjat tudom fizetni....
Nyugodt körülmények és rendezett anyagiak között persze, lehet pereskedni, de jelen helyzetemben nincs időm várni még hónapokat sem, nemhogy éveket...

sziszi77 # 2009.07.28. 09:14

margaréta:Szerintem te simán megkaptad volna a gyerekekel használatra a házat!De lehet ha megtudtál volna vele egyezni te maradj a gyerekkel benne(a gyerekeket nem szokta a biróság kiszakitani ha lehet a megszokott helyröl),és ha lemondott volna a tulajdonjogáról a te javadra!A férfiak szemetek,tisztelet az anak az egykét kivételnek,figyelembe vehetnék a gyerekeket is!Én biztos nem költöztem volna ki belöle a gyerekekkel,menjen a kedves apuka ki belöle!A tiltásba meg nehogy belemnj,hogy nem fogod majd tiltatni,ne írj alá semmit,nyugottan ha nem fizet bemehetsz akármikor és letudod tiltatni neki!

sziszi77 # 2009.07.28. 09:16

De csak a szocpol felé vonatkozik a visszafizetés nem az egész szocpolra az tudod?

margaréta*** # 2009.07.28. 09:21

Szocpol szerződés szerint a szocpol illetve járulékai erejéig.

Olyan helyen építkeztünk, ahol nem szívesen maradtunk volna, körülményes, költséges lett volna az óvodába-munkába járás, illetve nem tudtam volna fenntartani egy családi házat ezek mellett egy fizetésből. Kiköltözni semmiképp nem akart volna, inkább a levegőbe repítené, mintsem ránk írassa...

sziszi77 # 2009.07.28. 11:22

Nemtudom,de az biztos nekünk(azaz a volt férjemnek) csak a felét kelett visszafizetni(mi is építkeztünk),semmilyen járulékot nem kellet pluszba fizetni.Nézz utána ,mert valami nem stimmel....

sziszi77 # 2009.07.28. 11:30

Még egy kérdés ,mikor az irtad lakbér,albérletre gondoltál?Csak mert én is jobban belegondoltam,többször ugy voltam inkább albérletbe mentem volna a gyerekkel,de nem bánom ,hogy nem ugy döntötem,hanem ugy hogy itt maradok a gyerekkekel a családi házba,a volt férjem lemondott a tulajdonjogáról,a bank hozzájárult a módositáshoz(mivel van rajta hitel és nekem 7 millió 800ezer svájci frank a válság miatt ennyi most),illetvel a szocpol felét vissza kellett fiztni,de csakis a felét,és semmilyen járulékot nem(tudom mert én fizetem vissza ,és mentem be az államkincstárba a papírokat bevinni).NÉZZ UTÁNA A MERT A FÉRJED ÁTVER!JOBB LESZ HA TE INTÉZED AZ ÁLLAMKINCSTÁRT!MERT NEM ANNYIT KELL VISSZAFIZETNI!

margaréta*** # 2009.07.28. 18:04

Sziszi!
Őszintén megmondom, ennél összetettebb a problémám. Albérletben lakunk, ráadásul a tulaj eladja a lakást, úgyhogy másikat kell keresnem. Öt hónapja laktunk itt, most vándorolunk tovább. A párom nincs elérhető közelségben (olvass bele az előzetesbe helyezik és a gyanúsítottként kihallgatni - valami ilyesmi a topik címe, de nem bűnöző!!!). A nyakamba szakadt a saját két hetes kft-énk összes nyűgje, úgy, hogy nincs aláírási jogom semmiben... a melósok, építkezések, leendő megrendelők... Van főállásom, két kislányom.
Sok ez nekem, nagyon sok. Beelégeltem, már nem érdekel, hogy a kedves ex átver-e vagy sem, csak fizessen. Tudom, hogy kevés az egymillió, de úgy érzem, ha ezt most így nem zárom le, soha nem ér véget sem az ex-el való volt életem, amúgy meg jobb, ha inkább a dunának megyek...
Bocsánat, hogy így kifakadtam, tudom, ez már annyira nem jogi téma. Valóban. De jó volt kiadni magamból.

Veetee # 2009.07.29. 08:03

Üdv!

Előre elnézést kérek, ha a kérdés - vagy hasonló - már felmerült, de közel kétezer hozzászólást átolvasni nem két perc...

A kérdésem, hogy közlekedési baleset okán az egyik házastársnak kifizetett kártérítés válás során közös vagyonnak vagy magánvagyonnak számít-e.

A válaszokat előre is köszönöm.

Tamás

_Wasp_ # 2009.07.29. 08:14

úgy vélem, hogy nem vagyoni kártérítés magánvagyonba tartozik majd, vagyoni kártérítés esetén pedig attól függ a dolog, mi miatt járt.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

fokker70 # 2009.07.29. 11:15

Tisztelt Mindenki!

Ha volt élettársamnak használati díjat fizetek akkor kizárólagos használati jogom van?

• ő be jöhet az ingatlanba? 1/2 rész az Ővé és már 6 éve elköltözött!
  • Állandó lakosként visszajelentkezett, kijelenthetem?

Köszönöm a válaszokat

fokker70 # 2009.07.29. 11:28

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Élettársammal vettünk közösen egy telket 1/2 1/2 részben. A későbbiekben építkezni szeretnénk.

Az élettársamnak van egy gyermeke 15 éves. Fizeti a gyerek tartást, de a gyermeket nem láthatja, az anyuka nem engedi. Hogy miért? nem tudni. Az anyuka 6 éve költözött el és 5 éven keresztül a gyermeket akkor láthatta amikor csak akarta. Most minden meg van tiltva ( tavaly november óta).
Az élettársam nem szeretne semmit a gyermekére hagyni sem most sem a közeljövőben. Sem vagyont, sem köteles részt.
Én naivan azt mondtam neki, hogy ha nincs semmi a neveden akkor nincs is mit örököljenek.

Hogyan lehet ezt jogilag intézni?

Grád András # 2009.07.29. 11:45

Kedves Fokker70!

Azért mielőtt teljesen kizárják a gyermeket az örökségből, nem ártana tisztázni, hogy tehet-e arról, hogy hogy nincs közöttük kapcsolat, pl. nem az anya zsarolja-e. De feltéve, hogy mindenképpen ki akarják zárni, ezt csak úgy lehet, ha az örökség megnyílta pillanatában (a halál időpontjában) nincs semmi az örökhagyó nevén. Minden más esetben kötelesrészt akkor is örököl, ha pl. más javára végrendelkezik, és ez a törvényes örökrész fele. Úgyhogy megteheti, hogy pl, eladja papíron Önnek a fél ingatlant, vagy öröklési szerződést köt rá stb., de ezekhez amúgyis ügyvéd kell, ő majd elmagyarázza a részleteket. Üdv:

Grád András # 2009.07.29. 11:52

Kedves Fokker70!

Az eggyel előbbi hozzászólásában pár dolog nem stimmel. Pl. eleve nem jelentkezhet be a lakásába a hozzájárulása nélkül, legfeljebb közokirathamisítás árán. Nem világos, milyen jogcímen fizet használati díjat neki. Netán övé is a lakás? Van még pár dolog, ami miatt nemigen lehet válaszolni. Üdv: