Gyámság alá helyezés


Julio # 2008.04.10. 13:00

Kedves Fórumozók!

Véleményetek szerint, ha a gyermeket az apa teljes hatályú nyilatkozattal sajátjának ismeri el, de a születésétől fogva az édesanya neveli, és az apa egyáltalán nem tart vele semmiféle kapcsolatot (a 14 éves gyermek nem is találkozott még az apjával), van-e lehetőség arra, hogy az édesanya úgy rendelkezzen, hogy halála esetén gyámság alá kerüljön a gyermek és ne a gyermek által nem is ismert édesapához?
Mi az eljárás menete? Mire kell hivatkozni?

Előre is köszönöm!

Julio


Julio alias julius

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 13:08

Van. De az esély, hogy elfogadják a rendelkezését, nulla, ha az apa szülői felügyeleti jogát nem szüntették meg.

ObudaFan # 2008.04.10. 17:20

A bíróság megszünteti a szülői felügyeletet:

  • ha a szülő felróható magatartásával gyermeke javát, különösen testi jólétét, értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan sérti vagy veszélyezteti,
  • ha a gyermeket más személynél helyezték el, vagy átmeneti nevelésbe vették és a szülő felróhatóan gyermeke érdekét súlyosan sértő módon nem működik együtt a gyermekét gondozó nevelőszülővel vagy intézménnyel, gyermekével nem tart kapcsolatot, továbbá magatartásán, életvitelén, körülményein az átmeneti nevelés megszüntetése céljából nem változtat,
  • ha a szülőt a bíróság valamelyik gyermeke személye ellen elkövetett szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélte.

A szülői felügyelet megszüntetése iránt a másik szülő, visszaállítása iránt pedig bármelyik szülő indíthat pert. Ezenfelül mindkét esetben perindításra jogosult a gyermek, a gyámhatóság és az ügyész is.

Julio # 2008.04.11. 07:50

Köszönöm a hozzászólásaitokat!
Úgy gondolom, hogy a Csjt. ide vonatkozó rendelkezései szerint nehezen lehet hivatkozni olyan körülményre, ami a szülői felügyeleti jog megszüntetéséhez vezethet. Az apának mindenképpen felróható az, hogy egyáltalán nem tartotta gyermekével a kapcsolatot és a gyermek tartásához sem járult hozzá, de ez nem feltétlenül jár azzal, hogy súlyosan séri a gyermek testi ... fejlődését.

A bírói gyakorlatban kell kutakodnom.

Egyébként érdekes, hogy a Csjt. alapvető szellemisége szerint elsősorban a gyermek érdekében, javában kell eljárni. Nyilván, hogy a konkrét esetben a gyermeknek nagyobb érdeke fűződik ahhoz, hogy az általa jól ismert nagybácsija gondozza, nevelje tovább, mint az az apja, akivel még csak nem is találkozott.

Még egyszer köszi a válaszokat!


Julio alias julius

ObudaFan # 2008.04.11. 16:07

Hol igen, hol nem.

Szityman # 2010.11.11. 08:46

Idős, édesanyám döntésképtelen állapotba került. Ügyeinek intézése lehetetlenné vált. Kérnem kell a gyámságom alá helyezését. Mit kell tennem, mik a kötelességeim? Köszi a válaszokat!
Szép napot!

Tordesillas # 2010.11.11. 09:03

Ez nem gyámság, hanem GONDNOKSÁG alá helyezés lesz.
Nagykorú személynek csak gondnoka lehet.

Vagy el kell menni édesanyja lakóhelye szerint illetékes városi vagy kerületi bíróságra mondjuk panasznapon és keresetlvelet kell írni a cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezés iránt. Össze kell gyűjteni, hogy milyen ingatlanjai vagy ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jogai vannak, nyugellátás törzsszáma, nagyobb értékű ingóságok felsorolása, valamilyen kórházi vagy szakorvosi vélemény, zárójelentés, lelet a mentális állapotáról, ami alátámasztja a keresetet.

Vagy el kell menni édesanyja lakóhelye szerint illetékes városi - kerületi gyámhivatalhoz, és kérni kell a gondnokság alá helyezési eljárás megindítását, ha Ön nem akar pert indítani. Ha senki perindításra jogosult hozzátartozó nem akar pert indítani, akkor a gyámhivatal köteles megindítani a pert. Ha szakorvosi vélemény, kórházi lelet zárójelentés alátámasztja, és olyanok a körülmények, akkor ideiglenes gondnokrendelésre is sor kerülhet.

A per illeték és költségmentes. Ha jogerős lesz a gondnokság alá helyezés, akkor a gyámhivatal rendel gondnokot. A per olyan 3-6 hónap alatt le szokott zajlani.

Dilemma1987 # 2018.10.06. 19:31

Jó estét mindenkinek!
Egy hatalmas problémával találtam szembe magam.. Milyen lehetőségek vannak arra hogy a testvérem gyerekét örökbe fogadhassam.. A szülők élnek de anyukáról sejteni lehet hogy drogozik.. én külföldön élek és 1 gyermekem van. Milyen feltételeknek kell megfelelnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.06. 20:07

Nem az lesz az akadály, hogy nem felelsz meg. Hanem az, hogy nem lehet örökbe fogadni olyan gyereket, akinek él a szüleje, és az nem egyezik bele.

jagert # 2018.10.07. 00:17

"nem lehet örökbe fogadni olyan gyereket, akinek él a szüleje, és az nem egyezik bele."

A gyámhivatal - a szülő hozzájárulása nélkül is - örökbefogadhatóvá nyilváníthat gyereket bizonyos feltételek teljesülése esetén. Viszont ekkor az örökbefogadás csak titkos lehet, és a folyamat is hosszú. Vannak még más olyan gyermekvédelmi intézkedések, amelyeknek az eredménye az lehet, hogy a gyerek a saját családjából akár arra alkalmas rokon nevelésébe-gondozásába kerül, de ezeknek is számtalan feltétele van. Ha úgy látod, szükséges a gyerek érdekében lépni, akkor 1. körben a szülőkkel kellene valahogyan egyeztetned, ha nem megy, akkor a 2. lépés a gyámhivatal, ahol megmondják, milyen lehetőségekkel számolhattok.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.07. 06:38

És itt melyik feltétel állna fenn szerinted: a) vagy b) ?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.07. 06:40

(Nem beszélve arról, hogy szó sincs nevelésbe vett gyerekről.)

jagert # 2018.10.07. 19:10

Úgy vélem, azt egyikünk sem tudja, hogy milyen feltételek állnak fenn, és azt gondolom, hogy a rendkívül kevés információhoz mérten korrekt információt adtam. Szándékom szerint a hangsúly nem azon volt, hogy valójában olyan gyereket is örökbe lehet fogadni, akinek élő és az örökbefogadásba bele nem egyező szülei vannak. Fontosabb, hogy az adott gyerek ténylegesen veszélyeztetett, vagy sem, mert ha igen, akkor annak, aki ezt észleli, valamit tenni kell, ez a lényeges pont. Valóban nincs még szó nevelésbe vett gyermekről. Lehet, hogy arra lesz szükség, és akkor lesz, lehet, hogy a kérdező rosszul méri fel a helyzetet és akkor nem. Az előző válaszból - remélem - kitűnik, hogy ezt a kérdést sem itt, sem egyszerűen nem fogja tudni megoldani, a szülőkkel és/vagy a gyámhivatallal kell egyeztetnie, tájékoztatást kérnie, ha a gyerek érdeke ezt valóban megkívánja. Egyébként aggodalomra nincs ok, nem kívánom elbitorolni a tanácsadói pozíciót.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.07. 20:59

OFF
Egy percig sem aggódtam. Ez egy nyílt fórum, válaszolj csak máskor is nyugodtan. Ha megelőzöl, még örülök is neki, mert akkor nekem már nem kell - és egy kicsit lusta vagyok. De nem csak kicsit lusta, hanem eléggé hiú is vagyok, ezért nem szeretem, ha valaki azt a látszatot kelti, mintha rossz, téves választ adtam volna.
ON

wers # 2018.10.08. 05:35

De nem csak kicsit lusta, hanem eléggé hiú is vagyok

:)) lusta.... ja. Relatív, kihez képest. A gyalogkakkukkhoz talán.

wers # 2018.10.08. 05:50

Nekem mást jelent a híú szó is, az, hogy ad magára, büszke, az nem hiú.

A lusta.... Bélánál a laza séta másnál lassú futás, vagy még csak nem is lassú.

wers # 2018.10.08. 06:00

de ott van a szmájli
:)) nekem is, csak nem látod.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.08. 06:38

A hiúság egyes bibliafordítások szerint bűn. .)

Mea culpa. (És talán még csak nem is maxima.)

wers # 2018.10.08. 06:54

Mea culpa.

Felesleges, te nem vagy hiú. (és ne mond, hogy elfogult lennék)

"hiú" szinonimái:
gőgös, felfuvalkodott, pöffeszkedő, fennhéjázó, dölyfös, pökhendi, önhitt, nagypofájú, önelégült, kivagyi, kevély, rátarti, nagyképű, elbizakodott, fölényeskedő, öntelt, beképzelt, fellengzős, fölényes, hetyke, hencegő, lekezelő, hányaveti, hetvenkedő, hatalmaskodó, orrát fennhordó, arrogáns, gangos, önfényező, vagánykodó, nagyzoló, egoista, önimádó, okoskodó, el van telve magától, szerénytelen

Na nem.

wers # 2018.10.08. 07:42

hát, csak sikerült rendesen szétoffolni :))) lassan ki leszünk tiltva.

Egyébként ami jó az vagy bűn, vagy hizlal.

wers # 2018.10.08. 07:49

:)))

Eperkee # 2019.05.31. 10:21

Tisztelt Szakértő!
Röviden a probléma ismertetése:
Négyen vagyunk testvérek, a problémánkkal kapcsolatban teljes egyetértésben.Édesanyánkról van szó, aki 67 éves, fizikálisan a saját ellátására képes egyedül, önállóan él. A probléma a mentális dolgokkal van. Anyagi döntései kritikán aluliak (hitel, albérlet nem fizetése,amit már kiposztoltak a Facebook-ra is, csalóként emlegetve) nagy családi kölcsönök, amik nagy terhet jelentenek számunkra. Ezeket mindig ideiglenesen megoldjuk, de aztán kezdődik minden újra. Meggyőzés, rávezetés, beszélgetések, amikkel már sokszor próbálkoztunk, mindhiába.Külföldi csalásba keveredve (amerikai tengerész szabadságmegváltására fizetett és fizet nagy összegeket) nem fogadta el véleményünket és hivatalos bizonyítékainkat ezt leleplezvén, egyre többet sunyít és rontja minden kapcsolatát átláthatatlan hazugságaival.
Szeretnénk tartozásait rendezni, jövedelmeit beosztani és kijózanítani, valamint adósságaival nem terhelni még a mi gyerekeinket is.
Egyetértésben elindítanánk a gyámság alá helyezést, hogy s hol kezdjük?
Előre is köszönöm a segítségét.

drbjozsef # 2019.05.31. 11:19

Szeretnénk tartozásait rendezni, jövedelmeit beosztani és kijózanítani, valamint adósságaival nem terhelni még a mi gyerekeinket is.

Se titeket, se a gyerekeiteket nem terhelnek, és nem is fognak az adósságai. Adósságot örökölni nem lehet, legfeljebb az örökség vagyonrészéig feleltek az ő tartozásaiért, ami esetleges elhunyta után maga után hagy.

Legrosszabb esetben is nem örököltök semmit.

Hogy a rossz pénzügyi döntések (saját pénze, ugye) elégségesek-e valakinek a belátási képességének csökkenését bizonyítani, az is kérdésesnek tűnik.

Még ha a problémád át is érzem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.31. 11:25

A négy konjunktív feltétel:

  • mentális zavar
  • a mentális zavar következtében az ügyek viteléhez szükséges belátási képességek tartós vagy időszakosan visszatérő, nagymértékű csökkenése
  • a gondnokság alá helyezés a gondnokolt érdekeinek védelmében indokolt
  • ez a védelem más biztosítható.
MissPantera # 2019.08.03. 14:26

Üdvözlöm. Anyum hirtelen pszichés és demenciás romlása végett veszéllyel van születendő kisbabámra, rám, páromra és a szomszédokra, saját magára. Most a megyei zárt osztályon van. Június elejével elinditottam a gondnokságiját. Orvosa mondta, hogy szinte semmi esély a javulásra. Hova tudnék fordulni, hogy minél elöbb hivatalosan elhelyeztessem valahova? Gyámhivatal,családsegitő, bíróság? Osztályon maximum 1 hónapot maradhat. 1 ápoló ismerősöm mondta, hogy tudnék kérni 1 papírt a kortörténetéről a kezelőorvosától. Azt igazolva, hogy minél elöbb el kell helyezni, mert nem lehet gondozás nélkül. Bíróságról valami papírt, hogy elinditottam a gondnokságot és valami elhelyezésében segítő igazolást. Valóban0 vannak ilyen papírok?kérem segítsen. 26éves 9hónapos kismama vagyok.