házasság előtt szerzett vagyon


Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.29. 09:57

Kolléga úr, gondold át mindazt, amit írtál, mégegyszer, és javítsd. Hogy ne másnak kelljen.

ObudaFan # 2017.04.29. 10:01

Milyen követelésekkel élhet?

A leírtakból az együttélés alatt visszafizetett törlesztők felét lehet nevesíteni, plusz a lakáshasználati jog ellenértékét.

Számít e ilyen esetbe az, hogy a kettőnk jövedelme közül az enyém az övéhez képest jóval magasabb volt (kb kétszerese)?

Házasság esetén nem számít.

Mindkét szülőtől kaptunk pénzbeli segítséget is.

Az különvagyon.

Ha mégis válás lesz, és nem lesz közös megegyezés, sajnos akkor minden apró vasért meg fog küzdeni, beleértve a szülei által adott támogatásokat is.

Ha azokból valami még megvan, akkor kérheti is. Ha megvan, amit vettetek belőle, azt kérheti. Ha a te tartozásodat fizettétek belőle, kérheti. Ha viszont feléltétek, nem kérheti.

Alapvetően milyen dokumentumok szükségesek ilyen esetekben a bizonyításokhoz?

Attól függ.

Már többször kértem továbbá, hogy költözzön el, hogy külön költözve kicsit lenyugodjunk és átgondoljuk, de erre sajnos nem hajlandó, de természetesen nem akar elköltözni ami megnehezíti a békés rendezést.
Lehet durván fog hangzani a kérdés, de van e lehetőség arra, hogy "kitegyem" a házból?

Nincs, majd a bíróság döntése után.
És: az a házastárs, aki szerződés vagy a bíróság döntése alapján a lakás elhagyására köteles, a korábbi használati joga vagyoni értékének megfelelő térítésre tarthat igényt.

Trilla Lilla # 2017.05.31. 07:52

Tisztelt Ügyvéd úr!
Anyukám vásárolt üzleti ingatlant, amit a nevemre íratott, de ő és a cége a haszonélvező. Ez az ingatlan külön vagyonnak számít-e válás esetén vagy szerzett közös vagyonnak? (Házasságkötés után kaptam az üzletet, több mint 5 éve).

ObudaFan # 2017.05.31. 17:07

Ha ingyenesen kaptad, és csak te, nem közösen kaptátok, akkor különvagyon.

lacix68 # 2017.09.10. 18:00

Tisztelt Ügyvéd úr!

kerdesem, vagyonmegosztas kezeteben vagyok a volt nejemmel, sajnos most derultek ki, hogy minden egyutt szerzett vagyont / kocsi, motor, ingatlant, stb./ is a tudtom es belegyezesem nelkul eladta aron alul, mi a teendom?mi nemetorszagban elunk!!
de magyarban volt a közös ingatlan, de viszont van egy masik lakas is ami a hazassag elött hozta a nejem, de ezt nem irta bele a vagyonnyilatkozatban,
kerdesem az lenne, hogy amikor vette a lakast akkor kb. 5 millioba kerult, de most kb 20 milliot er, ez hogy osztando 11 eves hazassag utan?

köszönettel
schneider

drbjozsef # 2017.09.10. 19:18

Ha házasság előtt is megvolt neki - és a házasság előtti esetleges élettársi kapcsolatotok előtt is -, akkor az az ő különvagyona, tehát egyáltalán nem kell megosztania veled, az értéknövekedésétől függetlenül.

Az eladott közös vagyonotokból követelheted a részedet, ha vitatni akarod az eladási árat, akkor azt csak perben teheted.

lacix68 # 2017.09.10. 19:33

a nemet ügyvédem azt mondta hogy az érték növekés is megosztasba kerül a lakasanak, ugyan ia az hazassag alatt szerzett vagyonnak szamit, es az hogy amiket eladott a közös vagyonbol a tudtom nelkü az sikkasztasnak vehetik

lacix68 # 2017.09.10. 21:40

pl bizonyitékom van felvétel a vevövel valo beszélgetés,hogy a telket (ingatlant) 2400000 ert vette de csak 1000000 ot irtak a szerzödésre az ado mitt, ezt felhasznalhatom bizonyitékként??
vagy pedig a nejem altal kötött szerzödés amit tudatom nélkül kötött, az nem veszti érvényességét mivel nem szabadott volna az én beleegyezésem nélkül a közös tulajdont eladni és a pénzt benyelni?
mi a teendöm ezekkel?

ObudaFan # 2017.09.10. 22:14

A magyar jog szerint a különvagyon puszta értéknövekménye nem lesz közös vagyon. Márpedig, hacsak nem vagytok német állampolgárok is, a magyar jog fog vonatkozni rátok.
A közösen szerzett vagyonra nézve viszont, ha eladta őket, az értékük rád eső részét követelheted polgári perben.

drbjozsef # 2017.09.11. 04:49

Csak úgy magától nem veszti érvényességét (már persze, ha úgy érted, hogy a nyilvántartásokban a saját nevén bejegyzett autót, motort, ingatlant adta el, annak ellenére, hogy közös tulajdon lehetett, de persze olyat elvileg sem tehetett, hogy Te nevedre bejegyzett tulajdonokat eladja. Ezek szerint a Te neveden nem volt semmi hivatalosan), de persze érvényteleníthető : polgári perben.
Sikkasztás btk tényállását felejtsd el, ez nem az.

A magyar bíróságokon a bírónak szabad mérlegelési joga van a bizonyítékok tekintetében : a hangfelvétel (még ha titokban, elvileg jogszerűtlenül készül akkor is) lehet bizonyíték, lefogadhatja a bíróság, de ez nem automatikus, bírója-esete-körülménye válogatja mikor az, és mikor utasítják el.

Ha akarsz még pénzt látni, jól tennéd, ha keresnél egy magyar ügyvédet.

nonolet # 2017.09.11. 07:47

lacix68

Ami a váláskor megvan és közös
annak felére tarthatsz igényt.

Amit már eladott annak az árából
amennyi MÉG MEGVAN!!!! az is közös.

Ami nincs meg az meg elment a vagyon közösség alatt.

-

Szóval LELTÁRT!!!! kéne csinálni
és azt elosztani ami MÉG megvan.

Mert, ha ügyes az asszonyka mire eljutsz a leltárig kiürül ház! hisz joga van eladogatni a közös dolgokat.

... és elkölteni az árát, hisz még él a vagyon közösség.

ObudaFan # 2017.09.11. 14:16

Ez így nagyon nem pontos. A másik fél kulonvagyonbol semmire nem tarthat igényt.

nonolet # 2017.09.11. 18:48

Írtam én a különvagyonról?
Nem.

Ott a KÖZÖS szó... ezt írtam.

"Ami a váláskor megvan és közös"

lacix68 # 2017.10.01. 08:17

üdvözlöm,
2 kérdésem lenne,

1. volt egy épitési telek amit én vettem Anyäm nevére, amit elärverezés félelme miatt ät irtuk a nejem nevére, (persze ez mär häzassäg elött is meg volt)
most välloperi vagyonmegosztäs van és most tudtam meg hogy a nejem a väloper utän azonnal eladta a tudtom nélül!! 2400000 ért, de csak 1 milliot irtak a szerzödésre a többit kézbe kapta, ezt tudom felvétellel bizonyitani ahogy a vevö elmondta telefonban,
kérdés, érvénytelenithetö ez a szerzödés eladäs valahogy????? mit kezdhetek a bizonyitékkal??
2.
Van egy lakäs amit a häzassägba hozott a nejem,
ez akkor kb. 5 milliot ért, 12 évre välläskor mär 18 milliot, ezaz érték növekedés közösen szerzett vagyonnak minösül? Osztando???
nekünk Németorszägban megy a per, az ottani ügyvéd szerint Osztando vagyonnak tekintik, mi az igazsäg????
Köszönettel
Schneider

nonolet # 2017.10.01. 13:01

"1. volt egy épitési telek amit én vettem Anyäm nevére, "

Tehát valójában

  • anyád vett egy telket, még a házasságod előtt
  • azaz neked nem volt telked a házasságkötéskor és utána sem

Azonban azt állítod, hogy te fizetted ki a telket.
Erről VAN-E bizonyítékod is?!
Milyen jogcímen fizetted ki anyád helyett?
Ajándék? vagy mi volt ?

A lényeg, hogy neked nem volt soha telked!
Anyádnak volt...

-

"amit elärverezés félelme miatt ät irtuk a nejem nevére,
(persze ez mär häzassäg elött is meg volt)"

Milyen jogcímen lett átíratva?
Ajándék?

HA ajándék, akkor a szerződés szerint

  • CSAK a nejed kapta anyádtól?

vagy

  • közösen kaptátok?

HA NEM ajándék, akkor a szerződés szerint micsoda?

Ezektől függ, hogy

  • a nejed külön vagyona lett-e

vagy

  • a közös vagyonotok lett-e?

Ha a nejed külön vagyona lett,
akkor jogosan adat el és nem jár neked semmi belőle.

Ha közös vagyon lett, akkor a fele jár neked.

Az, hogy anyáddal miként számolsz el
a telek egykori áráról az egy másik téma...
Nem tartozik ide.

-

"Van egy lakäs amit a häzassägba hozott a nejem,"

Akkor az az ő külön vagyona, közöd hozzá semmi.

"az érték növekedés közösen szerzett vagyonnak minösül?"

Nem.

"Osztando???"

Nem.

  • *-

"Németorszägban megy a per, az ottani ügyvéd szerint "

Az lehet, hogy ott más a törvény ez ügyben.

Itthon a fentiek érvényesek.

ObudaFan # 2017.10.01. 13:31

lacix68

Ha a magyar jog lenne irányadó, akkor:

1. Az érvénytelenség érdekes kérdés, szerintem ilyen tényállás mellett érvénytelenségre nem lehet hivatkozni olyan vevővel szemben, aki jóhiszeműen, az ingatlan-nyilvántartásban bízva szerzett. Az más kérdés, hogy a feleségedtől kártérítést kérhetsz-e az eladás miatt. Ez ügyben nem csak az a kérdés, hogy mit sikerül majd bizonyítani, hanem az is, hogy mi a pontosabb tényállás. Ha ugyanis az együttélésetek alatt vetted az ingatlant, akkor az közös vagyonból származott, akkor pedig eleve az ő hozzájárulása nélkül nem is lehetett volna édesanyádé és ebben az esetben csak az érték felének a megtérítése lehet esetleg követelhető. Ha az együttélés kezdete előtt vetted, akkor persze külön vagyonod és az elszámolás a teljes értékre vonatkozhat. De azt azért nagyon meg kell nézni, hogy édesanyád és feleséged között milyen jogcímen történt az átruházás, mert ahhoz képest még könnyen lehet, hogy jelentős bizonyítási nehézségeid lesznek abban a körben, hogy ez ingyenes ügylet volt.

lacix68 # 2017.10.01. 16:13

mégegyser a témämhoz, azt olvastam hogyha häzassäg ideje alatt szerzet ingatlan csak az egyik fél nevére kerül, az akkor is közösnek szämit, tehät az Anyäm 200 ezer Ft. ért adta el papiron a nejemnek ami természetesen csak az ö nevére lett ätirva, és ezt ö az engedélyem , tudtom nélkül adta el amit persze ö tudta hogy nem az öve csak papiron!
a felvételt amin elhangzik a megkötött üzlet hogy feketén mennyit kapott kézbe és mennyit irtak a szerzödésre, ezt felhasznälhato a szerzödés érvénytelenitésére mivel a tudtom nélkül adta el?????

ObudaFan # 2017.10.01. 20:43

A szerződés érvénytelenségének nem sok köze van ahhoz, hogy mennyiért adta el, így számomra kérdés, hogy van-e értelme a felvételnek egy ilyen esetben. Mindenesetre ha a vevő tudhatott arról, hogy közös vagyonról van szó, akkor elképzelhető az érvénytelenség megállapítása.

sziszko4 # 2018.02.03. 11:58

Helló!
édesapám meghalt, és a bátyámmal közösen örököltünk egy házat, amiben én lakom (gyerekem nincs), bátyám most megnősült (előző házasságából van 2 gyerek, az új asszony pedig már terhes), kérdésem az lenne, hogy ha a bátyám meghal, az új sógornőm örököl-e a házból valami részt? ki kell-e fizessem, vagy csak a gyerekek örökölnek belőle, köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.03. 12:16

Igen. (A második kérdésed két felének meg semmi köze egymáshoz, a "vagy" kötőszó teljesen indokolatlan.)

sziszko4 # 2018.02.03. 14:36

Köszönöm! azt hittem mivel ez örökség különvagyonnak számít

nonolet # 2018.02.03. 14:39

Majd újra gondolja KBS a válaszát... mert szerintem téves.

nonolet # 2018.02.03. 14:42

sziszko4

Vedd meg a tesótól a részét, AMÍG él!
(úgyse használja, vélhetően eladná neked)
Akár hitelből is megéri megvenned...

Akkor egyedüli tulajdonos leszel.
Senki nem zavarhat téged, semmiben.

sziszko4 # 2018.02.03. 15:02

Köszönöm! igen, ez lenne a legegyszerűbb, de van pénze, inkább velem fog kitolni :(

nonolet # 2018.02.03. 15:15

Nem kell a belegyezése.

Egyoldalúan is kérheted a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését...

DE ahhoz ki kell tudnod fizetni a piaci árát a fél résznek.
(nomeg némi perköltséget ~300 eFt-ot mindösszesen)

1. lépés
Keresel egy ingatlan értékbecslőt és kérsz értékbecslést.
(20-40 eFt)

2.
Lépés az értékbecslés alapján teszel "Vételi ajánlatot"-ot a tesónak.
Írásban, határidővel (mondjuk 30 napossal).

Ha belemegy OKÉ! megcsináljátok az adás-vételt.

Ha nem, akkor megindítod a pert a közös tulajdon megszüntetésére.

Mivel benne laksz és megfizetnéd a piaci árat.
Így szinte biztosan az lesz az ítélet, hogy:
Te veheted meg a felkínált áron a tesó részét.

Az ítélt ár esetleg módosulhat kicsit.
Az, hogy esetleg ne te vehesd meg valószínűtlen.
(az eddigi infók alapján)