hagyatéki tárgyalás

ObudaFan # 2013.12.29. 12:06

Ha az örökösök az örökrészükkel felelnek, akkor, hogyan tudjuk a faktoringnak megmondani, hogy nem fizetünk, vigye a földet, és legyen boldog vele, ne kamatoztassa tovább a tartozásunkat?

Lehetőleg írásban.

Valamint, hogyan tudjuk kideriteni azt, hogy a tartozás mikor keletkezett, apu életében, vagy már a halála után vette fel a pénzt az özvegy?

Hát kérjétek meg a faktorcéget, hogy ezeket igazolja.

mikoisti # 2013.12.28. 20:26

Tisztelt Szakértők!
A "Gyámhivatal, ha dolgozik" topikban is feltettem a kérdésemet, de ide is tartozik, ezért itt is leírom, hisz tulajdonképpen hagyatéki tárgyalásról van szó, csak elhúzódásáért a gyámhivatal a felelős.

2011 tavasza óta nem volt meg a hagyatéki tárgyalás, mert kiskorú az örökös. Igaz, itt közrejátszik egy másik tény is, miszerint az elhunyt tartozást hagyott kiskorú gyermekére, (tehát negatív az örökség) aki mindezt a semmit(a gyámjával) visszautasította. S innen tovább bonyolódott az ügy, mivel a következő örökös az elhunyt szülője lett volna, de időközben tavaly ő is elhunyt (ez az örökség pozitív, és ebben is érintett a kiskorú... Igy a két tárgyalást összevonták, és most már 2 hagyatéki tárgyalás húzódik. 2014. tavaszán lesz 3.éve, hogy az első örökhagyó elhunyt...

Telefonon a közjegyző nem elérhető, csak az ügyintéző veszi fel a telefont, a közjegyző tárgyaláson, vagy házon kívül van, tájékoztatásul mindig elmondja, hogy a gyámhivatal az oka, mert a közjegyző a gyámhivatallal áll harcban... s ezért húzódik az ügy. A közjegyzői iroda pedig, ahová az ügyet áthelyezték, az ország másik felében van, emiatt nem tudok beugrani sem személyesen, csak ha kinyitom jó mélyen a pénztárcát az útiköltségre.

Kérdéseim:

1. meddig húzhatják, van-e valami határidő megadva a hivatalnak, amire kötelező lépniük, vagy bármeddig csücsülhetnek az ügyön?
  2. Van-e valami teendő, lehetőség megsürgetni az ügyet.
  3. elévülhet a pozitív örökség?
  4. a negatív örökség visszautasításának van elévülési ideje?

Egy érintett örökös.
(a második elhunyt egyeneságú örököse. (pozitív örökségre)
(de érintett vagyok az első elhunyt negatív örökségében is, mivel ott testvérként én vagyok egyedül, aki még nem utasította vissza, mivel azt mondták, hogy azt a hagyatéki tárgyaláson kell.

KoJu # 2013.12.28. 12:10

Kedves ObudaFun!

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!

Ha az örökösök az örökrészükkel felelnek, akkor, hogyan tudjuk a faktoringnak megmondani, hogy nem fizetünk, vigye a földet, és legyen boldog vele, ne kamatoztassa tovább a tartozásunkat?

Valamint, hogyan tudjuk kideriteni azt, hogy a tartozás mikor keletkezett, apu életében, vagy már a halála után vette fel a pénzt az özvegy?
A gyanu azért van bennünk, mert, mint kiderült a számlát nem zárolták a halála után, ez év januárjában mondta fel a bank, és májusban került a faktoringhoz, addig aktív számla volt!

Köszönettel:
Judit

ObudaFan # 2013.12.28. 10:24

A faktoring követelhet hagyatékban nem szereplő tatozást, egy évvel a hagyatéki tárgyalás után?

Igen.

Tényleg nekünk kell megfizetnünk a tartozást, még úgy is, hogy az özvegy, aki a számla tulajdonosa is, még él?

Egyetemlegesen vagytok felelősek, azzal, hogy az örökösök csak az örökrészükkel felelnek.

A faktoring tud-e letilta(t)ni a jövedelmünkből abban az esetben, ha az örökségünk (földterület) még a tulajdonunkban van?

HA a tartozás nem lesz kifizetve, akkor kamat és költség is lesz rajta, azért pedig már nem csak az örökrészetekkel feleltek, így ha nem fizettek, akkor fog tudni.

KoJu # 2013.12.27. 23:02

Kedves Szakértők!

Édesapánk - hárman vagyunk testvérek - tavaly augusztusban elhunyt.
A hagyatéki leltár felvételekor egyikünk sem volt jelen, csak a felesége (második házasság), mi csak a közjegyzőtől értesültünk Édesapánk vagyonáról.
Hagyatéki tárgyalás 2012. novemberben megvolt. Az örökségen megosztoztunk mi hárman, és az özvegy.

Ez év októberében kaptunk egy levelet a faktoringtól, miszerint Édesapánknak folyószámla hitele volt, és azt mi fizessük meg. (A számla apu és a feleség közös számlája!!) De mi még azt sem tudjuk, hogy valójában mikor keletkezett az a tatozás, apu életében, vagy netán már halála után!?
Mi levélben megkifogásoltuk a tartozást, mivel arról minket sem a hagyatékátadáskor nem tájékoztatott a közjegyző, sem a bank nem keresett fel minket azóta, hogy lenne ez a követelése, és arról sem tudtunk, hogy engedményezte volna a tartozást a faktoring felé.
A faktoring megírta, hogy attól még a tartozás követelése jogos, mert nem szerepelt a hagyatéki tárgyaláson, és a válaszlevélben mellékletként megküldte a szerződés másolatát, amin egyértelműen látszik, hogy közös néven volt a számla az özveggyel, és megküldte a felszólító levelek másolatát, és az engeményezésről szóló levél másolatát is, amiket mind-mind az özvegy nevére és címére küldözgetett.

A kérdéseim a következők
A faktoring követelhet hagyatékban nem szereplő tatozást, egy évvel a hagyatéki tárgyalás után?
Tényleg nekünk kell megfizetnünk a tartozást, még úgy is, hogy az özvegy, aki a számla tulajdonosa is, még él?
A faktoring tud-e letilta(t)ni a jövedelmünkből abban az esetben, ha az örökségünk (földterület) még a tulajdonunkban van?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.29. 18:05

Büntetőügyre gondolsz? Nem.

Ha a lányod van szociális otthonban, akkor valószínűleg gondnok van részére kirendelve, így annak kell polgári pert indítania a hagyaték kiadása iránt, ha pedig egyszerűen csak hülyén fogalmaztál és az örökhagyó került szociális otthonba, akkor ennek a résznek nincs jelentősége és a lányod nagykorúként megindíthatja a hagyaték kiadása iránti pert.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.29. 06:51

Mi a konkrét kérdés? (Mert a "mi történhet" kissé általános. Mert arra akár az is helyes válasz, hogy "iszok vagy két liter bort, és megtörténhet, hogy berúgok".)

Karipapa01 # 2013.10.01. 11:08

Elhunyt édesapám egyetlen örököse vagyok, és hagyatéki tárgyalás nélkül a közjegyzőtől postai úton kaptam egy hagyatékátadó végzést 2013.09.20. keltezéssel, amit 2013.10.01. napon vettem át. Kérdésem, hogy ez a végzés mikor emelkedik jogerőre, mikor tudok intézkedni a hagyatékban szereplő tételekkel kapcsolatban. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.18. 06:25

Természetesen az ingóságok is beletartoznak a hagyatékba, de leltározni őket főszabályként nem kell, a közjegyző hivatalból nem intézkedik ez iránt.

ObudaFan # 2012.06.17. 18:27

Ugyanannyi joga van, mint bármelyikőtöknek. Bele kell venni.

stünci # 2012.06.16. 17:41

Tisztelt Szakértő!
Szeretném kérdezni,hogy Édesapám meghalt 3-an vagyunk testvérek(örökösök)a nővérem használja az édesapám autóját van e joga hozzá amíg nem zajlott le a hagyatéki tárgyalás és az ingóságokat is bele kell e venni a hagyatéki tárgyalásba.Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.13. 21:18

Én is azt mondtam. :)

MajorDomus # 2012.06.13. 21:15

Vagy valaki póthagyatéki eljárást kért.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.13. 17:53

Valószínűleg előkerült egy hagyatéki vagyontárgy.

Iboly89 # 2012.06.13. 14:08

Kedves Szakértő!
Édesanyám 12 éve hunyt el, akkor meg is történt a hagyatéki tárgyalás. Minap idézést kaptam a hagyatéki tárgyalására. Ez hogy lehetséges? konkrét dolgot nem írnak, csak azt hogy meg kell jelennem és 8 ezer Ft-ot ki kell fizetnem. Nem tudom mi az ügy tárgya.

ObudaFan # 2012.05.08. 10:54

Meg lehet próbálni a díjjegyzék ellen végrehajtási kifogással élni.

gaspit1969 # 2012.05.08. 10:29

Jó napot! A következőkben szeretném kérni a segítségüket: Volt férjem ellen hosszú évek óta gyermektartásdíj követelésem van a végrehajtónál, sajnos sikertelenül. Tavaly azonban elhalálozott és a hagyatéki tárgyaláson az örökösök az én 2 gyermekem valamint a 2. házasságából származó 3 gyermek lettek. A tartásdíjat a hagyatéki eljárás keretében a közjegyző szerint így saját gyermekeimen hajthattam volna be, tehát ezt a követelést is örökölték. Sajnos volt férjem csupán adósságot hagyott hátra, így a gyermekeim visszautasították a hagyatékot. Sajnos a végrehajtónak, bár sikertelen volt a végrehajtás nekem kellene fizetnem a költségeit. Mivel 20 éve nem kaptam gyermektartást, ezt nem szeretném megtenni. Van-e megoldás, hogy eltekintsen a végrehajtó a költségeitől? Mit tehetnék ebben az esetben, hogy ha már nem jár semmi a halála után, de legalább ne is kelljen fizetnünk.

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.06. 06:08

Kérdésem, emiatt elmarad e a tárgyalás
Ha az idézés szabályos volt, akkor a távollétében is megtartják, sőt még a hagyatékot is átadja a közjegyző.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.06. 06:07

Mivel többségi tulajdonom van
milyen esélyem van hogy én legyek a tulajdonos?

A hagyatéki eljárásban semmilyen - hacsak az örököstársak bele nem egyeznek. De egy közös tulajdon megszüntetése iránti perben már esélyes.

Anett47 # 2012.05.06. 06:04
az előbbi megjegyzésemhez kiegészítés ,-most vettem észre- a KÖZJEGYZŐ az idézésen tévesen tüntette fel a nagymama ------------------------------------------------------
  • vezeték nevét ,
-------------
  • a leánykori neve jó, a volt lakcime jó,
IGY HIVATALOS-e, helyes-e és ELFOGADHATÓ-e ez az IDÉZÉS ! köszönöm a választ!
Anett47 # 2012.05.06. 05:42

Tisztelettel kérem segítségüket !

fiam nagymamájának halála miatt a hagyatéki tárgyalásra kapott idézést , de külföldön van 3 hete ment ki- munkavégzés miatt-
haza jönni nem tud, május 17-re .
Kérdésem, emiatt elmarad e a tárgyalás, lesz -e ebből neki, vagy a többi örökösnek hátránya, vagy mi a teendői !

tisztelettel várom válaszukat !

józsef46 # 2011.11.29. 17:28

Tisztelt Mindenki!
Édesapám 20 éve elhunyt.Az apai részt rám hagyta a két testvéremmel szemben,ami annak rendje módja szerint hivatalosan is az enyém.Most elhunyt édesanyám is és az anyai rész most hármunkra osztódik.de az egyik testvér ragaszkodik az ingatlanhoz,De én szeretném őket kifizetni és megtartani az ingatlant Mivel többségi tulajdonom van
milyen esélyem van hogy én legyek a tulajdonos? természetesen az után hogy ki fizettem a rájuk eső részt.
Még nem volt meg a tárgyalás de tudom hogy ez lesz terv.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.13. 23:38

A közjegyző állapítja meg a jogerőre emelkedést, és erről még csak nem is kell értesítenie az érdekelteket. A P. általános szabályait alkalmazva egyébként a jogerő akkor áll be, amikor a fellebbezési határidő úgy telt el, hogy senki nem fellebbezett, illetve ha a fellebbezés jogáról mindenki lemondott, vagy ha a fellebbezést jogerősen elbírálták.

A gyakorlatban azonban nemigen szokott ennek jelentősége lenni, hiszen aki perelni akar, az miért várna ennyit? Hogy minél később jusson az örökségéhez?

bolzaym # 2011.11.13. 21:57

Tisztelt Hozzáértők!

Az lenne a kérdésem, hogy az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés mikor emelkedik jogerőre? Amikor a hagyatéki tárgyalás lezajlott (azon a napon), vagy a hagyatéki jegyzőkönyv kézhezvételekor?
A jegyzőkönyvben az áll, hogy jogerőre emelkedéstől számított 30 nap áll rendelkezésre a hagyatéki per megindítására. Ezt a 30 napot pontosan honnan kell számítani?

Köszönöm a segítséget

ius latratus # 2011.10.23. 07:54

Szegénykém...

Legyen elég annyi, kedves könyvmoly, hogy szó sincs itt Abszurdisztánról. (bár azt megértem, hogy mindenki Abszurdisztánról beszél, aki funkcionális analfabéta, na de egy könyvmoly?!...)

KBS tul.képpen válaszolt is neked. A következő tárgyaláson mindent meg fogsz tudni. Nyugi.