Válás, vagyonmegosztás

ObudaFan # 2007.09.04. 11:35

Mondjuk bontókeresetre kifejezett kötelező formanyomtatvány nincs. A legegyszerűbb egyébként, ha a bíróságon panasznapon jegyzőkönyvbe mondod.

ridd # 2007.09.04. 19:52

Sziasztok!

ObudaFan köszönöm a válaszokat!

Lenne még egy kérdésem.
Ha az eladott ingatlan vételárát nem egy másik ingatlanba fektetem, hány százalékát kell beadózni és mekkora összegtől kell adót fizetni?

monalisa1 # 2007.09.05. 13:59

Ingatlan eladásakor 25% a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség, mégpedig a szerzéskori és az eladáskori ár különbözete után, de levonásba hozható az esetleges bővités, korszerűsités igazoltható költsége, valamint a vásárláskor fizetett vagyonátruházási illeték és az akkori ügyvédi költség. Azonban ha az ingatlan 15 évnél régebben van a tulajdonodban akkor eladásakor nem kell szja fizetni., 15 és 5 év közötti birtoklás esetén az adó mértéke évente 10%-kal csökken.

Én így tudom.

ObudaFan # 2007.09.05. 15:03

Az, hogy másik ingatlanba fekteted, még nem jelent levonási lehetőséget az adóból, csak az, ha lakásingatlanba. Ez utóbbi esetben a lakás vételárát az adóalapból le lehet vonni.

Izisz31 # 2007.09.06. 11:46

Sziasztok!
Meg tudná nekem valaki mondani, ha válás után, amennyiben a "Vagyonközösség megszüntetésében" szerepel az a kifejezés, hogy "további követeléssel nem állhat elő a korábbi tulajdontárs" miután a másik fél lekerült a lakás tulajdoni lapjáról, ill. ki lett fizetve, a lakásban maradt követelheti-e az illetőn a visszafizetendő Szocpol kamatainak felét? Előre is köszi

monalisa1 # 2007.09.06. 12:23

Ha a válás miatt közösen buktál el a szoc.polt. akkor a kényszer visszafizetés kamatát meg kell osztaniuk - szerintem. Az más kérdés, hogy néhány tízezer forint miatt érdemes-e új vitát nyítni...

ObudaFan # 2007.09.06. 18:18

Az egészegyezséget meg kellene nézni, de valószínűleg nem, ugyanis arra már az egyezség megkötésekor lehetett számítani, hogy ilyen fizetési kötelezettség lesz.

Izisz31 # 2007.09.07. 08:53

Szóval, neki ezzel számolnia kellett volna és mivel kijelentette, hogy nincs további követelése, valószínüleg le kell nyelnie? Bevallom, azon akadtam ki, hogy eddig mindenben együtt működtem, erre ezt a felszólítást ügyvéden keresztül úgy küldte, hogy amennyiben nem fizetek X napon belül, szó nélkül beperel.. Miután ezt elolvastam, próbáltam hívni, de nem vette fel.. Nem tudok ennyi pénzt hirtelen kifizetni..

monalisa1 # 2007.09.07. 09:38

Nem biztos, hogy a "mindenre" kiterjedő Egyezségben a szoc.pol. visszafizetésére is gondoltak.

Én jártam úgy, hogy lakásvásárláshoz kapott önkormányzati kamatmentes kölcsönt kamatostul vissza kellet fizetni, mert a kölcsönre vonatkozó 5 év eladási zárlat előtt másfél héttel (!) korábban eladtam a lakást - ki a fene olvassa el "a" kisbetűs t...

Ha úgy érzed jogos a követelés, próbálj részfizetésre lehetőséget kérni, a bank bizonyára ad.

ObudaFan # 2007.09.07. 15:56

Az egyezséggel való szerződésmódosítás érvényességét nem érinti a feleknek olyan körülményre vonatkozó tévedése, amely közöttük vitás volt, vagy amelyet bizonytalannak tartottak.

Moha65 # 2007.09.07. 20:10

Sziasztok! Kíváncsi lennék a véleményetekre.
Folyamatban van a válásunk, de az ingatlan megosztásában nincs egyesség. A vagyonmegosztási pert még nem inítottuk meg, bíztam a megegyezésben. Én 60/40 %-hoz ragaszkodom (jogosan), feleségem az 50-50-hez. A házunkra komoly vevőnk van, de a feleségem ki akarja kötni, hogy a vevők egyenlő arányban fizessenek nekünk. Én a vitatott összeget ügyvédi letétbe akarom tenni, amiről ő hallani sem akar. Van szerintetek ennek jogalapja? Feleségemék azt mondják, majd a vagyonmegosztási per végén fizet, ha kell, csak addigra már szerintem nem lesz miből.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 20:30

Mire alapozod azt az egyenlőtlen megosztást?

monalisa1 # 2007.09.07. 21:12

Moha65
Arra senki nem kötelezhető hogy eladja ami az övé, igaz az sem járja, hogy valaki végtelen időkig üljön a másik vagyoni értékén. Ha a vagyonmegosztásban nem tudtok egyezségre jutni akár 1-2 évig is elhuzódó per elé néztek (...) és egy csomó felesleges kiadott pénz a pereskedés miatt. Meg a veszekedések...

Legjobb lenne a válóper során megkötni az egyezséget, mert akkor semmi további perköltség/illeték stb.

Azt a +10% többlet vagyoni arányt valóban bizonyítani kell tudnod: okiratok, bizonylatok. (Az hogy a házasságban neked esetleg több volt a fizetésed, vagy netán többet dolgoztál az építkezés alatt stb., ez így nem elfogadható.) Ha csupán ez az érved, akkor a feleséged jogosan követeli a háznak az 50%-át.

És ha most van komoly vevő akkor ragadjátok meg az alkalmat (!) mert ki tudja mikor lesz ismét vevő...

Ügyvéd szükséges az ingatlan adásvételénél, de mível válásban vagytok, az Egyezséget a bíróságnak előbb jóvá kell hagynia.

Tehát iparkodni és nem vitatkozni...

monalisa1 # 2007.09.07. 21:28

Akár magadhoz is válthatod a feleséged tulajdoni részét, ha van miből?! (Pl. jelzálogkölcsön a saját tulajdoni részed 65%-ig, de ez is pénzbe kerül és ez sem egyik napról a másikra.)

Moha65 # 2007.09.07. 21:52

Arra alapozom, hogy házasságkötésünk előtt, saját lakásom volt, neki nem volt semmilye. Ebbe költöztünk, de pár hónap múlva eladtuk, vettünk egy új öröklakást, amibe én 1,6 M-ót toltam, ő 100 E Ft-ot. 200 E Ft-ért bevállaltunk 2 gyereket. Ennek a lakásnak a tulajdonjogi bejegyzése, 2/3-1/3 volt az én javamra. Öt év elteltével eladtuk, amiből építkezni kezdtünk. Itt már sajnos 50-50 %-ban lett bejegyezve a tulajdonjog. Ezt akarjuk most eladni. Azzal tisztában vagyok, hogy az semmit nem jelent, hogy a 17 év házasságból ő 13-at nem dolgozott, de szerintem a házasságba bevitt külön vagyont arányosan kell továbbszámolni. Szerencsére ő is minél előbb el akarja adni a házat, sőt, irattattam vele egy nyilatkozatot is, amennyiben az ingatlanközvetítő az álltalunk megjelölt minimál áron vevőt hoz, abban az esetben ő is aláírja a szerződést. Erre most csak úgy hajlandó, ha 50 %-ot az ő számlájára utalnak a vevők.

monalisa1 # 2007.09.07. 22:03

Én most nem számolgatok tulajdoni arányokat és százalékokat, azonban azt nézem, hogy te vinni akarod a ház 60% vagyoni értékét, ellenben a feleséged és a két gyermeked (!) érje be a 40%-kal...

Aztán innentől én is a feleségednek adok igazat amikor fifti- fifti.

Amikor a házra ráírták a csak 50% tulajdoni árányodat, akkor kellett volna tiltakoznod (...) pedig akkor még gyerekek sem voltak...

Nem azt mondom hogy legyél gáláns és nagyvonalú a családodhoz, nem, hanem hogy a válás után nekik is kell lakniuk valahol - ÉRTETED-e?

monalisa1 # 2007.09.07. 22:12

Az nem tartozik ide és főleg énrám nem, hogy miért is a váltok, de volt rá példa, hogy bizonyos válóok miatt a bíróság a feleségnek és a gyerekeknek itéli kizárólagosan a lakáshasználatot...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 22:13

Azt hiszem, csak a különvagyon egykori értékét tudod elismertetni, nem pedig az arányokat. SZóval azt az 1,6 milliót; ami azt jelenti, hogy te 800 ezerreél többet, a feleséged 800 ezerrel kevesebbet kapna az érték felénél.

A különvagyon hozadéka, haszna is közös szerzemény.

Moha65 # 2007.09.07. 22:14

Persze, mindenkinek fedél kell a feje fölé, ezért ajánlottam neki 16 M Ft-ot, amiből már olyan megoldást talál, amilyet szeretne. Én 21-ért harcolok. Ja, és az is fontos, hogy a válóperben kértem, hogy az egyik gyereket nálam helyezzék el. Úgy érzem erre is komoly esélyem van, mivel a feleségem mostani életvitele nem egészen igazodik a gyámügyi elvárásokhoz.

Moha65 # 2007.09.07. 22:23

Szerencsére nem az én italozásom és erőszakosságom miatt válunk, mert soha egy kortyot sem ittam, hanem az ő életvitele miatt. Két állásban dolgoztam 20 évig, amíg ő otthon volt. Takarítónőt, vasalónőt járattam, hogy rend legyen a házban, mert egy idő után semmit nem csinált. Mindig rendszerető ember voltam, ellentétben vele. Persze, az elhidegülés után kialakult egy kapcsolatom, de enélkül is elindítottam volna a válópert, mert javulás nem várható.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 22:26

ezért ajánlottam neki 16 M Ft-ot, amiből már olyan megoldást talál, amilyet szeretne. Én 21-ért harcolok.

Itt kicsit mintha több lenne a különbség 1,6 milliónál.

Moha65 # 2007.09.07. 22:36

Az 1,6 M 1990-ben volt, amiből kezdtünk. Most 37 marad a házból, mert van rajta 2 M jelzálog. Én a 37 M 60/40 %-os arányt kérdeztem, hogy a vitatott összeget, hogy lehet ügyvédi letétbe helyeztetni, mivel még nincs a vagyonmegosztásról megállapodás.

monalisa1 # 2007.09.07. 22:37

Ha csak a jobban fizetős állást tartod meg, ellenben otthon vagy és törődsz a feleségeddel (...), valamint te takarítasz, vasalsz stb. - hiszen munkamegosztás is van egy házasságban - akkor lehet hogy nem érzi magát feleslegesnek, mellőzöttnek, és nem nyúl a pohár után...

A "minta" férj meghatározás mint olyan nem csupán az anyagiak előteremtésére vonatkozik.

Persze, 20 éven keresztűl hajtottad magad, lám rá is ment a házasságotok...

Elnézést, idegen ember kéretlen hozzászólása.
Ennek ellenére te vetted feleségül anno...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 22:37

Úgy látom, nem volt érthető,a mit mondtam. Sajnálom, bizonyára az én hibám.

Moha65 # 2007.09.07. 22:49

Én, csak azt tartom "nevetségesnek", hogy 17 év után, ugyan azzal az 1,6 millével kell számolni? Persze hétfőre megtudom az ügyvédem álláspontját is, csak addig is kíváncsi voltam a véleményekre. Köszönöm a válaszokat.