örökség.

ObudaFan # 2009.03.03. 09:51

Ha nem sikerül megegyezni a közjegyző előtt, akkor a polgári peren kívül más megoldás aligha képzelhető el.

Semmiképp nem szeretnék polári peres eljárást,mert az évekig is eltarthat és addig nekem meg a bátyámnak kell az anyu lakásának a rezsijét fizetni úgy hogy nem lakik benne senki.Persze az apám ismét semmit nem segítene.

Ez biztosan nem igaz. Vagy bent akar lakni, kihasználva a haszonélvezeti jogát, ami szerinte fennáll, és akkor ő fizeti a rezsit, vagy a szerinte fennálló haszonélvezeti joga ellenére nem akar bent élni, és akkor beköltözhettek.

Répi # 2009.03.03. 09:46

Köszönöm a sok segítséget Kedves Obudafan! :-)
Ha jól értem, ha olyanok a körülmények akkor a közjegyző a hagyatéki tárgyalás során akár ki is zárhatja a haszonélvezetből.Ergo akkor nem jár neki semmi?!
Vagy ez azért nem ilyen egyszerű?
Semmiképp nem szeretnék polári peres eljárást,mert az évekig is eltarthat és addig nekem meg a bátyámnak kell az anyu lakásának a rezsijét fizetni úgy hogy nem lakik benne senki.Persze az apám ismét semmit nem segítene.Mint ahogy eddig sem tette.
Mi lehet a járható út??

ObudaFan # 2009.03.03. 09:23

Répi

Az előbbi inkább, az utóbbi kevésbé. De hát a bizonyítékokat mindig az adott ügyben, az adott körülmények között kell értékelni. Ha ebből vita lesz, akkor az esetleges tárgyaláson derül ki, hogy mivel mit lehet bizonyítani.

ObudaFan # 2009.03.03. 09:22

Postasneni

Legyen szíves válaszolni másodjára fel tett kérdésemre, vagyis Ön mit javasolna, szeretnék a végére jutni egy hosszadalmas ügynek.

Azt én nem mondhatom meg, hogy Önök miben szeretnének megállapodni. Javasolni azt tudom, hogy közösen keressenek fel egy ügyvédet, és próbálják meg megtalálni azt a megoldást, ami mindannyiuknak megfelel.

Répi # 2009.03.03. 07:27

Például arra gondoltam,hogy ha a közjegyző előtt az apám szájából elhangzik hogy 10 éve elköltözött tőlünk,és hogy esze ágában sem volt helyre hozni a kapcsolataot az Édesanyámmal,akkor ez már kizárhatja őt a haszonélvezetből?
Vagy az hogy 6-7 éve már nincs is bejelentkezve hozzánk?

Ezek jó érvek hogy ne lehessen haszonélvező?

Postasneni # 2009.03.02. 21:21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Legyen szíves válaszolni másodjára fel tett kérdésemre, vagyis Ön mit javasolna, szeretnék a végére jutni egy hosszadalmas ügynek. Az említett telek a novemberben elhunyt 93 éves édesapám öröksége lett volna ,de sajnos a mai napig, nincs elfogadható egyezség. Jelenleg már 13 név szerepel a tulajdonosi listán. Egy közvetlen örökös él még a 76 éves nagybátyám, rajtam és ikertestvéremen kívül már jobbára mind unoka, aki örökölne, mi is közel a 60-hoz vagyunk már! A nagybátyám szeretné megtartani a szóban forgó telket mely 2 egyenlő részű belterületi építési telekre osztható /bármikor építésengedély adható rá/, értéke helyi viszonylatban tavalyi árakon 6, 8-7, 2 millió között mozog, ennek egy hatodán osztozunk a testvéremmel. Testvéremmel nem ragaszkodunk a telekhez, inkább az ellenértékéhez /mint sokan mások is tennék ezt/ Már csak azért is, hiszen édesapánk előtt alig több mint félévvel, tavaly áprilisba veszítettük el édesanyánkat. Tehát mind anyagilag mind lelkileg elég nehéz évet éltünk át családjainkkal együtt. Tisztelettel kérem, javasoljon számunkra elfogadhatót, kedvezőt.Válaszát Küzvetlen ímélcímemre is szívesen fogadom: postasneni@freemail.hu Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.03.02. 20:15

A beköltözhető forgalmi értéket kell figyelembe venni. Ha szeretne bentmaradni, akkor legkésőbb a megosztási pert követően meg kell fizesse ezt az értéket.

Hanna49 # 2009.03.02. 19:50

Tisztelt ügyvéd úr!
Örökségünk a családi ház, ami a szülők végakarata szerint 4 részre oszlik. 2 rész a legidősebb testvéré, aki velük lakott és Édesanyánkat ápolta amikor beteg lett. Ezért a másik testvérem és én 1,/4 1/4 részt örököltünk. Ezzel nincs is gond, nincs vita. Édesanyánk több mint 1 éve halt meg, de a hagyatéki tárgyalás csak most lesz. Kérdés: A házban lakó testvér ha meg szeretné tartani a házat, akkor az értéke lakott értéknek számít, vagy a piaci érték szerint kell , hogy kifizessen bennünket. Mennyi ideje van arra, hogy kifizessen bennünket, mert úgy hallottam, hogy 5 év is lehet és akkor sem biztos hogy hozzájutunk az örökséghez.Válaszát előre is köszönöm .
Hanna

ObudaFan # 2009.03.02. 17:50

A bizonyítás alatt pontosan mit kell érteni?

Most ezt hogy érted?

Tisztelt ügyvéd úr Ön mit ajánlana.ha lemondok és csak egymásköz egyezünk árban az úgy kivitelezhető-e, vagy várjam meg míg eladásra kerül a telek akkor megkapom a részem.

Amiben meg lehet állapodni.

Postasneni # 2009.03.02. 17:20

Tisztelt ügyvéd úr Ön mit ajánlana.ha lemondok és csak egymásköz egyezünk árban az úgy kivitelezhető-e, vagy várjam meg míg eladásra kerül a telek akkor megkapom a részem.
postasneni@freemail.huÖn szerint mi a legkedvezőbb ilyen esteben

Répi # 2009.03.02. 14:13

Köszönöm a gyors választ!
A bizonyítás alatt pontosan mit kell érteni?

ObudaFan # 2009.03.02. 11:52

Postasneni

Szeretnék felvilágosítást kapni, ha ez így oké akkor mennyi fizetési határidőt adhatok neki .

Hát, amennyit szeretnél. Csak az illeték szempontjából ez a megoldás nem lesz túl kedvező.

ObudaFan # 2009.03.02. 11:51

Ha tudjátok bizonyítani, hogy nem éltek együtt, és nem is volt esély a házasság helyrehozására, akkor nem jár a haszonélvezet. Más kérdés, hogy vita esetén ez csak polgári perben rendezhető.

Répi # 2009.03.02. 11:33

Tisztelt Fórumozók!

A segítségüket szeretném kérni. Édesanyám 2008 júliusában meghalt,most lesz a hagyatéki eljárás.
A kérdésem a következő:
1.Édesapám elhagyott minket kb.10 évvel ezelőtt,de nem váltak el hivatalosan az Édesanyámmal,Kérdésem az lenne hogy igaz hogy az apám a haszonélvező minden ingó,és ingatlanra amit a bátyámmal örököltünk?A nevén nem volt semmi.
2.Mi a járható út ilyen esetben? milyen lehetősége van az apámnak,illetve mihez van joga?
3. És nekünk milyen jogaink vannak?

Várom válaszukat!

Előre is köszönöm!

M.Réka

Postasneni # 2009.03.01. 19:18

Örököltem egyhatod rész földet ,értéke jelentéktelen,és egy megosztható telek egyhatodát mely kb. 6 milliót ér! Most lesz a hagyatéki tárgyalás. A nagybátyám kéri mondjak le a földről és Ő kifizet mindent utánna, ez oké, de a telekről csak ellenérték fejében szeretnék lemondani mit tehetek. ÉN ajánlottam neki, hogy ha kifizeti az esetleges felmerülő költségeket azt levonjuk a rám eső rész árából és űgy mehet a dolog. Szeretnék felvilágosítást kapni, ha ez így oké akkor mennyi fizetési határidőt adhatok neki . Azt szeretném ha tulajdon jogot csak akkor kapna ha kifizette a részem.Köszike előre is Segítseget előre is köszönöm,

Grád András # 2009.03.01. 19:06

Kedves Rekus79!

Az Ön esetében az örökösödési illeték

18 millió forintig 8%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 12%
35 millió forint feletti rész után 21% lenne,

de mivel itt alig haladja meg a 18 milliót, lényegében a 8%-kal kalkulálhat. A hitelösszeg itt nem játszik, mert az nem csökkenti az ingatlan tényleges értékét. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2009.03.01. 18:57

Kedves Bluehold!

Ha az édesanyja eltartási szerződéssel jutott a házhoz, akkor eleve nem örökölte azt, vagyis nem az öröklési, hanem a visszterhes ingatlanátruházási illeték játszik, ami lakóingatlanoknál 4 millióig 2%, afölött 6%. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

bluehold # 2009.03.01. 18:21

Jó napot!
Édesanyám eltartási szerződéssel hozzájutott egy családi házhoz. Kérdésem, hogy kell-e örökösödési illetéket fizetnie? És ha igen mennyit?

Rekus79 # 2009.03.01. 17:57

Üdvözlöm!

A segítségüket szeretném kérni!Sajnos meghalt a sógorom én a bátyja felesége vagyok.Én örököltem a sógorom házát,ami 18.300 000ft-ra van felértékelve,amin van 10.000 000ft jelzáloghitel.Meg szeretném kérdezni,hogy mennyi örökösödési illetéket kell fizetnem-mivel én nem vagyok egyenesági örökös?
Válaszukat megköszönve maradok tisztelettel:R.

ObudaFan # 2009.03.01. 11:21

Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. jogerősen ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.
monalisa1 # 2009.02.28. 20:11

Én csak annyiban, hogy egy örökségből valakit valóban ki lehet zárni - ha az örökhagyó ezt így látja jónak/indokoltnak, DE a kitagadásnak nagyon szígorú jogi feltételei vannak, pl. az örökös az örökhagyó életére tört stb.

A kötelesrészt általában pénzben kell kiadni.

Monalisa
laikus hozzászóló

Tordesillas # 2009.02.28. 17:47

Ha nem maradt utána végintézkedés, akkor az 1/2 résznek az 1/4-ét örökli meg a törvényes öröklés szabályai szerint.

Ha készített és Önre nem hagyott semmit, akkor kötelesrész jár, ami a fenti hányadnak a fele, tehát az 1/2 rész 1/8-a.
Ez akkor is jár, ha kizárja Önt az öröklésből.
Ha érvényesen kitgadja Önt, akkor Önnek nem jár semmi.
Ha köt mondjuk tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést érvényesen, akkor sem jár Önnek semmi.
Ha halálát meglelőzően 15 évvel korábban elajándékozza vagy elajándékozta 1/2 részét, akkor sem jár Önnek belőle semmi.

Ildus54 # 2009.02.28. 14:00

Tisztelt ügyvéd úr/nő!
3 éves koromban váltak el a szüleim. Apám új házasságot kötött, melyből 3 lánya született. Velem nem tartotta a kapcsolatot, de gyerektartást fizetett rám 18 éves koromig. Én most 54 éves vagyok. megtudtam hol él a feleségével. A lakás 1/2-1/2 tulajdonban van a feleségével. Kérdésem a következő: Apám halála után mi jár nekem az ő vagyonából, ha nem készített, illetve ha készített végrendeletet.
Köszönettel:Ildikó

ObudaFan # 2009.02.27. 18:25

Itt nem feltétlenül lesz hagyatéki tárgyalás. Írj a közjegyzőnek.
Ha mindhárman visszautasítjátok, akkor ha van leszármazótok, ő örököl. Ha ő is visszautasítja (kiskorú csak gyámhatóság engedélyével), akkor házastárs örököl. Ha házastárs nincs, vagy visszautasít, akkor a szülők, ha ők is kiesnek, akkor az ő leszármazóik, stb. Végső soron a magyar állam.

peti159 # 2009.02.27. 16:50

Köszönöm a gyors és egyben megnyugtató választ.
Van még -két kérdésem.

• Elegendő akkor jelezni a visszautasítás tényét,amikor a közjegyző "beidéz" hagyatéki tárgyalásra?
  • Olvastam és hallottam olyan eset/ek/ről,hogy a közjegyző azt állította:nem lehet visszautasítani az örökséget.Ha ilyen eset állna fenn nálam is,hogy lehet "lekezelni" a helyzetet.
  • 3 örökösről/mindhárman gyermekei vagyunk/van szó,ha mind a hárman visszautasítjuk az örökséget,miképp vezetik végig az eljárást a család többi tagjára nézve /elhalálozott édesapánk még élő szülei,testvérei/???

Köszönöm a segítséget.

F.P