gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

elkeseredett # 2009.09.17. 12:32

Helló Mindenki!
Wasp! Köszi a választ!
válaszod első felére: Ezek szerint a gyerekek egyenlőek a sorban, korra való tekintet nélkül???
válaszod második felére: Ebből levezethető az, hogy ha van tartásra kötelezhető egyenesági rokona (anyja, apja) akkor azoknak kötelező eltartaniuk?
Itt nincs sorrend? Értem alatta pl.: kiskorút eltartani kötelesek elsősorban a szülők, ha tartásra kötelezhető egyenesági rokona nincs, akkor pl. a testvér, ha az sincs akkor mondjuk nagyszülő, ha az sincs akkor ... stb?
Nem írnád meg az idézeted joghelyét???

_Wasp_ # 2009.09.17. 09:52

van eltartásra sorrend, csak te nem találtad:
házastárs, leszármazók (gyermek, unoka), felmenők (szülő nagyszülő), testvér

A testvér tartásra kötelezése több okból megbukhat:

Azt a kiskorút, akinek tartásra kötelezhető egyenesági rokona nincs, nagykorú testvére köteles eltartani ez a kötelezettség azonban csak annyiban terheli, amennyiben ezt saját maga, házastársa vagy bejegyzett élettársa és tartásra rászoruló egyenesági rokonai tartásának veszélyeztetése nélkül teljesíteni képes.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

elkeseredett # 2009.09.17. 09:41

Köszönöm a választ!!!
Az a helyzet, hogy az az irány, hogy más hogyan tudná eltartani a kiskorút!!!! Az alperesek (Apuka és a volt feleség)egyre azon vannnak, hogy tartsam el én (90 e Ft/Hó jövedelmemből,- nekem is van két azonosan nagykorú nappali egyetemista gyermekem (az apjuk soha nem fizetett gyerektartást mert nincs jövedelme) és egy tüdőembóliából épülgető beteg 70 éves Apám, de őket ne tartsam el!, ne segítsem!!. És egyébként is tartsa el a kisgyereket a jelenlegi férjem, nyomoznak az Ő anyagi helyzete után!. Dolgozzanak tanulás helyett az én gyerekeim (azonos korúak az Apuka gyerekeivel) és a rokontartás szabályai szerint segítség Ők a kisgyermeket!
Na milyen ötlet???? Ja és adjak el mindenemet, azt is amibe lakunk, és lakjunk mi is panelban mint ők! Akkor kevesebb lenne a rezsink is és azt a pénzt költsem a gyerekre!!! Igy az ő gyerekeinek nem jutna "kevesebb" - a korábbi 20-20%-nál - csak azért, mert született a kicsi!
Az én álláspontom ezzel szemben az, hogy a két szülő (anya és apa) tartsa el a gyermeket, ha ez lehetséges. A mi esetünkben lehetséges (én elsősorban természetben az Apa anyagiakban - 53 évesen a nyugdíja 260 e Ft, tehát telne belőle még a nagyoknak is jutna!) Egyéb eltartót, vagy lehetőségeket csak akkor kellene keresni ha valamelyik szülő kiesne! Sajna a Csjt-ben erre nem találtam utalást (de jó lenne ha csak én nem talátam volna és lenne!!!!), pedig szerintem nem egyedül vagyok hasonló helyzetben és nem ártana ha valahol ki lenne mondva, hogy elsősorban a szülők kötelessége a gyermek eltartása! (Nem a nagyszülőé(adja el, vagy ki a lakását és költözzön hozzám) az anya férjéé (szintén vannak remek ötletek), vagy a nagykorú gyerekeimé!)
Én már oda jutottam, hogy megkérdőjelezik pl., hogy szükséges-e a 8 éves gyereknek úszni járni, sakkozni, és nem kellene "lándzsás utifű sziruppal tömni, mert az valóban drága mulatság"!
Aki jól ismeri a családjogi törvényünket, mit mond erre a helyzetre????
Várom...

ObudaFan # 2009.09.17. 09:04

Ha a tartásra kötelezett nem képes mindkettő jogosultat eltartani, akkor a kiskorú gyermek a nagykorút megelőzi, de a bíróság alaposan vizsgálja, hogy tényleg nem képes-e mindkettőt eltartani.

elkeseredett # 2009.09.17. 08:31

Üdv Mindenkinek!
A problémám az, hogy arról sehol nem olvasok, hogy mi van akkor, ha az apukának van pl. nagykorú (nappali egyetemista) és kiskorú tartásra jogosult gyermeke is. Lehet kérni a gyerektartás helyett rokontartást a 19 éven felülieknek? Az, ha továbbra is gyerektartást fizet a nagyoknak, nem az Ő megélhetését veszélyezteti, hanem a kiskorúét. Pontosabban azért ítéltek korábban meg kevesebbet a kicsinek, mert nagyok akkor kamaszok voltak és nekik "többre volt szükségük". A nagyok anyukája és az apuka is igy látja a mai napig. Egyikük sem kéri a változtatást. Én kértem, de hivatkoztak mindenre!!! Ekcéma, allergia, ludtalp stb. Ők már tudnának az egyetemek mellett pl. diákhitelt felvenni, vagy dolgozni, de eszük ágában sincs. Helyette bizonygatják, hogy az én 8 éves gyerekemnek miért nem szükséges emelni a tartásdíjat!
Mit gondoltok erről??? Aki tud kérem segitsen tanáccsal, ötlettel, bármivel...
Várom...

_Wasp_ # 2009.09.08. 11:26

juj.

megviccelt a fórummotor..

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.09.08. 11:25

a nagykorú gyermek rendszeres jövedelmére tekintettel lehet kérni a tartásdíj leszállítását, esetleg megszüntetését.

A leszállítás szokásos mértéke a tartásra jogosult rendszeres bevételének az 50%-a (hiszen a másik 50% annak az oldalán jelentkezik, aki természetben tartja el - ebben az esetben az anya oldalán)

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.09.08. 11:24

.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.09.08. 11:24

a nagykorú gyermek rendszeres jövedelmére tekintettel lehet kérni a tartásdíj leszállítását, esetleg megszüntetését.

A leszállítás szokásos mértéke a tartásra jogosult rendszeres bevételének az 50%-a (hiszen a másik 50% annak az oldalán jelentkezik, aki természetben tartja el - ebben az esetben az anya oldalán)

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.09.08. 11:23

_Wasp_

és felesleges megoldása

lucyliu # 2009.09.08. 11:20

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy páromnak van két fia, akik az édesanyjukkal élnek.
30.000,-FT-ot fizet utánuk. (15-15 )Az egyik most töltötte be a 18-at,aki
Sporttevékenységből kap kb.havi 30.000,-Ft-ot idényszerűen.
Mi rossz anyagi körülmények közé kerültünk, kell még a nagyfiú után fizetni tartásdíjat ilyen esetben?
Még középiskolás, tehát tanul, de van már némi keresete.

Köszönöm

kisokos # 2009.09.04. 07:57

jbtoth,

A "jogviszonyt" nem tudod felmondani, az nem szerződésen alapul, hanem bírósági határozaton. Éppen ezért a bíróságtól kell kérni, hogy a gyermektartást szüntesse meg és helyette állapítson meg rokontartást, amelyet már nem a nagykorú anyjának fizetsz meg, hanem neki magának. Ezt a jelenleg folyó perben is megtehetitek.

bombázó # 2009.09.04. 07:33

üdv Mindenkinek!

Korábban már leírtam az esetemet, ezért most itt nem írnám le újra.
3 kiskorú gyermekem (2 kiskorú után tdíjat fizetek)és egy nagykorú 20 éves fiam van, aki most is tanul, hogy megszerezze az első szakmáját.Ő a nagyszüleivel él, és az első feleségem és én is fizetünk utána tdíjat, nagyjából ketten 50e ft-ot havonta.
Az órarend szerint hetente két alkalommal kell mennie iskolába, a többi napja szabad.
Vállalhat-e munkát, ha igen hány órát?
Ilyen esetben csökkenthető-e a tdíj mértéke, ha igen együtt az exel, vagy külön-külön.Sajnos az én anyagi helyzetem jan. óta lényegesen megváltozott, ezért fontos lenne tudnom.A fiammal jó a viszonyom, viszont az anyjával, hát ..., szóval ritkán találkoznak.
Mi a teendő, mit tanácsoltok?

B.

jbtoth # 2009.09.04. 06:34

Kedves Fórumozók!
Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni abban, hogy van-e esélyünk a férjem volt feleségével való jogviszonyt felmondani nagykorú gyerek tartása esetén, és csak a gyerekkel jogviszonyba kerülni?
Ha igen, akkor mi a módja?

A nagykorú az anyjával(a volt feleség) egy háztartásban él.
Jelenleg gyerektartási per folyik ellenünk.

Előre is köszönöm!

Katakomba # 2009.08.30. 16:53

Kedves Bencee!
Látom, nem kaptál még választ a kérdésedre, hátha erre jársz, és elolvasol.
Először is: a tartós nevelés egy jogintézmény neve, és állami gondoskodásban való nevelkedést jelent, az írásodból pedig arra következtetek, hogy nem intézetben nőttél fel.
Nagykorúként valóban minden ellátásra saját jogon vagy jogosult. Megigényelheted a családi pótlékot, bár az csak a középfokú tanulmányok idejére jár, tehát ha elkezded az egyetemet, már nem fog járni. Jogosult leszel azonban tartásdíjra, mindkét szülőd részéről. Ezt már rokontartásnak hívják, de amíg szükséges tanulmányokat folytatsz, feltételezhetően jogosult leszel rá.
A erokontartás további feltételeit olvasd el az előző hozzászólásomban.
Továbbá javasolni tudom még, hogy az állandó lakcímed szerinti önkormányzatnál kérdezd meg, milyen ellátások vannak, amikre esetleg jogosult lehetsz. Szinte biztosan jogosult leszel rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre és rendkívüli gyermekvédelmi támogatásra, ezek ugyanis minden önkormányzatnál vannak, és nagykorú gyermek is jogosult rá, akár saját jogán is. Ezen kívül önkormányzata válogatja, hogy melyiknél milyen ellátás lehet még, ez a teljesítőképességüktől függ. Érdemes utánajárni!

Katakomba # 2009.08.30. 16:38

Kedves heperke!

A nagykorú gyermek után fizetendő tartásdíj szabályai eltérnek a kiskorú után fizetendő gyermektartásdíj szabályaitól. A nagykorú gyermek utáni (rokon)tartási kötelezettségnek három együttes feltétele van (ezeket egyébként igen részletesen a XXIX. sz. Polgári Elvi Döntésben olvashatod el):
1.) a gyermek szükséges tanulmányokat folytat (ilyen pl. a középiskola, főiskola, egyetem, de csak az első diploma, szakma megszerzése stb.)
2.) a gyermek ne legyen rá érdemtelen (pl. tartson kapcsolatot a kötelezett szülővel, ne csak a pénze kelljen, a tanulmányait képességeihez mérten tisztességesen végezze, vagyis pl. ne halasszon minden évben, ne bukdácsoljon, hiszen semmi más dolga nincs, mint hogy rendesen tanuljon)
3.) a rokontartás a kötelezett saját szükséges tartását nem veszélyeztetheti.
A három feltételnek együtt kell fennállnia. Én a helyetekben megindítanám a tartásdíj megszüntetése iránti pert, legrosszabb esetben csökkenti a bíróság és egy fix összeget fog meghatározni.

Grád András # 2009.08.30. 15:43

Kedves Tündér Baba!

Hacsak nem akar egy rokontartás iránti pert indítani az édesapja ellen, akkor javaslom, hogy beszélje meg vele, hogy mostantól egyszerűen az Ön bankszámlájára vagy címére utalja a pénzt (mindenképpen legyen nyoma, tehát ne kézbe adja), és ezzel megoldódik a probléma. Ha azonban letiltás útján fizet, akkor sajnos marad a rokontartás iránti per az Ön részéről, amivel párhuzamosan ráadásul az édesapjának meg gyermektartásdíj megszüntetési pert kell indítania a mamája ellen. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Tündér Baba # 2009.08.30. 15:29

Jónapot! Segítséget kérnék. Idén nyáron töltöttem be a 18-at.A szüleim elváltak, és én az anyámhoz kerültem. Soha nem volt jó a kapcsolatunk, és a vőlegényemhez fogok költözni.A kérdésem hogy a gyermektartást igényelhetem én saját kezembe? Még tanuló vagyok. ÉS ha igen, hol kell a kérelmet beadni? Sajnos nem tudom hogyan működnek ezek a dolgok. Kérem ha valaki tud segíteni írjon. Előre is köszönöm.

heperke # 2009.08.25. 19:33

üdv mindenkinek!
Szeretnék választ kapni pár kérdésemre.
Férjem,kb 12 éve fizeti 2 gyermeke után a gyermektartás díjat.Nekünk van egy 5 éves gyermekünk,nem kértük a bíróságot a csökkentés miatt.a nagyobbik gyermek idén betölti a 18 évét,de még középiskolába jár,félévkor, évvégén bukik,most épp osztályt fog ismételni.ha minden jól megy,talán 21 évesen végez,de kétlem,hogy le éretségizik.első kérdésem az lenne,hogyha betölti a 18-at,menni kell a bíróságra kérvényezni a gyerektartás eltörlését,és egyben a rokontartás megállapítását?És mi van akkor ha záros határidőn belül,nem lesz egy szakmája sem,meddig köteles az anyjának fizetni?Anyja nem engedi hogy a gyerek átmenjen egy gyengébb iskolába,legyen legalább egy szakmája.Szóval kell végzés a rokontartásról,vagy maradhat minden így?
Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2009.08.24. 10:14
  1. Minden tartásdíjra irányadó szabály, hogy aki a jogosultat saját háztartásában eltartja, saját jogon követelheti.
  2. Az ítélet azért ilyen esetben a szülő nevére szól.
Grád András # 2009.08.24. 09:38

Obudafan, én vagy 80-100 ilyet láttam, és soha egyikben sem lett belőle probléma. Egyébként meg jogilag védhető a gyermek részére teljesítés, hiszen a nagykorúság elérésével a rokontartás szabályai játszanak, aminek viszont már ő a jogosultja. De tényleg nem érdemes ezen összevesznünk, úgyhogy nem is fogunk! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.08.24. 08:38

Egy nem teljesen törvényes gyakorlatban bízni önmagában kockázatos. Szerintem. :)

Grád András # 2009.08.24. 08:35

Igen, ez így igaz, nem teljesen egyértelmű a dolog, de akkor úgy fogalmaznék, hogy eddigi csaknem 30 éves joggyakorlatom alatt nem találkoztam olyan esettel, amikor a bíróság a bizonyítottan a nagykorú gyermek számlájára átutalt pénzt vonatkozásában kötelezte volna a szülőt, hogy még egyszer fizesse ezt ki a másik szülő részére. De ha Obudafan tud ilyen megtörtént esetről, majd ideírja, és akkor én is azt mondanám, hogy kockázatos.

ObudaFan # 2009.08.24. 08:24

Ebben múltkor sem tudtunk megegyezni a kollégával. Van olyan gyakorlat is, ami elfogadja, ha ilyenkor a különélő szülő egyszercsak a nagykorú gyermeknek utal, de szerintem ez a jogszabályból nem következik. Én a magam részéről, ha nincs megegyezés, és a nagykorú gyermek továbbra is az addig tartásra jogosult szülőnél él, ezt nem javaslom.

mazsikj # 2009.08.24. 07:46

köszönöm kedves András, a gyors válaszát..Tehát akkor ha fél év mulva nagykorú lesz a kislány akkor már utalhatja neki a pénzt?Az összegről csak annyit...ezt a párom vállalta annakidején,a váláskor..és tartja is a szavát.. is jelzi milyen apa az én párom és milyen anya a szóban forgó ex......
de visszatérve..ha a fiúnak utalja a saját számlájára a pénzt és a kislánynak egyenlőre az anyjához akkor nem tud pert csinálni belőe???????jól értettem?????