gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén

Lyonee # 2010.12.08. 22:00

"Ami a továbbtanulás dolgát illeti egyenlőre még nem vették fel sehová…"
Éppen ezért ne adj ilyen tanácsokat!

A szülő kötelessége a gyermeke tisztességes felnevelése, iskoláztatása, legalább a hozzájárulása, támogatása mindezekhez. Nem elég csak megcsinálni, és ha elmúlt 18, kilökni az utcára.

ObudaFan # 2010.12.08. 21:38

Hanka2

Ha a fiad az édesanyádnál él, akkor az édesanyád követelhet tartásdíjat.

marche64 # 2010.12.08. 13:42

monalisa1!Köszi a segítség,üdv:marche64

Hanka2 # 2010.12.08. 12:21

Segítséget segítséget , kérni,
A fiam szakmunkásvizsga után még 2 évig tanul, hogy leérettségizzen, vidéken ezért most édesanyámnál van többnyire.A volt férjemnek februárban motorbalesete volt ezért azóta sem tud dolgozni, viszont kiderült, hogy fél évvel a balesete előtt a fiam nevére céget csináltatott (ez már k.b., a harmadik cége)mert játékgépezik és a befizetnivalókat eljátsza.
Én erről most szereztem tudomást,hát nem részletezem mit éreztem.Gyerektartást nem fizet, a fiam nevére alapítottak céget amiben az élettársa és ő is (nem tudom mit) dolgozik.A fiam olyan okos hogy segíteni akart nekik de azt sem tudja ki a könyvelő, mert csak aláírja a papírokat amiket az apukája az orra alá dug.
Én még kapom a családi pótlékot utána. Esetleg azt visszafizettetik velem? Gyerektartást, hogy követeljek? Én összesen 30000 Ft-ot adok a fiamnak megélhetésre(ebben benne van a családi pótlék is )többet nem tudok adni, de az anyukám ahol a gyerek van jogosan mérgelődik, vízdijj, fűtés stb.
Mit tehetek és hol érdeklődhetek, hogy a családi pótlékkal ilyenkor mi a helyzet? Gyerektartásra perelhetek amikor papíron nincs munkája?Előre is köszönöm a választ,

Beácska

monalisa1 # 2010.12.08. 11:19

Jelen idő szerint a középfokú tanulmányok befejezéséig. Ami a továbbtanulás dolgát illeti egyenlőre még nem vették fel sehová...

A nyáron fordulj bírósághoz és kérd a t.díj megszüntetését, egyben kérd hogy a továbbaikra nézve a felnőttartás dolgát vizsgálják meg.

Nagy általánosságban a nappali tanulmányok befejezéséig tart a fizetésre kötelezés.

marche64 # 2010.12.08. 09:12

Kérem segítsenek!
A válásunk után nagyobbik fiam velem él (Ő már 2 éve dolgozik),a kisebbik az anyjával,aki januárban lesz 18 éves.Gimnáziumi tnulmányait 2011 nyarán fejezi be.Meddig kell gyermektartásdíjat fizetnem,
ha továbbtanul felsőoktatási intézményben,amely még 6-7 évet is igénybe vehet?Vagy létezik-e korhoz kötött törvény (pl.:22 vagy 24 betöltött életév)Köszönettel:marche64

Niki0208 # 2010.12.08. 07:02

Keres igen,és semmilyen problémája nincs,szerencsére makk egészséges gyerek! Köszönöm a segítséget!

Grád András # 2010.12.07. 21:33

Kedves Niki0208!

Például ha speciális diétára szorul vagy költséges orvosi kezelésekre, az számít. Ha maga is keres, az elszámolandó a terhére, vagyis annyival kevesebb tartásdíjat kell fizetni. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Niki0208 # 2010.12.07. 21:24

A gyerek a szakács szakmát tanulja,a tanulmányai nem a legfényesebbek,de csinálja. Mit takar az hogy a gyermek szükségleteitől is függ?
Amit elfelejtettem,hogy a fiam egy étteremben van gyakorlaton ahol ösztöndíjat is kap,hogy pontosan mennyit azt nem tudom.Ez is számít valamit?
Köszönöm a segítséget!

ZGLK24 # 2010.12.07. 20:08

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, bár sokan félreértettetek. Apa és anya mindent tudnak amit leírtam, csak azt nem, hogy kirúgnak február 1.-től, mert én azt mondtam, hogy magamtól hagyom abba. Ezt nem szeretném ha megtudnák... És erre vonatkozott a kérdésem, hogy hogyan lehet megoldani azt, hogy ezt ne tudják meg? Például ha apa beadja a keresetet a megszüntetésre, és anya egyszerűen elfogadja és beleegyezik? Mivel sajnos pontos választ nem adtatok, ezért írok még mindig - ne haragudjatok... És arra sem válaszoltatok hogy mi van a szakmámmal és a munkámmal? Illetve újabb kérdés merült fel bennem, hogy mi ennek a dolognak a menete? Apa beadja, anyát értesítik levélben, és utána? Lesz biztosan tárgyalás vagy ha elfogadja nem lesz, illetve nekem esetleg be kell-e mennem, és nem kérvényezhetem-e valahogy, hogy a szüleim ne tudják meg, hogy kirúgtak...? Ne haragudjatok a sok kérdésért, csak nem szeretném, hogy ekkorát csalódjanak bennem, mert nagyon jó tanuló voltam, csak beírattak egy olyan főiskolára, amitől felfordul a gyomrom és a közelébe menni is utálok...

ObudaFan # 2010.12.07. 13:00

Valószínűleg kell fizetned, bár tudni kellene, hogy eddig mit végzett a gyerek, most mit akar, a tanulmányait milyen színvonalon végzi, és folyamatosan végzi-e. Hogy mennyit kell fizetni, az a vagyoni-jövedelmi viszonyaidtól és a gyerek szükségleteitől is függ. Meg lehet állapodni bíróságon kívül is, és ha banki átutalással teljesítesz, akkor annak van nyoma.

Niki0208 # 2010.12.07. 09:03

Üdv!
Segítségre lenne szükségem!!
A volt férjemmel 95-ben elváltunk,két gyermekünk van.A fiam 18 éves,a lányom 20. A lányom dolgozik így a gyerektartást lemondtam az ő részére,a fiam viszont betöltötte a 18at,odaköltözött az apjához,ott bejelentették állandó lakcímmel,stb. így most neki is le kell mondanom a gyerektartást. A volt férjemnek van felesége,és egy közös gyerek. Most avval "fenyegetnek" h gyerektartást kell fizetnem amíg a gyerek tanul és ha azon múlik akkor még 4évig tanulni fog csak,hogy fizessek. Viszont nem teljesen tudom,hogy nekem is kell fizetnem gyermektatás-díjat?(én egyedülálló vagyok) Ha igen akkor nem "csak" addig amíg meg nem szerzi az első szakmát? A volt férjem és a felesége felajánlották h nem kell bíróságra menni ha megegyezünk a gyerektartás-díjáról....viszont ezt nem tartom jó ötletnek,mert később a fejemhez vágják h nem fizettem közben meg de akkor mit tehetek? Meg lehet bírósági peren kívül egyezni úgy gyermektartásról,hogy annak azért nyoma legyen valahol? Illetve,mekkora lehet az az összeg amit követelhetek tőlem? (egy kereset,ezer adósság,ez az amim van) Az apa hosszas bírósági huzavona után volt "hajlandó" 12ezer ft-ot fizetni gyerekenként,de ezt is sokallta viszont a bíróság ezt ítélte és még így is jól járt.Ha valaki tudna segíteni,hogy mit tehetek ez ügyben azt megköszönném!!

sagit # 2010.12.03. 05:30

Mondjuk meg a valót ha apád megtudja - és megfogja- akkor joggal indíthat pert a gyt megszüntetésére, de legalábbis csökkentésre biztos. Mivel a sulit is abbahagytad lehet hogy meg is szüntetik és a fizetése is igencsak sántít már most is!!!

ZGLK24 # 2010.12.02. 21:26

Itt igazából anyukám kapja nem én. Csak miattam. És bár én lemondanék róla, de akkor eléggé haragudna, ő meg nem hiszem hogy könnyen lemond... Arra kérdésre még válaszolnátok, hogy akkor a szakmám és a munkám lényegtelen ez esetben?

monalisa1 # 2010.12.02. 17:11

Ha a továbbiakban nem kéred a t.díjat otthon azzal magyarázod amivel akarod, de elfogadható legyen mert apukád valószínűleg kérdezni fogja a diploma megszerzésének egy évi "elcsúszását".

ZGLK24 # 2010.12.02. 13:58

Tehát ha apukám beadja és anya beleegyezik, akkor nem kezdenek el utána járni ilyesminek, csak ha anya nem egyezik bele? Szóval akkor az, hogy van szakmám és dolgozok, az nem érdekes? Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2010.12.02. 10:28

Sajnos ez kiderülhet, hacsak a szüleid egyezséget nem kötnek.

ZGLK24 # 2010.12.02. 09:55

Bocsánat, elírtam, szeptembertől járok újra. Még annyi, hogy közben nekem lett egy szakmám, és olyasmit is olvastam, hogy ilyen estben a további tanulmányok nem lényegesek, mert a szakma miatt munkaképes vagyok. És dolgozom is szakmában, csak még keveset keresek. Ilyenkor is elkezdik faggatni az uskolai dolgaimat, vagy a szkma és a munka miatt le is zárják? Igazából szeretném, ha rövidre lenne zárva dolog, anyukám és én se tartunk igényt a gyerektartásra, de állítólag ha apukám kéri a megszüntetést, a bíróság újra mindennek utánajár. És amint írtam, van, amit nem szeretnék, ha kiderüle... Illetve szeretném, ha nem kellen mondjuk bíróságra járnom és a 2 szülőm között "igazságot tenni" rossz szóval élve...

ZGLK24 # 2010.12.02. 09:50

Köszönöm a válaszokat, azt tudják, hogy most még járok és jövő félévtől nem. És erre a félévre még iskolalátogatásit is hoztam. Szóval igazából csak azt nem tudják, hogy miért nem járok jövő félévtől, mert sajnos nem igazán törődtem az iskolával ezért kizártak a következő félévtől. Viszont ezt nem szeretném, hogy megtudják, mert újra beadom a felvételimet, és februártól folytatom. És szeretném őket egy csalódástól megkímélni, agy más okot mondtam arra, hogy miért nem járok fél évig. Tehát akárhogy is pereskednek, bárhogy alakul a dolog, az semmi esetre sem derül ki, hogy engem kizártak?

monalisa1 # 2010.12.01. 16:22

Úgy jobban hangzik hogy az intézményi igazolás az esetleges okot nem taglalja.

monalisa1 # 2010.12.01. 16:20

Köteles vagy minden megkezdett félévről iskolalátogatási igazolást adni az apukádnak, mert a t.dij csak ennek alapján jár arra az időszakra.

Ha nem tudsz igazolást produkálni, apukád keresetet adhat be a t.díj kötelezés felülvizsgálatára, aholis nagy valószínűséggel megkérdezik tőled hogy miért nincs suli...

Az iskolalátogatási igazolás csak igen-nem választ ad, az esetleges "nem"-et nem taglalja.

Jobb lenne a szüleid elé állni és elmondani a dolgokat, annál is inkább mert lehet hogy szükséged lesz a további segítségükre, támogatásukra.

ZGLK24 # 2010.12.01. 12:14

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy 23 éves vagyok, apukám fizetett utánam gyermektartást rendesen. Viszont szeretné abbahagyni, mivel dolgozni kezdtem. A jövedelmem igazolhatóan kb 20-30 ezer ft havonta nagyjából. Mellette főiskolán nappali tagozatos hallgató vagyok. A kérdésem az, hogy ha ő beküldi a kérést, hogy szeretné abbahgyni, azonnal azt mondják, hogy rendben, vagy pedig utánajárnak az iskolai helyzetemnek? Merthogy ez az utolsó félévem az iskolában és nem szeretném ha szüleim megtudnák, hogy pontosam mi az oka annak, hogy következő félévtől nem leszek főskolás (szeptemberben újrakezdem). Szóval megtudják-e a bíróságtól, hogy következő félévetől nincs suli és pontosan az okát ennek? Köszönöm

ObudaFan # 2010.11.11. 18:57

Nincs mit.

jarfastamas # 2010.11.11. 18:28

Köszönöm szépen a válaszát!

ObudaFan # 2010.11.11. 11:45

Nem kell visszatéríteni, de ha nem egyeznek meg, édesapja sikerrel indíthat pert a jövőbeni tartásdíj megszüntetésére.