gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

KKBB # 2009.10.09. 13:17

Üdvözlet

Kérdésem az lenne:
volt férjem gyt-t fizetett eddig két közös gyermekünkre.
Ez év májusában viszont újra beperelt, immáron rokontartást szeretne fizetni.
Ennek a pernek a tárgyalása október 20-ra van kitűzve.
Apai ráhatásra a két gyermek befejezte tanulmányait.
Az egyik fiú már júliusban, a másik viszont csak most szeptember végén.
Jelen helyzetben mivel a per tárgyát vesztette,így nekem kell-e a bíróság felé jeleznem és kérnem, hogy a pert szüntessék meg, vagy egyáltalán én, mint alperes ezt megtehetem-e?
Vagy esetleg meg kell jelennem a tárgyaláson?
Mivel a volt férjemmel kapcsolatot nem tartok, így tudomásom nincsen arról mi a szándéka ez ügyben.

Válaszukat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.10.09. 12:28

Vencel

Tanulmányokat folytató nagykorú gyermek esetében felnőttartásról van szó. Ha a pénz "célállomása" dolgában vita van hármótok közt akkor apukád forduljon bírósághoz és perelje be anyukádat (!), kérve az addigi gyermektartásdíj megszüntetését. (Az itéletet nem kell megvárni, a pénzt a továbbaikban a te saját bankszámládra utalhatja - egész nyugodtan.) Az más kérdés, hogy mindezek után mamád otthon ad-e majd neked enni stb...

Külön írva: papád elvárhatja, hogy a továbbaikban akár te magad is hozzájárulj a havi költségeidhez/kiadásaidhoz, vagyis a t.díj összegét csökkentendő a tanulmányok mellett keress másodállást, mellékfoglalkozást, pl. a közismert diákmeló keretében.

Köztudott, hogy nem kevesen vannak akik főfoglalkozásban dolgoznak és levelezőn végzik tanulmányaikat - ezt csak úgy leírtam...

"Lisa"
laikus hozzászóló

_Wasp_ # 2009.10.08. 23:05

A pernyertesnek semmibe.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Zsani0828 # 2009.10.08. 19:04

Jó estét!

Valaki meg tudná mondani, hogy kb. mennyibe kerül egy gyermektartásdíj megszüntetése iránt indított per?
A gyermek már nem tanul, lassan már 20 éves lesz,de a kedves elfelejtett tájékoztatni, hogy "kimaradt" a szakmunkás iskola 10. osztályából.Nyomozások után kiderült, hogy tanulói jogviszonya 2009. aug.31.-én megszűnt.
Segítségüket előre is köszönöm!

Vencel # 2009.10.08. 18:25

Jó estét!

Az lenne a kérdésem, hogy a szüleim elváltak én 20 éves vagyok, jelenleg nappali tagozaton tanulok az egyetemen.. AZ Édesapám fizet utánam, viszont azt nem tudom, hogy ez még mindig a gyerektartás, vagy már máshogy hívják?

És az lehetséges, hogy az Édesapám nekem küldje a pénzt, mert abból amit Anyámnak küld, nem látok semmit. :( sajnos.

monalisa1 # 2009.10.07. 18:01

Mi az oka, hogy nem nappali tagozaton végzi tanulmányait? Továbbá az érettségivel szerez-e valamely szakmát és/vagy képesítést vagy további tanulmányokra lesz még szükség?...

Adott esetben az évhalasztás oka is fontos lehet...

A tanulmányok végzéséről be kell mutatni az iskola igazolását - mármint az apának bemutatni, mert miből is tudná hivatalosan, hogy a csemete tanul és nem az iskola mellé jár - miközben a t.díjat meg követelik tőle.

A nemfizető szülővel szemben bírósági végrehajtón keresztül letiltást/foglalást/végrehajtást lehet eszközölni, melyhez kell a t.díj fizetésére kötelező bírósági itélet/végzés bemutatása.

Az elmaradt t.díj a panasz beadásától visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra követelhető.

"Lisa"
laikus hozzászóló

bombázó # 2009.10.07. 04:57

Szóval ez túlfizetés vagy nem?

Van valakinek valami ötlete?

bombázó # 2009.10.06. 16:51

monalisa

tévesen látod, nins ügyvédem. magamat képviselem. lassan praktizálhatnék.12 éve járok folyamatosan bíróságra.

visszatérve az ügyre:
minek nevezik azt a jogban, ha valaki többet tdíjat fizetett. az igaz, hogy visszakövetelni nem lehet, aláírom. de tdíj tartozásba a többletet beszámítani sem lehet, vagy megállja a helyét wasp tanácsa?

monalisa1 # 2009.10.06. 13:10

Olvasatom szerint a bíróság nem alkalmazta a tartozásba beszámítást - ez a te problémád...

Amúgy mint írod van ügyvéded, hát kérdezd őt - ha már fizeted...

bombázó # 2009.10.06. 12:55

monalisa

A bíróság visszamenőlegesen csökkentette a tdíjat.A többletet amit eddig fizettem a hátralékba kértem beszámítani.
Szerintem nem érinti az exemet hátrányosan, mivel nem kell visszafizetni a pénzt.De ennyivel kavesebb a tartozásom.Azt,h ogy csökkentik a %-ot mondták a bíróságon neki is.

monalisa1 # 2009.10.06. 12:28

bombázó:

Szerintem ameddig t.díj dolgában nem születik új (= módosító) bírói itélet addig a fizetnivaló annyi amennyi - a másik félnek felróni nem lehet, ergo a többletpénzt joguk van felélni. Tehát sem visszakövetelni sem beszámítani nincs mód.

"Lisa"
laikus hozzászóló

bombázó # 2009.10.06. 11:52

Obudafan és Wasp!

A bíróság a ptk.362 § hivatkozott.A túlfizetett tartásdíjat életfenntartásra felhasználta az exem.Tudjátok a rossz anyagi körülmény miatt.

De én nem visszakövetelni akarom, hanem beszámítattni a hátralékos összegbe.

Szóval hivatkozhatok a wasp által leírt paragrafusra?

_Wasp_ # 2009.10.06. 10:31

igen, ahogy a ptk 297§(1)-ben írva vagyon.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2009.10.06. 10:12

A túlfizetést be lehet számítani.

bombázó # 2009.10.06. 06:14

Obudafan!

A bíróság azzal indokolta az elutasítást, hogy a túlfizetett tartásdíjat a rossz anyagi helyzete miatt az exem elköltötte, így azt visszakövetelni nem lehet.
De beszámítani miért nem lehet a túlfizetést?Ezt nem egészen értem.
Tartozásom van az exemnek, de a többletet nem számítják bele?
Kértem ideiglenes intézkedést a tárgyalás elején, a bíróság azt nem mondta bakkfitty.Zároltathatta volna a túlfizetett összeget, majd a tárgyalás végén rendelkezik.
Ki érti ezt?????

Van értelme fellebezni?

ObudaFan # 2009.10.05. 11:18

Rossz körülménynek számít az hogyha valaki ilyen tárgyú perben ügyvédet fogad?

Nem zárja ki.

Jogosan utasította el a bíróság a beszámítás iránti kérelmemet?

Látni kellene az ítéletet és a periratokat.

Valamint kérhető-e a rokontartás 18 éves gyerek esetén aki, középfokú nappali intézménybe jár?

Igen.

ObudaFan # 2009.10.05. 11:18

Rossz körülménynek számít az hogyha valaki ilyen tárgyú perben ügyvédet fogad?

Nem zárja ki.

Látni kellene az ítéletet és a periratokat.

Valamint kérhető-e a rokontartás 18 éves gyerek esetén aki, középfokú nappali intézménybe jár?

Igen.

bombázó # 2009.10.05. 07:27

A hozzáértők véleményét kérdezném.

A bíróság tartásdíj megállapítás iránti perben tartásdíj fizetésre kötelezett (16,6%).Mivel hátralékom is keletkezett, (a tárgyalás kezdete és az ítélethirdetés között 16 hónap telt el) az esedékes tartásdíj megfizetése mellett a hátralékot is vonja a munkáltatóm.Azonban kértem a tdíj csökkentést, mivel gyermekem született. A tárgyalás kezdete és az ítélethirdetés között 9 hónap telt el.Kértem, hogy a 16,6%-ot csökkentsék 12,5-re.(Összesen 4 srácról kell gondoskodnom, így ésszerű a 12,5%-ra csökkentés.)
Kértem, hogy a kettő közötti különbözetet a bíróság számítsa be a hátralékba.Elutasították, mondván a volt feleségem olyan rossz körülmények között él a férjével és közös gyermekünkkel, hogy hát jogosan költötték el a pénzt.
Rossz körülménynek számít az hogyha valaki ilyen tárgyú perben ügyvédet fogad?Valamint a volt feleségem egyetlen számlával és egyéb papírral nem bizonyította, hogy milyen kiadásai vannak, csak egy A/4-es papírt nyújtott be, valamint elfogadta, hogy a férjével nincsenek közös háztartásba.

Ha igen milyen mértékben állapíthatja meg a bíróság a havi fix összeget?

Előre is köszönöm.

Big Joe # 2009.10.05. 07:16

Tisztelt Grád András Úr!

Mikor kell indítani pert gyermektartás megszüntetése iránt? A 18. év betöltésekor vagy a középiskola befejezése után? A gyermek a 18. évének betöltésekor még középiskolás, az érettségit várhatóan a 19. évet betöltve teszi le.Tisztában vagyok vele,hogy a gyermektartás megszűnését követően rokontartás lesz megállapítva,de akkor már a gyermekem kapja meg a pénzt.Nem közömbös az sem,hogy két kiskorút tartok el még saját új családomban.A jelenleg fizetett tartásdíj pedig több,mint amennyi a jövedelmemből a két kiskorúra jut együtt.

Grád András # 2009.10.04. 20:45

Kedves Andres!

Remélem engem, mint egykori családjogi bírót elfogad kellően kompetensként. A helyzet az, hogy a már korábban megítélt gyermektartásdíjat elvben a nagykorúság elérését követően is Önnek kellene fizetnie az apának, csakhogy nem fog széles ez országban találni olyan bírót, aki a közvetlenül a gyermekek részére megfizetett tartásdíjra azt mondaná, hogy fizessen meg még egyszer, mert nem az Ön saját kezébe adta. Igazából én sem értem a problémáját. Ön szerint sokba kerül a gyermekek tartása, és ez biztosan igaz. De ha ezt a pénzt VALÓBAN rájuk akarná költeni, miért gond az Önnek, ha közvetlenül a gyermekek kapják? Hiszen ezzel végülis pontosan az történik, amit Ön is szeretne, legfeljebb kihagynak egy lépcsőt: Önt, de ezzel senki jogos érdeke nem sérül, legkevésbé az Öné, úgyhogy nem világos, miféle béka lenyeléséről beszél. Ha viszont a pénzt nem rájuk, hanem saját magára akarná költeni, akkor meg minek beszélünk gyermektartásdíjról? Nem házastársi tartást ítélt meg a bíróság! Szóval ha már az állatoknál járunk, eléggé kilógni látszik egy bizonyos négylábú igásállat közlekedési célokat szolgáló testrésze, és attól tarok, hogy ezt a bíró sem látná másként. Ha meg nem magára akarja költeni a pénzt, ne keltse fölöslegesen ezt a benyomást! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.10.04. 18:39

Leírtam: nagykorú gyermek esetében már nem az anyának "jár" a t.díj. Ezt neked jogász sem fogja másként megválaszolni.

Ha nem hiszed olvasd vissza néhány oldalnyit ezen topicot és mások hasonló esetéből - és a válaszokból sokat lehet tanulni...

andres # 2009.10.04. 18:14

Bocs helyesbítek:Nem mentesíti Őt fel az alól hogy stb...

andres # 2009.10.04. 18:10

Én nem egy laikus válaszára vagyok kiváncsi már ne haragudj.Fogalmad sincs hogy mekkora költsége van a két gyerek taníttatásának havonta,de ezt nem is veled fogom megosztani.Mellesleg Én is ugyanolyan összeggel járulok hozzá mint az apjuk,de az mentesíti Őt fel az alól hogy a nekem megítélt gyerektartást vagy későbbiekben rokontartást fizesse,amit egyébként is rájuk költök...

monalisa1 # 2009.10.04. 17:39

Minden beíratkozott szemeszterről igazolást kell bemutatniuk az apának, különben az esedékes félévi t.díj folyósítása szünetelhet.

monalisa1 # 2009.10.04. 17:38

Ha a két gyermek már felsőfokú tanintézet nappali tagozatán folytatja tanulmányait akkor a "gyermektartás" mint olyan megszünt, ergo a pénzhez a továbbaikban neked semmi közöd. Ellenben a kötelezett a "felnőttartás" havi összegét a gyermek folyószámlájára utalja - ekként megfelelő a teljesítés. (Azt hogy "a" gyermek mit csínál a pénzzel - már felnőtt ember tehát belátása szerint...)

Ha vita van a felnőttartás Ft/hó összege felől akkor az apa bírósághoz fordulhat és ott majd megvizsgálják: egyik-másik gyermek havonta mekkora támogatásra szorul is rá. (Nem biztos hogy a továbbaikban egyazonos lesz az összeg.) Valamint egy nagykorútól már elvárható, hogy a továbbiakban lehetőség szerint gondoskodjon magáról: a tanulmányok mellett valamiféle másodállás, mellékfoglalkozás vagy a közismert diákmeló.

Az apa indítson ellened (...) pert a gyermektartás megszüntetése miatt, ezt követően lesz majd a dologból a továbbaikban un. felnőttartás.

Külön írom: ha augusztusig 10-10e Ft/hó összeget kaptak, azt követően pedig 40-40e Ft/hó az önkéntes t.díj fizetés, akkor az apa nagyon is szépen teljesít - önként, tehát a pénzen nem lenne okos vitát nyítni...

Tulajdonképpen mi a probléma?...

"Lisa"
laikus hozzászóló