Válás, vagyonmegosztás

Rob Roy # 2016.05.10. 19:08

Kedves Fórumozók!

Én egy kedves barátnőm számára kérnék tanácsot. A szóban forgó hölgy 13 évig volt házas az alkoholista férjével, aki sokat bántalmazta és lelkiterrorban tartotta. Tavaly sikerült eljönnie a közös fiukkal. A férj nem akar válni, de ő szeretne. A férj vagyona még a házasságkötés előtt keletkzett, ingatlan, válalkozás stb. . A kérdésem az hogy kaphat e a férjétől valamennyit az újrakezdéshez, azaz jár e neki valami a férje vagyonából? Közös vagyonnak számít e az ingatlan 5 év házasság után?

Előre is köszönöm válaszotokat, segítségeteket.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.10. 18:21

Natura1985, ha az ingatlan különvagyon, akkor a helyébe lépő érték is az.

Ildi90 # 2016.05.10. 17:21

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne, hogy per nélküli vagyonmegosztás során az esetleges ingóságok jelenlegi értékét mi alapján tudom én felbecsülni?

Ugyanis volt férjem ügyvédje küldött egy levelet amiben felsorolja a szerinte közös ingóságokat és kéri hogy soroljam fel ezek értékét illetve hogy mire tartok igényt.
Nyilván nem az újonnan vásárolt értéket kell megjelölni, de akkor hogy határoljam be?

Köszönettel!

natura1985 # 2016.05.10. 17:04

Kedves Fórumozók!
Olyan kérdésem lenne, hogy 2013-ban megörököltem egy lakást anyukám után, amit idén eladtam. Most jelenleg válófélben vagyok (2012-ben kötöttünk házasságot). Érdekelne, hogy a leendó ex-házastársam igényt tarthat-e jogilag erre az összegre vagy sem. Az örökölt ingatlan különvagyonnak számít, ezt tudom. Csak azt lenne jó tudni, hogy az örökölt ingatlan eladása után keletkezett bevétel egy részére ugye nem tarthat igényt?
Köszönöm a választ előre is

Renike55 # 2016.05.08. 09:03

ObudaFan

Köszönöm a válaszokat. :)

ObudaFan # 2016.05.08. 08:48

Renike55

Ha meg tudtok állapodni, akkor minden megoldható, és az ügyvéd olcsóbban fogja megoldani, mint amennyi illetéket a vagyonmegosztásra a bíróságon fizetni kellene.

Renike55 # 2016.05.08. 08:32

ObudaFan

A férjem öröksége alapján osztottuk fel a tulajdoni hányadokat a vásárláskor, tehát akkor így ezek szerint 4/5 részben biztos, hogy az ő különvagyona a lakásunk.
Az járható út, hogy a megtérítési igénye fejében átíratom rá az 1/5 tulajdonrészemet? Filléreskedni nem akarunk, hogy a hitel alatt közösen törlesztettünk stb., nincs vita köztünk, nem látjuk értelmét, hogy számolgatásba kezdjünk. Ehhez "csak" ügyvédhez kell mennünk, és a bíróság elé már úgy megyünk, hogy különvagyon, tehát nekem igényem nincs, nem lehet rá?

Az autóval kapcsolatban azt csak a bíróság tudja megállapítani, hogy tulajdonképpen a férjem különvagyona, és az alapján átírják, vagy ezt mi is tudjuk rendezni?

Mivel békésen válunk, az lett a szempont, hogy minél olcsóbban ússzuk meg. :)) Már csak a gyerekek érdekében is szeretnénk anyagilag minél jobb helyzetben maradni.

Köszönöm.

ObudaFan # 2016.05.08. 06:51

Renike55

Mivel ingatlan-tulajdonról van szó, úgyis ügyvéd segítségét kell, hogy igénybe vegyétek, de azért annyit el lehet mondani, hogy illetékmentes lesz az ügylet. A férjed előző lakásából vett autó a különvagyona, az előző lakásából törlesztett hitel vonatkozásában megtérítési igénye lehet, mert a különvagyonából fizette a közös adósságot. A lakás olyan mértékben a különvagyona, amilyen mértékű az öröksége volt a vételárban.

Renike55 # 2016.05.07. 20:44

Kedves Fórumozók!
Van egy lakásunk, amit nagyobb részben a férjem örökségéből (előző lakás árából, amit a házasságunk alatt örökölt) vettünk, részben közös hitelből. A vásárláskor 1/5 részben lettem tulajdonos az általam beadott összeg és a közös hitel "fejében".
Később férjem eladta a másik örökölt lakását, aminek az árából törlesztettük a fennmaradó hitelt, és vettünk egy autót. A lakásunkon megmaradtak az eredeti tulajdoni hányadok, az autó az én nevemen van.
Hogyan alakulnak így a különvagyon-közös vagyon viszonyaink?
Válás előtt állunk, és a lehető legegyszerűbben és főleg legolcsóbban (perköltség, illeték stb.) szeretnénk rendezni a vagyoni viszonyainkat, ehhez szeretnék segítséget, javaslatokat kérni.
(Magát a bontást közös megegyezéssel fogjuk kérni.)
Köszönöm.

Ha bonyolultabb a kérdés, mint ahogyan nekem tűnik, akkor elnézést a zavarásért. :))

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.05. 14:26

Miért nem mindegy az neked? A te pered vagyonjogi per lesz, és abban nem illet meg az illetékfeljegyzés.
(Egyébként házasság érvénytelenítése, érvényességének, illetőleg létezésének vagy nemlétezésének megállapítása iránt indított perek.)

Mannus # 2016.05.05. 13:20

Kedves Béla!
Az a kötekedés, hogy bemásolta egy jogszabályrészt, amit nem értek?
Egyébként továbbra sem: ha megilleti házassági perben, de nem illeti meg bontóperben és házassági perben vagyonjogi igény érvényesítésekor, akkor a házassági per "melyik részében" illeti meg, ez lenne a kérdésem.
Vagyis mi az a "halmaz" a házassági perben, ahol megilleti? ezért írtam, hogy valószínűleg a fogalmak nem ismerete okozza, hogy számomra nem érthető ez a jogszabályhely.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.04. 18:56

A fene se szólt le. Csak bosszant, hogy ha valaki kérdez, válaszolok neki, mire neki áll kötekedni. Pedig maga mondja, hogy nem ért hozzá.

Mannus # 2016.05.04. 17:35

Köszönöm ObudaFan!

Kedves Kovács Béla Sándor: a kivéve" azt pont értem,valószínűleg az összefüggéseket azért nem, mert nem ismerem ezen fogalmak jelentését: házassági per és abban érvényesített vagyonjogi igény.
Azt gondoltam, hogy vagy a bontóper és külön kell a vagyon okán pert indítani, ha a felek nem tudnak megegyezni.

Nem kell mindjárt leszólni az embert,azért mert nem ért a témához, ha értenék, akkor nem kérdeznék itt, ezen a fórumon, hanem osztanám az észt!

ObudaFan # 2016.05.02. 11:55

Mannus

A vagyonjogi perben nem illeti meg a felet a vagyoni-jövedelmi helyzettől függetlenül a költségkedvezmény, ezért azt csak akkor kapja meg a fél, ha azt az erre szóló formanyomtatvány benyújtásával kéri és a bíróság azt a jövedelmi-vagyoni viszonyai alapján méltányolhatónak tartja.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.02. 11:43

Azt, hogy "kivéve" csak érted, vagy nem?

Mannus # 2016.05.02. 11:08

közben próbáltam rákeresni:
62. § (1) A feleket jövedelmi és vagyoni viszonyaikra tekintet nélkül illetékfeljegyzési jog illeti meg:...

1. a házassági perben, kivéve a házassági bontópert, valamint a házassági perben érvényesített vagyonjogi igényt;

csak nem értem mit is jelent ezt pontosan:-(

Mannus # 2016.05.02. 11:03

Köszönöm, mi az az illetékfeljegyzés?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.01. 15:44

Valóban. Elvileg lehet kérni költségmentességet, de legfeljebb illetékfeljegyzést adnak.

Mannus # 2016.05.01. 15:24

Tisztelt Szakértők!
Mi a teendő, ha az elvált felek nem tudnak megegyezni a vagyont illetően? Gondolom pert kell indítani, hogy a bíróság döntsön, mi ennek a módja? Valóban a becsült vagyon 6 %-át kell előre kifizetni a pert indító félnek? válaszukat előre is köszönöm! Zsuzsa

wers # 2016.04.25. 16:48

Immaculata, az ilyeneket többnyire neked írom :)), tudom Te értékeled

wers # 2016.04.25. 16:46

na jó, még kétszer átolvastam, oximoron kérdésénél semmi tányért nem látok, és most megyek pihizni. Egy kád fürdő... stb. :))

Immaculata # 2016.04.25. 16:41

Na de vannak még hibáim enélkül is.

Nincsenek, Wers.

wers # 2016.04.25. 16:38

Hosszú napod volt? :)” :)), na azért - lásd lent - van, hogy előre tudom mire gondolsz. Igen most értem haza, estig dolgoztam.

wers # 2016.04.25. 16:37

Na, hogy érthető legyen a nem értésem, odáig ok, amit pazs írt, ott vesztettem el a fonalat, amit Te írtál Béla: „ Lehetetlen a bizonyítás” amit autó esetén nehezen tudok értelmezni. Na de vannak még hibáim enélkül is. De ígérem nem kérdezek vissza, mert megint elküldesz inkább pihizni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.25. 16:33

Hosszú napod volt? :)

Az autóval nincs komoly bizonyítási nehézség, mert az nyilván van tartva. (Bár ettől még mondhatja bármelyik fél, hogy nála nincs, és nem is tudja, hol van.)

Én a többi ingóról beszéltem (pl. 6 darab inox lapos tányér á 1500,- Ft), arra reagálva, hogy pazs javasolta, ki-ki állítson össze egy listát.