Nem egészen. A tartásra kötelezett férje/felesége, s ujonnan a hivatalosan bejelentett élettársa is kötelezhető a párja gyermekének tartását segíteni akár anyagilag is. Ugyanakkor persze lehet eltartottként veszik figyelembe jövedelmi viszonyai alapján.
A lényeg, hogy fenti esetekben az egész, egységet alkotó család összjövedelét, vagyoni viszonyait vizsgálják..
gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén
kalamalyka,
ez csak akkor igaz, ha egy háztartásban él a házastárs gyerekeivel. egyébként:
61. § (1) A tartásra jogosultat rokonai közül elsősorban leszármazói kötelesek eltartani.
(2) Amennyiben a tartásra jogosultnak tartásra kötelezhető leszármazói nincsenek, eltartása felmenő rokonait terheli.
(3) Az a rokon, amelyik a tartásra jogosulthoz a leszármazás rendjében közelebb áll, a tartás kötelezettségében a távolabbit megelőzi.
(4) Azt a kiskorút, akinek tartásra kötelezhető egyenesági rokona nincs, nagykorú testvére köteles eltartani; ez a kötelezettség azonban csak annyiban terheli, amennyiben ezt saját maga, házastársa és tartásra rászoruló egyenesági rokonai tartásának veszélyeztetése nélkül teljesíteni képes.
62. § (1) A házastárs köteles háztartásában eltartani a vele együtt élő házastársának olyan, tartásra szoruló kiskorú gyermekét (mostohagyermek), akit házastársa az ő beleegyezésével hozott a közös háztartásba. A tartási kötelezettség mindkét házastársat egysorban terheli.
(2) A mostohagyermek akkor köteles eltartani tartásra rászoruló mostohaszülőjét, ha a mostohaszülő az ő eltartásáról hosszabb időn át gondoskodott.
63. § (1) Több egysorban kötelezett között a tartási kötelezettség a kereseti, jövedelmi, vagyoni viszonyaik és teljesítő képességük arányában oszlik meg.
(2) Annak a tartásra kötelezettnek javára, aki a tartásra jogosultat személyesen gondozza, az ezzel járó munkát és egyéb terhet a tartási kötelezettség megállapításánál figyelembe kell venni.
64. § (1) Ha valaki több jogosult eltartására köteles és mindegyiket nem képes eltartani, a gyermek és a szülő a többi rokont, a leszármazó a felmenő rokont, a közelebbi rokon a távolabbit a jogosultságban megelőzi.
(2) A tartásra jogosultság sorrendjében a gyermek a házastársat és az elvált házastársat, a házastárs és az elvált házastárs pedig - egymással egysorban - a többi rokont megelőzi.
Amit kalamalyka ír, az a jelenlegi bírói gyakorlatnak nem felel meg.
Szia Obudafan!
Mindkét kérdésre ugyanarra hivatkozik.
Egyébként szerinted meg fogják szüntetni a további gytámot?
Köszönöm eddigi segítségedet is.
Csökkentésre lehet számítani.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm szépen válaszát!:)
Bár némileg ellentmondásos számomra a dolog, de nem meglepő, a törvények nagyrészt az elvált apák ellen szólnak.
Egy dolog merült fel bennem : ON
Nem tartom túl jogosnak, hogy egy gyerek után mindkét szülő egyforma mértékben kell, hogy gondoskodjék a válás után (ugye a különélő szülő főként pénzben, az együttélő természetben), viszont a gyermekek után járó kedvezmények csak az együttélő szülőt (többnyire az anyát ) illetik meg...Így ha az apa új családjában születik két gyermek, úgy az apa nem lesz háromgyermekes apuka, hiába tart el 3 gyermeket, viszont ha az anya új családja bővül + két gyermekkel, akkor háromgyermekes lesz, ennek minden kedvezményével (adókedvezmény, tankönyv, étkeztetés stb.) Sok hsz-t olvastam itt a fórumon, ahol az apa az exnején akarván bosszút állni, a gyerekkel tol ki, mindenáron kibújva a gyerektartás fizetés alól, ez gerinctelen dolog. De a legtöbb apuka rendes ám, erején felül is fizeti a nem kevés gyerektartást, én jogosnak látnám, ha a kedvezményekből is részesülne valamilyen módon, nem csak a kötelezettségekből.
OFF
Elnézést kérek a hosszúságért, de ezt szerettem volna leírni.:)
Üdv Mindenkinek!
A problémám a köv: eddig a nagykorú fiam a volt feleségemmel lakott. Szeptembertől hozzánk költözött (főiskola, nappali tagozat). Tudom, kérnem kell a bíróságot a gyt. megszüntetésére, de pontosan minek kell szerepelni ebben a beadványban, és kell valami dokumentum, melléklet hozzá ? És számít az, hogy hivatalosan továbbra is a volt feleségem címén van bejelentve?
A választ előre is köszönöm.
Sziasztok!
Már egyszer érdeklődtem, hogy mi lesz a módja a gytartás megszünésének, kaptam is választ obudafantól, amit ismét köszönök.Két gyermekem van, egyetemisták. most kezdték, egyikük nappalin, másikuk levelezőn és dolgozik.A volt férjem azt szeretné, hogy én indítsam a gytartást megszüntető keresetet oly módon, hogy írjunk egy lemondó nyilatkozatot a gytartásról.mondtam, hogy nem. azt mondja, akkor küld egy ügyvédi felszólító levelet, hogy tegyem meg.és ha nem, akkor ő adja be és visszaperli tőlem a perktg-et és a gytartást júliustól.
ez lehetséges?
a válaszotokat előre is köszönöm.
Boszorka68
alec
Ha mostantól nálatok lakik akkor tulajdonképpen ezen időponttól a volt feleségednek kellene fizetnie a t.díjat. Vagyis nem a t.díj megszüntetést kellene kérni a bíróságtól, hanem a kötelezés megváltoztatását - elvégre az ő gyermeke is...
A lakcímkártyát a te címedre is átkérheti, ez a jelen idő szerinti tartózkodást hivatott igazolni, nem pedig azt, hogy ténylegesen hol is van az otthona.
bosszorka68
A t.díjról nem lehet csak úgy "lemondani", a fizetés kötelezettségét csak a bíróság szüntetheti meg - minden esetleges későbbi vitát elkerülendő az érintett felek közt.
A nappali tagozatos gyermek után továbbra is jár a t.díj, a másik után már nem.
Tulajdonképpen te is megindíthatod a keresetet: ezen gyermekre a jogosultság okafogyottá vált. (Az más kérdés, hogy amíg a bíróság tárgyban másképp nem dönt, a volt férjednek fizetnie kell mindkét t.díjat.) Tehát akár az ő saját érdeke is lenne az önálló períndítás...
Monalisa
laikus hozzászóló
boszorka68
Aztán mi ügyvédi közreműködés szükségeltetik egy teljesen síma jogügylet lefolytatásához?! Akár te akár a volt férjed csak meg tudtok fogalmazni egy néhány mondatos keresetlevelet, hiszen a tény- mármint hogy a második gyermek már nem tanul nappali tagozaton, köztetek nem képezi vita tárgyát.
Köszönüm, monalisa. Persze, szerintem is sima lenne a dolog, csak ő azért nem akarja beadni, hogy ne ő legyen a felperes, ne ő viselje a perktg-et.
de hát boond vagyok én, hogy kezdeményezzem, hogy kisebb legyen az amúgy is csekély bevételünk?
Ha rosszul írom jogász bizonyára majd kiegészít, szóval tudomásom szerint t.díj-jal kapcsolatos családjogi perekben egyik fél sem visel perköltséget. (Ha mégis van ezen kötelezettség, akkor majd a bíróság eldönti, hogy a két fél közül melyik köteles fizetni - vagy bizonyos mértékben megosztja köztük azt. Meg aztán a per kezdetekor lehet kérni költségmentességet, költségfeljegyzést - utólagos fizetés -, mindezt az igazolt anyagi helyzet alapján, szóval előre nem kell félni...)
Minél később van beadva a kereset, a volt férjednek annál tovább kell fizetnie a t.díjat - jó ez neki?
Monalisa
laikus hozzászóló
boszorka68!
Ha meg tudtok állapodni a megszüntetésben, akkor nem kell emiatt bírósághoz fordulni.
A per egyébként tárgyi költségfeljegyzéses.
„tudomásom szerint t.díj-jal kapcsolatos családjogi perekben egyik fél sem visel perköltséget. ”
Rosszul tudod.
Obudafan, köszönöm a választ.
nem, sajnos vele nem lehet megegyezni, mert nem olyan, egyáltalán nem megbízható. Egy lemondó nyilatkozatot szeretne tőlünk,a levelezős fiam részéről. De én azt olvastam, hogy a "tartásra kötelezett kell, hogy elindítsa a gytartás megszüntetését és a rokontartás megállapítását."
Tehát ebből én azt szűrtem le, hogy ha én lemondok a gytartásról, akkor senki nem kéri a rokontartás megállapítását, tehát veszélybe kerülhet a másik fiam részére fizetendő tartásdíj is. Én értem, hogy aki levelezős, nem jár neki, de aki nappalis, nála azt szeretném, hogy maradjon továbbra is a letiltás, mert különben egy fityinget sem fog adni.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a pontosítást.
boszorka68
Amennyiben a nyílatkozatban leírod, hogy a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeked részére továbbra is kéred az előzőekben már megállapított rokontartást, a levelezőn tanuló részére pedig nem, akkor ez egyértelmű.
Mit kell ezen annyit rágódni? Valamint úgyis ott leszel a tárgyaláson, ha valami esetleg még nem tiszta, ott majd elmondod.
Monalisa
laikus hozzászóló
A férjed kötelezése továbbra is megmarad az egyetemista javára, csak "átcímkézik" azt.
ok, köszi, ezt értem, de én nem akarok beadni semmit, adja be ő. nekem nem sürgős.
én úgy gondoltam, ez simán megy, ő beadja,meghallgatnak, megállapítják és úgy lesz aztán.
de ő fenyeget, meg akar úszni minden fizetést.
ezért kérdeztem, hogy a fenyegetései mennyire válthatók be.
Boszorka. ezt írtad:
„.A volt férjem azt szeretné, hogy én indítsam a gytartást megszüntető keresetet oly módon, hogy írjunk egy lemondó nyilatkozatot a gytartásról.mondtam, hogy nem.”
A lemondó nyilatkozatot sem akarod aláírni? Nem kell ide bíróság, csak tőled egy lemondó nyiltakozat.
Pillanatnyilag jogtalanul vesztek fel gyerektartást, és mivel a gyerek aki dolgozik nagykorú, legalább annyira benne van mint te.
Ez valami kicsinyes bosszú?
A nagykorú gyermek rokontartásra jogosult, de nem minden áron. Ha bíróságra kerül a dolog, és kiderül, hogy hónapok óta felveszitek jogtalanul a gyerektartást mindkét gyerekre, veszélybe kerülhet a rokontartás a nappali tagozaton tanuló gyermekre is.
nem bosszú.
de nem adok ilyen nyilatkozatot.
nem nekem kell elindítani.
és amíg ő nem indítja, addig jön. Ezt már itt is többen leírták.
ObudaFan, aki jogász azt írta, hogy ha meg tudtok egyezni, akkor nem kell bíróságra menni. Te jársz pórul ha bíróságra mentek. Gondolj a másik gyerekedre. Pillanatnyilag veszélyezteted az ő rokontartását.
Persze hogy nem bosszú... csak mohóság. Szép tiszta emberi érzés ez is.
Megértem a dolgot, noha egyetérteni nem tudok vele.
Ettől függetlenül igencsak hülye az ex ha nem indítja el az eljárást azonnal, amint kiderül, hogy nem lehet veled egyeztetni. De hát aki hülye, annak meg úgy kell. Gondolkodott volna jóelőre... :)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Hiába is írtok egymás között lemondó nyilatkozatot az egyik gyermek tartására vonatkozólag.........
A munkáltató CSAK ÉS CsAKIS bírósági végzés alapján fog vonni, illetve nem vonni. Márpedig azt így egymás között nehéz lesz elintézni..........addig marad a két gyerek utáni levonás, amit elvileg "túlfizetés" címén visszamenőleg 6 hónapra ha nem is visszaigényelheti, de kérheti az ex a beszámítását a következendőekbe........
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02