Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


hagyatéki tárgyalás

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.06.24. 08:40

A közjegyzőnek a hagyaték megnyíltakori állapot szerint kell átadnia a hagyatékot.
Ezért jobb lett volna egy végrendelet az ajándékozás helyett - utóbbi nehezen átlátható és kezelhető jogi helyzetet hozott létre.

(Nem az a nehéz benne, hogy kié az ingatlan. Az tiszta sor: a megajándékozotté a volt élettárs haszonélvezetével terhelten*. Az a nehéz, hogy a közjegyző és a földhivatal hogyan jusson el idáig.)

*Adottnak vettem, hogy az ingatlan az örökhagyó kizárólagos tulajdona volt az ajándékozáskor.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2021.06.23. 21:48

julipesti,

Mi a kérdés? Mi a probléma?
Ha március 27-én bejegyezte a földhivatal, akkor mi dolga van azzal a közjegyzőnek?

Úgy érted, hogy az ingatlant fel akarja venni a hagyatékba, mert az elhunyt halálának napján a földhivatali nyilvántartásban még az elhunyt nevén volt?

Csatoljátok be neki az ügyvéd által ellenjegyzett szerződést, aztán meglátjátok mit kezd vele.

A szerződés természetesen érvényes (mármint, önmagában a halálesettől nem érvénytelen), az legfeljebb perben érvényesíthető lesz.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

julipesti # e-mail 2021.06.23. 21:06

Tisztelt Fórumozók! Adott egy apa két gyermekkel első házasságából, valamint egy élettárs. Nincs bejegyzett élettársi viszony, 12 éve vannak együtt. Az apa március 18-án ügyvéddel készíttet egy ajándékozási szerződést, melyben egyik gyermekére íratja a házát, valamint az élettársat holtig tartó haszonélvezettel ajándékozza meg. Március 24-én elhalálozik az apa. A hagyatéki tárgyalást lefolytató közjegyző nem akarja figyelembe venni az ajándékozási szerződést, mondván, hogy azt a földhivatalnál március 27-én jegyezték be, az apa halála után. Mi a véleményetek? A válaszokat előre is köszönöm!!!!!

drbjozsef #   2021.06.14. 06:15

luck-666,

Nem ezt írta KBS.

Hanem azt, hogy ezt a hagyatéki eljárás kereteiben nem érvényesíthető. Ez nem hagyatéki teher.

Ha a közjegyző felvette, az jó, majd eldönthetik az örökösök, hogy akarják vitatni-e. Ha igen, ott ezt nyilatkozzák, akkor neked kell pert indítani. Ha elismerik, akkor meg fogod kapni tőlük.

A temetési költséget nincs értelme vitatniuk, és valójában a lakás rezsiket sem, mert ha külön, FMH-t indítasz, feltehetőleg azt is megnyernéd.

De hiába írod le 10x, KELLENI nem kell fizetni ezt. Ha nem te laksz ott, nem vagy örökös, mi a fenének fizetted? Hol érdekel téged, hogy mi lesz ezekkel a fizetendőkkel? Ez az örökösök sara lett volna utólag is. Elég lett volna szólni nekik, hogy hé, ti fogjátok örökölni az ingatlant, odamennek a csekkek, szedjétek össze is fizessétek be.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

luck-666 # e-mail 2021.06.13. 21:36

Nagyon félreértjük egymást, Van egy ingatlan,ami fele részben az elhunyt tulajdona volt,Ő lakott benne. A másik felének a testvérei a tulajdonosok az édesanyjuk halála óta. Az ingatlan nem lakott már 30 hónapja, de a közüzemi számlák alapdíját fizetni kellett. Tehát aki befizette 30 hónapja a csekkeket az,akkor kidobta a pénzt? A haláláig az elhunyt fizette a fogyasztást, de ezek után továbbra is kellett fizetni az alapdíjat, készenléti díjat.

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.06.13. 17:30

Füllentesz, dehogy oldódott meg! Ezt az igényt nem lehet hagyatéki eljárásban érvényesíteni - nem is hagyatéki tartozás.

Az ne tévesszen meg, ha a közjegyző esetleg hagyatéki hitelezői igényként jegyzőkönyvezte; az ugyanis bemondásra megy. De épp ezért senkit semmire nem kötelez.

www.kbs-ugyved.hu

luck-666 # e-mail 2021.06.13. 13:17

drbjozsef

Igazából megoldódott, mivel másik közjegyző volt,aki 1 perc alatt átlátta ,hogy miről vannak a számlák.

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

drbjozsef #   2021.06.12. 06:32

Mert az elhalálozáskor még az egyik örökös férje volt.

Ez nem válasz a kérdésre. Nem lakott benne (gondolom), nem örököl belőle. Ha AKKOR még a férje volt az egyik hozzátartozónak, akkor meg felmerül, hogy "jogilag" nem is biztosan ő fizette, hacsak nem az igazolt különvagyonából tette ezt...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

luck-666 # e-mail 2021.06.10. 18:38

Kovács_Béla_Sándor

Mert az elhalálozáskor még az egyik örökös férje volt. 30 hónapja történt a haláleset és a közjegyzőnek nem sikerült lezárni az ügyet. A leltárt megkapta időben, 3 fontosabb tétel volt rajta. Az örökösök elérhetősége is ismert volt , mivel folyamatban volt egy másik hagyatéki ügy is ,azonos örökösökkel, de az is sikeresen 3,5 évig tartott!

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.06.10. 08:38

aki fizette ,hiszen számlák nála vannak, de ő nem örökös,
Azért ezzel csak óvatosan. Nem praktikus dolog mások helyett fizetni a tartozásaikat. A temettetés még csak hagyján - de az ingatlannal kapcsolatos költségek... Minek?

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2021.06.10. 06:40

luck-666

A rokonok semmivel nem foglalkoztak ,csak várják a jussukat és vitatni akarják a költségeket

Ez mindig így szokott a legtöbb ilyen esetben lenni.
Sajnos én is megtapasztaltam, hogy a pénz megfertőzi az embereket. :-O

drbjozsef #   2021.06.10. 06:16

luck-666,

A temetési költségről a számlát be kell nyújtani a közjegyzőnek, az törvény szerint is hagyatéki teher.

Az ingatlan költségei szerintem határeset, én benyújtanám azt is, az összegen vitatkozni nemigen lehet ha a csekkek, számlák megvannak.

Egyébként, tökmindegy mit nyújt be, bármi vitatható, és ha nincs megegyezés, a követelő félnek kell pert indítania.

Mondjuk esetében 99% hogy nyerne - legalábbis a fogyasztással össze nem függő költségek tekintetében biztosan.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

luck-666 # e-mail 2021.06.09. 20:54

Természetesen aki fizette ,hiszen számlák nála vannak, de ő nem örökös, Az elhunyt testvérének a volt férje (sógor). Ő találta meg a holttestet és azóta a hivatalos ügyek is mind rá maradtak. A rokonok semmivel nem foglalkoztak ,csak várják a jussukat és vitatni akarják a költségeket

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.06.09. 20:36
  1. Ki kérné?
  2. Persze.

www.kbs-ugyved.hu

luck-666 # e-mail 2021.06.09. 20:00

Üdvözletem

Elhunyt egy rokon még 2018 decemberében, családja nem volt, így a testvérei és a már korábban elhunyt testvéreinek a gyerekei az örökösök.
Az örökség kb 4.200000 ft

Kérdéseim lennének ez ügyben:

1, A ház azóta keletkezett közüzemi számláit és a temetési költséget lehet-e kérni az örökösöktől, mivel ezeket nem ők fizették!

Elképzelhető-e, hogy jogos ekkora hagyatéknál 145000 ft közjegyzői díj, ami közben 180000 ft-ra emelkedett, mivel az áprilisi tárgyalást törölte a közjegyző és utólag értesített mindenkit a törlésről és az új időpontról.

köszönöm a válaszokat

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

P.Márton # e-mail 2021.06.08. 12:37

Értem, köszönöm a választ!

drbjozsef #   2021.06.08. 07:11

De ha Nővéremnek ítélnek 50%-ot akkor, mint irtam már korábban, nem fogom tudni eladni az ingatlant mivel nincs kapcsolatom vele semmilyen szinten.

Az ő részét természetesen nem.
A saját részedet eladhatod bármikor, nem kell a testvéred beleegyezése. Elővteli joga van rá, amit közölnöd kellene vele, de ha nem tudod felkutatni, így járt. Amikor bejegyzik a földhivatalba tulajdonosnak, akkor lesz ott egy cím, arra írhatsz egy levelet az elővétel miatt, ha nem reagál, akkor annyi.

Igaz, egy fél ingatlant csak áron alul tudsz eladni. Aztán legyen a gondja a vevőnek a másik fél megszerzése.

Vagy, amit kbs írt : közös tulajdon megszüntetése bíróságon, ahol végső esetben elárverezik az ingatlant egyben, és a fele pénzt abból megkapod. Ha a bíróság sem tudja előkeríteni a testvéred, akkor majd ügygondnokot rendel neki, és úgy is lefolytatja az eljárást.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.06.07. 22:20

Igen. A hagyatéki terhek ráeső részének megtérítését követelheted tőle. A közös tulajdont bármelyik tulajdonostárs kérheti - ha másképp nem megy - bíróságtól is.

www.kbs-ugyved.hu

P.Márton # e-mail 2021.06.07. 21:22

Köszönöm a választ ,de leírtam a problémát. Amire a választ keresem. A legjobban az érdekel hogy mi van akkor ha Nővérem nem jelentkezik és vissza küldet minden hivatalos levelet és a hagyatékira sem jön el? Ugyan úgy 50 %-ot örököl majd mit én? Az örökségről csak legvégső esetben mondanék le. De ha Nővéremnek ítélnek 50%-ot akkor, mint irtam már korábban, nem fogom tudni eladni az ingatlant mivel nincs kapcsolatom vele semmilyen szinten.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.06.07. 19:48

Nem tudsz a "javára" lemondani. Sőt, egyáltalán nem tudsz lemondani. Talán visszautasíthatod a hagyatékot, de egyrészt valószínű, hogy már lekésted, másrészt ha visszautasíthatnád is, annak nem az az eredménye, hogy egyedül a testvéred örököl, hanem a gyermekeid lépnek a helyedbe.

Mi a konkrét problémád? Nekem ez így nem tűnik átgondoltnak.

www.kbs-ugyved.hu

P.Márton # e-mail 2021.06.07. 19:05

Üdvözlöm!

Jelenleg az a helyzet, hogy sajnos Édesapám elhunyt év elején és most folyamatban van a hagyatéki ügye. Sajnos az élet úgy hozta, hogy a rajtam kívüli egyetlen örökössel Nővéremmel, se én se a család nem tartja a kapcsolatot rég óta. Annyira hogy a temetésre se jött haza, amit persze én fizettem. Ő külföldön él ott is van a családja. A hagyatéki leltár papírokat nem vette át. Vissza küldte..Megbízottja sincs itthon aki az ügyét intézze. Egy ingatlan volt Édesapám tulajdona. Arra lennék kíváncsi, hogy ha a hagyatéki tárgyalásra se jön haza akkor mire számíthatok az öröklésben ? Mert ha 50-50 %-ban osztanák el az ingatlant akkor el se tudnám adni, mivel nem lehet elérni Nővéremet. Vagy pl. ha esetleg én le mondanék az én részemről az Ő javára akkor azt hogyan érvényesítenék, ha nem lehet elérni? Remélem nagyából érthetően írtam le a helyzetet.

Köszönettel:

Márton

drbjozsef #   2021.05.13. 12:00

Erika1955,

Igen, a temetési költség az első a hagyatéki terhek sorában.

Minden számlát nyújtsatok be a közjegyzőnek (másolat azért legyen róla), ami a temettetéshez kapcsolódik.

(Az örökösök vitathatják az összeget, de a gyakorlat szerint a helyben szokásos költsége meg kell téríteniük)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Erika1955 #   2021.05.13. 11:22

Üdvözlöm

Igazából nem is ide tartozik a kérdésem !!

Testvérem elhunyt !! A család , mármint a testvérei intézték a temetés költségeit, ami nem kevés. Két gyermeke , nem tartotta az elhunyttal a kapcsolatot, Viszont ők az örökösök. Rendben is van , nincs is ebből, semmiféle probléma. Az lenne a kérdésem , hogy be lehet -e nyújtani a temetés költségeit a gyerekei felé ,a közjegyzőnek átlehet-e adni a hagyatéki tárgyalásra. a költségeket kérni kiegyenlíteni ?

Válaszát előre is köszönön !!

drbjozsef #   2021.04.29. 13:08

Aranka3,

Semmit. Nem kötelező megjelenni.

Megkapja postán a hagyatéki végzést az érintett, benne lesz a jogorvoslat leírása, fellebbezési lehetőség, jó alaposan elolvassátok, ha kifogásotok van, fellebbeztek.

Nem ér hátrány.

Ha végrendelet miatt nem örökölnek a gyermekeid, a köteles részre igényt tarthatnak - de azt kifejezetten kérni kell, a hagyatéki végzéstől függetlenül.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Aranka3 #   2021.04.29. 12:37

Üdvözletem.

Ha nem jelenünk meg a hagyatéki tárgyaláson az mit eredményezhet?Hosszú lenneés bonyolult miért nem szeretnénk megjelenni.
Két gyermekem érintett édesapjuk halála miatt.A kisebbik nem nagykoru a nagyobbik 5 nappal lépi túl a nagykorúság idejét a tárgyaléás napján ő külön idézést kapott.Végrendelet szerint a harmadik legidősebb fiára hagyott mindent az apjuk.
Előre is megköszönöm a választ.