Apuka mibe szólhat bele?

ObudaFan # 2008.01.30. 21:48

Nem megy ki külföldre, hanem megkeresi a külföldi társhatóságot. De nem utána, hanem előtte.
Ha nem egyeztek meg, a gyh. nem vizsgál semmit, mert bírói hatáskör.

okostóni # 2008.01.30. 22:12

Nagyon felelőtlen lehet az a szülő aki úgy vinné a nagy semmibe a gyereket, hogy semmi sincs neki ott biztosítva.

Ezért gondoltam, hogy én előremennék és, ha minden biztosítva van akkor jöhet a gyerek. Ezt vizsgálja az ottani GYH?

Tényleg én lennék az első aki ilyen cipőbe jár?

okostóni # 2008.01.31. 07:07

Összegezve:

Ha országon belül költözik el bárki is akkor viheti a gyereket, a GYH-t nem érdekli, csak a láthatás legyen biztosítva.

Ha határon kívülre költözne valaki gyerekével akkor már : másik szülő, GYH és ki tudja kinek még van beleszólása.

Pedig határon belül is van sok száz eset amikor igencsak GYH -nak közbe kellene lépnie és valami miatt mégsem teszi, pedig gyermekek sokasága lóg az utcán, lop, csal és nem jár rendszeresen iskolába. Ez nem baj?

No és mi van azzal aki esteleg külföldön megy férjhez vagy nősül meg válás után? Ilyenkor is végig kell menni a rangfokozatokon: volt társ, GYH stb, stb?

okostóni # 2008.01.31. 16:51

Kedves szakértők.

Várom válaszukat.

Köszönöm.

ObudaFan # 2008.01.31. 17:12

Ha országon belül költözik el bárki is akkor viheti a gyereket, a GYH-t nem érdekli, csak a láthatás legyen biztosítva.

Ha a másik szülő hozzájárul.

No és mi van azzal aki esteleg külföldön megy férjhez vagy nősül meg válás után? Ilyenkor is végig kell menni a rangfokozatokon: volt társ, GYH stb, stb?

Ha a gyereket vinni akarja, igen.

Tamás123 # 2008.02.12. 15:37

Sziasztok!

Mit tehet az apa, ha az anya mégis elvitte a 10 éves gyermeket az élettársához, 100 km-re?

Tartózkodási helyet nem létesítettek ott a fiamnak, de csakis ott tartózkodik életvitelszerűen.

Köszönöm

Tamás123 # 2008.02.12. 15:53

Családi állás megváltoztatása

193. § (1) Aki más családi állását megváltoztatja, így különösen gyermeket kicserél, vagy más családba csempész, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Olvasom a fenti Btk. paragrafust

Ebben két konrétumot meghatároz a bekezdés:

1. különösen gyermeket kicserél
  2. más családba csempész

Melyek azok az esetek, amelyek úgyszintén családi állás megváltoztatásának minősülnek a két konkrét eseten kívül?

Az, hogy az anya teljesen önhatalmúlag elviszi a gyermeket a 100 km-re lévő élettársához, életvitelszerűen az élettárssal lakik a gyermek, az apa határozott ellenzése ellenére, ez nem minősül családi állás megváltoztatásának?

Köszönöm

_Wasp_ # 2008.02.12. 16:50

ez nem az, semmi köze hozzá.

büntetőjogban nincs analógia.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.02.12. 17:34

A gyámhivatal kötelezheti a gyereket visszahozni, ergo költözhetnek vissza. Ha ez kevés lenne, a bíróság rendelkezhet ekként.

"Szerencsés" esetben kötelezhetik az anyát, hogy a láthatás idejére minden egyes esetben hozza neked helybe a fiadat - aztán vasárnap este jöhet érte.

monalisa1 # 2008.02.12. 17:51

Nem vagy köteles utiköltségre áldozni láthatásra menve/járva, csak abban az esetben ha hivatalos jóváhagyással költöztek el emez városból. De akkor is kötelezhetik arra, hogy ezen költségedet állja.

atipapa # 2008.02.12. 17:56

Sziasztok, és mi a helyzet abban az esetben, ha az apa költözik el a városból, és kéthetente kell járnia a gyerekhez?

monalisa1 # 2008.02.12. 18:18

Akkor az utiköltség egyértelműen az ő gondja.

Dr.Attika # 2008.02.12. 18:44

Javaslom a gyerek kifejezés helyett a gyermek kifejezést alkalmazni. A gyerek egy tőlünk független kiskorú személy . A gyermek az a "mienk" kategória. Itt ugye gyermekekről szól a "történet"?

monalisa1 # 2008.02.12. 18:53

Bocsánat...
Bár én egy 17 éves és 190 cm-es, 100 kg-os nagykamaszt nem neveznék "gyermeknek" - példának okáért. Nálam a gyerek szó jobban azonosul. Persze ha arról van szó, "a" gyermekem, az egyértelmű.

ObudaFan # 2008.02.12. 20:08

A jog annak nevezi még az 50 évest is, amennyben valakinek a gyermeke.

_Wasp_ # 2008.02.12. 23:52

("amennyiben valakinek gyermeke")

mivel emberekről van szó, gyanítható hogy a száz évest is anya szülte.... ;)

_Wasp_

és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.02.13. 18:59

Persze, csak ez az adott jogviszonyban nem biztos, hogy releváns.

telly # 2008.02.18. 14:07

Az exnejem a jövő hónapban az ország másik végébe költözik másfél éves gyermekünkkel. Van valami bevált gyakorlat arra, hogy kieszközöljem a rendszeres láthatást? Közalkalmazotti fizrtésem nem elegendő arra, h több száz km-t utazzam, gyermektartást is fizetek.

_Wasp_ # 2008.02.18. 14:15

sajnos nemigen.

(Próbálj meg hosszabb, de ritkább láthatásokról megállapodni.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

telly # 2008.02.18. 14:34

Köszi a gyors, sajnos annál lehangolóbb választ. Igazándiból elég fura az exem elköltözése. Kizárólag az állami támogatásokból és a gyerektartásból kíván albérletbe költözni. Nem tudom, h hogyan, miből fogja magukat eltartani. A szétköltözésünk óta exem a lányunkkal a szüleinél lakik. Velük is állandóan veszekszik, önálló életre vágyik. Nekem azt mondta, nem akar a közelemben élni. Pedig jól tudja, milyen gyötrelem nekem, h csak a láthatáskor vagyok a lányommal. A kislánnyal áll bosszút. Számít az, h azért költözik el,h minél távolabb legyen tőlem, akkor is,ha jövedelem nélkül akar élni? Elvileg nem akadályozza a láthatást.

kivi116 # 2008.02.18. 14:35

Kérdés

Ha vaIaki tud tanácsot adni babát várok nem vagyunk összeházasodva akitőI a gyermeket várom , apasági nyiIatkozatot sem irtunk és nem is szeretnék Ieendő párommaI szeretném feIneveIni a gyermeket majd mit tegyek és nem szeretném hogy Iegyen hozzá vaIami köze és követeIése.

_Wasp_ # 2008.02.18. 14:44

Ha az apai jogállás betöltött (a jelenlegi férjed pl teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tesz) akkor a biológiai apának gyakorlatilag nincs lehetősége az apaság bizonyítására.

Viszont a helyedben alaposan meggondolnám a dolgot. (vélem, azt fogod visszaírni: már meggondoltad)
Ha szétmentek a jelenlegi pároddal, akkor is kívánja majd a terheket viselni (a kevés jogokkal), másvalaki gyermekéért? Ha a válasz: "esetleg nem", akkor lehet, hogy a gyermek érdeke nem ez.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Pjotr # 2008.02.18. 14:45

Pint hasonlót akartam én is írni, ha azt várod el, hogy ne legyen hozzá köze, akkor remélem a pénze sem kell majd...

brigitta9 # 2008.02.29. 10:06

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Férjem 2004-ben vált el a feleségétől. Van 2 gyermekük, akik az anyánál lettek elhelyezve. Férjem rendszeresen utalja a gyerektartást és tartja a kapcsolatot a gyerekekkel.A volt feleség viszont semmilyen beleszólást nem enged a gyerekek életében (pl. melyik iskolába járjanak stb..) A volt feleség újra férjhez ment és mi is összeházasodtunk. A volt feleség férje nagyon jómódú, olyan dolgokat tud megadni a gyerekeknek amit mi sosem.
A férjem kapott egy telefont az új férjtől, hogy fizessen több gyerektartást, mert sokba kerülnek a gyerekek. Mondta a férjem, hogy nem tud, mert nekünk is meg kell élni.
Ekkor mondta az új férj , hogy ő szivesen eltartja őket, nem tartanak igényt a gyerektartásra, viszont a lányok kerüljenek át az ő vezetéknevére. Közokiratba foglalnák, hogy a férjem nem mondd le az apai jogairól, csak az új férj nevére kerülnek és ő tartja el őket.

Szeretném megkérdezni, hogy ez lehetséges-e? Ebben az esetben jogilag tényleg megmarad a férjem apai joga? Vagy így lemond róla jogilag?

A válaszokat nagyon köszönöm.

Brigi

monalisa1 # 2008.02.29. 10:22

Ha az ex esetleg kevesli a jelenlegi t.díjat, forduljon kérelemmel a bírósághoz - aztán majd kivizsgálják...

Ugyanakkor mivel ti is összeházasodtatok már, vélhetően előbb-utóbb lesz közös gyermeketek, és ha igen, akkor meg a férjed kérheti a bíróságtól a lányoknak eddig fizetett t.díj mérséklését, mivel a körülmények időközbeni lényeges megváltozása = egy gyermekkel többről kell gondoskodnia. Ha esetleg - és ne adj isten - megszünne a munkahelye stb., akkor is kérheti a t.díj mérséklését, de amíg a bíróság másként nem dönt, addig mindenképen fizetni kell legalább a mindenkorra meghatározott havi minimum összeget.

A férjed szerintem soha nem fog lemondani a gyerekeiről, tehát az új férj ilyesféle "kivánsága" badarság. És a bíróság sem egyezne bele! (Azért a gyámhivatalban személyesen járj utána a dolgonak.)

Az hogy sokba kerülnek a gyerekek, nos lehet, meg helyes is, de szerintem a volt feleség nem tudja mi mindenre költse/szórja a pénzt, a jelen fene nagy jómódjában.