hagyatéki tárgyalás


Kogeza # 2021.08.06. 14:03

"Ennek nézz utána. A hagyatéki eljárásban - legalábbis a hagyatékátadó végzésre nézve - nincs jogerő. Vagy ideiglenes hatályú vagy teljes."

Ne viccelj már! Már hogyne lenne jogerő a teljes hatályú hagyatékátadó végzés tekintetében!

Hetv. 83. § (2) A közjegyző akkor is teljes hatállyal adja át a hagyatékot, ha csak másodlagos öröklési vita merült fel és e vitában az igény előterjesztője a teljes hatályú hagyatékátadáshoz hozzájárult, vagy az igénye összegének megfelelő pénzösszeget a többi örökösként érdekelt biztosítékként közjegyzői letétbe helyezte. A közjegyző a letétbe helyezett biztosíték összegét a teljes hatályú hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedését követő 30. nap leteltét követően haladéktalanul a letevőnek fizeti ki.
91. § (3) A közjegyző a teljes hatályú hagyatékátadó végzés és az ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés teljes hatályúvá válását megállapító végzés jogerőre emelkedésének megállapítása után megteszi a jogszabályban előírt intézkedéseket.
92. § (1) A közjegyző a jogerős teljes hatályú hagyatékátadó végzést és a teljes hatályúvá vált ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzést az illetékkiszabás végett megküldi az illetékes állami adóhatóságnak.
109. § (1) A hagyatéki eljárásban hozott

  1. ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés,
  2. teljes hatályú hagyatékátadó végzés,
  3. ideiglenes hatályú hagyatékátadó végzés teljes hatályúvá válását megállapító végzés,
  4. a 89. § szerinti végzés,
  5. az öröklési bizonyítvány kiállítása iránti kérelem tárgyában hozott végzés,
  6. az eljárási költséget megállapító és annak viselésére kötelező, valamint
  7. a pénzbírságot kiszabó végzés ellen fellebbezésnek van helye.
Kogeza # 2021.08.06. 14:08

"A közjegyző szerint meg kell várnunk a jogerőre emelkedést."

Ez így is van, lásd az előbbi kommentem.

"A kérdésem csak az, meddig kell várnunk, ha valaki nem veszi át az értesítést.Ilyen esetben is kézbesítettnek számít a levél a második kézbesítési kísérlet után öt nappal és azután ha letelt a fellebbezéshez rendelkezésre álló idő és senki nem fellebbez hozzájuthatunk az örökséghez mondjuk úgy egy-két hónapon belül, vagy ez a szakasz is elhúzódhat évekig, ha valaki nem reagál?"

Ez a szakasz nem húzódhat el évekig. Ahogy írtad, a kézbesítési fikció alapján átvetnek minősül majd a végzés, és utána 15 nap elteltével jogerőre emelkedik. Ez pár hónapon belül meglesz, és jogerőssé válik a hagyatékátadó végzés, amennyiben senki sem fellebbez.

Kogeza # 2021.08.06. 14:11

"...és utána 15 nap elteltével jogerőre emelkedik"
Ezt úgy értem, hogy ha minden érintett tekintetében eltelik a 15 nap, akkor emelkedik jogerőre a végzés.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.06. 14:31

Nehogy már végtelen láncban lehessen perelni újra és újra. Ezt te sem gondolod komolyan.

Kogeza # 2021.08.06. 14:54

Ebből számomra sehol nem következik a végtelen lánc. Nem is mondtam ilyet.

Kati64 # 2021.08.06. 16:45

Kogeza! Köszönöm a kedves és kimerítő választ. Jó érzés, amikor nem néz valaki full értelmi fogyatékosnak pusztán azért, mert nem értek a joghoz. A válaszod sokat segített.

Kati64 # 2021.08.06. 18:45

Köszönöm a választ.