- Szerintem fölösleges a jelentgetés, elmérgesíti méginkább a helyzetet.
- Ha elváltatok, vinni kell a végzést, és a külön élő szülő aláírása nem kell az útlevél kiváltásához. Ha ddig, míg nem vagytok elválva nem megy bele, azzal szerintem semmit nem tudsz tenni.
Apuka mibe szólhat bele?
"Kérdésem mit kaphatok én ezért a "provokálásért"?(leöntöttem apukát kávéval)
És ő mit kaphat, ha feljelentem, hogy megütött.
És még egy kérdés: Úgy, hogy meg lesz a sengeni határ, így is kell a kiskorúnak útlevél azokba az országokba, aki oda tartozik?
Ha apuka nem megy bele az útlevélbe, mit lehet tenni?"
Köszönöm még egyszer!
Természetesen, tudom, de elvileg a lehetőség...
Azért ahhoz az átcuccoláshoz a gyámhatóságnak is lehet még egy-két szava.
16. életéve betöltését követően, a nagylány ha úgy gondolja (...), saját akaratából átcuccolhat majd az apjához, de a t.díjat továbbra is az anya kezébe/számlájára kell havonta folyósítani.
Köszönöm amit írtatok.
Persze, nem jogi kérdés hogy anyuka mit rontott el a lánya nevelésében. Én biztos,hogy nem így nevelném a gyermekemet soha.A gyereknek normális esetben szüksége kell,hogy legyen az apjára és viszont.Marhára undorítónak tartom,hogy akkor elfogadta apának a leányzót, viszont az miatt,hogy lelkileg még mindig nem tudta elengedni 7 év után a volt férjet,teljesen tönkretesz egy apa-gyerek kapcsolatot.
Beszélgettünk a gyermekelhelyezés megváltoztatásáról,de az a közös álláspontunk hogy csak akkor,ha a nagylány is ezt szeretné,és elfogad minden családtagot,vagy ezt hozza az élet pl. egy tragédia miatt.Ebben teljesen egyet értünk.A két pici hiányolja a nagylányt még így távolból is.(ez számunkra is érdekes,tudják hogy apa lánya)
Szerencsére a férjem tele van optimizmussal és nem egy elveszett ember,biztos vagyok benne hogy talál munkát hamarosan.(már van is kilátásban....)
Azért érdekes kérdés, hogy hogy is lehetne végrehajtani egy olyan határozatot, ami arra kötelez valakit, hogy ne neveljen valakit más ellen. Ez így nem jogi kategória. Amennyiben ez a magatartás és az elhanyagolás is nagyon súlyos , szóba jöhetne az elhelyezés megváltoztatása, de hát a leírtak alapján jelen ügyben ebben sem hiszek.
Debobe,
Egy 14 éves nagylánynak már nemigen lehet bármit is "bemagyarázni", annak már jó-rossz kialakult véleménye van a dolgokról - úgy nagy általánosságban.
Ha meg nem is találkozik veletek (...), akkor meg már eleve késő a bármiféle ráhatás., vélem jobban elvan a barátnőivel stb., mint akár csak otthon lenni, vagy bárhol is másutt.
És ha a két pici babával szemben is közömbös (...), akkor te meg ne előltesd "a" nagycsaládi felállást, alapból nem fog menni.
Talán majd évek múltával rájön bizonyos dolgokra a leányzó, hogy mit rontott el...
Ami pedig a férjed sajnálatos munkanélküliségének dolgát jelenti: ha a közeljövőben nem fog tud újra elhelyezkedni, kérheti a bíróságtól a t.díj mérséklését - nehogy a díjkülönbözet miatt utóbb problémátok legyen.
Dr,Attika és Tisztelt Többiek!
Férjem volt feleségénél helyezték el váláskor 2000-ben a közös lányukat,aki jelenleg 14 éves.Szeretném kérdezni,hogy férjemnek van-e beleszólása abba,hogy ne nevelje ellenem a közös gyermeküket, továbbá hogy ne arra nevelje,hogy a két pici gyermekünket utálja.Semmi ok nincs rá,hiszen nem is találkozik velünk a nagylány.
Ezenkívül abba van-e beleszólása,hogy a volt feleség annyi hitelt vett fel lakáscsere miatt innen-onnan,hogy a gyereknek már nem tellik ruhára, kajára állítólag.(Fizetés 80,hitelek havi 60)
Az ügy érdekessége,hogy a volt feleség a "nehéz körülményeire" hivatkozva kérte a gy.t.felemelését, közben férjem most munkanélküli lett,nem tud fizetni annyit mint eddig.
Dr.Attika!
Én baromira nem értek veled egyet, mert szeritnem pont az a tapasztalat hogy az apákat pont nem érdekli a gyerek, tisztelet a kivételnek, itt a forumba szerintem ez a fő gond, hogy csak cseszegeti a családot.
És abban sem értek egyet hogy az anyák a pénz miatt akarják a gyereket.. Én szivesen lemondanék a gyerektartásról ha tudnám hogy ezzel véget is ért a kapcsolatunk az apával.. merthogy nem érdekli a gyerek.
Nem kéne így leírni az anyákat, főleg azért mert nekik köszönhetjük hogy vagyunk, valljuk be egy rendes családba se sok vizet zavar az apa, mert nem arról szol az életük hogy annyira kiveszik részüket a gyereknevelésből, mint az anyák..
Ezzel nem akartam senkit megsérteni, és vannak kivételek, vannak jó apák, és vannak rossz anyák....
Dr. Attika:van igazság abban amit írtál, de pl. az apjától eddig soha nem tiltottam el a gyerekem. Csak már nagyon unom, hogy még mindíg úgy rendezzem az életem, ahogyan apukának jó lenne(pedig már van bírósági végzés, hogy mikor jöhetne), de ő mindíg variál!
A másik; lehet ,hogy vannak olyan anyák, de a többség biztos nem a pénz miatt ragaszkodik a gyermekéhez, főleg, ha még tartásdíjat sem kap.
monalisa: sajnos Neked is igazad van! Nem akarom, hogy a Fiam egy eszköz legyen!
Csak sajnos az apukával nem lehet megegyezni pénzügyi téren és csak láthatáskor beszélünk, ami sajnos a gyerek előtt zajlik.
liridavi: melyik kerületben?
Akkor megpróbálom én is, hátha sikerül.
A többi kérdésemre tudnátok válaszolni?
lásd lejjebb.
Azért nem olyan kapós ám egy férfi ha x számú gyerek után t.díj fizetési kötelezettsége van.
Ennek ellenére, kétségtelen, hogy egy anyának a nehezebb - ha nincs mögötte a családja/rokonsága segítőleg.
Dr.Attika! Van igazságod, de ez nagyon sértő volt az anyákra többségére nézve. Sokkal könnyebb egyedül érvényesülni az életben mint 1-2-több gyerkőccel. De nem ez az általános bírói gyakorlat itthon?
"... a saját megélhetésüket így látják biztosítva."
Hát igen., nem egy esetben panaszolja a t.díjra kötelezett apa, hogy költ abból saját magára is az ex. (Persze, ha közben a gyerek semmiben hiányt nem szenved, akkor miért is ne?!)
Igazad van Monalisa!
A családi jog és a természetes jogérzék is azt mondja, hogy a kk. gyermeket ott kell elhelyezni, ahol globálisan a neveltetése legjobban biztosított. Ezzel szembe menve az anyukák szeretik náluk elhelyeztetni a gyermekeket, mert nem nézve a gyermek érdekét a saját megélhetésüket így látják biztosítva. Ez nagy szégyen a női nemre és nagyon kárékony a gyermekekre.
Igaz a németországi nyaralás elszállt, de az utlevél megmaradt :)
Sziasztok! Nekem apuka nélkül is kiadták a gyerköc utlevelét (apuka igérte, de nem jött el aláírni, pedig a gyereknek már megszervezték az utat a nagyszülők) csak egy jogerős bírói végzés kellett a gyerekelhelyezésről, aminek a számát beírták az apuka aláírásának a helyére.
Elváltak, de köztük megy tovább a harc., a gyerek legtöbbször csak eszköz.
És ez nagy általánosságban sajnos így van.
A volt férjek Apák. Ha a házasság megszűnt is és a feleség iránt nem éreznek semmit a gyermekük, gyermekeik iránt apai érzelmeket éreznek és tanúsítanak.Nyilván ennek megfelelően járnak el.Sajnos az anyák azok aki az őket elhagyó férjeket azzal kívánják büntetni, hogy az apai kapcsolattartást befékezik. nem kellene.
Tényleg, ma már a személyigazolvány is elég az utazáshoz, az meg mindenkinek alapból van.
Egy kicsit garázdálkoztatok...
Sziasztok!
Úgy látom hasonlóak a problémák(:
A volt férjek miért hiszik azt, hogy még mindíg beoszthatják az időnket stb.
A láthatásban is ahogy mano írta, nekünk mindíg habtákban kell álnunk még akkor is,ha csak 5 percre kiváncsi a gyermekére.
És akkor is mindent megkritizál.
Na ma már eleget bosszankodtam.
A mi mai láthatásunk rendőrséggel végződött.
Az első fél órában kiborult a bili, megint fenyegetőzött, hogy később nála lesz elhelyezve a gyerek(amikor még a pelusát se tudja kicserélni), ez a vagyonmegosztásból kezdődőtt.
Erre annyira begurultam, hogy leöntöttem a kezemben lévő kávéval, erre ő megütött.
Kihívtuk a rendőröket, akik csak fogták a fejüket.
Kérdésem mit kaphatok én ezért a "provokálásért"?
És ő mit kaphat, ha feljelentem, hogy megütött.
És még egy kérdés: Úgy, hogy meg lesz a sengeni határ, így is kell a kiskorúnak útlevél azokba az országokba, aki oda tartozik?
Ha apuka nem megy bele az útlevélbe, mit lehet tenni?
mano!
Azt meg lehet próbálni az a) pont alá besoroltatni a bírósággal.
ObudaFan!
Köszönöm szépen! Nagyon sokat segítettél!
Köszönöm!
ObudafaN!
Azt nem értem hogy azt írtad hogy ha más személynél vagy átmeneti nevelésbe van a gyerek és a szülő a gyerek érdekét sulyosan sértö modon nem müködik együtt a gondozó szülővel.. akkor megszünteti, de azét a szülőét miért nem ha az egyik édesszülője neveli és a másik viselkedik így ahogy azt fenn írtam.. Ha az nem müködik együtt a szülővel... mert az nem eléggé felroható hogy teszem azt évekig nem látja és hirtelen felzaklatja a gyerek életét?
Gabi!
A bíróság megszünteti a szülői felügyeletet:
- ha a szülő felróható magatartásával gyermeke javát, különösen testi jólétét, értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan sérti vagy veszélyezteti,
- ha a gyermeket más személynél helyezték el, vagy átmeneti nevelésbe vették és a szülő felróhatóan gyermeke érdekét súlyosan sértő módon nem működik együtt a gyermekét gondozó nevelőszülővel vagy intézménnyel, gyermekével nem tart kapcsolatot, továbbá magatartásán, életvitelén, körülményein az átmeneti nevelés megszüntetése céljából nem változtat,
- ha a szülőt a bíróság valamelyik gyermeke személye ellen elkövetett szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélte.
A bíróság a szülői felügyeletet abból az okból is megszüntetheti, hogy a szülő életközösségben él a felügyelettől megfosztott másik szülővel és ezért alaposan tartani lehet attól, hogy a felügyeletet nem fogja a gyermek érdekének megfelelően ellátni.
Ha a bíróság a szülői felügyeletet a szülő mindegyik gyermeke tekintetében megszüntette, a megszüntető határozat hatálya kihat a később született gyermekre is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02