hagyatéki tárgyalás

ObudaFan # 2014.05.08. 20:39

Ha végrendelet nincs, akkor örökös vagy. De kötelesrész még akkor is megillet, ha kizárt téged egy esetleges végrendeletben.

Kubu # 2014.05.08. 09:09

Tisztelt szakértők!

Apám meghalt a múlt héten.
Én házasságon kívüli kapcsolatából születtem.Viselem a nevét,fizetett utánam valami jelentéktelen összeget sok éven át,de azt nem bíróság álltal megállapítva hanem úgymond megegyezés alapján.
A kapcsolatot nem tartotta velem,egyszer találkoztam vele a középiskolai ballagásomon.
A kérdésem a következő:Jogosult vagyok valamiféle örökségre?Mi a teendőm most?Autómatikusan mennek a dolgok,vagy fogadjak ügyvédet esetleg?
Köszönöm előre is választ,és elnézést ha hosszu voltam..

ObudaFan # 2014.05.07. 20:24

Ők abba szólhatnak bele, hogy elismerik-e érvényesnek a végrendeletet, vagy sem.

Niki1 # 2014.05.07. 15:46

Igen ezt akartam kérdezni.Csak azért kérdezem mert ha nem lettek volna ott csak az örökösök akkor velük talán könnyebben meg lehetett volna majd egyezni pár dologban mert a testvérek belefognak szólni sok mindenbe a végrendelettel kapcsolatban amikor nekik semmi közük sem lesz hozzá.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.07. 14:46

Niki, a kérdésnek nincs sok értelme. Az lesz jelen, aki elmegy.

Ha viszont azt akartad kérdezni, hogy meg kell-e idézni a törvényes örökösöket akkor is, ha van végrendelet, és abban őket kizárták az öröklésből, annak már van értelme, és a válasz az, hogy igen.

De nekem is van egy kérdésem: "Nem mindegy?"

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.07. 14:38

most márciusban küldött fizetési felhívást
Nem fizetési meghagyást?

Niki1 # 2014.05.07. 14:04

Hagyatéki tárgyaláson csak a végrendeletben megjelölt örökösök lesznek ott vagy az elhunyt testvérei is mivel nem élnek már a szülei és felesége gyereke nincs.Úgy hallottam ott lesznek mert el kell ismerniük,hogy rokoni kapcsolatban álltak.

pazs # 2014.03.12. 14:18

Lehet, hogy jogos, de nyilvánvalóan elévült, ezt írd meg nekik.

mikober68 # 2014.03.12. 14:07

Tisztelt Szakértők!

Szeretném megkérdezni, hogy édesanyám halála miatt a nővéremmel örököltünk egy ingatlant. A hagyatéki tárgyalás a hó végén lesz. Sajnos én illetve a feleségem is munkanélküliek vagyunk. Így a közjegyzői díj ránk eső részét nem tudjuk kifizetni. A nővérem pedig nem tudja (akarja) kifizetni. Sajnos ott is van munkanélküli a családban. Ilyen esetekben mit tudunk tenni? Én azt is olvastam valahol, hogy a hagyatéki eljárás díját rá lehet terheltetni a házra. Lehet rosszul értelmeztem. A nővérem annyit írt, hogy el lehet halasztatni a hagyatéki tárgyalást, de addig ugye az ingatlant sem tudjuk eladni. Sőt hírdetni sem. Vagy a közjegyző annyit mondott neki hogy ha kifizetjük a közjegyzői díj 1/3-át a többit ráérünk kifizetni 2-3 hónap múlva. Ilyen elképzelhető?
Köszönöm a segítséget.

Gabcsi12 # 2014.03.12. 13:48

Hitelezői igénnyel kapcsolatosan érdeklődnék. Édesanyánk 2007. júliusában meghalt. A hagyatéki eljárás során a közjegyzőt tájékoztattuk arról, hogy milyen bankokkal állt kapcsolatban édesanyánk. Ennek alapján felszólította a bankokat az igényük bejelentésére, amit azok meg is tettek, amit mi elismertünk, s ki is fizettünk. A hagyatéki végzés 2008. januárban lett jogerős, amit a bank is megkapott. Azonban az egyik követeléskezelő most márciusban küldött fizetési felhívást egy olyan banki tartozásról, amelyet nem jelzett a bank az igény benyújtásakor. Én nem tartom jogosnak a követelést, bár a cég szerint attól függetlenül követelhető, hogy annak idején nem jelezték. De véleményem szerint el is évült, habár ugyanazon a lakcímen tartózkodom, nem kaptam semmilyen felszólítást az eltelt hat és fél év alatt.
Jogos lehet-e a követelés, illetve elévült-e már.
Köszönöm

ObudaFan # 2014.02.24. 10:29

Kérdésem, hogy ez igaz?

Igen.

A közjegyző ilyenkor értesíti a megkeresetteket a hagyatéki tárgyalás eredményéről? Mi a menete ennek?

Aki bejelentette a hagyatéki hitelezői igényét, azt értesíti.
Ha meg valaki mégis követelne tőled, tudod igazolni, hogy nem örököltél semmit.

Slizy # 2014.02.24. 08:55

Üdvözlök Mindenkit! Új fórumozó vagyok, sok kérdéssel és egy rövidke történettel, szeretnék rá válaszokat kapni, de egyenlőre nem tudom hol induljak el ...

Édesapám 2 héttel ezelőtt elhunyt, nagyon jó kapcsolatot ápoltunk, de én már nem ott éltem vele,a báttyám , akivel viszont nem túl jó kapcsolatunk volt, ő vele élt, a házat már édesanyám halálakor a nevére íratták, ez egy lezárt dolog.

Édesapám takarékbetétkönyvében 500 ezer forint volt, amit az OTP kezelt. Erről meg is van a dokumentum és a báttyám tudatta is velem. Az első kérdésem,hogy ketten vagyunk testvérek, 500 ezer forintot örököltünk, lesz a hagyatéki tárgyalás, ez milyen költségekkel fog járni? ..és mennyi adót kell fizetnem ez után ?

A másik : nekem tudomásom volt 4 millió forintról, amit édesapám nap, mint nap emlegetett telefonon, de személyesen is, mikor meglátogattam annyi pénzt takarított meg, senki nem tud róla, hogy ez a pénz hol lehet. A gondolatom, hogy a báttyám tud róla, de hol lehet az összeg??? Már nem is a pénz érdekel, hanem az igazság. Hallottam , hogy a közjegyzővel tudassam, hogy elvileg volt 4 millió forintja édesapámnak és ő lekéri a bankok, illetve takarékoktól, hogy hol van , hova lett.
Rendőrségi ügyet nem szeretnék, de nem tudom mi tévő legyek!!! Legyenek kedvesek segíteni egy-egy válasszal, köszönöm szépen! Üdvözlettel!!!!

Catty23 # 2014.02.15. 16:17

Tisztelt Szakerto!

Surgos segitsegre van szuksegem. Elnezest elore is, tobb kerdesem is van.
Kedden lesz a hagyateki targyalas (edesapam tavaly hunyt el).
Harman vagyunk testverek. Egy fel hazat oroklunk utana, a masik fel anyam neven van. A nagyobbik testverem es en szeretnenk lemondani a hazreszunkrol a kisebbik testverunk javara.
Ajandekozas vagy a hagyatek visszautasitasa a jobb megoldas?
Illetve a masik problemam az, hogy csak a nagyobbik testverem tud menni a hagyateki targyalasra. Ebben az esetben en meghatalmazassal lemondhatok a reszemrol a fiatalabb javara? Illetve o elfogadhatja meghatalmazassal az en reszemet?
Targyalas utan a kozjegyzo automatikusan tovabbkuldi a papirokat a foldhivatalba vagy ocsemnek kell ezt szemelyesen inteznie?
A haz kb 8-10M Ft erteku. Anyukamnak van jelzaloghitele a sajat neven, 2M Ft a szobanforgo ingatlara van terhelve. Ha a fele haz a kisebbik testverem nevere kerul, akkor kerheti-e, hogy a 2M Ft-os jelzaloghitel csak az edesanyam fel hazreszere legyen terhelve? Elvaltak szuleink apukam halala elott.

Minden segitseget elore is koszonok!

tokjo # 2014.02.04. 17:13

Azért kérdez itt egy jogi kérdésekhez nem értő, mert abban bízik, hogy szakértők válaszolnak a feltett kérdésekre.
Kovács_Béla_Sándor köszönöm, a válasza alapján sikerült utánanéznem a neten és némi segítséggel értelmezni az ott leírtakat.
Dr.Attika, bízok benne, hogy nem jogász dr., mert akkor tudnia kellett volna, hogy: "Ha az örökhagyó után végintézkedés nem maradt, a közjegyző a hagyatékot tárgyalás nélkül adja át, a.) ha csak egy örökös van;....."

tokjo # 2014.02.03. 20:51

Akkor nekem miért nem kell mennem?

Dr.Attika # 2014.02.03. 20:46

Ingatlan öröklése esetén hagyatéki tárgyalást kell tartani.

tokjo # 2014.02.03. 20:46

Értem... és ebbben az esetben mennyi lehet az ügyérték?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.03. 20:11

A hagyatéki eljárás díja nem a munkaórához, hanem a tárgyértékhez igazodik.

tokjo # 2014.02.03. 18:32

Tisztelt Szakértő!

Közjegyzői díjjal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Anyukám halála után egyedüli gyermekként és örökösként örököltem meg a lakótelepi lakását, valamint halálakor a bankszámláján tartozása volt, amihez volt haláleseti kockázati biztosítása. Hagyatéki tárgyalásra nem kell mennem, a fizetendő közjegyzői díjhoz a csekket el is küldték. Mivel elég magas összegű számlát kaptam, ezért azt szeretném megkérdezni, hogy a fentiekben leírtakért körülbelül hány munkaórát lehet elszámolni? Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.01.26. 13:12

meszimo1

Öröklés esetén az örökség megnyíltának napját kell a szerzés időpontjának tekinteni.
A vételárból a hagyatéki eljárásban megállapított érték és a közjegyzői díjnak a termőföldre eső része levonandó, az adó az így kapott összeg 16 %-ának a 80%-a, mert a megszerzést követő 13. évben történt az értékesítés.

9.5.1. Adómentes a termőföld átruházásából származó jövedelem

a)1069 összegéből az évi 200 000 forintot meg nem haladó rész, ha a magánszemély a termőföldet regisztrációs számmal rendelkező olyan magánszemélynek adja el, aki azt egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként legalább 5 évig hasznosítja, vagy a termőföldet regisztrált mezőgazdasági társas vállalkozás olyan alkalmazottjának adja el, aki azt az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak legalább 10 évre bérbe adja;

b)1070 összege, ha az átruházás a szövetkezetekről szóló 1992. évi I. törvény hatálybalépéséről és az átmeneti szabályokról szóló 1992. évi II. törvény szerinti részarány-tulajdon megszüntetését eredményezi és a magánszemély a termőföldet regisztrációs számmal rendelkező olyan magánszemélynek adja el, aki azt egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként legalább 5 évig hasznosítja, vagy a termőföldet regisztrált mezőgazdasági társas vállalkozás olyan alkalmazottjának adja el, aki azt az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak legalább 10 évre bérbe adja;

c)1071 összege, ha a magánszemély a termőföldet regisztrációs számmal rendelkező állattenyésztést folytató olyan magánszemélynek adja el, aki a termőföldet egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként legalább 5 évig az állattartó telep takarmánytermelése céljából használja, vagy azt az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak az állattenyésztés takarmánybiztosítása érdekében legalább 10 évre bérbe adja;

1. az a)-c) pontban nem említett esetben, ha az átruházás

da) magánszemély részére birtok-összevonási céllal, vagy

db) települési önkormányzat részére külön jogszabályban meghatározott szociális földprogram céljából, vagy

dc) a Nemzeti Földalap javára

történik, a db) pont esetében azzal, hogy az átruházásról szóló szerződésnek tartalmaznia kell a szociális földprogramra vonatkozó, a rászorultságra tekintettel meghatározott feltételeket is szabályozó önkormányzati rendelkezés számát.

A jövedelem megállapítására értelemszerűen e törvénynek az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

ObudaFan # 2014.01.26. 13:03

Eurika1969

Ezt az élettársnak kellene igazolnia, hogy ajándékozás történt. Ha ajándékozás történt, akkor a kötelesrész alapjához hozzászámítandó, és akkor meg kellene nézni, hogy amihez hozzájutottatok, az a kötelesrész iránti igényeteket kielégíti-e.
Ha meg nem történt ajándékozás és más jogcímen sem kapta ezt meg az élettárs, akkor a hagyaték része.

Mimi1975 # 2014.01.24. 18:57

Kedves Fórumozók!

A temetés költségét valóban csak az örökösök fizetik? Az özvegy nem fizet bele (apám 2. házassága), csak mindenen özvegyi haszonélvezeti joga van? Azzal fenyeget, hogy még a halotti tort is kifizetteti velünk, és a legdrágább koporsót választotta. Minderről ma kaptunk tájékoztatást, a temetés kedden lesz.
Ez talán igy van a közjegyzői dijjal is? Ott is mindent az elhunyt gyermekei állnak?

Eurika1969 # 2014.01.23. 10:25

Kedves Béla és többiek,

Visszatérve az eladott termőföldes kérdésemre. Mi van akkor, ha az apám által 5 hónapja eladott termőföld (nem közös tulajdon) árát apám a saját bankszámlájáról egy pár hét után átutalta özvegye (akkor még házastársa) számlájára, az ajándékozásnak számít? Akkor lehetne valamilyen jogon követelésünk rá?

Eurika1969 # 2014.01.23. 05:32

Köszönöm rövid, tömör, és mindig lényegretérő válaszod, Béla. :-)
Megfogadtam a tanácsod is, holnap megyek egy ügyvédhez tanácsadásra.

meszimo1 # 2014.01.22. 20:56

Tisztelt Jogi Fórum !

Férjem édesapja 2000-ben elhunyt. Férjemmel a kapcsolatot kisgyermek kora óta nem tartották. 2013-ban férjemet rokonai megkeresték, hogy az édesapja után termőföldet örökölt.Megtörtént a hagyatéki tárgyalás és tulajdonjogot 2013. áprilisában bejegyezték. Férjem a földet ez év júniusában el is adta.
Kérdésem az lenne, hogy melyik dátum számít az öröklés dátumának? Az édesapja halála vagy a tulajdonjogi bejegyzés? Milyen költségekkel, vagyoni értékkel csökkenthető a kapott vételár? Termőföld hagyatéki végzésben szereplő értéke, közjegyzői díj, temetési ktg.?

Válaszukat előre is köszönöm !