Az ilyen esetekben az érdemtelenség megalapozásához azért legalább az szükséges, hogy az apa is megpróbálja felvenni a kapcsolatot a gyerekkel. Ha megpróbálja, és az nem reagál, akkor érdemtelen.
gyerektartás felnőttkorú gyermek esetén
Jó estét!
Szeretném, ha valaki elmagyarázná nekem, hogy mit jelent az érdemtelenség.
Konkrétan: ha a nagykorú felsőfokú iskolát folytató gyerek semmilyen kapcsolatot nem tart a tartásra kötelezett szülővel.
Viharos körülmények között váltak el anno a szülők, az akkor kk. gyk.-et még a kötelező láthatásra a családsegítőbe sem vitte a szülő, amelyiknél elhelyezésre került.
De azóta felnőtt a fiú, és semmilyen kapcsolatot nem tart a tartásra kötelezettel, noha tudja, hogy az hol lakik. Egyébként rokkantnyugdíjas a tartásra kötelezett, tavaly életmentő szívműtétje volt, az önkormányzat hordat neki naponta 1x ingyenkosztot, szomszédok, rokonok egyéb jó emberek segítik őt, a másik szülő meg jómódban dőzsöl.
Ez a gyerek érdemes a tartásra?
Jó napot kívánok!
Az általános iskola után Budapesten egy kézműves szakiskolába kezdtem tanulni, amely nappali tagozatos volt. A 9. és 10. osztály elvégzése után bőrtárgykészítő szakra jelentkeztem, de nem vizsgáztam le belőle, így erről papírom nincsen. A következő szeptembertől kosárfonó szakon tanultam, OKJ-s végzettséget szereztem s lehetőségem adódott még 1 évet ezen a szakon tanulni, de már papír szerzés nélkül. Ezt követően visszaköltöztem vidékre és nappali tagozaton 2 év alatt leérettségiztem. Utána ismét Budapestre jöttem nappali tagozatra tanulni OKJ-s gyermek-és ifjúságvédelmi szakra,aminek sikeres elvégzése után nappalin szociálpedagógiát kezdtem hallgatni az egyetemen. Itt már abszolváltam, diplomát még nem szereztem. Ezzel majdnem párhuzamosan teológiát kezdtem tanulni a fővárosban, most másodéves vagyok. Kereső tevékenységet nem folytattam, az egyetemmel hallgatói munkaszerződésben ,51 évig álltam, amiből kb. fél év "lett" adóköteles.
Az édesapám 1992 óta fizet gyermektartást rám és az öcsémre, kérésére nem vonják, hanem magától fizet. Ezzel az évek során voltak gondok, bíróságon is jártunk, édesanyám pert nyert.
A lényeg, és a kérdésem:
Édesapám tudomására jutott, hogy rám vonatkozóan már régóta nem kéne fizetnie és azzal fenyeget, hogy visszatérítést követel.
A gyermektartásdíj rám eső részét édesanyám minden hónapban a bankszámlámra utalta, teljes mértékben az életfenntartásomra fordítottam. Apukám jó anyagi körülmények között él, s meggyőződésem van róla, hogy amit rám fizetett gytartás, az a fizetésének nem a 20%-a. Tisztában vagyok vele, hogy már nem vagyok jogosult az eltartására,de abban a hiszemben éltem, hogy ezt ő is tudja, s azért fizet, mert támogatni szeretne, tehát nem rosszhiszeműségből vettem ezt a pénzt igénybe.
Minden körülményt figyelembe véve kérheti-e édesapám a gytartás visszamenőleges kifizetését?
Bírósághoz kell fordulni, keresetben kell kérni a tartásdíj-fizetési kötelezettséged megszüntetését és a végrehajtás felfüggesztését.
Tisztelt Fórumozók!
Gyerekem letette az érettségit, nem vették fel főiskolára,OKJ-s tanfolyamra jelentkezett állítólag, amiről semmilyen papírt nem mutatott fel.
Gyt-t meddig vagyok köteles fizetni, ha semmilyen bizonyiték nincs arra, hogy tanul?(ha tanul, azt támogatom, annak ellenére,h nem jó a kapcsolatunk, de azt nem, ha dolgozik)
1, Én kérhetem a bérszámfejtőt, hogy ne utalja, mivel nincs semmilyen igazolás a tanulmányairól? (vagy én kérjek igazolást?)(Gyt-t levonják fizetésből, nem én adom.)
2,Vagy ez nem járható út és bírósághoz kell fordulni?
3,Ha bíróságra kell menni,lehet kérni engedélyt, hogy a tárgyalás befejezéséig kérelmezzem a gyt fizetés felfüggesztését? Ez létezik, ha igen, mi a hivatalos formája/elnevezése?
Köszönöm!
Ha magas ösztöndíjat kap, akkor tartásdíjra valószínűleg nem lesz jogosult.
Tisztelt Ügyvéd Úr, Kedves Fórumozók!
Férjem 19 éves fia után fizetett tartásdíjat, aki gimnázium 3. év vége előtt (minden kérés, könyörgés ellenére) Londonba költözött több, mint egy éve, ahol több-kevesebb megszakítással dolgozott. Akkor lefolytatták a tartásdíj megszüntetési eljárást. Most hazaköltözött, és állítólag szakmunkás tanuló lesz nappalin. Anyukája már jelezte is, hogy igényt tartanának tartásdíjra. A kérdésem: jogosult a fiú tartásdíjra, annak ellenére, hogy ő szaktotta meg önkényesen a tanulmányait, és valószínűleg a mi jövedelmünkénél jóval többet keresett több, mint egy éven át? Illetve mennyi lehet ennek a mértéke? Állítólag magas ösztöndíjra lesz jogosult. Ja, és hány éves koráig lesz jogosult?
Előre is köszönöm a választ.
De, szerintem sikerre vezethet egy megszüntetési per.
Kedves szakértők.
A helyzet az alábbi: leányom elvégezte az egyik tudományegyetem 3 éves bölcsész alapképzését és átvehette oklevelét. A két éves mesterképzést nem akarja folytatni, helyette felvételt nyert egy gazdasági főiskolára, ahol szándéka szerint csak egy évet akar tanulni(tehát nem akarja befejezni), majd egy év múlva egy harmadik felsőoktatási intézménybe akar tanulni. Én eddig becsületesen támogattam, többet is adtam a kötelezőnél, de kérdezem én meddig lehet ezt így folytatni? Nincs egy határ, amikor azt mondhatom, hogy ennyi volt, vagy mi csak fejőstehénnek vagyunk jók?
Ha egy szakmája már van és elmúlt 18... akkor inkább a csökkentésen - megszüntetésen kell elgondolkodni nem az emelésen...
Üdvözletem!
Egy kérdést szeretnék feltenni.
Nyugdíjas férfi vagyok. Lányomat fizetős főiskolára vették fel, egy szakmával már rendelkezik. Kapcsolattartásunk normális. Megegyezés alapján idáig fizettem az írásban rögzített összeget, de most a volt párom többet kér. Kérdésem:bírósági per során a nyugdíjam hány százalékát vonhatják le gyt. címen? Úgy hallottam, hogy akár 50 % is lehet a felső határ gyugdíjas esetében.
A választ előre is köszönöm!
Hümér: szerintem ez a BH a leginkább a Te ügyedre alkalmazható:
BH1999. 554. A szakmunkásképző után az érettségi vizsga letételével járó szakközépiskolai tanulmányok folyamatos végzése olyan szükséges tanulmány, amely a nagykorúvá vált gyermek tartásdíj iránti igényét megalapozza [1952. évi IV. törvény 60. § (2) bekezdés, 69. § (1) bekezdés, XXIX. PED].
Itt azt írja, hogy a szakközépiskolai tanulmányok folyamatos végzése szükséges tanulmány, tehát az, hogy ő meg-megszakítja, már értékelhető a bírói gyakorlat szerint úgy, hogy nem szükséges tanulmány. Értékelheti a bíróság azt is, hogy a munkaviszonya miért szünt meg (nem volt kedve dolgozni és otthagyta, vagy leépítették épp az érettségi hiányában, mert mondjuk a munkakörhöz elő volt írva).
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Hümér: Kérheted a tartásdíj fizetési kötelezettséged megszűntetését arra hivatkozással, hogy az érettségit estin vagy levelezőn is megszerezheti, van már egy szakmája, amivel el tudna helyezkedni. Az első szakma megszerzéséig vagy köteles tartásdíjat fizetni, ugyanakkor a bírói gyakorlat a továbbtanulást támogatja. Kérdés, hogy az érettségi megszerzése annak minősül-e, ha egyszer az estin, levelezőn is megszerezhető.
Abból amit írsz, nekem viszont az jön le, hogy nincs kapcsolatod a gyerekkel. Ha jól érzékelem, akkor érdemtelenségre is lehet hivatkozni, ha a kapcsolat nem a Te hibádból szűnt meg.
Az ezzel kapcsolatos gyakorlatból néhány anyag, az utolsó lényeges lehet:
EBH2007. 1609
A nagykorú gyermek tartásra való érdemtelensége a különélő szülővel való kapcsolattartástól kellő indok nélkül elzárkózó, passzív magatartással is megvalósulhat (1952. évi IV. törvény 60. §).
BDT2000. 329. A szükséges tanulmányok körébe tartozik az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanfolyam. A nagykorú gyermek esetén a szülő saját szükséges tartásának rovására nem köteles a gyermekével megosztani mindazt, ami rendelkezésre áll.
BH2005. 285. A szülőnek nagykorú gyermekével szemben tartási kötelezettsége csak a választott életpályára felkészítő tanulmányok időszakára áll fenn (1952. évi IV. törvény 60. §).
BH2003. 416. A szülő tartási kötelezettsége a tanulmányokat folytató nagykorú gyermekkel szemben. A többszörös iskolaváltoztatás, évismétlés a tanulmányok folyamatosságát megszakítja, így ilyen esetben a nagykorú gyermek tartásdíjra nem jogosult [1952. évi IV. törvény 60. § (2) bekezdés, XXIX. PED].
BH2002. 232. A szülő a nagykorú gyermeke után nem igényelhet a saját jogán tartásdíjat, ha a gyermek nem él vele egy háztartásban [1952. évi IV. törvény 60. § (2) bekezdés, 67. § (2) bekezdés, XXIX. PED].
BH2001. 229. Az egészségügyi szakközépiskola elvégzését követően a főiskola védőnőképző szakán folytatott tanulmányok olyan szükséges tanulmánynak minősülnek, melyek a nagykorú gyermek tartásdíj iránti igényét megalapozzák. [1952. évi IV. törvény 60. § (2) és (3) bekezdés, 69/C. § (1) bekezdés, XXIX. PED].
BH2001. 20. A szülő - önkéntes vállalásának hiányában - a nagykorú gyermek által korábban megszerzett szakképesítéssel azonos vagy annál alacsonyabb szintű végzettséget nyújtó tanulmányok anyagi fedezetének biztosítására nem kötelezhető [1952. évi IV. törvény 60. § (1)-(2) bekezdés, XXIX. PED].
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Tudtommal az érettségi bizonyítvány megszerzése után történik a szakma megszerzése...
Nem kell azért elkeseredni. Azért, mert nappali tagozaton elkezdi a tanulmányait még nem biztos, hogy van "kedve" bejárni a suliba, mikor alig várta, hogy megszabaduljon a tanerőktől és végig tanulja az egészet. Lehet, hogy 1-2 hónap után bemondja az unalmast és újra munkába áll.
Én rohamtempóba azonnal kérném a tartásdíj megszüntetését. (Ha esetleg később mégis valamilyen nappali képzésben vesz részt, akkor az eltartó szülő kérje újra a bíróságtól a tartásdíjat.)
Aki időt nyer, életet nyer...
Ha dolgozik, akkor lehet kérni a megszüntetést. Ha viszont leteszi az érettségit, és ez alatt nem lesz jövedelme, akkor szerintem járni fog a tartásdíj.
Kedves Fórumozók !
A fiam már 19 éves, szakmunkásbizonytíványt szerzett s most nyárra már el is helyezkedett egyenlőre egy hónapra havi 90 ezer Ft.-os munkabérért. Közben úgy döntött, hogy nappalin még leteszi az érettségit.
Én mindeközben most is fizetem a havi 45 ezer Ft.-os tartásdíjat az Édesanyjának.
Kérdésem az, hogy az első szakma megszerzése után még két évig vagy 20 éves koráig továbbra is köteles vagyok-e fizetni egy újabb NEM szakmát adó képzést, NEM OKJ-s képzést - vagy sem ?
Kérdésem az is, hogy miközben a fima munkavállalóként dolgozik, a volt feleségem jogszerűen kapja-e mégis közben a havi tartásdíjat ?
Köszönöm a válaszokat, tanácsokat !
Hümér
Üdvözletem!
Tisztelettel szeretném kérdésemet feltenni ,
41 éves anyuka vagyok 2 nagykorú leányom van és egy 17 éves fiam akit az édesapja nevel sajnos így alakult .
Ezért én rendszeresen gyerektartást fizetek.
Eddig kapcsolatunk nagyon is jó volt szinte csak aludni járt haza legtöbbet nálunk tartózkodott.
13 éve élettársi kapcsolatban élek ,a fiam részéről is jó a kapcsolat a párommal semmi hiba nem történt,addig amíg bejelentettem fiamnak is hogy babát várunk .
Nemsokára érkezik a pici, a baj ,hogy a fiam dührohamot kapott még tavaly novemberben elrohant azóta nem láttam tudomást sem vesz rólam ,én próbáltam vele beszélni ,de nem akar hallani rólunk.
Gondoltam várok de ez már nagy fájdalom nekem és nincs tovább.
Most minden gondolatom természetesen a kicsié lesz, aztán nem tudom változik e valami.
A lényeg a majd tgyes gyes gyed stb jutattásokból kell gyerektartást fizetni ,vagy csökkenteni azt vagy mi a teendő ilyen helyzetben.Nem látom ,tanul, kapcsolatom nincs vele.
Kérem válaszoljon aki erre érdemleges választ tud adni .
Köszönettel!
Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/35/12670#…
meyya
Etényi Zoltán hozzászólása:
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elvált 47 éves férfi vagyok 1 kérdésem lenne: A bíróság 2010-ben tartásra kötelezett két nagykorú felsőfokú nappali tagozatos tanintézményben tanuló gyermekeim után. Visszamenőleg 2009. augusztus 1-től 2011.június 30-ig. Ami a jövedelmem 40%-át + fejenként 10.000-10.000 Ft(69.000 Ft összesen) míg az elmaradás le nem telik.
Az lenne a kérdésem tisztelettel, hogy ha a felnőtt nagykorú lányom a nappali tagozatos tanulmányi alatt dolgozik(segédápolóként) és jövedelemmel rendelkezik ( ami után adózott is), akkor jogosan kérik-e a tartásdíjat tőlem? A nagykorú fiam is alkalom szerűen dolgozik, de ő nem “utolérhető”.Vissza követelhető-e peres úton a munkaviszony létesítse alatt kifizetett tartásdíj?
Tisztelettel:
Etényi Zoltán
A t.díj mindenkor a gyermeket illeti - ő a jogosultja, legfeljebb nagykorúságáig a gondozó szülő veszi át és használja fel legjobb tudatása szerint.
Ha neked a nappali tagozatos tanulmányok mellett lehetőség adódik részmunkaidőre és/vagy bedolgozásra stb., akkor az abból származó jövedelmet valószínűleg már beszámítják a t.díj összegébe., "rossz" esetben akár meg is szűnik a további t.díj folyósítása.
Az apukádnak kell bírósághoz fordulnia és kérni, hogy a továbbiakra nézve un. felnőttartás kötelezését írják elő, és ez nem ritkán kevesebb már mint az eddigi t.díj volt.
A bíróság abból indul ki, hogy egy fiatal felnőtt már próbáljon gondoskodni magáról.
Külön: minden beíratkozott folytatólagos szemeszterről köteles vagy az apukádnak iskolai igazolást adni, mert annak hiányában a t.díj már nem automatice...
monaLuis
laikus hozzászóló
Tisztelt Fórumozók!
21 éves egyetemi hallgató vagyok!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha bejelentenek a suli mellett egy munkahelyen vagy esetleg vállalkozói igazolványt váltok ki, elveszik az anyukámat megillető gyerektartást?
Köszönettel:
Ancsi21
Kedves Brian61!
A nagykorú gyermeknek a tartásdíj az első önálló jövedelem megszerzésére képesítő felsőfokú képesítés megszerzéséig tart. Ebbe a master szint is belefér. Ha már van ilyen végzettsége, nem jár további diplomák megszerzése érdekében. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
A másoddiplomás képzésen tanuló 22 éves gyermek után kell-e tartási díjat fizetni?
Röviden: barátomék válnak, 3 gyermekük van (14 ill 17 és 22 éves). A két kisebb után természetes, de mi a helyzet a legnagyobb gyermek esetén? Ő szeretné támogatni a gyermekét(meg is fogja tenni), de kötelezhetik-e ill. előírhatják-e számára hogy mennyit.
Köszönöm a választ.
Le lehet mondani. Ha bírósági végrehajtás útján folyósítják, akkor a bíróságnak ezt be kell jelenteni.
Jó napot!
Lehet hogy már volt hasonló kérdés, de nem találtam meg.
Az lenne a kérdésem, hogy 18. életévét betöltött személy lemondhat-e a tartásdíjról amit kap?
Ha igen, akkor hol és hogy teheti ezt meg?
Milyen papírok kellenek hozzá?
Kell-e bármelyik szülőm beleegyezése ehhez?
ui.: már egyszer begépeltem egy szöveget, de nem jelent meg, ha mégis, akkor elnézést kérek az ismétlésért.
Lyonne, nem nyítok külön vitát, nem AZT írtam amit te abból kiolvasni véltél...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02