Gyerektartás

anyuka05 # 2011.01.11. 11:07

hát ez szuper. akkor ha szül még 3 gyereket az én 5 gyerekem szenved majd emiatt mert nem fog fizetni egy fillért sem? Én egyedül vagyok velük míg ők házastársak.

marcika # 2011.01.11. 10:36

A fizetése fele oszlik 6 felé, ami érinti a minimumot és a %-ot is.

anyuka05 # 2011.01.11. 10:28

Kedves aki tud segíteni.

arról szeretnék érdeklődni hogy az exemnek született egy gyereke. Nekünk közösen van 5 gyermekünk amit a bíróság megállapította a fizetése felét de egy minimum összeget is.
Miben érinti az én gyerektartásomat a féltestvér? A bírónő valami olyat mondott hogy nem 5 felé oszlik hanem 6. Ez a minimumot érinti vagy a fele fizetését? Vagy a fele fizetését az 5 gyermekem miatt mindenféle képen megkapom akárhány gyereke születik neki később?
Mielőbbi válaszát várnám.
Köszönöm

monalisa1 # 2011.01.11. 08:48

Fordulhat bírósághoz és a körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel kérheti a t.díj újbóli megállapítását. (Pl. tartósan munkanélkülivé válik vagy súlyosan megbetegszik/lerokkan stb. okok esetén áll ez fenn.)

zolcsika # 2011.01.10. 16:41

Azt szeretném megtudni, hogy abban az esetben, ha valaki a közös tulajdon megszüntetésekor lemond a gyerektartásról annak érdekében, hogy kevesebb hitelt kelljen felvenni a másik fél kifizetéséhez, a későbbiekben kérhet-e gyerektartást, ha rosszabb anyagi körülmények közé kerül és ezáltal nem tudja a gyermekeket eltartani?
A választ előre is köszönöm!

Új kérdező # 2011.01.10. 13:24

A megelőlegezett tartásdíjat akkor is fizeti az állam, ha a rendőrség megszüntette a nyomozást, mert nem látta bizonyítottnak, hogy az apuka azért nemfizet, mert nem tud?

ObudaFan # 2010.10.06. 20:11

Tartásdíjat 6 hónapnál régebbre csak akkor lehet követelni, ha igazolni tudod, hogy nem terhel mulasztás azért, mert nem követelted időben.

nigara # 2010.10.06. 08:33

óbudafan:
Köszönöm a választ. Még annyit kérdeznék, hogy mivel ezekre a hónapokra nem fizette a gyerektartást (mondván, hogy nála van a gyerek), lehet-e utólag ezt követelni? sajnos ez a tavalyi évben volt - eddig nem is akartam ebbe a cécóba belemenni, de most olyan undorító dolgokat tesz (többek közt nem fizeti a tartásdíjat), hogy megérdemelné.

diki4273 # 2010.10.06. 03:48

Köszönöm a segítséget! Szerencsére most fizetget, mert közöltem vele ha nem teszi rendőrségen jelentem fel kötölesség múlasztás jogcímén. Ez hatásos volt és végre sikerült a végrehajtónak megtalálnia, nem tagadták le a hozzátartózók, hogy hol laknak. Gondolom ők sem akartak a csalásokban résztvenni ha feljelentésről van szó. Még egyszer köszönöm!

diki

nandy # 2010.10.05. 21:15

diki, jó tudni, hogy ha bírósági végzésben határozták meg a tartásdíj fizetési kötelezettséget, akkor azt az apuk anem tudja önhatalmúlag megszüntetni, bíróságtól kell kérnie a t.díj megszüntetését.
A bíróság pedig nem fogja neki megítélni, ha a gyermek még nem szerezték meg az első szakmájukat!

Szóval ha bírósági határozat van a tartásdíjról, és az apuka nem fizet, nyugodtan indíts végrehajtást.

MajorDomus # 2010.10.05. 20:27

Ajanlatos ugyvedet fogadni,de ne a tatabanyait

ObudaFan # 2010.10.05. 16:02

Jól tudod.

diki4273 # 2010.10.05. 12:38

Sziasztok!
Gyerektartással kapcsolatos a kérdésem. 20 éves a legnagyobb fiam, aki felsőfokú képzésben vesz részt (első szakma megszerzése), másik 18 és technikusi képzésre jár a szakma megszerzése céljából. Kisebbik 9. osztályos. Tartózik az apjuk sok pénzzel, igaz most fizet, de Tatabányán egy családjogi ügyvéd azt mondta csak a kisebbik után köteles fizetni. A végrehajtási papír is így jött vissza, de bírósági végzés nincs róla. Úgy tudom az kell hozzá, hogy megszüntessék, és az első szakma megszerzéséig jár utána, vagyis jogosult a gyerek.
Előre is köszönöm szíves segítséget!

diki

sagit # 2010.10.05. 11:47

Akár egész évben vele lehet akkor is fizetnie kell addig amig a bíróság máshogy nem ítél...

nigara # 2010.10.05. 10:42

Tisztelt Szakértők!

Tartásdíjjal kapcsolatos kérdésem: ha a gyerek pár hónapig a fizetésre kötelezett szülőnél tartózkodik, ez a szülő a másik szülőtől követelheti-e a tartásdíj fizetését? Szerintem erre gyermekelhelyezési per és bírósági döntés kell, de csak gondolom...

Köszönöm a választ.

MajorDomus # 2010.10.03. 18:53

Szerintem igen

ancsa06 # 2010.10.03. 17:09

Kedves Obudafan, nagyon köszönöm válaszod!
A mi esetünkben a munkáltató által kerül levonásra a 20%, ezért szerettünk volna egy fix dátumot beírni a keresetbe, hogy ne kelljen még hónapokig fizetni a tarásdíjat a bírósági eljárás esetleges elhúzódása miatt.
Mit javasolsz, ha a szkmunkásvizsga dátumát írjuk a keresetbe, az megfelelő lenne?
Köszönöm szépen.
ancsa06

ObudaFan # 2010.10.02. 19:04

Habibi

Te legfeljebb az apasági vélelem megdöntését kérheted. Majd ha az megvan, a valós apa, meg a gyerek eldönti, hogy akarja-e valamelyik a biológiai apa apaságát megállapíttatni.

ancsa06

Véleményem szerint a szakképesítés megszerzéséig kell fizetni a tartásdíjat.

ancsa06 # 2010.10.01. 16:46

Kedves Hozzáértők,
aziránt szeretnék tájékozódni, amennyiben a végzős szakiskolás utolsó tanéve 2010.április 30-ig tart, kérhetjük-e a gyerektartás megszüntetését ezzel a dátummal? Utána még a szakmunkásvizsga következik, de akkor már nem jár iskolába, csak a vizsga napján kell bemenni.
Köszönöm előre is!
Ancsa

Habibi # 2010.10.01. 11:13

Üdv mindenkinek!
Rég jártam erre, már a hozzászólásomat sem találom.

Most ott tart az ügyem, hogy kitűzve a tárgyalás. Exfeleség közölte, nem fog eljönni, levelet ír a bíróságnak.

Előzmények: a lány ügyével semmi probléma, saját számlára utalást kértem fix összeg megállapításával, a fiú esete más, ő 22, első évét elvégezte a fősulin, nulla kredittel kilépett és egy OKJ-s tanfolyamra jár, mellette négyórásban dolgozik. Csak megkérdeztem a bíróságon hogy akkor ezek tudatában felnőttartást kérnék megállapítani a gyerek bankszámlájára utalva, de közölték, hogy ebben a felállásban nem is jár már a gyereknek.
Anyja természetesen borzalmasan felháborodott, nem részletezném. Kíváncsian várom a bíróságnak milyen síró levelet fog írni ellenem.
Mióta elváltunk (14 éve)a gyerekek az én szüleimnél esznek, ingyen bérmentve, az én szüleim autóját használják, ingyen bérmentve, a gyerek 2 évig a barátnőjével élt, még mosni sem kellett rá.. no mindegy ezeken csak elgondolkozik a "kedves" anyukájuk...
Arról nem is beszélek hogy a gyerek tisztára kiköpött biológiai apja... De én attól még úgy szeretem mintha a saját vérem lenne...
Ha az anya aljaskodik lehet bíróságon kérni az apaság megállapítását?

nagyjucus # 2010.09.30. 06:38

Tanácsot szeretnék kérni!
Férjem lánya elmúlt 20 éves, fodrász szakmát szerzett. A gyerektartás megszüntetésére irányuló perben (mivel semmilyen kapcsoattaretás nincs köztük) a bíróság csökkentett gyt-ét itélt meg, mivel a TITen 2 éves érettségire felkészítő suliba iratkozott be. A probléma csak az, hogy elfelejtették a bírósággal közölni, hogy hamarosan szülni fog, tehát nem fog tudni nappali képzésre járni. Lehetséges a magyar jogrendszerben, hogy még akkor is gyt-ét kell fizetnünk, ha már gyereke születik a gyereknek? Mellesleg az élettársával él, akit szintén letagadtak a bíróságon.

MajorDomus # 2010.09.29. 21:58

Napocska
apro megjegyzes hogy a tartasdij a gyermek szuksegleteire van megallapitva, s nem az igenyeire.
ha az apuka minimalberert dolgozna, akkor elarvereztetned a hazat hogy a gyerek Nike cipoben menjen iskolaba mert kulonben leńezik a tobbiek?

GNapocska # 2010.09.29. 20:28

Nandy:

De, igenis hogy Magyarországon élő, dolgozó apukákról és családjaikról beszélek. A másik ország régen volt, akkor még én sem váltam el, és nem nagyon érdekelt az egész téma. Nem hiszem, hogy bárkit félrevezető információkkal láttam volna el.

MajorDomus:
Nem értek Veled egyet. Mondjuk egy bölcsődésre nehéz ennyit elkölteni, hacsak nem beteg vagy egyéb okból viszed mindenféle "foglalkozásra", de nekem például iskolás tinédzsereim vannak, és mivel az ő apjuk is ki akar bújni a gyerektartás alól, hónapról-hónapra egyre pontosabb könyvelést vezetek a kiadásainkról (kezdetben csak a ~2000Ft feletti iskolai befizetéseket írtam fel, mostmár ahogy egyre paranoiásabb leszek, szándékaim szerint mindent írok, legfeljebb véletlen marad ki valami). Simán kijön ennyi, meg még több is: nem tudom, tisztában vagy-e vele, hogy mennyi egy-egy verseny nevezési díj (akár tanulmányi, akár sport), mennyibe kerül egy cipő, amelyet állandóan kinőnek, mennyire éhes állandóan egy tinédzser, és mennyibe kerül egy osztálykirándulás vagy tábor. Tudom, hogy ebben az országban a többség rosszabbul él, mint mi, de ez nem jelenti azt, hogy azért, mert valaki két gyerekre elkölt havi 160 000 Ft-ot, arra rögtön azt kéne mondani, hogy nem normál az életvitele. (És speciel azt is fixen tudom, hogy a többség például kevesebbet dolgozik, mint én. - (Tévedések elkerülése végett nem azt óhajtom ezzel mondani, hogy mindenki, aki kevesebből él, mint én, maga tehet róla miért nem dolgozik többet, hanem csak annyit, hogy nem gondolom, hogy rosszul kéne magam érezni amiatt, hogy tíz deka párizsinál többet tudok vacsorára megvenni, mert épp elég sokat dolgozom ahhoz, hogy ez így legyen.))

ObudaFan # 2010.09.29. 11:20

Nem változott ez ügyben semmi tavaly. A tartás elmulasztása bűncselekmény. Más kérdés, hogy büntetlen előélettel, első alkalommal nem szoktak letöltendő szabadságvesztést kapni érte.

kata0907 # 2010.09.29. 07:39

Kedves sziszi68!
Én be mentem a bíróságra,hogy nem hajlandó fizetni és kértem a végre hajtását.Ezért át lett adva az ügy a bírósági végre hajtónak.Természetesen ő sem akart fizetni eleinte úgy,hogy ami a nevén volt arra mindre rá tették a jelzálogot vagy mit amije volt.Utána majd fél év huza-vona után kezdett fizetn.Tartás díjat ha ő nem tud fizetni az állam meg előlegezi és majd utánna az állam be hajtja rajta.De tavaly óta vagy,hogy már börtön jár tartásdíj nem fizetéséért.
Nagyon nehéz és bonyolult,de ezt a törvény(gyerektartást) nagyon komolyan veszi.Nem tudom,hogy tudtam-e valami segítőt mondani.De ha igen akkor jó.
Üdv! Kata