Apuka mibe szólhat bele?

mano80 # 2007.10.12. 13:18

Kétezer!
Én a helyedbe mindenképp érdeklődnék, vagy egy ügyvédnél, vagy a gyámhivatalnál.. Csak annyit hogy elmesélni hogy ez van, és hogy mitől tartasz... Ettől a lányodnak nem lesz semmi baja, de tényleg jobb ha utána jársz. Ha belegondolsz... hosszutávon lehet az anyának is jot teszel (bár nem tudom milyen a kapcsolatotok) de talán sikerül észhez térnie hogy a gyereke fontos....

Nekem pl nagyon sok erőt ad a fiam, és bár elégé magam alatt vagyok, és sokszor képtelen vagyok erőt venni magamon, itt van a fiam akinek szüksége van rám, és ez akkora erőt tud adni...

KÉTEZER # 2007.10.12. 11:41

Sziasztok !
A kislányom az édesanyjával él a válás óta .Néhány alkalommal kérdőre vonta a gyereket az anyja , ha rákérdeztem valamire. Példa : nekem panaszkodott az iskolatáskájára , én ezt szóvá tettem , mire a lányunkhoz fordulva : - de hát azt mondtad még jó ! Erre a gyerek kissé a vállát vonogatva félrevonult .
Nos most ennél komolyabb dolog történt : egy rendezvényről hazafelé tartva , balesetveszélyesen ( ittasan ) kerékpározott az úton a gyerekkel . Ez a kislányom szájából kb. így hangzott :- anya mostanában sokat szomorú és elég sok Unicumot és sört ivott , hazafelé alig bírtam kikerülni néha a biciklivel !
Attól tartok , hogy a gyereken csattan az ostor , ha ezt szóvá teszem az anyjának , s bár nem tudok másik ilyen esetről , de azért jobb félni , mint megijedni !
Szerintetek mit tegyek ?

mano80 # 2007.10.12. 11:17

Az miért nem büncselekmény hogy lelkileg tönkreteszi valaki a gyerekét? Vagy hogy megjelenik a nagy semmiből és felzaklatja?

Mi büncselekmény? Ha megöli? Az már elég lenne ahhoz hogy végre törvénymodosítás legyen????

monalisa1 # 2007.10.12. 09:46

Ha a kiskorú gyermeke ellen követett el valami büncselekményt, vélem akkor igen.

Gabi28 # 2007.10.12. 08:28

Szia ObudaFan!
Hogy lehet megszüntetni egy szülői felügyeleti jogot?
Mi kell hozzá?
Köszönöm válaszod!

ObudaFan # 2007.10.11. 18:58

A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.

mano80 # 2007.10.10. 17:31

Aqua!

Ugyanez van nálunk, én gyakorlom a szülői felügyeletet, és így a lényeges kérdésekbe szolhat bele.

Hát... én nem tudom még hogy hogy csináljam a dolgaimat, azt persze nem hagyom hogy beleszoljon az életembe, és ő sem szol bele, csak ilyeneket alkot, amit írtam hogy nem szolt anyoséknak... nincs tekintettel még rájuk se.

Ma beszéltem az ügyvédemmel, mondta hogy megjött a végzés, és hogy ha csak egy havi tartásdíjat kapok akkor az nem jó, mert azt előre kell fizetni és két havit kell kapnom... Szóval ez se jött most össze, mindig én szívok. Az a baj hogy még nem kaptam meg a levonást, csak a férjem mondta a láthatáson hogy mult héten kapott fizut és levonták.. egy havit.

Mennyivel később kapom meg a gyerektartást? Csak annyit tudok hogy pár nappal.. de az mennyit jelent?

Aqua # 2007.10.10. 15:29

mano80!
Nekem ilyen gondjaim szerencsére nincsenek. A volt anyósom jött néha, nagyobb ünnepek előtt hozta nekik az ajándékot. A válás óta én nem voltam náluk, de ők sem jönnek ezen kívül. Ha találkozunk az utcán, köszönünk. Ennyi.

Nem tudom, ti hogy egyeztetek meg, vagy mi áll a bírósági végzésben, nálunk csak az enyém a szülői felügyelet, rá meg a láthatások és a Csjt. 72/B § vonatkozik, ami a "lényeges kérdéseket" tartalmazza (pl. névválasztás, iskolaválasztás, ...), ezeket megtalálod a törvénytárban.
Próbáld betartatni vele amit az ítélet tartalmaz! Hozzád semmi köze, ne hagyd, hogy beleszóljon az életedbe!

Ha valamit rosszul írtam, biztosan kijavítanak. Én is sok mindent itt kérdezek meg, és böngészem a törvénytárt. Már nagyon sokat segítettek a jogászok és a fórumozók, amit nem győzök megköszönni! Szebb napokat neked is!

mano80 # 2007.10.10. 11:22

méhecske!

igen zavartalan kapcs. tartást kell biztosítani... szerintem a nevelő szülőnek joga van felhívni a gyerekét amikor nincs vele hogy mi ujság, jól van-e ilyenek...

De ez csak az én véleményem...

méhecske # 2007.10.10. 10:33

Van egy kérdésem is. Ha jól tudom, annak a szülőnek, akinél elhelyezik a gyermeket, a nem nevelő szülő felé zavartalan kapcsolattartást kell biztosítania. Az zavartalan kapcsolattartásnak mondható-e, ha a nevelő szülő az említett idő alatt szinte minden nap telefonon hívja a gyereket?

mano80 # 2007.10.10. 06:17

Aqua!

Akkor szerinted ne engedjem azt se hogy a szülei jöjjenek az unokájukhoz?
Bár nagyon érdekes család, multkor azért szedtek elő mert apos betegség miatt több hétig nem látta a gyereket, most meg jött itt volt max 5 percet és ment a dolgára.

Próbálom tartani csak a minimális kapcs. tartást, és a tv szerint élni... Pl írásba tudattam a volt férjemmel hogy csak akkor legyünk kapcsolatba ha a láthatás nem jön létre, és akkor is levélben értesítjük egymást. Azt hiszed érdekelte? Msn-be próbálkozott, egész héten nem írtam neki, aztán kész tények elé állított hogy szombaton jön.. ezt péntek este írta... aztán nagy vita, hogy nem előre van potlás meg ezt az előző héten már tudhatta volna, és min. 48 órával előtte kell szolni, nem pár órával előtte... Aztán belementem hogy jöjjön szombaton, egy órát adtam neki, persze azt se használta ki. Azért mentem bele mert mérlegeltem hogy akkor 3 hét nyugink lesz. De a barom, a szüleinek nem szolt, azok meg jöttek.. Eléggé meglepödtem és megkérdeztem mit keresnek itt... Biztos szar volt nekik, főleg mert a gyerek se volt itthon, szoval feleslegesen sétáltak. Tudod az én volt párom még mindig azt hiszi hogy én ugy ugrálok ahogy ő fütyül, és hogy beoszthatja az időmet...
Ilyeneket csinál... És baromira dühit a dolog. Mert a válásig tényleg nem szoltam semmit, hagytam hogy jöjjenek.. de most hogy van papír... csak miért legyen bunkó anyósékkal?! Utálok szemét lenni, nem mintha nem érdemelnék meg amugy, egy fél pillanatra nem álltam mellettem tölük is csak támadást kapok. Sőt még nem se volt a gyerek amikor apos egyszer becsöngetett és közötle hogy ez a gyerek egyszer felnő és ellenem fog
fordulni...
Ja a barinő is fáraszt hogy neki is joga lenne jönni, csak velem nem akartak kötözködni, de az ügyvédjük felvilágosította. A volt párom párszor probálkozott is hogy hozza a lányt.. én meg mondtam hogy nem tul jó ötlet.. de hát ha egyszer bejátszák akkor magánlaksértés miatt kihivhatom a rendörséget.. csak én tényleg nem akarok a gyerek előtt semmi vitát, meg nem akarom hogy feszült hangulatot érezzen..

Hát igy telnek a napjaink.

Amugy mik azok a tv-i dolgok amik ilyenkor vonatkoznak? mert hogy írtad hogy annyit engedjek csak

Aqua # 2007.10.09. 21:59

mano80!
Ahogy olvaslak, nagyon hasonlóak a gondjaink! Nekem azt tanácsolták, hogy ne hagyjam, hogy beleszóljon a dolgainkba (csak amibe a tv. szerint beleszólhat)...egyelőre működik, és így sokkal nyugodtabb itthon is a légkör.

ObudaFan # 2007.10.09. 16:18

Azért nem mérlegelik, mert joga van a gyermeknek is, meg az apának is kapcsolattartásra. Attól függetlenül is, hogy egy ideig ezt nem gyakorolták.

Ha sürgős beavatkozásra van szükség, akkor az orvosi ellátáshoz egyáltalán nem szükséges senkinek a nyilatkozata, ha a nem teljesen cselekvőképes személy törvényes képviselőtől nem lehet beszerezni a nyilatkozatot időben.

mano80 # 2007.10.09. 12:44

Én annyira nem értem ezt az egész családjogi törvényt, mi a logika benne?
A különélő szülő beleszolhat a lakhely változtatásba, de pl: én Pesten lakom, a volt párom vidéken, ő költözhet szabadon? és én nem szolhatok bele hogy milyen messzire viheti a gyerekemet ha elviszi magához? Õ meg beleszolhat pedig aztán neki baromira mindegy hogy pár km-el többet jön....
A másik az iskola választás meg a vallás.. ha nem él a gyerekkel honnan tudja hogy a gyereket mi érdekli? Abból a kevés időből amit a gyerekkel tölt nehogy már ugyanolyan joga legyen ebbe beleszolni! Nem ő él vele napi szinten.
És amit még nem értek.. hogy a különélő szülő jön ha akar, és ugy potolni csak a munka vagy betegség miatt létre nem jött láthatást kell potolni. És ha egyszer az anyának van dolga akkor meg köteles vagyok a potlásra? Jó valahol ezt megértem mert valszeg sok anya megjátszaná és így lehetetlenné tenné az apa felé a láthatást.
De pl ez hogy a különélő szülő tényleg jön ha kedve van, vagy eltünik évekre és utána felbukkan és ugyanugy vannak még jogai? Ezeket miért nem mérlegelik?

És még egy kérdésem lenne, ha a különélő szülő elviszi a gyereket és történik vele baleset, akkor sem szolhat bele a gyerek korházi dolgaiba? és ha teszem azt sürgős beavatkozásra van szükség akkor is meg kell várni az anyát? Vagy mi az eljárás ilyenkor?
És ez felroható az apának hogy nem figyelt a gyerekre?
És az anyának fordított esetbe? A különélő szülő aki nem is gyakorolja a szülői felügyeletet.. ő felrohat bármit is az anyának?

méhecske # 2007.10.09. 10:46

Nem kis anomália, ezt magam is tapasztalom...
Van egy kérdésem is. Ha jól tudom, annak a szülőnek, akinél elhelyezik a gyermeket, a nem nevelő szülő felé zavartalan kapcsolattartást kell biztosítania. Az zavartalan kapcsolattartásnak mondható-e, ha a nevelő szülő az említett idő alatt szinte minden nap telefonon hívja a gyereket?

ObudaFan # 2007.09.25. 16:37

Viszont pl. a gyermek műtétjéhez csak annak a szülőnek a hozzájárulása kell, ahol el van helyezve. Hát ilyen a mi kis családjogunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.25. 06:24

Azon az alapon, hogy a törvény a lakóhely megválasztását azon döntések közé sorolja, amelyben a szülőknek közösen kell dönteniük.

nyusz66 # 2007.09.25. 04:06

Most komolyan: ha az adott városon belül költözködne az anya, abba is beleszólhat? Milyen alapon?
(Mondjuk anyuka közelebb akar lenni a munkahelyéhez, így többet lehet a gyerekkel, vagy netán túl drága neki a mostani lakás fenntartása...)

ObudaFan # 2007.09.24. 17:09

Nem az számít, hogy milyen messzire, a gyermek lakóhelye mindenképpen olyan kérdés, amire kiterjed az ő szülői felügyeleti joga is, ha tehát a gyermek legalább egy évre máshová költözik, abba beleszólása ven. Ugyanígy a gyermek nevének, illetve életpályájának megváltoztatásába is.

Önmagában az, hogy az élettárs volt már büntetve, nem ok az elhelyezés megváltoztatására, de egyébként az élettárs magatartása , ha az a gyermeket veszélyezteti, ok lehet.

Norberto # 2007.09.24. 12:46

Sziasztok!

Olyan kérdéseim lennének, hogy a gyermekemet nálam helyezték el most augusztusban.
Hallottam arról ,hogy az apuka beleszólhat, hogy a gyermekkel pl. hová költözöm. Kb. hány km-en belül nem szólhat semmit?

• másik, hogy élettársi kapcsolatba lehet- e beleszólása, ha minden rendben van, rendesen van nevelve a Kisfiam, csak éppen a nevelő apa volt már büntetve?

Ezért elvehetné- e tőlem a Kisfiamat?

Köszönettel!