Nagyszülők láthatási jogai


Tibi2 # 2020.02.02. 15:00

T. Burn Out!

Kösz szépen az infót!

Laci

Burn Out # 2020.02.02. 10:27

Minden elmaradt kapcsolattartás után kapcsolattartás végrehajtása iránti kérelmet lehet benyújtani az illetékes gyámhatóságnál. Gondolom ezt nem nagyon tetted meg, különben nem kérdeznéd, hogy hova kell benyújtani.

2020. március 1-től a járásbíróság fog majd a kapcsolattartás végrehajtásában eljárni nemperes eljárásban. Március 1. után majd oda kell benyújtani a kérelmet.

Megpróbálom még egyszer leírni: az esetedben az anya a kapcsolattartásra kötelezett, neki kell biztosítani, hogy a gyermek a kapcsolattartáson felkészítve megjelenjen.

Nem a nagyszülőkkel szemben kell eljárást indítanod, nem a nagyszülők kapcsolattartási jogával kell foglalkoznod. Baromira nem a nagyszülőkkel kell foglalkoznod, hanem az anyával.

Az anyának, mint kapcsolattartásra kötelezettnek az a kötelezettsége, hogy a gyermeket a kapcsolattartás kezdő időpontjában neked felkészítve átadja.

Tibi2 # 2020.02.02. 08:28

Tisztelt Burn Out!

Ki fogja az anya önhibáját megállapítani, hol kell ezt kezdeményezni?

Laci

Ha az anya önhibáját megállapítják, akkor tudsz majd rendőrségi feljelentést tenni.

Tibi2 # 2020.01.22. 12:16

Tisztelt Burn Out!

A gyámügyi hivatalnál már 2017 május közepe óta folyamatban van láthatás akadályoztatás miatt végrehAJTÁSI eljárás. Hiszed vagy nem hiszed, a 2017 óta csak egyszer bírságolta meg az édesanyát. Semmi több nem történt az 1-2 elutasítástól eltekintve.
Gyermekeimet 2,5 ébv óta nem tudom elhozni.

Nemsokára viszont lesz egy gyermekelhelyezés megváltoztatás bírósági tárgyalás.
Szerinted ott mit kezdeményezzek a gyerekek áthelyezésen kívül? Az elmaradt láthatások végrehajtásait?

A kapcsolattartás sorozatos akadályoztatása egyenlő a gyermekveszélyeztetéssel, ez annak felel meg?

Létezik olyan jogi eszköz, a bíróságon lehet kérvényezni ezzel a kb. 120 rendőri intézkedéssel mint bizonyítékkal a nagyszülők kapcsolattartásának megvonását vagy erős bekorlátozását?
Esetleg kizárólagos felügyelet melleti nagyszülői kapcsolattartást?

Kösz szépen a választ
Laci

Burn Out # 2020.01.21. 22:50

Nem a nagyszülőkkel szemben kell eljárást kezdeményezned, hanem az anya ellen.

Kapcsolattartás végrehajtása iránti kérelmet tudsz benyújtani a gyermekek lakóhelye szerinti járási hivatalnál az elmaradt kapcsolattartások után. (Március 1. napjától a kapcsolattartások végrehajtása várhatóan átkerül a járásbíróságokhoz.)

Ha az anya önhibáját megállapítják, akkor tudsz majd rendőrségi feljelentést tenni.

A kérelmet nem kell túlbonyolítani; a szabályozásnak megfelelően megjelentés, nem adta át, rendőrt hívtál, így se adta át, kéred az önhiba megállapítását az anyával szemben és bírság kiszabását.

Ha rendszeresen akadályozza az anya a kapcsolattartást, akkor jelezhetsz a gyámhivatalnak, hogy indítson védelembe vételi eljárást.

Tibi2 # 2020.01.21. 20:05

T. ObudaFan!

Sajnos nálunk a dolgok nagyon rossz irányban mennek...
2017 májusától egyszer sem hozhattam el a gyerekeimet az érvényben lévő leszabályozott bírósági ítélet ellenére. Mivel sorozatosan nincsenek otthon gyerekek vagy ha otthon vannak és nem adja ide volt feleségem, akkor bizonyításul, hogy bizonyítsam az elviteli szándékomat, a helyszínre rendőri intézkedést szoktam kérni.

A láthatás akadályoztatás ügyében már kb. 120 rendőri intézkedés történt, azért mert a gyerkek láthatási időkben otthon sem tartózkodtak. A nagyszülők voltak azok akik a gyermekeim lakóhelyéről saját otthonukba vitték a gyerekeket. Eltávolították őket.
Vagy megbeszélték a gyerekekkel, hogy pontosan a láthatási időkben péntekenként távozzanak otthonról.
A láthatási időkben tehát bizonyított a gyerekek tartózkodása, hiszen a rendőri intézkedésekben szerepel.

A kapcsolattartás sorozatos akadályoztatása egyenlő a gyermekveszélyeztetéssel, annak felel meg?

Létezik erre jogi eszköz, a bíróságon lehet kérvényezni ezzel a kb. 120 rendőri intézkedéssel mint bizonyítékkal a nagyszülők kapcsolattartásának megvonását vagy erős bekorlátozását?

Laci

ObudaFan # 2020.01.21. 15:16

Nincs erre egy minden esetre módosítás nélkül használható szabály, de élethelyzettől függően egy-két hetente pár óra. Ha veszélyeztetés gyanúja merül fel, akkor lehetőség van felügyelt kapcsolattartásra, súlyosabb esetben a kapcsolattartás megvonására.

Tibi2 # 2020.01.21. 12:32

Tisztelt Fórumozók!

A nagyszülőket mennyi láthatási jog(unokák láthatása) illetik meg normális esetben?

A nagyszülőket mennyi láthatási jog illetik meg, ha bebizonyosodik róluk hogy a kiskorúakat veszélyeztetik?
A törvény korlátozhatja-e számukra az unokák láthatását?

Köszönöm a válaszukat!

Laci