Válás, vagyonmegosztás

kimifan # 2009.10.15. 07:50

Kedves sagit.Ha figyelmesen elolvastad volna amit írtam,akkor láthatod,épp az az egyik problémám h az exem hónapok óta nem fizeti a gyt.t.Egyetlen forintot sem.
Tehát a kérdéseimre még mindig szeretnék választ kapni,így hát bemásolom előző hozzászólásom,kérlek benneteket,aki tud segítsen.
Előre is köszönöm.

Egy pill…
Tudom akinek nem inge ne vegye magára.Jómagam a láthatást sosem korlátoztam,mert a lányokat néztem hogy ugyanúgy szükségük van az apjukra is.Ha tehetném a gyt.ról egy az egyben lemondanék már csak büszkeségből is.De az kicsit abszurd hogy ő vígan elvan,neki mindennap megvan az x söre stb…,viszont a lányainak hónapok óta nem ad mondjuk 20 Ft-ot zsemlére sem.Ráadásul 2.nyáron iskoláztam be őket teljesen egyedül.
Ez normális dolog?

kimifan # 2009.10.15. 07:51

Értem,és köszönöm.Viszont ő az összes műszaki dolgot vinné majdnem,.Ezzel kapcsolatban lenne még egy kérdésem.A hűtőnek,a mosógépnek pl,van köze a gyermekhez?Úgy tudom h arra amit kizárólag a gyermekek használnak nem tarthat jogot,de mi a helyzet ezekkel?A válóperes tárgyalásig már két hét van csupán.
A tárgyaláson ki lehet tanu?Tudom hogy abszurd de a gyermekeit pl azért nem viszi el láthatásra mert mindig dolgozik és csak este 7 után van otthon.A nagyobbik lányom 14 éves,és sajnos sokmindent megkellett élnie már.Nem szívesen keverném bele a gyereket,de h bizonyítsam másként?Vagy ezt úgy fognák fel a bíróságon h én befolyásolom?Pedig soha nem korlátoztam a láthatást,egys zerüen csak ha kérdezték az apjukat mikor mehetnek,egyértelmű volt a válasz.Fénykép,i lyesmi tanúsíthatja hogy dolgozik?

kimifan # 2009.10.15. 07:54

Légyszi fordított sorrendeben olvassátok.De hülye vagyok...köszi

Aki kérdez # 2009.10.15. 07:58

Tisztelt szakértők!

Kérdésem az lenne, hogy hogyan számítják pontosan a gyermektartási díj összegét. Kizárólag a jövedelem számít, vagy figyelembe veszik az egyéb anyagi körülményeket/tulajdont is? (Jelen esetben: nő 35 milliós ház + kocsi, féri: egy kocsi és semmi más).

Köszönettel:
Aki kérdez

brenda # 2009.10.15. 07:59

Kedaves kbs!
Köszi a választ, de a kérdés elsődlegesen arra vonatkozik, hogy a válás után köteles-e a feleség a törlesztőrészletek felét fizteni?

Aki kérdez # 2009.10.15. 08:04

Ezzel kapcsolatban mégegy kérdés: ha a fizetés max. 40%-át lehet megállapítani gyerektartásként, mitől függ, hogy mennyit állapítnak meg? A bíró jóindulatán múlik? Vagy mik azok a körülmények, amiket figyelembe vesznek egy százalékos összeg megállapításakor?

kisokos # 2009.10.15. 08:16

a fizetés max. 40%-át lehet megállapítani
Tévedés, max. 50%-ot.

mitől függ, hogy mennyit állapítnak meg? A bíró jóindulatán múlik?
Alapvetően a kötelezett havi jövedelmétől, a gyermekek szükségletétől és számától. Gyermekenként jellemzően 15-25% között a bíró mérlegelése alapján. Sok egyéb körülményt is figyelembe vesznek/vehetnek, de alapvetően a fenti 2 tényező számít.

Aki kérdez # 2009.10.15. 08:24

Köszönöm a gyors választ, de ez felvet bennem egy újabb kérdést, amiről amúgy is volt szó mostanában a fórumon, de nem tudom, hogy napi gyakorlatban (bírói döntéseknél) mennyire érvényesül.
A gyermektartás nem azt jelenti, hogy a gyermek szükségleteinek felét állja az egyik fél és felét a másik? Magyarán: a gyermektartás nem azt jelenti (vagy igen?), hogy a fizető fél tartja el egy az egyben a gyereket, hanem hogy miután ő az egyik szülő, ezért fele mértékben természtesen hozzájárul a költségekhez. Tehát ha teszem azt, valaki 75e Ft-ot fizet gyerektartásként, akkor az azt feltételezné, hogy a gyerekre havonta 150.000 Ft "költődik" (szépen magyarul :)), hiszen a másik félnek is ugyanannyival kell(ene) hozzájárulnia a gyereke költségeihez. Ilyet soha nem vesznek figyelembe bíróságon?

Aki kérdez # 2009.10.15. 08:27

Ja, a lényeg lemaradt: mindkét fél állásban van (tehát senki nem nyugdíjas, állástalan, stb.) és gyakorlatilag ugyanannyi a fizetésük.

raistlin # 2009.10.15. 08:50

Megint kérdezek :(

Gyermekelhelyezés ügyében: a nejemnek ugye ''nincs'' jövedelme, nekem ott a nyugdíjam. A gyermek érzelmileg mindkettőnkhöz kötődik, természetesen a nejemhez valamivel jobban érzésem szerint, bár... Nos, függetlenül attól, hogy az én nyugdíjamból mennyi kerül majd kifizetésre a megélhetésünkhöz, ezt én még mindíg biztosabb háttérnek érzem, mint a feleségem jövedelemnélküliségét. Ezen kívül hivatkoznék arra is, hogy a nejemnek már nem ez az első "félrelépése", és így erkölcsileg úgy gondolom megkérdőjelezhető a hozzáállása, illetve a gyermek pszichés fejlődése egy ilyen mentalitású szülő mellett... És most nem akarom magam futtatni, de nekem eszem ágában sincs MÉG MOST sem "becsajozni", vagy félrelépni. Igazándiból én még most is meg akarok a feleségemnek bocsájtani, és a családot szeretném egyben tartani, de sajna, erre már úgy látom, a másik fél részéről nincs remény :(
Ezekre tekintettel kérhetem-e, és van-e esélyem a gyermekünk nálam történő elhelyezésére?

ObudaFan # 2009.10.15. 09:19

Szerintem ezek bármelyike is csak kevéssé befolyásolja a gyermekelhelyezést.

raistlin # 2009.10.15. 09:50

Tehát az, hogy nincs jövedelem - biztos jövedelem nem mértékadó külömbség? És mi az, amit figyelembe vesznek? Tudom, már láttam itt is leírva, de azok csak általánosságok... Konkrétumot nem lehetne? :(

_Wasp_ # 2009.10.15. 10:02

az egyetlen konkrétum, hogy a gyermek érdekét veszik szinte teljesen kizárólagosan figyelembe.

Az összes többi körülményt mérlegelik. Nagy súllyal esik a latba a fennálló helyzet, ki gondoskodott ezidáig a gyermekről, a szakértők véleménye, és a gyermek életkorának előrehaladtával egyre jobban figyelembe veszik azt is, hogy mit akar. A szülők anyagi helyzete is figyelembe vehető, de inkább csak akkor jön szóba, ha a gyermekről való alapszintű gondoskodási sem (vagy csak nagyon nehezen) megoldható egyikük számára.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.15. 10:23

a válás után köteles-e a feleség a törlesztőrészletek felét fizteni?

Lényegében igen. Ha adóstárs a kölcsönszerződésben, akkor ez kézenfekvő; ha nem, akkor pedig a férj tudja szükség esetén eredményesen köteleztetni rá.

kimifan # 2009.10.15. 10:29

köszönöm a segítséget :-(

brenda # 2009.10.15. 10:31

Az előző kérdéshez kapcsolódva:
A gyerek tudott róla, hogy az ajándékozó kizárólag az apja. Az asszony az ajándékozásban nem vett részt, a hitel nagyságáról nem tud biztosat. A gyermek azóta befejezte tanulmányait. Jó eséllyel állást vállal/ vállalt. Köteles-e a feleség elfogadni azt a felállást, hogy a hitel kettőjüket terheli?

preszli # 2009.10.15. 10:32

Üdv mindenkinek!

Tud-e nekem segíteni valaki 13 évi papír nélküli élettársi kapcsolat utáni gyerekelhelyezési és vagyonmegosztási per várható végeredményével kapcsolatban?

_Wasp_ # 2009.10.15. 10:39

senki...

_Wasp_

és felesleges megoldása

kisokos # 2009.10.15. 10:42

legalább 2 év tömény szívás lesz... ez biztos. A többi nem jósolható meg felelősséggel.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.15. 10:51

A gyermeket el fogják helyezni, a vagyont el fogják osztani. Csak lassabban és drágábban, mintha magatok egyeznétek meg benne.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.15. 10:52

A gyerek tudott róla, hogy az ajándékozó kizárólag az apja.
Rosszul tudta. Erről beszéltem: „valószínűleg azzal sem volt tisztában, hogy az ajándékozó nem egyedül az apja.

Sly2009 # 2009.10.15. 14:00

Preszli,

ezt hogy gondolod?:) Az előttem szólok már leírták a várható dolgokat, de netán van valami konkrét kérdésed is? Itt senki sem Mindenható:))

preszli # 2009.10.15. 14:20

Helló Sly2009!

röviden leírom. 13 együttélés,8 éves kislány.az anya gondolt egyet, elköltözött otthonról az anyjához meg az élettárshoz meg a testvéréhez a kislánnyal mert úgy érzi megcsaltam (ez csak érzés).a kb.:60 m2-en 4-en élnek,néha 5-en, a szobán átjár a fél család. itt hagyta a 100 m2-es házamat, amit 6 éve vettünk az én 1,5 szobás lakásom után, a lányom berendezett szobáját.kb.: 4 millió forint adósságot. követeli a kislány felügyeletét, a 3 millió forintját,amit a nagymamája adott 2 éve nekünk lakásfelújításra, meg egy millió forintot mert mosott,vasalt rám. ugyanakkor van egy garzonlakása albérlőknek kiadva, amit szintén a kapcsolatunk alatt kapott a nagymamától,haszonélvezettel terhelve.az ügyvédje szerint nyert ügye van az anyának a gyerek és a vagyon terén is.vajon csak nekem kell felé adakoznom és tűrnöm? szerinted jogosak a követelései? ha van még kérdés írj.válaszod előre is köszönöm: preszli

Sly2009 # 2009.10.15. 14:29

Ha a gyerek elhelyezéséről nem tudtok megegyezni, akkor a bíróság fogja azt eldönteni, 50% esélyed neked is van. Fele-fele a tulajdoni részetek a házba?
MIlyen adósságot követel?
Nem értem, hogy milyen tűrésre és adakozásra hivatkozol?
Főszabály szerint: 13 éve együtt vagytok, amit közösen összeraktatok az fele-fele, kivéve ha bizonyítható, hogy kinek milyen különvagyona van.
Mellékesen megjegyzem, egy ember ok nélkül nem költözik el:)

_Wasp_ # 2009.10.15. 14:32

ügyvédje szerint nyert ügye van az anyának a gyerek és a vagyon terén is

az "ügyvédje szerint". Szerintem nyert ügye nincs senkinek válás során, mert nem nyerésről vagy vesztésről kell szóljon a dolog, hanem a vagyon viszonylag igazságos megosztásáról, és a gyermek érdekeinek megfelelő gyermekelhelyezésről.

Ha esélyt akarsz kapni a gyermek nálad történő elhelyezésére, akkor fontos lenne, hogy ne nyugodj bele a helyzetbe, kérd például, hogy a lakókörnyezetéből kedvezőtlen helyre kiszakított gyermeket helyezze a gyámhatóság ideiglenes intézkedéssel a te felügyeleted alá.

A mosás-főzés-vasalásra járó egymillió ugyanannyira irreális marhaság, mintha te kérnéd az erre az időszakra járó élelmezési, lakhatási költségeket, és az általad elvégzett házimunkák díjazását tőle.

Ha a házat a te különvagyonodból vettétek, akkor az a te tulajdonod lesz, de amit a feleséged a saját vagyonából a felújítására költött, abban a vonatkozásban természetesen megtérítési igénye lehet.

Ha vásárláskor hitelt vettetek fel a házra, akkor a hitel közös, de a ház se le lesz kizárólag a te tulajdonodban, a hitel összegének a fele a feleséged tulajdonrészét növeli.

_Wasp_

és felesleges megoldása