házasság előtt szerzett vagyon


ObudaFan # 2015.01.22. 20:58

Kinga81

Ha valóban a különvagyonodról van szó - ami azért egy ilyen rövid lerásból nem derül ki egészen biztosan - akkor végrehajtási igénypert lehet indítani.

Kinga81 # 2015.01.23. 06:49

Kedves lmmaculata!

Mindketten tulajdonosok vagyunk.

Kinga81 # 2015.01.23. 07:09

Kevdes ObudaFan!

Köszönöm a hozzászólást!

A különvagyonom nem tudom hogyan lehetne igazolni.
Egyedül az autó adásvételi szerződést tudom felmutatni. A többi vagyontárgyam, ingóságok illetve készpénzem amit a házasságba hoztam nem igazolható papír alapon.

Én nem a férjemtől akarom elvenni a hozzá tartozó részt, csak az esetleges végrehajtási eljárás következtében nem szeretném elveszteni azt amit én vittem a házasságba.

Van -e erre valamilyen megoldás?

Esetleg utólagosan kötni házassági szerződést lehetséges?

Tudok-e ez ügyben a Végrehajtóval megegyezni esetleg?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.23. 10:09

Esetleg utólagosan kötni házassági szerződést lehetséges?
Lehetséges, de harmadik személyekkel szemben hatálytalan.

ObudaFan # 2015.01.23. 14:38

A Fővárosi Törvényszék egyik ismert tanácselnöke szerint például csak jövőre nézve lehet kötni házassági vagyonjogi szerződést.

ObudaFan # 2015.01.23. 14:39

Kinga81

Épp az előbb írtam, hogy mi a megoldás. Igényper a megoldás.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.23. 14:42

csak jövőre nézve lehet kötni házassági vagyonjogi szerződést.
Egymás között miért ne lehetne visszamenő hatállyal? Már csak azért is, mert ha a meglévő vagyont elosztják benne, akkor annak lehet pont az az eredménye. Vagy úgy érti, hogy a házassági vagyonjogi szerződés csak a megkötése után megszerzett vagyonra vonatkozhat?

ObudaFan # 2015.01.25. 11:57

Úgy értette. Esetlg úgy, hogy a házassági vagyonjogi szerződés definíciója ez, amiből aztán kérdés, hogy következik-e az, hogy másfajta szerződést lehet-e az együttélésalatt kötni a múltra nézve.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.25. 13:32

Szerintem ez az értelmezés alapvetően téves, sehogy sem következik a törvényből. (Se a Csjt.-ből, se a Ptk.-ból.)

attila823 # 2015.01.30. 12:04

Tisztelt Ügyvéd Úr,

1996-ban kötöttem házasságot külföldön, amit nem honosítottunk mikor haza jöttünk. A külföldi házasságunk a mai napig él, hiszen nem váltunk el.

Köttetett köztünk egy házassági szerződés még 1996-ban.

2012 áprilisában, elköltöztem otthonról és azóta is külön élünk, született 3 gyermek, a bíróságon megegyeztünk a gyerektartás és láthatás ügyében, ezzel minden rendben.

Kértem a volt páromat, hogy adjon egy másolatot a szerződésről mivel akkor én nem kaptam az apjától, de erre nem hajlandó.

Mikor hazajöttünk, a volt párom lakásában éltünk, amit 2004-ben eladtunk és vettünk egy házat, de én barom nem írattam a nevemre a felét, nem gondoltam, hogy változás lesz az életemben.

Van esetleg valamilyen opció, hogy az együtt töltött idő miatt esetleg valami járna nekem? A házsasági szerződésben, ha jól emlékszem csak a lakás szerepelt.
De ez már majdnem 20 éve volt mikor aláírtam.

Válaszát várva

Tisztelettel

attila823

gabi70 # 2015.01.30. 13:11

Tisztelt Jogi Szakértő!

Házasságkötés előtt szerzett jogalap alapján évek tartó folyamatos járadék jellegű jövedelem esetén mi a helyzet? Mi számít közös vagyonnak és mi nem?

Pl. egy havonta/évente fizetett jogdíj, amit a házasságkötés előtt kezdenek folyósítani és akár egy válás után is tart azt hogy lehet jogilag értékelni?

A szerzett jog a házasságkötés dátuma előtt keletkezett, de a pénz jellegű bevétel egy része a házasságkötés előtt, egy része alatta, egy része egy esetleges válást követően jelentkezik anyagiakban.

A házasság ideje alatt a korábban megszerzett jogcímből befolyó összegek közös vagy külön vagyonnak számítanak?

Köszönettel veszem, szakmai jellegű válaszukat.

gabi70

ObudaFan # 2015.01.31. 10:58

Hát mit szereztetek az alatt az idő alatt, amíg együtt éltetek? MErt a korábbi szerzésből nem jár neked csak azért, mert később együtt éltetek.
A házassági szerződésből pedig az okiratot szerkesztő ügyvédtől tudsz másolatot kérni.

juci74 # 2015.02.06. 22:06

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Lenne egy pár kérdésem.2006 ban ismerkedtem meg férjemmel,együtt éltünk a nekem kiutalt önkormányzati lakásban.Majd rábeszélt hogy adjam vissza az önkormányzatnak és vegyünk egy háázat,hitelre.2007 áprilisában beis költöztünk,a házba.Akkor még nem voltunk házasok.Májusba házasottunk össze.A hitel az ő nevére ment és a sogorom az adóstárs,de azóta együtt fizetjük a hitelt,egy háztartás.2011 ben a férjem balesetett szenvedett,elég súlyos volt,igy nekem ápolásira kellett mennem,mert nem tudta magát ellátni.Fel kellett hagynom a munkámat ez miatt.Ennek 3 és fél éve.Elindult egy kártéritési perünk.Az ügyvédet én biztam meg az elején,hogy képviselje a családunkat de a megbizás megszünéséről nem irtunk papirt,mikor a férjem jobban lett ő vele iratott egy ujabb megbizást.Kártéritésből már kaptunk elöleget,pár azota felvett hitelt ki is fizettünk.De a házasságunk megromlott lassan 2 éve .Én a férjem mellett voltam és vagyok azóta is.A férjem ugy döntött hogy maga ura lesz,kiakar semmizni,azt mondja az ezután megitélt összeg az övé,mert őt érte baleset.Semmi közöm hozzá.Mehetek a gyerekemmel az utcára.Ebbe a hónapba már külön kasszán vagyunk mertnem hajlandó se a nyugdijját,semmilyen pénzt megosztani velem.Beadta a válópert.És azt mondta nem akar válásig egy fedél alatt élni velünk,mig kinem mondják a válást.A pénzből nem kapok mert az az ővé.Még lesz tárgyalás mert még itélet nem született,de milliókrol van szó..Több mint 3 évig ápoltam,ez alatt az idö alatt jövedelem kiesésem is van rendesen.Tönkre ment a lábam,mert elrántott és szétcsattant a térdem.A sebész évente tölti folyadékkal,protézist kellene beültetni.Az idegeim is felmondták a szolgálatott.Másik folyoszámrára kérte az ő összes bevételét és apostán irt egy nyilatkozatott hogy semmilyen küldeményét nem vehetek át..Kérdésem az lenne mihez is van tulajdon képpen ilyen esetben jogom ?? Köszönöm a válászt.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.07. 04:38

Ügyvédet kellene megbíznod.

ObudaFan # 2015.02.07. 07:46

juci74

Amit nem vagyoni kártérítésként kap, az valóban a különvagyona, de ait vagyoni kártérítésként kap, az közös vagyon.

juci74 # 2015.02.07. 09:30

Köszönöm a választ! nem vagyoni is van és életjáradéknak lett átírva a vagyoni kártérités !!

juci74 # 2015.02.07. 09:31

Az a baj hogy nem nagyon van ügyvédre pénzem igy sötétben tapogatozom,ő meg nyeregben érzi magát !!

juci74 # 2015.02.07. 09:47

És most olvasom hogy általános kártérítésnek van irva a nagyobb összeg..Az közös vagyonnak számit ?

ObudaFan # 2015.02.07. 09:57

A járadékból az együttélés idejére eső rész az, ami közös vagyon, az azt követő rész nem.
Az általános kártérítés valószínűleg igen.
Egy ügyvéd még mindig olcsóbb lenne, mint az, amit bukhatsz azon, ha sötétben tapogatózol.

juci74 # 2015.02.07. 10:00

Oké.Rendben.Összeszedek minden papirt és kitalálok valamit :) Köszönöm :)

tbarbika # 2015.03.05. 14:33

Tisztlet ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy 23 éve mentem férjhez. Akkor a férjemnek már volt egy ingatlanja, ami 1/1 ben az övé volt. Akkor amikor összeházasodtunk, közösen visszafizettük a rajta lévő jelzálogot, és a házasságkötés óta én folyamatosan ott lakom, oda keresek.
A 23 év alatt nem voltam munka nélkül. A férjem minden évben több hónapot volt munkanélkülin, mivel egy építő cégnél télen sosem adtak neki munkát.
23 éve állandó lakosként oda vagyunk mindketten bejelentve. Én a többszörösét keresem és mindig is jóval több pénzt vittem a közös kasszába mint ő.
Most szó van köztünk válásról, de azzal fenyeget, hogy semmi nélkül kirak az utcára. Igaz lehet ez? az én 23 évem folyamatos munkája nem számít?
Tényleg nem jár nekem abból az ingatlanból semmi?
köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.05. 18:34

ényleg nem jár nekem abból az ingatlanból semmi?
Tényleg nem. De a közös vagyon terhére teljesített kölcsöntörlesztés felének a megtérítését kérheted.

tbarbika # 2015.03.05. 19:40

hu hát ezt nagyon rosszul esett olvasni, a közös gyermekünk már nem él velünk, ő ott nőtt fel, és sokszor én tartottam el mindhármunkat. Azt gondoltam van értelme a munkámnak. Elszomorít a dolog.
Nagyon nincs ez jól, de köszönöm a választ

janosz # 2015.03.09. 22:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni.
A szüleim nemrégiben elváltak. A vagyonuk megosztása bírósági per alatt jelenleg is zajlik. Édesapám pedig hónapokon belül újraházasodik.

A kérdésem az lenne, hogy amennyiben újraházasodik, abban abban az esetben a jövőbeli felesége fog-e örökölni és kap-e haszonélvezetet azokra az ingatlanra és ingóságokra is, ami Édesapám saját, a házasságkötésük előtti saját vagyona, vagy a jövőbeli felesége csak azokra az ingatlanra és ingóságokra kap haszonélvezetet és örökséget, amit a házasságkötésük után, a közös házasságuk alatt szereznek?

Őszintén nem örülnék, ha a jövőbeli felesége azokra az ingatlanokból és ingóságokból is örökölne, ne adj'Isten még korlátlan haszonélvezetet is kapna, ami már az előtt az Édesapámé volt, hogy összeházasodnának.

A válaszát előre is tisztelettel köszönöm!

Szűcs J.

ObudaFan # 2015.03.10. 15:00

Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti

  1. a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
  2. egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.

A haszonélvezeti jog nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető.

Osztályos egyezségben a házastársnak a gyermekrész helyett az egész hagyatékra kiterjedő holtig tartó haszonélvezeti jog biztosítható.