Ó nagyon köszönöm az infót! Sokat segített.
Gyerektartás
Help!
Férjem a nagykorú gyermeke után, a válást követően folyamatosan a jövedelme 25%-át fizette gyerektartás címen. Azóta a gyerek nagykorúvá vált, kreditpontos iskolába jár (nyújtható...)és közben 7 éve közös gyermekünk született. Eddig nem, de most már elérkezettnek látta az időt, hogy beadja a kérelmet a csökkentésre. Ez történt tavaly augusztusban. Akkor a tárgyalást decemberre tűzték ki. Akkor a volt feleség ellenkeresetet nyújtott be, hogy továbbra is kell a 25 %, és még szerinte nem is jól fizette a 25 %-ot férjem. Azóta csak húzodik az ügy, voltak már környezettanulmányon, (ami nevetséges, 1/4 akkora lakásban lakunk...), és a következő tárgyalást jövő év áprilisára tűzték ki. Addig ügye fizetni kell az eredeti határozatban megállapított 25 %-ot, és visszamenőleg a bíróság nem állapítja meg a csökkentett tartásdíjat. Jogos ez? Lehet nyújtani, mint a rétestésztát, és addig is köteles fizetni az előírt összeget? Kvázi lassan jogtalanul?
Ja, ha te már eldöntötted, hogy jogtalanul. De akkor minek a bíróság?
Kérjétek a bíróságot, hogy ideiglenes intézkedéssel az ítélethozatalig szállítsa le a gyermektartást.
Persze nagyon jogkövetőek vagyunk, és nem teszünk semmi olyat, hogy nem fizetjük a gyerektartást, csak tényleg furcsa, hogy ennyire elhúzzák. Erről az ideiglenes kérelemről nem tájékoztatta a bírónő a férjemet, ügyvédet se fogadott jóhiszeműségből, és tényleg bízva a bírói ítéletben (persze a másik oldalon van ügyvéd...)
Egyébként olvasva most a fórumokat....,
Férjemnek azt mondták, hogy nem fizethet a fiának, hanem az eltartó szülőnek köteles fizetni a tartásdíjat, ami ügye már nem is gyerektartás, hanem rokontartás. Mekkora esélyünk van a leszállításra, és általában ilyen esetben mekkora %-ot (vagy fix összeget? Ez sem tiszta) szokott a bíróság ilyen esetben megítélni?
Hogy mik az esélyek, azt legfeljebb a környezettanulmányokat látva lehetne elemezni, ennyiből nem. %-os és minimum összeges megállapítás a tipikus.
Segítséget szeretnék kérni valakitől aki jobban ért hozzá mint mi laikusok! Férjem 8 éve vált el előző feleségétől. A bíróság 5000 ft/gyermek gyerektartást állapított meg.Sajnos ezt többször sem tudtuk fizetni mivel minketten munkanélküliek lettünk, albérletben lakunk és van egy közös gyermekünk is. Férjem jelenleg is munkanélküli, én minimálbérért dolgozom. Most próbáljuk rendszeresen fizetni a megállapított összeget(3 hónapja sikerrel). Azt szeretném megtudni,hogy a volt feleség megtilthatja-e a gyermekek láthatását? És mit tegyünk mivel hivatalosan sehol sem szerepel,hogy mikor és milyen körülmények között láthatja a férjem a gyerekeket? Kérhetjük a gyermeklátogatás megállapítását a bíróságtól?
A gyermektartásdíj fizetése és a kapcsolattartási jog gyakorlásának lehetősége között nincs semmilyen összefüggés: azon az alapon, hogy a férjed nem fizeti a gytdíjat, a volt felesége nem tilthatja meg, hogy a gyermeket lássa.
Önmagában a kapcsolattartás szabályozása - ha a válás során erről nem született döntés, amit kétlek - nem a bíróság, hanem a gyámhatóság feladata.
Tehát ha szeretnénk egy hivatalos papírt a láthatásról akkor a gyámhatósághoz kell fordulnunk?
A bírósági papíron amit a váláskor kaptak csak annyi szerepel,hogy a felek szóban megegyeztek,de nincs leírva konkrétan,hogy mikor és milyen körülmények között találkozhatunk a gyerekekkel.
A gyámhivatalhoz kell fordulni, nem a gyámhatósághoz (elnézést, az előbb rosszul írtam).
149/1997. (IX. 10.) Korm. rend.
29. § (1) A gyámhivatal vita esetében a kapcsolattartást bármelyik fél kérelmére szabályozza, illetve újraszabályozza, kivéve, ha a szülő és a gyermek kapcsolattartásának megállapítása a Csjt. 92. §-ának (5) bekezdése szerint a bíróság hatáskörébe tartozik.
A kapcsolattartásról a gyámhivatal, illetve a bíróság a gyermek korának, egészségi állapotának, életkörülményeinek, a felek személyes körülményeinek, valamint az ítélőképessége birtokában levő gyermek véleményének figyelembevételével rendelkezik.
(2) Különélő szülők kapcsolattartás iránti kérelmének elbírálása előtt tisztázni kell, hogy a gyermek melyiküknél van elhelyezve [Csjt. 72. § (2) bek.].
Köszönöm a segítséget! Még annyit szeretnék kérdezni,hogy mi Mosonmagyaróváron élünk ők pedig Csongrád megyében, ettől még fordulhatunk az itteni gyámhivatalhoz?
A gyerekért elmenni és majd visszavinni, ez 2 x 2x300 km, ez nem semmi közlekedési költség, akár benzin akár vonatjegy.
Szerintem a gyermek lakóhelye szerinti gyámhivatal illetékes az eljárásra, de ezt a Ti lakóhelyetek szerint illetékes gyámhivatalban pontosan meg tudják mondani és minden bizonnyal a kérelmeteket is jegyzőkönyvbe veszik.
A bírósági határozatot nem árt magatokkal vinni.
Sajnos tényleg komoly költség (autóval fele annyiba kerül mint vonattal),de azér a nagyobb szünetekben szeretnénk elhozni őket. Már volt rá példa és jól érezték magukat nálunk. De most késtünk egy pár napot és egyből megakarják tiltani a láthatást. Az a legbosszantóbb,hogy a volt feleség jelenlegi élettársa fenyeget minket,szívesen leírnám pontosan milyen sms-t küldött nekünk,de inkább nem minősítem ezzel.
Egészen biztosan csak a ygermek lakóhelye szerint illetékes gyámhatóság fog eljárni.
Segítséget szeretnék kérni kettő de egybefüggő esetben, mert nagyon tanácstalan vagyok. Első házasságomból született 2 (15-11 év) fiam. A volt feleségemmel nem volt addig semmi gond, amíg abban a faluban éltem ahol ők, mert jelenlegi élettársával közös gyermekének gondozásában is segítettem. Megismertem a jelenlegi páromat, akivel nagyon jó a kapcsolatom, nagyon sokat segített az újrakezdésben. A gyerekek anyja (élettársamnak van vagyon, nekem nincs semmim) úgy gondolta ezután, hogy már szerinte jó helyzetbe kerültem, így felemeltette a gyerektartásdíj összegét. Az eljáró bíróság a felemelt díjat (25.000 Ft) alapként határozta meg, de a fizetésem 40 %-át kell fizetni. Időközben önhibámon kívül munkanélkülivé váltam, és a megítélt összeget nem tudtam fizetni, ennek egy töredékét utalta (10 és 15.000 Ft) a Munkaügyi Központ. Sajnos a múlt hónapban nem volt egyáltalán pénzem, így lett elmaradásom, a volt nejem ismét beperelt. Most találtam már munkahelyet, ahol a havi keresetem fix 72.000 Ft, ebből ismét elkezdték vonni a 40%-ot, így amit kézhez kapok 44.000 Ft/hó ebből megélni nem tudok. A kérdésem az, hogy lehet-e kérni a bíróságtól a gyermektartásdíj mérséklését!
A másik az előzőhöz tartozik
Volt feleségem a tavalyi év végén végrehajtási pert kezdeményezett, arra való hivatkozással, hogy nem fizettem a 9-10-11. havi tartásdíjat. Ezeknek az összegeknek az eredeti befizetését igazoló csekkszelvényeit bemutattam a végrehajtást eszközlő bíróság felé, ennek ellenére a bíróság a végrehajtást foganatosította, mert a végrehajtást kérő (volt nejem)nem nyilatkozott arról, hogy az általa követelt összeget már egyszer átvette.Ilyen esetben kérhetem a duplán levont tartásdíj beszámítását az elmaradások kiegészítésére, milyen papírokra van szükségem ehhez, és hogy fogalmazzam meg a levelet a bíróság felé, keresetként, vagy kérelemként?
Köszönöm az esetleges válaszadást!
Ferdzso
Kérni lehet, de 2 gyermekre a 40%-os tartás teljesen átlagos.
Végrehajtás korlátozása iránti keresetként.
ObudaFan!
Köszönöm a segítséget! Még egy kérdés! Ha keresetet indítok, akkor, alperes, felperes megjelöléssel tegyem, vagy kérelmezőként, mert ez egy kicsit még ez ködös számomra! A végrehajtás és behajtás már ez év elején lezajlott, így a végrehajtás korlátozás keresetként való indítása így is lehetséges lenne? Azt a pénzt már a volt nejem régen bezsebelte, ez a per amelyet most megint elindított új ügy, ehhez szeretném kérni a beszámítást, akkor is mehet az amit válaszként írtál?
Előre is köszönöm a választ!
Ferdzso
Felperes, alperes. Viszont előtte konzultálj a végrehajtóval, hátha ő jobb belátásra tudja bírni.
Tanácsotokat szeretném kérni a következő ügyben:
Szüleim 17 éve elváltak, azóta anyukámmal élünk. 94-ben megindult a vagyonmegosztás, de nem zárult le az ügy, mert a lakáson jelzálog volt, ami még most is rajta van. Akkor készült a lakásról egy részletes szakértői vélemény, ami megállapította hogy lakhatatlan, mivel akkor még nem volt befejezve. Azóta bizonyíthatóan minden felújítást mi végeztünk raja.
A kedves apa 17 évig nem fizetett egy fillér gyerektartást sem, és anyukám (sajnos) soha nem kérte a behajtását, mivel úgy gondolta hogy a lakás felét mi gyerekek megkapjuk a gyerektartás ellenében. Sajnos nem tudom született e ettől írásos megállapodás. (majd hétfőn tekintünk bele az iratokba a bíróságon)
Most megkeresett az ügyvédje, hogy kéri a részét a lakásból.
Milyen esélyekkel indulunk egy esetleges perben? TEstvérem még mindig középfokú intézményben nappali tagozaton tanul, viszont már 22 éves. Van e valami jogunk, mint gyerekeinek (örököseinek) valamilyen módon igényt tartani a ház rá eső részére hivatkozva arra hogy soha nem törődött velünk és 10 éve nem is láttuk? Vagy jó esetben a testvérem után követelhetjük fél évre visszamenően az elmaradt gyerektartást? Vagy semmit nem tehetünk?
Előre is köszönök minden segítséget!
Ti már gyermektartásra nem vagytok jogosultak, és 6 hónapja sem voltatok azok. Ha volt ilyen megállapodás, akkor azt nem ártana előkeresni, mert enélkül jó eséllyel az övé a lakás fele tulajdonjoga.
Obudafan! Te katasztrófan vagy!
A 22 éves gyerek miatt igenis jogosult gyerektartásra az anya!
Sejtem hogy nem jók az esélyink... :( Anyukámnak kellett volan okosabbnak lenni, de ez már így alakult. Nem tudom abban az időben milyen megállapodások születtek papíron, de igyekszünk felkutatni. És mint örököseinek sincs valamilyen lehetőségünk kérni a ház felét?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02