házasság előtt szerzett vagyon


ObudaFan # 2016.07.29. 22:31

Muncás

  1. Hacsak nem növelitek az ingatlan értékét jelentősen valamilyen beruházással, nem lesz hozzá köze.
  2. Nem lesz hozzá köze.
Muncás # 2016.08.02. 07:55

Köszönöm a választ !

Makmarci # 2016.10.25. 19:54

Házasság előtti nagyobb összegű bankbetét és az abból vásárolni kívánt ingatlan a külön vagyonhoz vagy a közös vagyonhoz tartozik?

lajcsó # 2016.10.25. 21:53

A különvagyon helyébe lépő dolog is különvagyonnak minősül.

Makmarci # 2016.10.26. 04:37

Köszönöm!

ObudaFan # 2016.10.26. 15:51

Arra érdemes figyelni, hogy egy hosszú házasság végén néha nehéz igazolni, hogy az elején mi mibol lett vasarolva, ezért érdemes dokumentalni. Legjobb házassági vagyonjogi szerződéssel.

katinka55 # 2017.01.03. 07:15

Üdvözlöm!A férjem állandó italozása és agresszivítása miatt váláson gondolkodom.(többször vitték el a rendőrök pszichiátriára) A háztartásban 4 gyermekem van,ebből egy közös. A ház,amiben élünk a férjem apai örökségéből (első lakást eladta, és másodikként vett) házában élünk.10 éve vagyunk házasok. Közösen újítottuk fel,az ingóságok nagy része . Van közös adósságunk. Válás esetén mi közös? A lakásból kitehet-e a négy gyerekkel? Kell-e neki biztosítani számunkra lakást, albérletet? Annak bérletét kinek kell fizetni?Közmunkás, ha elválunk valószínű nem lesz munkája, a pánikbetegsége és az italozása miatt.Hogyan kaphatom meg a gyerektartást?

Köszönettel:

lajcsó # 2017.01.03. 07:47

Megértelek, de ennyi bizonytalanság mellett érdemes elválni?

katinka55 # 2017.01.03. 08:16

A nagyobb gyerekek állandóan menekülnek, a szomszédokhoz. Félek, hogy előbb utóbb a tettlegesség tragikusan végződik.Tudom,hogy nagyon hosszú és nehéz válás lenne,ezért kellene tudnom a lehetőségeimet, nehogy a végén a gyerekek állami gondozásba kerüljenek. Egy már nagykorú, a középső 17, a kisebbik 14 éves és a közös 6 éves.

ObudaFan # 2017.01.03. 14:21

katinka55

Férjed különvagyonának tűnik ez az ingatlan, de attól függően, hogy ez a felújítás pontosan mit takar, nem zárható ki, hogy legyen benne tulajdoni hányadod. Mindenesetre attól, hogy férjed különvagyona, még nem biztos, hogy ki kell költöznöd.

A bíróság az adottságainál fogva arra alkalmas lakás osztott használatát akkor rendelheti el, ha a lakáshasználatra jogosult kiskorú gyermekek legalább egyike feletti szülői felügyeleti jog gyakorlását a másik házastársnak biztosította, vagy a lakás elhagyása a másik házastársra nézve - a házasság időtartama és e házastárs körülményei alapján - súlyosan méltánytalan lenne.

Kivételesen indokolt esetben a bíróság a házastársat a másik házastárs kizárólagos tulajdonában vagy haszonélvezetében álló lakás kizárólagos használatára is feljogosíthatja, ha a lakáshasználatra jogosult kiskorú gyermek feletti szülői felügyeleti jog gyakorlása ezt a szülőt illeti meg és a kiskorú gyermek lakhatása másként nem biztosítható. Ebben az esetben a házastársat a bérlő jogállása illeti meg, azzal, hogy lakáshasználati joga rendes felmondással megfelelő cserelakás felajánlásával szüntethető meg.

A bíróság az osztott vagy kizárólagos lakáshasználatot meghatározott időre vagy feltétel bekövetkezéséig is biztosíthatja.

Az a házastárs, aki szerződés vagy a bíróság döntése alapján a lakás elhagyására köteles, a korábbi használati joga vagyoni értékének megfelelő térítésre tarthat igényt.

katinka55 # 2017.01.03. 20:44

Nagyon szépen köszönöm!

kupa # 2017.03.01. 09:02

Üdvözlöm! Házasságom előtt egyedül vásároltam az önkormányzati lakást, de még mindig van belőle törlesztő részlet.
Párommal, együtt éltünk a lakásban három éve, amikor házasságot kötöttünk és most huszonhárom év után válok. Férjemnek volt saját lakása a házassága előtt, amit eladott a közös életünk során. Kérdésem, hogy követelhet-e a másik fél részesedést a lakásomból?
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.01. 09:56

Kétesélyes.

kupa # 2017.03.01. 10:31

Köszönöm szépen válaszát! A "kételyes" kifejezést jelentheti azt is, hogy jogosult akár a felére? Igaz, hogy 10 év után közössé válik a lakás?

lajcsó # 2017.03.01. 10:46

"Kérdésem, hogy követelhet-e a másik fél részesedést a lakásomból?"
Igen. De az, hogy bíróság helyt ad a kérelmének vagy nem, erre írta a kolléga, hogy kétesélyes.
Feltételezem, hogy a különvagyoni tartozásodat a közös vagyonból törlesztettétek. A másik lényeges szempont lehet az, hogy tulajdonjogot szereztél-e már a lakáson? Ha még te nem vagy tulajdonos, úgy ő sem lehet az.

drbjozsef # 2017.03.01. 11:25

kupa,

nem válik közössé az ingatlan sehány év után, az ingóságok egy körére vonatkozik, de ott sem mindre.

Ha a közös keresményetekből, közösen törlesztettétek a hiteledet (tehát nem Te törlesztetted valamilyen egyértelműen különvagyonnal számító pénzből), akkor valamekkora részre, vagy annak értékében megtérítési igénye lehet a másik félnek.

kupa # 2017.03.01. 11:47

Nagyon szépen köszönöm!

Nautilus70 # 2017.03.03. 23:20

Tisztelt fórumozók!

2011-ben kötöttem házasságot a férjemmel. Egy korábbi saját lakásom eladásából 2012-ben vásároltam egy lakást, majd 2015-ben eladtam és az árából egy másik lakást vásároltam. A férjem semmilyen formában nem járult hozzá anyagilag a lakás vásárlásához és felújításához. A lakás az én nevemen van. Mindezt természetesen adás-vételi szerződésekkel és akár bankszámla kivonatokkal is tudom igazolni. Amennyiben válásra kerül a sor kettőnk közt, igényt tarthat bármilyen részre az ingatlanomból? A választ előre is köszönöm.

drbjozsef # 2017.03.03. 23:25

A közösen szerzett vagyon felére igényt tarthat. A különvagyonból vásárolt másik vagyon is különvagyon marad.

Tehát elvileg nem, ha az újonann vásárolt lakások nem voltak drágábbak, mint az előtte eladott.

Ha igen - ami a dátumokat nézve valószínű, hacsak nem kisebbre, vagy rosszabb helyen lévőre cserélted -, akkor viszont a különbözet már alapesetben közös vagyonból fizetettnek számít, és külön kell bizonyítanod, hogy azt is valamilyen különvagyoni részből fizetted.

drbjozsef # 2017.03.03. 23:28

Itt azért látni kellene az összegeket, hogy biztosabbra mondhassuk.

De felújítást is irtál, annak a kiadásait már nehezebb dolog lesz különvagyonnak bizonyítani, de nem lehetetlen, ehhez tényleg részletes adatok kellenek. Válásnál célszerű lesz ezekkel ügyvédhez menni, itt csak az elvet tudjuk max. leírni.

Nautilus70 # 2017.03.04. 09:16

Kedves drbjozsef, köszönöm a választ.
Mindig sikerült olcsóbb lakást vásárolni, tehát közösen szerzett vagyon nem került bele az új lakásokba. Ezt bizonyítani tudom. Mindig az eladott lakások árából vettem az újat, és a felújítást is a maradékból finanszíroztam.

ObudaFan # 2017.03.04. 11:23

Akkor az a különvagyonod, nincs jogos követelése.

toldib # 2017.04.29. 09:37

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Feleségemmel válni készülünk, csak 1 éve vagyunk házasok, de már pár hónappal a házasság után kezdett drasztikusan romlani a kapcsolatunk.
Jelenleg próbáljuk menteni amit lehet, mindenféle eljárás nélkül, de sajnos egyre kilátástalanabb a helyzet, és sajnos úgy néz ki, hogy el kell indítani a válást.

Egy lakásban élünk amely az én nevemen van, kb 3éve vásároltam, akkor még nem ismertem.
Lakáshitelt fizetem havonta rendszeresen, mely az én bankszámlámról történik, de természetesen mivel házasok vagyunk ez azóta közös vagyonnak számít.

Nekem van a házasságunk kezdete óta rendszeres jövedelmem, ő az 1 év házasság alatt csupán 9 hónapig dolgozott összesen, jelenleg 1 hónapja nincs munkája.
(Mielőtt kérdezné, nem ez a válóok).
Ezek kívül van diákhitelem is szintén házasság előttről, melyet a házasságunk ideje alatt kezdtem törleszteni.

Milyen követelésekkel élhet? Ha közös megegyezéssel szeretne válni, ilyen esetben mi az a reális rész amiben meg lehet egyezni, hogy egyikünk se járjon olyan rosszul, legyen az tulajdonrész, vagy pénzbeli érték.
Számít e ilyen esetbe az, hogy a kettőnk jövedelme közül az enyém az övéhez képest jóval magasabb volt (kb kétszerese)?
Mindkét szülőtől kaptunk pénzbeli segítséget is.

Ha mégis válás lesz, és nem lesz közös megegyezés, sajnos akkor minden apró vasért meg fog küzdeni, beleértve a szülei által adott támogatásokat is. Alapvetően milyen dokumentumok szükségesek ilyen esetekben a bizonyításokhoz?

Már többször kértem továbbá, hogy költözzön el, hogy külön költözve kicsit lenyugodjunk és átgondoljuk, de erre sajnos nem hajlandó, de természetesen nem akar elköltözni ami megnehezíti a békés rendezést.
Lehet durván fog hangzani a kérdés, de van e lehetőség arra, hogy "kitegyem" a házból?

Dr.Attika # 2017.04.29. 09:54

Tisztelt toldib!
A leírtak alapján a felesége semmilyen anyagi juttatásra nem jogosult Öntől. Az Ön hitelei is különvagyon, Ön sem igényelhet tőle semmit. Ha mindenképpen válni akarnak, akkor a legegyszerűbb, ha kiteszi őt a lakásból. Nem túl elegáns, de célravezető, hogy amikor nincs otthon, akkor lecseréli a zárat, a holmijait összedobozolja és azokat valahová elhelyezi, hogy szabadon elvihesse. Bűncselekményt nem követ el, legfeljebb lesz egy kis perpatvar.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.29. 09:56

Hány évesek vagytok? :(