Ha ez a gyermek érdekeit veszélyezteti, akkor az elhelyezés megváltoztatását lehet kérni a bíróságtól. ezt leszámítva semmit.
Gyerektartás
Az apa mar evek ota nem fizet gyerektartast. Az anya a 2 gyerekkel onerobol neveli a gyerekeket. Az apa rokkantnyugdijjas,de a kozeljovoben magas jovedelemre tett szert ingatlan eladasabol.Mi a folyamata annak, hogy az anya ujra igenyelhetne a gyerektartast amire szukseguk van mert munkanelkuleve valt? Az egyik gyerek meg nappali tagozatos.
Amennyiben van olyan jogerős ítélet, ami alapján az új jövedelemnek is megfelelő reális tartás fizetésére kötelezett, akkor az elsőfokon eljárt bíróságtól végrehajtást kell kérni. Amennyiben nincs, gyermektartás (vagy annak emelése) iránt pert kell indítani, és célszerű ideiglenes intézkedést is kérni.
Tehat gyakorlatilag ha az anyanak nincs penze pert inditani akkor nem tud gyerektatast behajtatni a nemfizeto es erdektelen apatol?
A gyermektartásdíj felemelése iránti per lefolytatásáért nem kell illetéket fizetni.
Mit tehet egy egyedülálló anya 2 gyerekkel, ha az apa több mint 2 éve nem hajlandó gyerektartást fizetni. A végrehajtás sikertelen volt, mert a fél háza nem kellett senkinek. Egyébként van munkahelye, csak nem alkalmazott, hanem vállalkozóként dolgozik egy nagy cégnél. A Gyámhivatal elküldött a fenébe, mert az ingatlanára ráterhelte a végrehajtó az összeget. Ezzel sokra megyek, ebből biztosan jóllaknak a gyerekek. Rendőrségi feljelentést tettem, de a rendőrség csak az utóbbi fél évet vizsgálja. A többi pénznek annyi. Jó ez a magyar jog. Vannak apák, akik mindent megtehetnek.
Kb. 5 havonta a végrehajtás folytatását tudod kérni a végrehajtótól. Végső soron te választottad ki ezt az apát. A magyar állam ésszerű mértékig segít abban, hogy ne a gyerek igya meg ennek a rossz döntésnek a levét, de ha azt látja a magyar állam , hogy neki itt úgy kellene megelőlegezni a tartást, hogy az sosem fog befolyni, akkor mást nem tud mondani, mint hogy nem előlegez, hanem vedd igénybe a szociális ellátórendszert. Ez van.
Azt szeretném megkérdezni, hogy lehetséges-e egy keresetben kérni együtt
- az exemnél lévő 20 éves nagyfiam vonatkozásában fennálló tartásdíjfizetési kötelezettségem megszüntetését
- az exem által a nálam lévő 3 kiskorú gyerekünk irányába fennálló tartásdíj felemelését.
Mert a nagyfiam már nem nappalin tanul, otthagyta a sulit, miután újra megbukott (gimi 3.) és most munkát keres éppen, miközben estin jár suliba.
Az ex eddig a fizetése 37,5 %-át fizette a másik három után, tekintettel arra, hogy a nagyobbikat ő neveli. Most viszont úgy összekaptak, hogy elköltözött tőle, hol itt alszik, hol amott, nagyanjánál, haveroknál, stb. (Hozzánk nem akar jönni lakni, mert nem lenne külön szobája, és kénytelen lenne a kicsikhez igazodni, ezt megmondta...)
Anyagilag most mi nagyon lepasszoltunk, mert nekem megszűnt a munkahelyem, a férjemnek meg műtéte volt, és így őt is elküldték (próbaidős volt), most passzív táppénzen van, utána meg majd csak ülő munkát végezhet.
Ha lehet egyben a kettőt, akkor kérhetem a tartás felemelését ezekre hivatkozva, annak ellenére, hogy 2 éven belül lett szabályozva?
(Szeretnék legalább gyerekenként 16%-ot a mostani 12,5% helyett. Ez ugyan csak 9-10 ezret jelentene, de most ez is számít.)
Igen.
Kedves ObudaFan! Köszönöm a választ. A végrehajtást folyamatosan kérem, de a végrehajtó nem csinál semmit. Első pillanattól kezdve tudtára adtam, hogy van munkahelye, mint már írtam vállalkozóként dolgozik egy nagy cégnél (Family Frost-nál sofőr a jégkrémes autón). Gondolom ott havonta számlát ad, tehát a jövedelme abszolút lekövethető és szerintem letiltható is lenne. Ezt a végrehajtónak nem sikerült 2 év alatt kiderítenie. Ez hogy lehet? Az első árverést másfél év után sikerült kitűznie. Ez számomra szintén elfogadhatatlan. Miért kell ennyit várni? Talán amíg kevés a jutalék, addig nem kell tennie semmit? Gyakorlatilag azt érzem, hogy egy férfi bármit megtehet és a magyar jog hiányos. Miért nem lehet az ilyen embereket elküldeni közmunkára. Pl. szép sárga mellényben takaríthatnák az utcákat, vagy hasonló kellemes munkát adni a kezükbe. Lehet, hogy kicsit meggondolnák a fizetési kötelezettséget.
Ahogy azt Móricka elképzeli. Valójában:
1.: Nincs munkahelye - magad mondtad, hogy vállalkozó.
2.: Egy vállalkozónál a bevétel - amit számla ellenében kap - még nem jövedelem.
3.: Közvetlen bírósági végrehajtást (értsd: letiltást) munkabérre lehet vezetni - számlatartozásra nem.
- Egy végrehajtónak nem csak egy ügye van egy időben, hanem sok tucatnyi. Nem csak a tiéddel kell foglalkoznia, hanem a többivel is.
++ Ki választotta ezt az apát? A "jog" vagy te?
„Miért nem lehet az ilyen embereket elküldeni közmunkára.”
Mert ez a Magyar Köztársaság által nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettséggel lenne ellentétes.
Kössz fiúk sokat segítetetek. Tényleg én választottam. De a gyerekek közös akaratból születtek, mégis én szívok. Oldjam meg a problémákat egyedül.
Bezzek ha két markos legényt odaküldenék és kiveretném belőle a tartozást, akkor én meg lennék büntetve. Az törvénysértés lenne. De amit ő csinál, az nem büntethető, arra nincs törvény?
Büntethető, tartás elmulasztása miatt feljelentést tehetsz a rendőrségen.
Kedves ObudaFan! A rendőrségi feljelentést megtettem, de ők csak 6 hónapra visszamenőleg vizsgálhatják az ügyet. A volt férjem viszont már 27 hónapja nem fizet. Úgy érzem, hogy ez azért halmozódott így fel, mert a végrehajtó nagyon lassan intézkedett. Emiatt gyakorlatilag 400.000 Ft-ot veszítettem, vagyis nem én, hanem tulajdonképpen a gyerekeim. Azt szeretném tudni, hogy ezt az összeget hogy tudnám behajtatni. A rendőrségen azt mondták, hogy a korábban felhalmozódott tartozásért a feljelentésen túl büntető eljárást kell kezdeményeznem a bíróságon. Ott viszont gyakorlatilag 2 lábbal rúgtak ki. Most ki az, aki rosszul tudja a bíróság, vagy a rendőrség?
A rendőrségen kell kezdeményezni a büntetőeljárást. 6 hónapnál régebbre is.
Köszönöm, akkor újra próbálkozom a rendőrségen.
Nincs mit.
Kedves ObudaFan/ vagy bárki aki érdemleges válszt tud adni a kérdéseimre!
- Mit kell tartalmaznia annak a kérelemnek, melyet a tartásdíj leszállítására megindított perrel kapcsolatosan szeretnénk beadni a bíróságra sűrgős, ideiglenes meghatározást kérvén, tekintettel arra, hogy tartás elmulasztása vétségében büntetőeljárást kezdeményezett az alperes azután, hogy a tárgyalás napját a bíró távolléte miatt elnapolták.....gondolom annyira akarja a pénzt, hogy nem akart várni az újabb időpontra. A végrehajtónál már járt, ő is nálunk-eredménytelenül. Nem értjük miért nem világosítja már fel az ügyvédje, hogy lehet kérni állami megelőlegezést is. Nekünk úgyis fizetnünk kell az elmaradtatkat, mindegy hogy kinek, ő pedig pénzhez jutna... Sajnos amiért annyi emberi érzés sem szorult bele, amennyi egy gombostű fejébe, mi nem fogounk neki erről szólni.
- Egy másik kérdésem egy ilyen "ideiglenes" határozat mit foglal magába?
- Végül az utolsó: Ha a végrehajtó felajánlotta a részletfizetés lehetőségét, emellett x összeget lehetőségeinkhez képest a 35000,- gyerektartásból most már tudnánk ismételten fizetni...mindez befolyásolja-e a férjem ellen indított mindenféle intézkedések kimenetelét?
Azt kell tartalmaznia, hogy ideiglenes intézkedést (így hívják az ideiglenes határozatot) kértek a gytdíj leszállítása vonatkozásában. Kéritek, hogy a bíróság x-től kezdődően szállítsa le a gytdíj összegét y Ft-ra.
Indokolásnak a jövedelmi viszonyokat javasolt beleírni részletesen (vagy ha ezt a ker.levél tartalmazza, visszautalni rá) meg a folyamatban lévő büntetőeljárást.
Amatőr ezt is köszönöm! Még egy kérdés, ez tul.képpen a következő tárgyalás előrehozatalának minősül, vagy valami olyasmi, hogy úgymond addig is legyen valami lépés az ügyben és nekünk ne növekedjék a majdani összhátralék?
Az ideiglenes intézkedésről a bíróság valószínűleg tárgyaláson kívül fog határozni.
Az ideiglenes intézkedés egy ideiglenes határozat, arra az időre, amíg végleges döntés (ítélet, egyezség) nem születik.
/Nem olvastam vissza a konkrét körülményeket, de ha van munkáltatója a férjednek, kérjen jövedelemigazolást (ha még nem tette meg) és azt is csatoljátok./
2002 nyarán a párom előző házasságából született egy gyermek, akivel 5 hónapig élhettek együtt, aztán az anyával közösen megállapodtak, külön költöztek. Az ex a saját tul. lakásában lakik azóta is. Férjem szóbeli egyezséggel fizetett gyerektartást és működött a kapcsoalttartás is. 2005 -ben kerültünk képbe /két kiskorú gyermekem és én/. 2006 január a felek hivatalosan is elválnak, papírra kerül minden addigi megállapodás. Ekkora a férjem 35000,- gy. t.-ra "kötelezte el" magát. 2006 júliusában megszületett a közös gyermekünk, ám addigra a férjem munka nélkül maradt. A problémák ekkor kezdődtek. Az ezt követő fél évben összesen 45000,- tudtunk csak gy.t. címén kifizetni az exnek, aki ezt megelégelvén 2007 januárban végrehajóhoz fordult/eredményteleül/. Február óta ellehetetlenítette a kapcsolattartást, a gyermek és az apja azóta nem beszéltek. Júniusban bírósághoz fordultunk a gy. t. 10000,- összegre történő leszállításának kérelmével. /ezt tudjuk biztosra vállalni/ Gyesből, családiból és a férjem által összekapargatott átlag 70000,-ből élünk jelenleg. Osztottunk-szoroztunk éhen nem halunk ,de a korábbi összeget nem tudjuk vállalni három gyerek mellett, munka nélkül. jelenleg ott tart az ügy hogy a november 8-ai tárgyalást elnapolták és idézést kapott a rendőrségre gyermekkorú sérelmére elkövetett tartás elmulasztása vétségének megalapozott gyanuja miatt nov. 19-re!!! Az ex ragaszkodik a 35000,-/hó/1 gyerek!!! Anno neki tökéletesen megfelelt volna az a helyzet, hogy apa fizet bármi áron akár a híd alól is, a gyereket nem kell látogatni, hisz egy ilyen "rossz" apára már úgy sincs szükség, elég neki az anyja is. De azzal hogy a párom találkozott velem és újra esélyt adott magának a boldog családi életre, bevállalván két nevelt gyermeket, ettől fogva az ex mint egy embertelen és érzéketlen gépezet ott rúgott belé ahol a legjobban fájt neki. Elvárja tőlünk hogy az ő gyerekének az érdekeit szemelőtt tartva éljünk, ugyanakkor az én gyerekeimet /köztük a féltestvért/ úgy tűnik figyelmen kívül hagyta, ezzel olyan helyzetbe hozván a férjemet és ezáltal a családját aminek ezek a gyerek isszák meg a levét. Ha a bíróság az ő javára dönt az én gyerekeimmel mi lesz? A csjt.-ben azt olvastam figyelembe veszik az eltartottak számát....csak a vérszerintieket?
Attól függ, hogy házasok vagytok-e.
Csjt. 62. § (1) A házastárs köteles háztartásában eltartani a vele együtt élő házastársának olyan, tartásra szoruló kiskorú gyermekét (mostohagyermek), akit házastársa az ő beleegyezésével hozott a közös háztartásba. A tartási kötelezettség mindkét házastársat egysorban terheli.
Csjt. 69/C. § (1) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani. A gyermektartásdíj meghatározásánál figyelemmel kell lenni:
- a gyermek tényleges szükségleteire,
- mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira,
- a szülők háztartásában eltartott más - saját, illetőleg mostoha - gyermekekre,
- a gyermek saját jövedelmére is.
Bocs, most látom, hogy igen.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02