Kisemmizhető e a gyerek?


drbjozsef # 2021.11.08. 08:21

Esetleg a közös költség, de a szerződő közüzemi szolgáltatások nemigen.

Szomorú örökös # 2021.11.08. 06:53

drbjozsef

ez a SAJÁT tulajdonrészedet nem érinti

Azért a benne lakók által felhalmozott rezsitartozás érinteni fogja a kérdező tulajdonrészét is.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.08. 06:46

Hú, de rosszak ezek a kérdése!.
Tulajdonképpen mi a problémád?

drbjozsef # 2021.11.08. 06:33

A nagyszülők is már hozzájárultak mindenhez az eladáshoz is.
Erre nincs is szükség. Még elővételi joguk sincs. Persze, eladás esetén vagy fennmarad a haszonélvezetük, vagy arról le kell mondaniuk.

ha lemondok a tulajdonjogomról, az öröklési jogomról, az apám és az új családja által halmozott adósság örökölhető-e?
Tulajdonjogról nem mondhatsz le. Öröklésről lemondhatsz, édesapáddal életében kötött szerződéssel. A halála után pedig visszautasíthatod az öröklést, egyben, mindenestől. Akkor se vagyont, se tartozást nem örökölsz, nem leszel örökös.
Ha több tartozása lenne, vissza kell utasítani, de ez a SAJÁT tulajdonrészedet nem érinti, az ő tartozása csak az ő részét "viszi".
Természetesen a tulajdonjogodat ingyen elajándékozhatod annak, aki elfogadja.

Apám lemondhat-e arról amit törvény előír szülői eltartásról? Hogyan tudnék ebből jól kijönni?
Hogy mi?

Nézd, a kérdés egyszerű : ha a célod az, hogy ne terheljenek az örökhagyó esetleges tartozásai, akkor halála után egyszerűen visszautasítod az öröklést.

Egyébként a saját, mostani részemet én nem engedném elúszni. Vagy felszólítanám őket, hogy fizessenek ki, vegyék meg a részedet, vagy közös tulajdon megszüntetése iránt pert indítanék (és akkor a bíróság által megállapított áron kell megvenniük, vagy elárverezik az egészet), vagy végső esetben, ha nem akarnék pereskedni velük, és ők nem hajlandóak megvenni a részed, akkor add el bárkinek, aki meveszi. Találsz vevőt, aki lakva is megveszi a részed, haszonélvezettel terhelten is, legfeljebb csak a piaci ár felét kapod érte. Aztán majd ő elrendezi a dolgokat. A félár is több, mint a semmi.

Szomorú örökös # 2021.11.08. 04:44

mrbigyo

Az ingatlan rám eső részét is a nagycsalád gyerekei vettek birokba, az én megkérdezésem nélkül.

Nem igazán kellett, hogy megkérdezzenek, hiszen te írtad: „Nagyszülők valamint apám haszonélvezők lettek”. A haszonélvezet az övéké. Amennyiben ingyen engedték át a használati jogot, akkor nem kell, hogy megkérdezzenek.

Az ingatlantól apám nem akar megválni, kifizetni a rám eső részt sem tudja.

Ha közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítasz - ami nem olcsó, de ketten kell kifizetnetek apáddal - akkor őt se fogják erről megkérdezni, hogy akarja-e. De azért nézz utána, nehogy jelzálog legyen rá bejegyezve. Bár ő csakis a saját tulajdonrészére tud ilyet bejegyeztetni, a te tulajdonrészedre semmiképp. Utána viszont már megteheted, hogy visszautasítod majd apád halála után a hagyatékot, hogy az adósságokat ne kelljen örökölnöd.

mrbigyo # 2021.11.08. 03:00

Anyám halála után, apámmal közös tulajdonosok lettünk, anyám szülei által épített ingatlanra. Nagyszülők valamint apám haszonélvezők lettek. Apám, anyám halála után rövid időn belül összejött egy nagycsaládos idős nővel, és kapcsolatuk már 3 éve tart. Apám segíti őket, és támogatja még anyagilag is. Az ingatlan rám eső részét is a nagycsalád gyerekei vettek birokba, az én megkérdezésem nélkül. Apám és élettársa már nyugdíjas, a család többi keresőképes tagjai nem dolgoznak évek óta, hanem apám pénzeli, tartja el őket, és jár el munkát vállalni. Az ingatlantól apám nem akar megválni, kifizetni a rám eső részt sem tudja. A nagyszülők is már hozzájárultak mindenhez az eladáshoz is. Apám új családjának több milliós tartozás van.

A kérdésem az lenne, hogy

  • ha lemondok a tulajdonjogomról, az öröklési jogomról, az apám és az új családja által halmozott adósság örökölhető-e? (pl gondolok ha rávették apámat (aki jelenleg 68éves hitelfelvételre), vagy akár közüzemi díjak tartozások stb)
  • Apám lemondhat-e arról amit törvény előír szülői eltartásról? Hogyan tudnék ebből jól kijönni?

Szüleim illetve nagyszüleim életem során nem segítettek sehogyan sem, csak hátráltattak, és nem szeretnénk elveszíteni azt amit eddig nagy nehezen összehoztunk a párommal!
Kérem aki tud valami jogszerű megoldás az ne fogja vissza magát! Köszönöm!

Farkas Ildikó # 2003.11.06. 20:41

Köszönöm, akkor nem strapálom magam.

Béres-Deák Attila # 2003.11.06. 19:52

Kedves Ildikó!
Ezekre a kérdésekre a jog nem fog válaszolni. Persze lehetne pereskedni, de most borítékolom, hogy perköltséged lesz, de bevételed nem.


attika

Farkas Ildikó # 2003.11.05. 21:48

Sajnos vannak kérdések, amikre nem tudom a válaszokat. Ha valaki tud, kérem segitsen!

Sajnos az édesapám a hétvégén elhunyt. Felakasztva találták.
Az anyámtól ősrég elvált, a mostani feleségével kb. 20 éve vannak együtt.
Építkeztek is, de a telek a hölgy és az édesapja közös tulajdona volt, és nem volt hajlandó egy négyzetcm-t sem az apámra íratni. Miért? Miattam és a nővérem miatt. Mindig azt mondta, hogy „persze és ha történik vele valami?
Hát történt.
Apám addig erősködött, hogy azt a házat eladták, ami az apósa és a felesége közös nevén volt, mondván, hogy vesznek egy telket és újra építeni kezdenek. (55 éves volt apám)
Igen ám, csakhogy a kedves feleség el is ment telket venni, de érdekes módon az újra az ő és az édesapja közös telke lett. Ugye nem meglepő hogy ott halt meg az apám?

Ezenkívül jól menő vállalkozást működtetett két teherautóval.
Már a „család”eldöntötte, hogy mostohaanyám kisöccse és a sógora viszik tovább a céget, és a kocsikat.

Kérdéseim:
Jogos -e hogy eszükbe sem jut, hogy apám kezemunkája után valamit örököljünk?
Az utóbbi 15 éves együttélés miatt nem lett közös a feleség ingatlan része?

Továbbá arra vagyok kiváncsi, hogy igaz hogy apám öngyilkos lett, mégis vannak kérdések az elmúlt két hónappal kapcsolatban.
Miért esett ki erkélyen úgy hogy a hátamögött állt a feleség rokona és próbálta visszatartani?

Miért záratta a feleség idegosztályra?
Miért nem tájékoztatta a gyerekeit a feleség ezekről a történetekről?
Ha ott volt a ház ára, miért az idős 70 éves szülőktől kért apám százezreket kölcsön, hogy bizonyos dolgai megoldódjanak?
Az élete utolsó hetében történt meghívásomra miért válaszolta a felesége, hogy mit akarok tőle, ő vigyáz rá, és félti!
A halál előtt két nappal telefonon azt mondta, akármit mond a felesége el akar jönni! Többé nem láttam.

Ezekre nem lehet válaszolni a dolgok ismerete nélkül igaz?
A feleség nem válaszol.
A rendőrség egyik nap azt mondja, őket minden érdekli, másnap azt, hogy a rágalmazás büntetendő. Ezekkel a kérdésekkel nem rágalmazok senkit, csak kiváncsi vagyok.
VAgy kiváncsi is maradok egész életemben?

Lehet , érdemes e jogi útra terelni az örökösödést, vagy el kell fogadni, hogy a felesége családjának dolgozott, és minden az övék?

Ha valaki tud okosat mondani, kérem tegye!
Tanácstalanok vagyunk.
Minden észrevételt köszönök!

Béres-Deák Attila # 2003.10.06. 18:58

Az apaságot nem lehet meg nem történté tenni. Természetesen, ha tartásra kerülne sor, akkor hivatkozhatsz érdemtelenségre, de csak a családjogi törvényben meghatározott esetekben. Az általad említett nem olyan. Egyébként is a legfőbb keresztényi erény a megbocsájtás.


attika

Melibee # 2003.10.06. 10:34

Elvált szülők gyereke "kitagadhatja-e" az apját, amennyiben már nem jár a gyereknek a gyerektartás, nincs kapcsolata az apával, de szeretné elkerülni, hogy az apa (megvárva hogy a gyerek felnőve esetleg több jövedelemmel rendelkezzen nála) idősebb korában eltartásra, vagy bármilyen anyagi támogatásra kötelezze.

A gyerek 15 éve nem látta az apját (beszüntette a látogatást), nem beszélt vele, az apa megkeresésre sem érdeklődött felőle, és valószínűleg jövedelme egy részét folyamatosan eltitkolta, hogy abból ne kelljen gyerektartást fizetnie.

Aki tud, kérem segítsen.
Köszönöm.

the big cat # 2003.10.02. 03:46

Főszabályként az örökösnek, ha leszármazó, akkor az örökhagyó vagyonából a többi leszármazóval együttesen azonos rész jár a törvényes öröklés szabályai szerint. ha van végrendelet, akkor is legalább a köteles rész, a törvényesen járó örökrész fele jár.

Természetesen örökölni csak azt lehet, ami megvan, a második házasságban meglévő ingatlan a vagyonmegosztás során a volt feleség tulajdona lett, ezért azt nem örökölheted a volt férj után.

A harmadik házasságban meglévő ingatlan azonban közös tulajdon(feltételezve, hogy egyébként nem tartozik a feleség különvagyonába), tekintet nélkül arra, hogy kinek a nevén van, ha erről nem készült házassági vagyonjogi szerződés. Ha készült, akkor az feleség különvagyona, és abból örökrész vagy köteles rész nem jár.

A szándékosságot nem kell vélemezni, természetesen az emberek szándékosan tesznek ilyesmit, gondatlanul elég nehéz lenne átíratni valamit.

Gondolom arra gondoltál, hogy a célja az volt, hogy a te örökrészedet csökkentse ezzel, és hogy ezt lehet-e vélelmezni? Igen lehet, de ez teljesen legális, a saját vagyonával mindenki azt tesz amit akar, és rendezheti úgy, hogy halála esetén az általa kívánt személyek jussanak csak hozzá. Az örökösnek az örökhagyó életében nincs semmilyen jogigénye az örökségre.

Furcsa is volna, ha mondjuk megtiltható lenne valakinek, hogy mondjuk eladja az ingatlanát, és apénzt elszórja szórakozásra, csak azért mert az örökösök a halálára bazírozva ezt szeretnék.

Viktorka # 2003.10.01. 19:43

Van egy apa, akinek az első házaságából született egy gyereke, a másodikból pedig kettő.
A második gyerekek megszületése után elvált, és lemondott az ingatlantulajdonáról a volt felesége javára.Ez több mint 15 éve volt, és utána még együtt éltek 12 évig.
A harmadik házasságában szerzett ingatlan tulajdonjogát a feleségére iratta, csak a haszonélvezetét kötötte ki.
Ezek alapján az első házasságból született gyereknek nem jár semmi?
A szándékosságot lehet e vélelmezni?
Aki tud, kérem váalszoljon.
Köszönöm